Costa Rica is open: over de grenzen, reizen en maatregelen

door Anouk

Op 26 juni 2020 maakt de overheid bekend dat vanaf 2 augustus 2020 de grenzen van Costa Rica open zullen gaan voor internationale toeristen. Vanuit onze woonplaats in de omgeving van Dominical volgen wij het nieuws op de voet. Lees hier meer over Costa Rica en de grenzen, de maatregelen en over reizen.

Gepubliceerd op 27 juni 2020
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Het coronavirus in Costa Rica – een update

Eind december is er gestart met de vaccinaties, het doel is om alle personen van 18 jaar en ouder te vaccineren. De vaccinatie is niet verplicht.

Start 2021

Op maandag 25 januari 36% van de beschikbare bedden voor coronapatiënten gebruikt. In januari zijn er minder dan 1000 nieuwe besmettingen per dag gemeld. De R is naar schatting 0,810, sinds april is dit niet zo laag geweest. Laten we hopen dat het verder blijft dalen. Halverwege februari worden er minder dan 500 nieuwe besmettingen per dag gemeld.

Eind maart 2021 kunnen we zeggen dat het best goed gaat in Costa Rica. Ik merk dat ik niet meer zo vaak de berichten bijwerk omdat het simpelweg niet nodig is. Er verandert weinig qua maatregelen en het aantal nieuwe besmettingen ligt relatief laag. Half maart komen er tussen de 300 en 600 nieuwe besmettingen per dag bij.

Voor maart en april gelden er nog wel wat maatregelen. Nationale parken mogen weer draaien op 100% van de capaciteit, voor bars en casinos is dit 50%. De stranden zijn open van 5:00 to 18:00. De meeste bedrijven kunnen open zijn tot 22:00, nachtclubs, discotheken en pretparken moeten gesloten blijven. Deze maatregelen gelden ook in april.

Omdat het aantal besmettingen licht stijgt geeft de minister van gezondheid wel aan dat als deze trend zich voortzet er nieuwe maatregelen komen. De overheid vind het erg belangrijk dat de economie zich kan blijven herstellen, maar het virus moet niet weer de overheid krijgen. In eerste instantie wordt weer gedacht aan het beperkingen met betrekking tot de nummerplaten. Inwoners van Costa Rica mogen dan bepaalde dagen niet de weg op met de auto. Deze maatregelen gelden niet voor huurauto’s.

April 2021

Eind april zijn er grote zorgen. Het aantal nieuwe besmettingen neemt elke dag sneller toe en sommige ziekenhuizen zijn vol. Op 24 april wordt een record van 1830 nieuwe besmettingen in 24 uur gemeld: het hoogste aantal sinds de start van corona in Costa Rica. In dit tempo zal het zorgsysteem snel overbelast raken.

Vanaf 27 april moeten bedrijven hun deuren om 21:00 sluiten en inwoners van Costa Rica mogen bepaalde dagen en bepaalde uren de weg niet op. Dit geldt niet voor huurauto’s.

Mei 2021

Omdat de meeste nieuwe besmettingen wederom uit het stedelijke gebied van San José komen (the Greater Metropolian Area) worden hier weer als eerste verder maatregelen genomen. Niet-essentiële winkels moeten hun deuren sluiten tussen 3 mei en 9 mei. Door de week mogen inwoners op bepaalde dagen niet met de auto de weg op. Landelijk geldt dit voor de inwoners één dag in het weekend. Dit geldt niet voor huurauto’s.

Halverwege mei is de zorg overbelast: er zijn geen bedden meer beschikbaar.

Juni en juli 2021

In juni daalt het aantal nieuwe besmettingen dan toch weer wat, ook het aantal ziekenhuisopnames daalt gelukkig. In juli blijft het echter stabiel, de daling zet niet echt door. Nieuwe maatregelen zijn er niet genomen door de overheid. Bekijk hieronder wat de maatregelen in Costa Rica op dit moment zijn.

Bekijk de actuele situatie van het aantal besmettingen en bekijk hoe de R op dit moment is.

