De grenzen van Costa Rica zijn open: dit moet je weten

door Anouk

Op 26 juni maakt de overheid bekend dat vanaf 2 augustus de grenzen van Costa Rica open zullen gaan voor internationale toeristen. Vanuit onze woonplaats in de omgeving van Dominical volgen wij het nieuws op de voet.

Gepubliceerd op 27 juni 2020
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Inhoud
Het coronavirus in Costa Rica – een update
Wat zijn de maatregelen op dit moment?
Wat is het plan van de overheid als de grenzen open zijn?
De vliegvelden

Mijn ervaringen met reizen tijdens corona
Dagelijkse persconferenties
Costa Rica en corona: het reisadvies

Het coronavirus in Costa Rica – een update

Op het moment dat de overheid in juni bekend maakt dat de grenzen van Costa Rica open gaan is er een tweede golf van besmettingen. Op de top van de eerste golf in april waren er 546 besmettingen waren. Het ging dus helemaal niet slecht in Costa Rica. De overheid greep snel in. Op het moment dat er 41 besmettingen bekend waren is de noodtoestand uitgeroepen. Een van de gevolgen was het sluiten van de grenzen. Ook nationale parken en stranden werden gesloten en een deel van de economie ligt sindsdien stil.

Op 11 mei presenteert de overheid een plan om gefaseerd de economie te heropenen. Toeval of niet: vanaf 12 mei nemen de besmettingen weer toe. Wij merken in onze omgeving dat veel mensen er vanuit gaan dat alles weer open is.

De toename van besmettingen is niet in het hele land gelijk. Daar waar er een duidelijke snelle toename is grijpt de overheid in. Het gehele land staat onder een geel alarm. Met name in en rond San José zijn er veel besmettingen, deze regio en nog een aantal anderen staan onder een oranje alarm. Hier zijn strengere maatregelen.

Bekijk de actuele situatie van het aantal besmettingen.

Een tweede golf

Dat de tweede golf vooralsnog maar blijft stijgen en stijgen is zorgelijk. De eerste golf is in de grafiek helemaal niet meer terug te zien. De overheid geeft aan dat als dit zo doorgaat het zorgsysteem overbelast zal worden. Het ‘uitstellen’ van de grote aantallen besmettingen heeft er wel voor gezorgd dat de overheid tijd heeft gehad om voor meer bedden enzovoort te zorgen. Tot nu toe hebben ze nog kunnen opschalen, maar hoelang kunnen ze hiermee doorgaan?

Op zowel 11 als op 12 september worden er meer dan 1400 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd.

Lees meer over Costa Rica in tijden van crisis om te zien wat er nu in het land gebeurt.

Wat zijn de maatregelen op dit moment?

De basis van alles is: handen vaak wassen, minstens 1.8 meter afstand houden tussen elke sociale bubbel, elkaar niet met de hand of met een knuffel begroeten en niet in de handen hoesten of niezen.

In veel situaties is het verplicht om een mondkapje te dragen, enkel een spatscherm is niet meer voldoende.

Inmiddels is er best veel weer open. Voor de inwoners van Costa Rica geldt dat ze niet altijd de weg op kunnen. Tussen 5:00 en 21:00 (in de weekenden tussen 5:00 en 19:00) mogen ze de weg op. In de oranje gebieden mogen ze maar twee dagen per week de weg op, in de gele gebieden mogen de inwoners twee dagen in de week niet de weg. In de gele gebieden mogen de meeste bedrijven weer gewoon open, hetzij met minder capaciteit. Toeristische activiteiten in de buitenlucht zijn toegestaan en de stranden zijn tot 14:30 open.

grenzen Costa Rica

Wat is het plan van de overheid als de grenzen van Costa Rica open zijn?

Op 23 juli heeft de Costa Ricaanse overheid bekend gemaakt vluchten uit de EU, het Verenigd Koninkrijk en Canada toe te laten. Het gaat om minder dan vijf vluchten per week. Elke twee weken wordt deze lijst van landen geëvalueerd.

In augustus en september blijven er berichten naar buiten komen dat steeds meer landen en Amerikaanse staten toegang zullen krijgen tot Costa Rica. Bekijk de lijst met landen.

