Home Blog Costa Rica Costa Rica is open: over de grenzen, reizen en maatregelen

Costa Rica is open: over de grenzen, reizen en maatregelen

by Anouk
Published: Last Updated on

Op 26 juni 2020 maakt de overheid bekend dat vanaf 2 augustus 2020 de grenzen van Costa Rica open zullen gaan voor internationale toeristen. Op 23 februari 2022 maakt de overheid bekend dat de maatregelen afgebouwd gaan worden. Vanuit onze woonplaats in de omgeving van Dominical volgen wij het nieuws op de voet. Lees hier meer over Costa Rica en de grenzen, de maatregelen en over reizen.

Gepubliceerd op 27 juni 2020
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Blijf op de hoogte en volg de maandelijkse nieuwsbrief, Facebook of Instagram voor updates. Vragen? Neem contact op.

De grenzen van Costa Rica zijn open

Vanaf augustus 2020 zijn de grenzen open voor vluchten uit de EU, het Verenigd Koninkrijk en Canada en vanaf 1 november 2020 is Costa Rica weer open voor alle landen. Zowel de internationale vliegvelden als de landsgrenzen met Nicaragua en Panama zijn open.

Wat zijn de voorwaarden om naar Costa Rica te reizen?

Momenteel (vanaf april 2022) zijn er geen aanvullende voorwaarden om naar Costa Rica te reizen. Sinds oktober 2020 is een negatieve testuitslag al niet meer nodig om Costa Rica in te reizen. Vanaf 1 april 2022 is het ook niet meer nodig om de Health Pass in te vullen. Hiermee schaft de overheid ook af dat je een vaccinatiebewijs of een verzekering die aan bepaalde voorwaarden voldoet moet uploaden.

Je hebt alleen nog maar een geldig paspoort nodig en een bewijs dat je Costa Rica binnen 90 dagen (de duur van het visum) weer gaat verlaten.

Op de website van het Costa Ricaanse Instituut van Toerisme is terug te lezen waar je aan moet voldoen om het land in te reizen. Bekijk ook het handige document met veel gestelde vragen onderaan de pagina van het instituut.

Toeristen hoeven in Costa Rica na aankomst niet in quarantaine.

In samenwerking met Nomad America kan ik 10% korting op de autohuur aanbieden. Gebruik CALATHEA als promo code op de website van Nomad America tijdens het boeken.

Wat zijn de corona maatregelen in Costa Rica op dit moment (2022)?

Algemeen

De basis van alles is: handen vaak wassen, minstens 1.8 meter afstand houden tussen elke sociale bubbel, elkaar niet met de hand of met een knuffel begroeten en niet in de handen hoesten of niezen.

Sinds half mei 2022 is het niet meer verplicht om een mondkapje te dragen. Op veel plekken wordt dit echter nog wel gedaan als onderdeel van de preventie. Je kan nog steeds gevraagd worden om de handen te wassen voordat je ergens naar binnen gaat.

Alles is open en mogelijk.

Onderzoek vooraf of je een activiteit of bezoek moet reserveren in verband met beperkte bezoekersaantallen die toegestaan zijn. Bij sommige parken kun je op dit moment de entree alleen met een creditcard betalen.

Vanaf april 2022

Vanaf 1 april mogen alle activiteiten op 100% van de capaciteit draaien zonder daarvoor een vaccinatiebewijs te vragen. Op deze manier komt het verplichten van het vaccinatiebewijs niet meer ter sprake.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Bekijk de actuele situatie van het aantal besmettingen en bekijk hoe de R op dit moment is.

Vorig jaar schreef ik een blog over Costa Rica in tijden van crisis om te laten zien hoe het land en haar inwoners reageerden. De impact van het coronavirus zie je terug in de cijfers met betrekking tot het toerisme in Costa Rica.

grenzen Costa Rica

Gaan de grenzen weer dicht?

Nee, ik verwacht niet dat Costa Rica de grenzen nog eens zal sluiten. De overheid heeft zich al snel gericht op het herstel van de economie en past de maatregelen in Costa Rica ook bijna nooit aan. Er wordt niet naar de besmettingsgraad van andere landen gekeken, voor alle landen zijn de regels hetzelfde. Ik verwacht dat de grenzen van Costa Rica open zullen blijven.