Vorig jaar schreef ik een blog over Costa Rica in tijden van crisis om te laten zien hoe het land en haar inwoners reageerden. De impact van het coronavirus zie je terug in de cijfers met betrekking tot het toerisme in Costa Rica.

Hoe gaat het bij ons? Lees de terugblik op het afgelopen jaar die ik half maart schreef.

Wat zijn de corona maatregelen in Costa Rica op dit moment?

Vanaf 11 mei mogen bedrijven in het stedelijke gebied weer open zijn van 5:00 tot 21:00, net als in de rest van het land. Stranden zijn open tot 18:00. Verder zijn de maatregelen in het gehele land dat bars op 25% van de capaciteit mogen draaien, hotels met plek voor meer dan 100 personen moeten terug naar 75%, nationale parken (behalve Poas) mogen draaien op 50% van de capaciteit. Het openbaar vervoer mag niet rijden met passagiers die moeten staan. Dit is ook nog geldig in juli.

De basis van alles is: handen vaak wassen, minstens 1.8 meter afstand houden tussen elke sociale bubbel, elkaar niet met de hand of met een knuffel begroeten en niet in de handen hoesten of niezen.

In de meeste situaties is het verplicht om een mondkapje te dragen, denk aan alle situaties waar je onder de mensen komt of als je ergens naar binnen gaat. Onze ervaring is dat de inwoners van Costa Rica zich houden aan de maatregelen en hun mondkapje dragen. Het kan zijn dat je temperatuur gemeten wordt als je een supermarkt, hotel of restaurant wil betreden. Draag je geen mondkapje, dat kan je de toegang ontzegd worden. Vrijwel alles is open en mogelijk.

Onderzoek vooraf of je een activiteit of bezoek moet reserveren in verband met beperkte bezoekersaantallen die toegestaan zijn. Bij sommige parken kun je op dit moment de entree alleen met een credit card betalen.

grenzen Costa Rica

De grenzen van Costa Rica zijn open

De Costa Ricaanse overheid maakte bekend vluchten uit de EU, het Verenigd Koninkrijk en Canada vanaf augustus 2020 toe te laten.

Costa Rica is vanaf 1 november weer open voor alle landen. Bekijk de informatie van the Costa Rican Tourism Board.

Zowel het vliegveld van Alajuela bij San José als het vliegveld van Liberia zal geopend worden. Vanaf 15 oktober zijn vluchten vanuit Panama, Nicaragua en andere landen in Midden-Amerika weer toegestaan. De landsgrenzen met Nicaragua en Panama (zoals Paso Canoas) gaan op 5 april weer open.

Wat zijn de voorwaarden om naar Costa Rica te reizen?

Nu de grenzen van Costa Rica open zijn en er weer gevlogen wordt zijn er voor toeristen twee extra voorwaarden om Costa Rica binnen te komen:

Let op: vanaf 26 oktober is de PCR test voor Costa Rica niet meer verplicht. Informeer of de luchtvaartmaatschappij wel een negatieve testuitslag vraagt en welk type mondkapje je moet gebruiken.

1. Health Pass / Pase de Salud

Er moet een ‘Health Pass’ worden ingevuld. Dit digitale formulier vul je binnen 48 uur van de vlucht in. Het stoelnummer moet worden ingevuld, dus het formulier kan na het online inchecken compleet worden gemaakt. Er is een Spaanstalige en een Engelstalige versie. In de Health Pass komen ook de gegevens van de verzekering terug.

2. Verzekering

Er moet een verzekering afgesloten zijn die geldig is tijdens de vakantie in Costa Rica. Vanaf 1 augustus is de verzekering niet meer nodig als je volledig gevaccineerd bent. Op de website van het Costa Ricaanse Instituut van Toerisme is terug te lezen waar het vaccinatiebewijs aan moet voldoen. Arriveer je voor 1 augustus in Costa Rica, dan moet je nog steeds een verzekering hebben die geldig is voor de gehele duur van de vakantie.

Omdat er zoveel vragen over kwamen schreef ik er een aparte blog over: Die verplichte verzekering als je nu op vakantie gaat naar Costa Rica.