Zowel het vliegveld van Alajuela bij San José als het vliegveld van Liberia zal geopend worden. De grenzen met Nicaragua en Panama zullen dicht blijven.

Voorwaarden

Nu de grenzen van Costa Rica open zijn en er weer gevlogen wordt zijn er voor toeristen drie voorwaarden om het land binnen te komen:

1. Health Pass / Pase de Salud

Er moet een ‘Health Pass’ worden ingevuld. Dit vul je in binnen 48 uur van de vlucht. Het stoelnummer moet worden ingevuld, dus het formulier kan na het online inchecken compleet worden gemaakt. Er is een Spaanstalige en een Engelstalige versie. Bij de Health Pass kun je het document met de negatieve testuitslag uploaden.

2. Verzekering

Er moet een verzekering afgesloten zijn die geldig is tijdens de vakantie in Costa Rica. De verzekering van een niet-Costa Ricaanse aanbieder moet ten minste $50.000 aan COVID-19 gerelateerde ziekenhuiskosten en ten minste $2000 aan COVID-19 gerelateerde accommodaties kosten in het geval van een quarantaine vergoeden. Dit zijn de voorwaarden voor een verzekering die niet afgesloten is in Costa Rica. Deze verzekering moet vooraf gekeurd worden door the Costa Rica Tourism Board. Op werkdagen wordt er binnen 24 uur een reactie gegeven, in weekenden binnen 48 uur. Als de vezekering wordt afgekeurd dan heeft de toerist 24 uur de tijd om een alternatief aan te bieden of er kan een verzekering gekocht worden bij een Costa Ricaanse aanbieder die goedgekeurd is.

In Costa Rica heeft INS een goedgekeurde verzekering en hiervoor gelden andere voorwaarden. Deze moet tenminste $20.000 aan medische kosten (inclusief COVID-19 gerelateerd) vergoeden en minstens $4000 aan verblijfskosten bij een eventuele periode van quarantaine. De kosten zijn afhankelijk van de persoon in kwestie (leeftijd, gezondheid etc.) De verzekering kan hier gekocht worden. Sagicor is een andere aanbieder.

3. Negatief testresultaat PCR-RT test

Er moet een negatief resultaat zijn van een PCR-RT coronatest en de test moet binnen 72 uur voor de vlucht afgenomen zijn. Het testresultaat moet in het Spaans of in het Engels aangeboden worden. Iedereen van 12 jaar en ouder moet de test gedaan hebben.

Bij het inchecken op Schiphol wordt mij naar de negatieve testuitslag gevraagd. Ik had de uitslag binnen 24 uur, maar ik heb op Schiphol opgevangen dat er passagiers waren die de uitslag nog niet hadden ontvangen.

Het Huisartslab

Het Huisartslab is een van de organisaties waar je een test kunt kopen. Het is niet goedkoop, bij Het Huisartslab kost een test 100 euro en een reisdocument 25 euro. Ze geven een garantie van 72 uur voor de uitslag. Let goed op de openingstijden van de verschillende locaties. Lang niet elke locatie is in de middag open. Je zou zo’n test ook op Schiphol bij KLM kunnen kopen en je kunt terecht bij Het Vaccinatiecentrum.

Lokaal

Lokaal moeten alle protocollen nageleefd worden. De maatregelen voor auto’s gelden niet voor huurauto’s en toeristen hoeven niet in quarantaine.

Voor Costa Ricanen en voor buitenlandse inwoners met een Costa Ricaanse verblijfsvergunning gelden er iets andere regels om het land binnen te komen. Dit is de website waarop inwoners kunnen kijken of de verzekering op orde is. Neem een bewijs hiervan mee tijdens het reizen.

De eerste vluchten

Op maandagavond 3 augustus is het eerste vliegtuig aangekomen. Een vliegtuig van Iberia arriveerde met 210 toeristen. De Minister van Toerisme is in een feeststemming. Hij geeft aan dat dit een begin is van het langzame proces van het herstel van het toerisme in Costa Rica. De economische effecten zullen merkbaar zijn in alle hoeken van het land. Op woensdagavond 5 augustus is er een vlucht van Lufthansa geland.

De vliegvelden

De vliegvelden van Costa Rica zijn eerder al maatregelen gaan voorbereiden.

