De grenzen van Costa Rica gaan open: dit moet je weten.

door Anouk
2 reacties

Op 26 juni maakt de overheid bekend dat vanaf 2 augustus de grenzen van Costa Rica open zullen gaan voor internationale toeristen. Vanuit onze woonplaats in de omgeving van Dominical volgen wij het nieuws op de voet.

Gepubliceerd op 27 juni 2020
Laatste update: zie datum bovenaan

Het coronavirus in Costa Rica – een update

Op het moment dat de overheid bekend maakt dat de grenzen van Costa Rica open gaan is er een tweede golf van besmettingen. Waar er op de top van de eerste golf in april 546 besmettingen waren, zijn er eind juni 1544 personen besmet met het virus. In totaal zijn er 2863 personen besmet (geweest), liggen er 36 personen in het ziekenhuis en zijn er 15 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Het gaat relatief gezien dus helemaal niet slecht in Costa Rica. De overheid heeft snel ingegrepen. Op het moment dat er 41 besmettingen bekend waren is de noodtoestand uitgeroepen. Een van de gevolgen was het sluiten van de grenzen. Ook nationale parken en stranden werden gesloten en een deel van de economie ligt sindsdien stil.

Op 11 mei presenteert de overheid een plan om gefaseerd de economie te heropenen. Toeval of niet, op 12 mei start de tweede golf van besmettingen. Wij merken in onze omgeving dat veel mensen er vanuit gaan dat alles weer open is. Keer op keer worden er recordmeldingen van nieuwe besmettingen gedaan: 55 nieuwe besmettingen, 77, 86, 147, 169…

De toename van besmettingen is niet in het hele land gelijk. Daar waar er een duidelijke snelle toename is grijpt de overheid in. Het gehele land staat onder een geel alarm. Lokaal staan diverse regio’s onder een oranje alarm: hier zijn strengere maatregelen.

Dat de tweede golf vooralsnog maar blijft stijgen en stijgen is zorgelijk. De overheid geeft aan dat als dit zo doorgaat het zorgsysteem overbelast zal worden. Ondanks de aantallen gaat de overheid wel door met het versoepelen van de maatregelen.

Wat zijn de maatregelen op dit moment?

Op 11 mei presenteerde de overheid dus een plan om de maatregelen in fases te versoepelen. Met een week vertraging gaat op 27 juni fase drie in, behalve voor de regio’s die onder het oranje alarm vallen. Zo mogen bars draaien op 25% en bioscopen op 50%. De tijden dat de stranden open gaan wordt uitgebreid naar de hele week van 5:00 tot 9:30 in de ochtend. Momenteel is een groot deel van de nationale parken al weer open.

De basis van alles is: handen vaak wassen, minstens 1.8 meter afstand houden tussen elke sociale bubbel, elkaar niet met de hand of met een knuffel begroeten en niet in de handen hoesten of niezen.

Het land is overigens altijd open geweest voor staatsburgers. Ook buitenlanders met een verblijfsvergunning (zoals ik) die voor 25 maart Costa Rica hebben verlaten mogen terug keren. Zij moeten wel allemaal twee weken in quarantaine.

Vanaf 27 juni is het verplicht om een gezichtsmasker te dragen in een aantal situaties. Het meest interessant om te weten is dat een gezichtsmasker verplicht is bij het gebruik maken van het openbaar vervoer en taxi’s, bij het bezoeken van een bioscoop of theater, bij het bezoeken van religieuze diensten en voor klanten die een bank bezoeken. Alle regels plus de versoepelingen van de maatregelen als gevolg van fase drie staan hier beschreven.

grenzen Costa Rica

Wat is het plan van de overheid als de grenzen van Costa Rica open zijn?

Concreet heeft de overheid nog geen plan voor het toelaten van internationale toeristen gepresenteerd. Op dit moment is het niet duidelijk hoe de protocollen er precies uit gaan zien.

De overheid heeft wel aangegeven te gaan kijken naar het aantal besmettingen in elk land, er mag geen hoge besmettingsgraad zijn. Per land wordt dus gekeken of toeristen toegang tot Costa Rica krijgen. The Costa Rica Tourism Board heeft voorgesteld toeristen uit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Canada toe te laten.

Verder heeft de overheid aangegeven dat het heel geleidelijk zal gaan gebeuren met veel maatregelen. De Minister van Gezondheid was heel duidelijk: de veiligheid van de eigen inwoners moet gegarandeerd blijven.

Zowel het vliegveld van Alajuela bij San José als het vliegveld van Liberia zal geopend worden.

De vliegvelden

De vliegvelden van Costa Rica zijn eerder deze maand al maatregelen gaan voorbereiden. Het moet nog goedgekeurd worden door de overheid, maar de voorstellen zijn als volgt:

  • Iedereen die het vliegveld betreedt moet een gezichtsmasker dragen.
  • Alleen passagiers mogen het vliegveld betreden.
  • Een temperatuurcheck voor het betreden van het vliegveld.
  • Boarden in kleine groepen, vanaf de achterkant van het vliegtuig naar voren.
  • Op de vloer zal gemarkeerd worden welke afstand er gehouden moet worden.
  • Hekken zullen de passagiers per balie scheiden.
  • Bij de ingangen komen desinfecterende matten te liggen.

Er wordt ook voorgesteld dat passagiers een formulier invullen dat beschikbaar wordt gesteld door het ministerie. Hiermee zou contactonderzoek makkelijker moeten verlopen wanneer dat nodig is. Omdat alles meer tijd gaat kosten worden passagiers gevraagd drie tot vier uur vooraf op het vliegveld aanwezig te zijn.

De status van de vliegtuigmaatschappijen kunnen op deze pagina bekeken worden.

Dagelijkse persconferenties

De overheid zit er echt bovenop. Dagelijks zijn er persconferenties die via tv of bijvoorbeeld Facebook te volgen zijn. De overheid blijft herhalen waarom het belangrijk is om de handen te wassen, om afstand te houden etcetera. Voorbeelden van situaties waarin een groep bij elkaar is gekomen en een deel van die groep is vervolgens besmet geraakt worden ook gegeven. Denk aan een feest dat georganiseerd werd of een babyshower.

Omdat wij een eigen onderneming hebben en om de volgers van Bestemming Pura Vida zo goed mogelijk te informeren volgen wij deze persconferenties en het nieuws op de voet. Naar verwachting komt er in juli meer informatie en ik zal dit bericht dan ook weer bijwerken en ik zal de updates communiceren via Facebook en Instagram. Een tijdlijn met meer achtergrondinformatie staat in dit Facebookbericht. Heb je vragen? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Costa Rica en corona: het reisadvies

De Nederlandse overheid geeft momenteel een negatief reisadvies uit voor Costa Rica. Een negatief reisadvies betekent alleen noodzakelijke reizen. Je bent niet verzekerd als je op vakantie gaat naar een land met een negatief reisadvies.

2 reacties

Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl 29 juni 2020 - 02:22

Blij dat alles weer een beetje op gang komt. Benieuwd hoe snel mensen weer kiezen voor dit soort bestemmingen.

Antwoord
Anouk 29 juni 2020 - 18:19

Ik ben ook heel benieuwd. In de Facebookgroep die ik bij mijn website beheer staan veel mensen toch al wel te trappelen… Helaas is het nu nog te vroeg voor duidelijkheid.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More