Voorwaarden reizen naar Nederland

In februari 2022 veranderen weer een aantal dingen met betrekking tot reizen naar Nederland. Bekijk de checklist van de Nederlandse overheid als je naar of via Nederland vliegt en bekijk de informatie van de Nederlandse overheid op de website Wijs op reis.

Wat als je positief test in Costa Rica?

Ben je in Costa Rica en vermoed je dat je het coronavirus hebt? Dan kun je het telefoonnummer 1322 bellen om een afspraak te maken voor een test. Er zijn ook Engelssprekende medewerkers. Je kunt hier ook naartoe bellen als je bij een laboratorium positief getest bent en je ben benieuwd naar de instructies.

Als je positief getest wordt, dan krijg je instructies van de Costa Ricaanse overheid wat betreft quarantaine. Het is verplicht om in quarantaine te gaan, half januari is deze periode aangepast naar zeven dagen quarantaine in plaats van tien. De overheid heeft hotels als optie om naartoe te gaan, maar je kunt ook zelf bijvoorbeeld een airbnb boeken. Aan het einde van de quarantaine krijg je een document van de overheid waarmee je het land kunt verlaten.

Bekijk op de website van de Nederlandse overheid wat je moet doen om naar Nederland terug te kunnen reizen.

PCR-test en sneltest in Costa Rica

Bekijk waar je in Costa Rica een pcr-test kunt verkrijgen. Voorbeelden van laboratoria met verschillende locaties zijn Labin, Lab Eschandi, Hospital Metropolitano, Clinica Biblica. Ervaringen zijn al gedeeld in de Facebookgroep Costa Rica – Reistips & Inspiratie.

Op zondagen worden er geen pcr-testen verwerkt en veel labs zijn op zondag geheel of in de middag gesloten.

Vanaf 14 mei 2021 is het mogelijk om een sneltest te kopen op het internationale vliegveld van Alajuela, het was al mogelijk op het internationale vliegveld van Liberia. Bekijk dit nieuwsbericht voor de informatie.

De sneltest is enkel voor reizigers toegestaan, het is niet toegestaan voor de diagnostiek. Bij het kopen van de test moet je je paspoort afgeven en de vluchtgegevens laten zien. In dit document van het Instituo Costarricense de Turismo (ICT) geven de oranje blokken aan waar je naast een PCR-test ook terecht kunt voor een sneltest.

Voor zover bekend zijn er in Costa Rica geen zelftesten te koop.

De vliegvelden

Wat zijn de maatregelen op de vliegvelden van Costa Rica?

  • Iedereen die het vliegveld betreedt moet een gezichtsmasker dragen.
  • Alleen passagiers mogen het vliegveld betreden.
  • Een temperatuurcheck voor het betreden van het vliegveld.
  • Boarden in kleine groepen, vanaf de achterkant van het vliegtuig naar voren.
  • Op de vloer zal gemarkeerd worden welke afstand er gehouden moet worden.
  • Hekken zullen de passagiers per balie scheiden.
  • Bij de ingangen komen desinfecterende matten te liggen.

Omdat alles meer tijd gaat kosten worden passagiers gevraagd drie tot vier uur vooraf op het vliegveld aanwezig te zijn.

De status van de vliegtuigmaatschappijen kunnen op deze pagina bekeken worden.

Op 21 juli 2020 is deze video gepresenteerd. Hier is te zien wat het protocol zal zijn voor het internationale vliegveld Juan Santamaria in Alajuela.

Mijn ervaringen met reizen tijdens corona

Ik ben in augustus 2020 van Costa Rica naar Nederland gereisd, eind september 2020 ben ik weer terug gegaan. Inmiddels is er wel veel weer veranderd. Ben je toch benieuwd naar mijn ervaringen, lees dan de blog over reizen naar Costa Rica. In mei 2021 reisde ik weer terug naar Nederland en in september 2021 weer naar Costa Rica. Ik kocht mijn PCR-test bij Linea Vital in Quepos en mijn sneltest bij Clinica Biblica in Santa Ana.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Belangrijke nieuwsberichten deel ik ook via Facebook en Instagram. Heb je vragen? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Costa Rica en corona: het reisadvies

In februari 2022 past de Nederlandse overheid het reisadvies aan. Net als voor de pandemie is de kleur voor Costa Rica weer ‘geel’. Coronabesmettingen en -maatregelen geven geen doorslag meer in het samenstellen van het reisadvies.