  • Iedereen die het vliegveld betreedt moet een gezichtsmasker dragen.
  • Alleen passagiers mogen het vliegveld betreden.
  • Een temperatuurcheck voor het betreden van het vliegveld.
  • Boarden in kleine groepen, vanaf de achterkant van het vliegtuig naar voren.
  • Op de vloer zal gemarkeerd worden welke afstand er gehouden moet worden.
  • Hekken zullen de passagiers per balie scheiden.
  • Bij de ingangen komen desinfecterende matten te liggen.

Omdat alles meer tijd gaat kosten worden passagiers gevraagd drie tot vier uur vooraf op het vliegveld aanwezig te zijn.

De status van de vliegtuigmaatschappijen kunnen op deze pagina bekeken worden.

Op 21 juli is deze video gepresenteerd. Hier is te zien wat het protocol zal zijn voor het internationale vliegveld Juan Santamaria in Alajuela.

Mijn ervaringen met reizen tijdens corona

Ik ben in augustus van Costa Rica naar Nederland gereisd, eind september ben ik weer terug gegaan. Ben je benieuwd naar mijn ervaringen, lees dan de blog over reizen naar Costa Rica.

Dagelijkse persconferenties

De overheid zit er echt bovenop. Dagelijks zijn er persconferenties die via tv of bijvoorbeeld Facebook te volgen zijn. De overheid blijft herhalen waarom het belangrijk is om de handen te wassen, om afstand te houden etcetera.

Omdat wij een eigen onderneming hebben en om de volgers van Bestemming Pura Vida zo goed mogelijk te informeren volgen wij deze persconferenties en het nieuws op de voet. Belangrijke nieuwsberichten deel ik via Facebook en Instagram. De actuele situatie staat in dit Facebookbericht. Heb je vragen? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Costa Rica en corona: het reisadvies

De grenzen van Costa Rica zijn open, maar de Nederlandse overheid geeft momenteel een negatief reisadvies. Een negatief reisadvies betekent alleen noodzakelijke reizen. Dit kan invloed hebben op de verzekering die je hebt.

De eerste campagne om het toerisme te stimuleren is al gestart: dit is in het metrostation Waterloo in Londen.

10 reacties

Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl 29 juni 2020 - 02:22

Blij dat alles weer een beetje op gang komt. Benieuwd hoe snel mensen weer kiezen voor dit soort bestemmingen.

Antwoord
Anouk 29 juni 2020 - 18:19

Ik ben ook heel benieuwd. In de Facebookgroep die ik bij mijn website beheer staan veel mensen toch al wel te trappelen… Helaas is het nu nog te vroeg voor duidelijkheid.

Antwoord
Aafke 30 augustus 2020 - 20:59

Hola Anouk y Eliseo, dank voor jullie heldere informatie over de reis (on) mogelijkheden naar
Costa Rica in Coronatijd. Wij (twee fitte nederlanders van 74 en 75) hopen half december weer voor
3 maanden naar onze Casita in Guanacaste te kunnen afreizen. Jullie beschrijving van de situatie geeft ons een voorzichtige hoop dat dat misschien toch nog gaat lukken. Als dat zo zou zijn gaan wij zeker gebruik maken van een een aantal tips van jullie voor goede en interessante verblijfsplekken en in ruil
daarvoor hebben wij voor jullie ook nog wel wat adressen. Wij reizen al bijna twintig jaar door dit prachtige land, en hopen dit nog heel wat jaren te kunnen doen. Wij blijven jullie volgen. A. + R.

Antwoord
Anouk 1 september 2020 - 08:44

Hallo Aafke,

Dat zou fijn zijn, als jullie in december weer naar Guanacaste kunnen gaan. Ik hoop het ook heel erg, maar wij maken ons wel zorgen over de aantallen die steeds maar weer oplopen. Hopelijk wordt de daling snel ingezet. Voor heel veel mensen is het ook hard nodig dat ze weer een inkomen hebben… De overheid heeft tot nu toe in ieder geval wel steeds op kunnen schalen in de ziekenhuizen. Ik ben in augustus voor een aantal weken naar Nederland gereisd en het reizen op zich gaat wel. Ik hoop dat de terugweg ook soepel verloopt.