Blijvende eis

Voor een toeristenvisum geldt altijd dat je moet aantonen dat je Costa Rica binnen 90 dagen weer verlaat. Je krijgt nu een stempel met het aantal dagen dat gelijk staat aan het aantal dagen dat je de verzekering hebt afgesloten. Je krijgt op dit moment dus niet automatisch een visum voor 90 dagen.

Toeristen hoeven in Costa Rica na aankomst niet in quarantaine.

Lokaal

Lokaal moeten alle protocollen nageleefd worden, respecteer de maatregelen die Costa Rica genomen heeft.

Voor Costa Ricanen en voor buitenlandse inwoners met een Costa Ricaanse verblijfsvergunning gelden er iets andere regels om het land binnen te komen. Dit is de website waarop inwoners kunnen kijken of de verzekering op orde is. Neem een bewijs hiervan mee tijdens het reizen.

In samenwerking met Nomad America kunnen we 10% korting op de autohuur aanbieden. Gebruik CALATHEA als promo code op de website van Nomad America tijdens het boeken.

Voorwaarden reizen naar Nederland

In juli en augustus veranderen weer een aantal dingen met betrekking tot reizen naar Nederland. Bekijk de checklist van de Nederlandse overheid als je naar of via Nederland vliegt en bekijk de informatie van de Nederlandse overheid op de website Wijs op reis.

PCR-test en sneltest in Costa Rica

Ben je in Costa Rica en vermoed je dat je het coronavirus hebt? Dan kun je het telefoonnummer 1322 bellen om een afspraak te maken voor een test.

Bekijk waar je in Costa Rica een pcr-test kunt verkrijgen. Ervaringen zijn al gedeeld in de Facebookgroep Costa Rica – Reistips & Inspiratie. Het kan lastig zijn om een (snel)testuitslag binnen de gevraagde tijd te krijgen. Plan daarom vooraf goed de afspraak.

Vanaf 14 mei is het mogelijk om een sneltest te kopen op het internationale vliegveld van Alajuela, het was al mogelijk op het internationale vliegveld van Liberia. Bekijk dit nieuwsbericht voor de informatie.

De sneltest is enkel voor reizigers toegestaan, het is niet toegestaan voor de diagnostiek. Bij het kopen van de test moet je je paspoort afgeven en de vluchtgegevens laten zien. In dit document van het Instituo Costarricense de Turismo (ICT) geven de oranje blokken aan waar je naast een PCR-test ook terecht kunt voor een sneltest.

De vliegvelden

Wat zijn de maatregelen op de vliegvelden van Costa Rica?

  • Iedereen die het vliegveld betreedt moet een gezichtsmasker dragen.
  • Alleen passagiers mogen het vliegveld betreden.
  • Een temperatuurcheck voor het betreden van het vliegveld.
  • Boarden in kleine groepen, vanaf de achterkant van het vliegtuig naar voren.
  • Op de vloer zal gemarkeerd worden welke afstand er gehouden moet worden.
  • Hekken zullen de passagiers per balie scheiden.
  • Bij de ingangen komen desinfecterende matten te liggen.

Omdat alles meer tijd gaat kosten worden passagiers gevraagd drie tot vier uur vooraf op het vliegveld aanwezig te zijn.

De status van de vliegtuigmaatschappijen kunnen op deze pagina bekeken worden.

Op 21 juli 2020 is deze video gepresenteerd. Hier is te zien wat het protocol zal zijn voor het internationale vliegveld Juan Santamaria in Alajuela.

Mijn ervaringen met reizen tijdens corona

Ik ben in augustus van Costa Rica naar Nederland gereisd, eind september ben ik weer terug gegaan. Inmiddels is er wel veel weer veranderd. Ben je toch benieuwd naar mijn ervaringen, lees dan de blog over reizen naar Costa Rica. In mei reisde ik weer terug naar Nederland. Ik kocht mijn PCR-test bij Linea Vital in Quepos en mijn sneltest bij Clinica Biblica in Santa Ana.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief. Belangrijke nieuwsberichten deel ik ook via Facebook en Instagram. Heb je vragen? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Costa Rica en corona: het reisadvies

De grenzen van Costa Rica zijn open, maar de Nederlandse overheid geeft momenteel een negatief reisadvies. Een negatief reisadvies betekent alleen noodzakelijke reizen. Dit kan invloed hebben op de verzekering die je hebt.

