Home Costa Rica Calathea Lodge, een plek buiten de gebaande paden | Costa Rica

Calathea Lodge, een plek buiten de gebaande paden | Costa Rica

by Anouk
Published: Last Updated on
Calathea Lodge

Je komt er via een weg van acht kilometer die niet geasfalteerd is. Langs de jungle en de rivier op arriveer je op het platteland van Costa Rica. Tussen de heuvels en in het groen zijn wij in 2017 de kleine lodge Calathea Lodge gestart. Lees meer over het dorp, de activiteiten en de weg er naartoe.

December 2021: We hebben helaas besloten door omstandigheden de lodge niet meer te openen. Lees gerust verder voor inspiratie voor de omgeving, voor de kortingscode van Nomad America. Wil je meer weten over het leven op het platteland? Ik ben bezig met een ebook over emigreren naar Costa Rica, hier komen mijn persoonlijke verhalen in terug.

Bij vragen kan er altijd contact opgenomen worden.

Wie graag buiten de gebaande paden reist kan terecht in Dos Bocas. Het dorp waar Eliseo is opgegroeid en nu is het ook mijn thuis. Het is een kleine gemeenschap van ongeveer 60 personen en de families wonen min of meer verspreid over de heuvels. In ‘de kern’ vind je de kerk en de basisschool. Elders is er een voetbalveld en met deze drie dingen kun je een dorp in Costa Rica een dorp noemen. De meeste families werken als boer en er komt dan ook regelmatig iemand te paard langs. Met of zonder kudde koeien.

In samenwerking met Nomad America kunnen we een korting van 10% op de autohuur aanbieden.
Gebruik hiervoor de promo code CALATHEA
op de website van Nomad America tijdens het boeken.

wonen costa rica

Activiteiten

Eco Termales Quepos

Op 200 meter van de lodge liggen de thermale baden van Eco Termales Quepos. Er zijn vijf baden met verschillende temperaturen. De baden zijn niet zo warm als je dat misschien zou verwachten. Deze baden zijn namelijk vrij uniek omdat er geen vulkaan in de buurt aanwezig is. Waar de warmte bij een vulkaan dichter aan het oppervlak ligt, moet het water hier een langere weg afleggen en verliest daardoor de warmte. Het water zou daardoor echter rijker zijn aan mineralen.

Lees meer over Eco Termales Quepos

eco termales quepos
Eco Termales Quepos

Dos Bocas

Er zijn vrijwel geen voorzieningen in het dorp. Eco Termales Quepos heeft een klein restaurant waar casado’s geserveerd worden.

Je kunt zelfstandig in de omgeving gaan wandelen en in de zomerperiode is het heerlijk om een duik in de rivier te nemen. We zullen uitleggen waar je het beste naartoe kunt gaan. Op ongeveer drie kilometer van de lodge ligt een kleine waterval verscholen. In de zomer kan het zijn dat er te weinig water is om er ook lekker te zwemmen. Je kunt er in ieder geval wel altijd naar kleine kikkers zoeken, zoals de Granular Poison Dart Frog.

Costa Rica Cultuur Leven platteland
routes costa rica

Nachtwandeling

Wie durft kan deelnemen aan de nachtwandeling. Aan het begin van de avond, als het al pikkedonker is, gaan we de jungle in. We volgen een beekje en gaan met name op zoek naar kikkers. In deze omgeving leven er verschillende soorten en het kan met het seizoen verschillen welke we kunnen zien. Elke tour is weer anders, we weten nooit precies wat we gaan zien. We gaan altijd zonder verwachtingen.

Bekijk de beelden die we in de loop van de tijd verzameld hebben.

Het verblijf en deelname aan activiteiten zijn op eigen risico.

Dominical

Op ongeveer een half uur rijden ligt het surfdorp Dominical. Hier zijn verschillende restaurants te vinden en je kunt hier eventueel surflessen nemen. Overdag is er een toeristische markt waar je souvenirs kunt kopen.

Lees meer over Dominical

dominical
Dominical

Natuurreservaat Hacienda Barú

Net voor Dominical ligt natuurreservaat Hacienda Barú. Dankzij inspanningen van de eigenaar zijn verschillende diersoorten weer teruggekeerd. Zij waren namelijk verjaagd doordat grote delen van het tropische regenwoud gekapt werd om te gebruiken voor de landbouw en veeteelt. Stapje voor stapje is ervoor gezorgd dat het leefgebied weer groter werd en sinds 1995 is het officieel genoemd tot National Wildlife Refuge. Er zijn verschillende tours maar je kunt ook zelfstandig door het reservaat lopen.

Lees meer over Hacienda Baru

Stranden

Dominical kent een kiezelstrand, net als Playa Dominicalito. Een stukje in de richting van Quepos ligt ons favoriete strand Playa Linda. Geliefd onder de lokale bevolking maar er is genoeg strand om een plekje voor jezelf te hebben. Matapalo is een klein dorpje net verderop. Hier zijn een paar restaurants aanwezig.

Dominical
Playa Dominical
Playa Linda
Playa Linda

Watervallen

Er zijn ook verschillende watervallen in de omgeving. Een populaire dagtrip is het brengen van een bezoek aan de watervallen Nauyaca. Een stukje verder weg ligt de waterval Eco Chontales, maar je krijgt er wel een mooie roadtrip voor terug. Klein maar fijn is de waterval Poza Azul. Gratis toegankelijk en bijvoorbeeld te combineren met een bezoek aan Playa Dominicalito.

Eco Chontales
Waterval Eco Chontales

De weg naar Calathea Lodge

Voor auto’s is er één toegangsweg naar Dos Bocas. Deze weg start in het dorpje Hatillo. Google Maps kent deze weg niet en zal je daarom verkeerd sturen. Onze locatie in Google Maps is dan ook in Hatillo. Waze kent de weg wel.

Het beste is om met een 4×4 auto te rijden en in de regenperiode kunnen sommige stukjes modderig zijn. Omdat de weg niet goed verlicht is, is het inchecken tot 18:00 maar we raden aan om voor 16:00 te arriveren. Na Hatillo is er geen mobiel bereik. Overdag is er regelmatig verkeer tussen Hatillo en Dos Bocas, dus mocht het nodig zijn is er altijd iemand die kan helpen of die ons op de hoogte kan brengen. Bij de accommodatie is wifi.

Bekijk hier een video van de weg (gefilmd in juni 2020):

Routes

Bekijk ter inspiratie de route van twee weken in Costa Rica en de route van drie weken in Costa Rica.

Bekijk mijn andere blogs over Costa Rica, over emigreren naar Costa Rica of lees meer over onze omgeving.

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.