Leuk dat jullie Bestemming Pura Vida gevonden hebben. Met twintig jaar zullen jullie al veel van Costa Rica gezien hebben. Ik kijk altijd erg uit naar tips voor bestemmingen en activiteiten die niet zo bekend zijn. Vorig jaar en dit jaar maakten we al kennis met een aantal mooie stranden van Guanacaste en ook nationaal park Rincón de la Vieja vonden we erg leuk om te bezoeken.

Veel succes, ik hoop dat jullie plannen door kunnen gaan.

Groeten,

Anouk

Antwoord
Trudy van Heumen 5 september 2020 - 05:06

Hallo Anouk zou ik jou wat kunnen vragen? Mijn man en ik zouden in oktober met onze kinderen naar Costa Rica gaan, Nu had ik de reis eigenlijk al afgeschreven omdat het land tot nu toe dicht zat. Blijkbaar gaat het weer open maar is het voor ons nog steeds oranje en zouden we dus niet kunnen reizen. In geval het geel wordt kan het echter wel weer en daar willen we ons toch een beetje op voorbereiden. Hoe is het nu in Costa Rica ? Wij lezen dat het land weer open is met de nodige restricties. Wij lezen dat er niet elke dag gereden mag worden. Klopt dat?

Antwoord
Anouk 5 september 2020 - 05:22

Hallo Trudy,

Er worden vanaf begin augustus weer vluchten toegestaan vanuit Europa, echter vliegen nog lang niet alle luchtvaartmaatschappijen die normaal gesproken op Costa Rica vliegen. Of je kunt gaan hangt dus niet alleen van het reisadvies van de overheid af maar ook van de luchtvaartmaatschappij (en eventueel de organisatie) waarbij je geboekt hebt. Ik ben zelf half augustus naar Nederland gevlogen en eind september ga ik weer terug.
Er zijn nog steeds restricties maar in de gebieden die geel zijn kan heel veel weer. De inwoners van Costa Rica kunnen inderdaad niet iedere dag de weg op, maar dit geldt niet voor huurauto’s. Toeristen kunnen dus altijd rijden en hoeven niet in quarantaine na aankomst. De regels veranderen wel steeds, dus mochten jullie gaan is het goed om op de hoogte te blijven.
Het aantal nieuwe besmettingen per 24u neemt nog steeds toe, gisteren waren dat er meer dan 1200.

Stel gerust meer vragen als je die hebt 🙂

Groet,

Anouk

Antwoord
Trudy van Heumen 5 september 2020 - 17:23

Anouk dank voor je snelle reactie. 1200 besmettingen per dag is wel erg veel. Als dat aan houdt hoop ik dat de code oranje blijft. Ondertussen probeer ik uit te zoeken in hoeverre we onze reis uit kunnen stellen. We willen graag naar Costa Rica maar wel op een veilige manier mede vanwege het feit dat mijn man tot de risico groepen behoort. We zouden met onze kinderen een 15 daagse reis maken. Een van de kinderen wilde walvissen spotten en een ander wilde schildpadden zien. Ik laat je nog wel weten of en wanneer we uiteindelijk naar Costa Rica reizen.

Antwoord
Anouk 13 september 2020 - 06:06

Het moet natuurlijk wel leuk zijn om op vakantie te gaan… Helaas zijn er inmiddels meer dan 1400 nieuwe besmettingen per dag. Ik denk dat het reisadvies van de Nederlandse overheid niet snel zal veranderen.

Succes!

Antwoord
Jo 14 september 2020 - 14:55

Hi,

Wat een goede info allemaal. Mijn kennis wilt van Costa-Rica naar Nederland komen in oktober, maar ons is niet duidelijk of dit wel mag? Ze heeft een Costa Ricaans paspoort.
Dankjewel!

Antwoord
Anouk 15 september 2020 - 01:15

Hoi Jo,

Voor zover ik weet mogen Costa Ricanen op dit moment niet afreizen naar Europa.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic_en#travel-restrictions

Er zijn wel allerlei uitzonderingen, maar als er op dit moment geen relatie is of familiebanden is het dus helaas niet mogelijk.

Groet,

Anouk

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More