Bekijk deze video om te zien wie momenteel het reisadvies bepaalt:

Handige blogs met meer informatie over Costa Rica:

De grenzen van Costa Rica zijn open en de eerste campagne om het toerisme te stimuleren is al gestart: dit is in het metrostation Waterloo in Londen.

De eerste campagnes om het toerisme in Costa Rica te stimuleren zijn al gestart.

In London kunnen reizigers in metrostation Waterloo genieten van de mooie beelden én geluiden.

Geplaatst door Bestemming Pura Vida – over reizen en wonen in Costa Rica op Dinsdag 15 september 2020

13 reacties

Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl 29 juni 2020 - 02:22

Blij dat alles weer een beetje op gang komt. Benieuwd hoe snel mensen weer kiezen voor dit soort bestemmingen.

Antwoord
Anouk 29 juni 2020 - 18:19

Ik ben ook heel benieuwd. In de Facebookgroep die ik bij mijn website beheer staan veel mensen toch al wel te trappelen… Helaas is het nu nog te vroeg voor duidelijkheid.

Antwoord
Aafke 30 augustus 2020 - 20:59

Hola Anouk y Eliseo, dank voor jullie heldere informatie over de reis (on) mogelijkheden naar
Costa Rica in Coronatijd. Wij (twee fitte nederlanders van 74 en 75) hopen half december weer voor
3 maanden naar onze Casita in Guanacaste te kunnen afreizen. Jullie beschrijving van de situatie geeft ons een voorzichtige hoop dat dat misschien toch nog gaat lukken. Als dat zo zou zijn gaan wij zeker gebruik maken van een een aantal tips van jullie voor goede en interessante verblijfsplekken en in ruil
daarvoor hebben wij voor jullie ook nog wel wat adressen. Wij reizen al bijna twintig jaar door dit prachtige land, en hopen dit nog heel wat jaren te kunnen doen. Wij blijven jullie volgen. A. + R.

Antwoord
Anouk 1 september 2020 - 08:44

Hallo Aafke,

Dat zou fijn zijn, als jullie in december weer naar Guanacaste kunnen gaan. Ik hoop het ook heel erg, maar wij maken ons wel zorgen over de aantallen die steeds maar weer oplopen. Hopelijk wordt de daling snel ingezet. Voor heel veel mensen is het ook hard nodig dat ze weer een inkomen hebben… De overheid heeft tot nu toe in ieder geval wel steeds op kunnen schalen in de ziekenhuizen. Ik ben in augustus voor een aantal weken naar Nederland gereisd en het reizen op zich gaat wel. Ik hoop dat de terugweg ook soepel verloopt.

Leuk dat jullie Bestemming Pura Vida gevonden hebben. Met twintig jaar zullen jullie al veel van Costa Rica gezien hebben. Ik kijk altijd erg uit naar tips voor bestemmingen en activiteiten die niet zo bekend zijn. Vorig jaar en dit jaar maakten we al kennis met een aantal mooie stranden van Guanacaste en ook nationaal park Rincón de la Vieja vonden we erg leuk om te bezoeken.

Veel succes, ik hoop dat jullie plannen door kunnen gaan.

Groeten,

Anouk

Antwoord
Trudy van Heumen 5 september 2020 - 05:06

Hallo Anouk zou ik jou wat kunnen vragen? Mijn man en ik zouden in oktober met onze kinderen naar Costa Rica gaan, Nu had ik de reis eigenlijk al afgeschreven omdat het land tot nu toe dicht zat. Blijkbaar gaat het weer open maar is het voor ons nog steeds oranje en zouden we dus niet kunnen reizen. In geval het geel wordt kan het echter wel weer en daar willen we ons toch een beetje op voorbereiden. Hoe is het nu in Costa Rica ? Wij lezen dat het land weer open is met de nodige restricties. Wij lezen dat er niet elke dag gereden mag worden. Klopt dat?