Bekijk het reisadvies voor Costa Rica

Bekijk deze video om te zien wie momenteel het reisadvies bepaalt:

Handige blogs met meer informatie over Costa Rica

De grenzen van Costa Rica zijn open en de eerste campagne om het toerisme te stimuleren is al gestart: dit is in het metrostation Waterloo in Londen.

De eerste campagnes om het toerisme in Costa Rica te stimuleren zijn al gestart.

In London kunnen reizigers in metrostation Waterloo genieten van de mooie beelden én geluiden.

Geplaatst door Bestemming Pura Vida – over reizen en wonen in Costa Rica op Dinsdag 15 september 2020

20 comments

Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl 29 juni 2020 - 02:22

Blij dat alles weer een beetje op gang komt. Benieuwd hoe snel mensen weer kiezen voor dit soort bestemmingen.

Reply
Anouk 29 juni 2020 - 18:19

Ik ben ook heel benieuwd. In de Facebookgroep die ik bij mijn website beheer staan veel mensen toch al wel te trappelen… Helaas is het nu nog te vroeg voor duidelijkheid.

Reply
Aafke 30 augustus 2020 - 20:59

Hola Anouk y Eliseo, dank voor jullie heldere informatie over de reis (on) mogelijkheden naar
Costa Rica in Coronatijd. Wij (twee fitte nederlanders van 74 en 75) hopen half december weer voor
3 maanden naar onze Casita in Guanacaste te kunnen afreizen. Jullie beschrijving van de situatie geeft ons een voorzichtige hoop dat dat misschien toch nog gaat lukken. Als dat zo zou zijn gaan wij zeker gebruik maken van een een aantal tips van jullie voor goede en interessante verblijfsplekken en in ruil
daarvoor hebben wij voor jullie ook nog wel wat adressen. Wij reizen al bijna twintig jaar door dit prachtige land, en hopen dit nog heel wat jaren te kunnen doen. Wij blijven jullie volgen. A. + R.

Reply
Anouk 1 september 2020 - 08:44

Hallo Aafke,

Dat zou fijn zijn, als jullie in december weer naar Guanacaste kunnen gaan. Ik hoop het ook heel erg, maar wij maken ons wel zorgen over de aantallen die steeds maar weer oplopen. Hopelijk wordt de daling snel ingezet. Voor heel veel mensen is het ook hard nodig dat ze weer een inkomen hebben… De overheid heeft tot nu toe in ieder geval wel steeds op kunnen schalen in de ziekenhuizen. Ik ben in augustus voor een aantal weken naar Nederland gereisd en het reizen op zich gaat wel. Ik hoop dat de terugweg ook soepel verloopt.

Leuk dat jullie Bestemming Pura Vida gevonden hebben. Met twintig jaar zullen jullie al veel van Costa Rica gezien hebben. Ik kijk altijd erg uit naar tips voor bestemmingen en activiteiten die niet zo bekend zijn. Vorig jaar en dit jaar maakten we al kennis met een aantal mooie stranden van Guanacaste en ook nationaal park Rincón de la Vieja vonden we erg leuk om te bezoeken.

Veel succes, ik hoop dat jullie plannen door kunnen gaan.

Groeten,

Anouk

Reply
Trudy van Heumen 5 september 2020 - 05:06

Hallo Anouk zou ik jou wat kunnen vragen? Mijn man en ik zouden in oktober met onze kinderen naar Costa Rica gaan, Nu had ik de reis eigenlijk al afgeschreven omdat het land tot nu toe dicht zat. Blijkbaar gaat het weer open maar is het voor ons nog steeds oranje en zouden we dus niet kunnen reizen. In geval het geel wordt kan het echter wel weer en daar willen we ons toch een beetje op voorbereiden. Hoe is het nu in Costa Rica ? Wij lezen dat het land weer open is met de nodige restricties. Wij lezen dat er niet elke dag gereden mag worden. Klopt dat?

Reply
Anouk 5 september 2020 - 05:22

Hallo Trudy,

Er worden vanaf begin augustus weer vluchten toegestaan vanuit Europa, echter vliegen nog lang niet alle luchtvaartmaatschappijen die normaal gesproken op Costa Rica vliegen. Of je kunt gaan hangt dus niet alleen van het reisadvies van de overheid af maar ook van de luchtvaartmaatschappij (en eventueel de organisatie) waarbij je geboekt hebt. Ik ben zelf half augustus naar Nederland gevlogen en eind september ga ik weer terug.
Er zijn nog steeds restricties maar in de gebieden die geel zijn kan heel veel weer. De inwoners van Costa Rica kunnen inderdaad niet iedere dag de weg op, maar dit geldt niet voor huurauto’s. Toeristen kunnen dus altijd rijden en hoeven niet in quarantaine na aankomst. De regels veranderen wel steeds, dus mochten jullie gaan is het goed om op de hoogte te blijven.
Het aantal nieuwe besmettingen per 24u neemt nog steeds toe, gisteren waren dat er meer dan 1200.

Stel gerust meer vragen als je die hebt 🙂

Groet,

Anouk

Reply
Trudy van Heumen 5 september 2020 - 17:23

Anouk dank voor je snelle reactie. 1200 besmettingen per dag is wel erg veel. Als dat aan houdt hoop ik dat de code oranje blijft. Ondertussen probeer ik uit te zoeken in hoeverre we onze reis uit kunnen stellen. We willen graag naar Costa Rica maar wel op een veilige manier mede vanwege het feit dat mijn man tot de risico groepen behoort. We zouden met onze kinderen een 15 daagse reis maken. Een van de kinderen wilde walvissen spotten en een ander wilde schildpadden zien. Ik laat je nog wel weten of en wanneer we uiteindelijk naar Costa Rica reizen.

Reply
Anouk 13 september 2020 - 06:06

Het moet natuurlijk wel leuk zijn om op vakantie te gaan… Helaas zijn er inmiddels meer dan 1400 nieuwe besmettingen per dag. Ik denk dat het reisadvies van de Nederlandse overheid niet snel zal veranderen.

Succes!

Reply
Jo 14 september 2020 - 14:55

Hi,

Wat een goede info allemaal. Mijn kennis wilt van Costa-Rica naar Nederland komen in oktober, maar ons is niet duidelijk of dit wel mag? Ze heeft een Costa Ricaans paspoort.
Dankjewel!

Reply
Anouk 15 september 2020 - 01:15

Hoi Jo,

Voor zover ik weet mogen Costa Ricanen op dit moment niet afreizen naar Europa.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic_en#travel-restrictions

Er zijn wel allerlei uitzonderingen, maar als er op dit moment geen relatie is of familiebanden is het dus helaas niet mogelijk.

Groet,

Anouk

Reply
Jacqueline 9 juni 2021 - 17:29

Hoi Anouk,

Wat leuk deze blog! Heel fijn.
In september willen wij graag een rondreis door Costa Rica doen vanuit NL. Stiekem enig idee wanneer Costa Rica op geel gaat :):)

Reply
Anouk 9 juni 2021 - 20:02

Hoi Jacqueline,

Wat leuk om te horen, dank je wel!
Dat is een goede vraag…. Ik ben bang dat we de Nederlandse overheid moeten afwachten. Ik denk eigenlijk dat het nog wel even gaat duren, ik denk dat er eerst naar Europa gekeken wordt.

Reply
JvdP 14 juli 2021 - 14:42

Je kunt ondanks dat Costa Rica op oranje staat toch gewoon gaan als je rekening houdt met de quarantaine bij thuiskomst? Wij laten ons iig niet weerhouden daardoor.

Reply
chantal 19 augustus 2021 - 17:19

Ja, dat kan, maar houdt er rekening mee dat een reisverzekering eventuele medische kosten m.b.t. corona niet dekt als je boekt op het moment dat het land oranje is. Dus wordt je toch ziek ondanks een vaccinatie? Kosten zijn voor jezelf. Ook je annuleringsverzekering kan lastig zijn. Als er opeens inreisbeperkingen worden ingevoerd in Costa Rica kan je mogelijk niet annuleren, waar dit makkelijk gaat als de kleurcode geel is.
Wij willen ook boeken, maar dit houdt ons wel tegen..