Antwoord
Anouk 5 september 2020 - 05:22

Hallo Trudy,

Er worden vanaf begin augustus weer vluchten toegestaan vanuit Europa, echter vliegen nog lang niet alle luchtvaartmaatschappijen die normaal gesproken op Costa Rica vliegen. Of je kunt gaan hangt dus niet alleen van het reisadvies van de overheid af maar ook van de luchtvaartmaatschappij (en eventueel de organisatie) waarbij je geboekt hebt. Ik ben zelf half augustus naar Nederland gevlogen en eind september ga ik weer terug.
Er zijn nog steeds restricties maar in de gebieden die geel zijn kan heel veel weer. De inwoners van Costa Rica kunnen inderdaad niet iedere dag de weg op, maar dit geldt niet voor huurauto’s. Toeristen kunnen dus altijd rijden en hoeven niet in quarantaine na aankomst. De regels veranderen wel steeds, dus mochten jullie gaan is het goed om op de hoogte te blijven.
Het aantal nieuwe besmettingen per 24u neemt nog steeds toe, gisteren waren dat er meer dan 1200.

Stel gerust meer vragen als je die hebt 🙂

Groet,

Anouk

Antwoord
Trudy van Heumen 5 september 2020 - 17:23

Anouk dank voor je snelle reactie. 1200 besmettingen per dag is wel erg veel. Als dat aan houdt hoop ik dat de code oranje blijft. Ondertussen probeer ik uit te zoeken in hoeverre we onze reis uit kunnen stellen. We willen graag naar Costa Rica maar wel op een veilige manier mede vanwege het feit dat mijn man tot de risico groepen behoort. We zouden met onze kinderen een 15 daagse reis maken. Een van de kinderen wilde walvissen spotten en een ander wilde schildpadden zien. Ik laat je nog wel weten of en wanneer we uiteindelijk naar Costa Rica reizen.

Antwoord
Anouk 13 september 2020 - 06:06

Het moet natuurlijk wel leuk zijn om op vakantie te gaan… Helaas zijn er inmiddels meer dan 1400 nieuwe besmettingen per dag. Ik denk dat het reisadvies van de Nederlandse overheid niet snel zal veranderen.

Succes!

Antwoord
Jo 14 september 2020 - 14:55

Hi,

Wat een goede info allemaal. Mijn kennis wilt van Costa-Rica naar Nederland komen in oktober, maar ons is niet duidelijk of dit wel mag? Ze heeft een Costa Ricaans paspoort.
Dankjewel!

Antwoord
Anouk 15 september 2020 - 01:15

Hoi Jo,

Voor zover ik weet mogen Costa Ricanen op dit moment niet afreizen naar Europa.

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic_en#travel-restrictions

Er zijn wel allerlei uitzonderingen, maar als er op dit moment geen relatie is of familiebanden is het dus helaas niet mogelijk.

Groet,

Anouk

Antwoord
Jacqueline 9 juni 2021 - 17:29

Hoi Anouk,

Wat leuk deze blog! Heel fijn.
In september willen wij graag een rondreis door Costa Rica doen vanuit NL. Stiekem enig idee wanneer Costa Rica op geel gaat :):)

Antwoord
Anouk 9 juni 2021 - 20:02

Hoi Jacqueline,

Wat leuk om te horen, dank je wel!
Dat is een goede vraag…. Ik ben bang dat we de Nederlandse overheid moeten afwachten. Ik denk eigenlijk dat het nog wel even gaat duren, ik denk dat er eerst naar Europa gekeken wordt.

Antwoord
JvdP 14 juli 2021 - 14:42

Je kunt ondanks dat Costa Rica op oranje staat toch gewoon gaan als je rekening houdt met de quarantaine bij thuiskomst? Wij laten ons iig niet weerhouden daardoor.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More