Reply
Anouk 22 augustus 2021 - 08:44

Het blijft inderdaad lastig om in deze tijd beslissingen te nemen. Hoewel ik niet verwacht dat Costa Rica drastische maatregelen zal nemen is het toch ook belangrijk te denken aan de capaciteit van de ziekenhuizen. En inderdaad, de meeste verzekeringen nemen het reisadvies over en vergoeden niet alles. Ik denk dat het reisadvies voorlopig nog negatief blijft.

Reply
Rogier 23 september 2021 - 10:29

Hoi Anouk,

Zojuist heb ik geprobeerd je onderstaande e-mail te sturen naar het e-mailadres op je contact pagina . Helaas kreeg ik die direct retour.

Het e-mail adres info@bestemmingpuravida.nl. werkt niet meer?

Onderstaand tref je mijn oorspronkelijke bericht aan:

Beste Anouk,

Met veel plezier ben ík begonnen met het lezen van alle informatie op jouw zeer uitgebreide en mooie website! Whau, wat een werk moet daarin zitten.

Met mijn gezin en mijn schoonouders willen wij graag naar Costa Rica. Gezien de leeftijd van de kinderen (in augustus net 6 en 8 jaar geworden) zal dit in de zomervakantie dienen plaats te vinden. Wij zijn dan van plan om maximaal 5 weken op reis te gaan. We hebben dan ook alle tijd. We willen dan per huurauto gaan reizen.

Op jouw website zie ik diverse reizen staan. Hier staan voorbeelden op van reizen tot ca. 3 weken. Heb je wellicht ook voorbeelden van wat langere reizen?

Daarnaast een vraag wat betreft NP Corcovado; is dit een must see rekening houdend met de leeftijd van de kinderen? Doe ik mijn kinderen hier een plezier mee, gezien de toch wel lange reistijd er naar toe en de ook wat primitievere omstandigheden? Wat is jouw advies hierover?

Alvast bedankt voor je reactie en de moeite.

Ik ga me verder in je website verdiepen.

Groet en een fijne dag,
Rogier

Reply
Anouk 23 september 2021 - 13:00

Hoi Rogier,

Bedankt voor je bericht. Ik heb de email in goede orde ontvangen. Op een later moment zal ik daar op terug komen.

Mocht je dit bericht willen aanpassen dan kan dat volgens mij, nu kan iedereen het lezen.

Groet,

Anouk

Reply
Anouk 23 september 2021 - 16:41

Hoi Rogier,

Ik heb de email beantwoord.

Groet,

Anouk

Reply
Anne 17 oktober 2021 - 13:52

Hallo Anouk,

Wat fijn dat je hier alles in een overzicht hebt gezet. Gaat dit nu allemaal over 2021? Je hebt het namelijk over bepaalde maanden, maar daar staat geen jaartal bij. (Deze ellende duurt helaas al meer dan een jaar).

In Nederland lopen de besmettingen weer op en ik las net dat de verwachting is dat we pas in januari op de piek zitten. Denk je dat er nog reisbeperkingen komen voor Nederlanders of verwacht je dat costa rica “gewoon” voor iedereen open blijft.

Alvast bedankt.

Groetjes Anne

Reply
Anouk 18 oktober 2021 - 05:18

Hoi Anne,

Dank je wel voor je reactie 🙂 Dit is de meest recente informatie. Deze blog ben ik gestart op 27 juni 2020, helemaal bovenaan zie je de datum wanneer ik de informatie voor het laatst heb bijgewerkt. Ik zal de jaartallen er nog even bijzetten voor de duidelijkheid.

Costa Rica heeft al vrij snel een heel eenduidig beleid gevoerd. De grenzen zijn al bijna een jaar open voor alle landen in de wereld. De Costa Ricaanse overheid kijkt niet naar de besmettingsaantallen per land. Ze zijn zich al snel gaan richten op het herstel van de economie, een volledige lockdown is er dan ook niet echt geweest. Ik verwacht niet dat het land nog dicht zal gaan.

Groetjes Anouk

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.