Home Costa Rica Die verplichte verzekering als je nu op vakantie gaat naar Costa Rica

Die verplichte verzekering als je nu op vakantie gaat naar Costa Rica

by Anouk
Published: Last Updated on
verzekering Costa Rica

Als je op vakantie gaat naar Costa Rica sluit je een reisverzekering af. Dit doe je normaal gesproken vrijwillig (of je doet het helemaal niet) maar als gevolg van het coronavirus heeft de Costa Ricaanse overheid nu vereisten ingesteld voor deze verzekering. Je kunt in deze tijd dus niet zomaar naar Costa Rica afreizen. Lees hier wat je moet weten over de verzekering als je naar Costa Rica op vakantie wil gaan.

Gepubliceerd op 28 oktober 2020
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Vanaf 1 april 2022 is het niet meer nodig om een Pase de Salud / Health Pass in te vullen en zal er niet meer gevraagd worden om de verplichte verzekering of naar een vaccinatiebewijs.

Allereerst: het reisadvies van de Nederlandse overheid

Op dit moment geeft de Nederlandse overheid een negatief reisadvies uit voor Costa Rica. Dit betekent dat de overheid zegt: ga er niet naartoe tenzij het noodzakelijk is. Het reisadvies nemen verzekeringen over en dit kan dus invloed hebben op jouw reisverzekering voor de vakantie naar Costa Rica. Bekijk bijvoorbeeld dit bericht van de Consumentenbond over beperkte of geen dekking in oranje gebieden. Kijk ook altijd nog even naar jouw zorgverzekering.

De Facebookgroep Costa Rica – Reistips & Inspiratie is de plek om vragen te stellen aan anderen en om ervaringen en tips over de reisverzekering uit te wisselen.

Ik woon in de omgeving van Dominical en in de blog over de grenzen van Costa Rica houd ik zoveel mogelijk bij over de acutuele situatie en maatregelen.

Ben je inwoner van Costa Rica?

Ben je inwoner van Costa Rica, dan moet je laten zien dat jouw betalingen van de sociale verzekering op orde zijn. Dat kun je op deze website controleren. Neem een bewijs hiervan mee tijdens de reis, dit werd mij namelijk gevraagd bij het boarden. Zijn de betalingen niet op orde, dan moet je ook een verplichte ‘toeristen’-verzekering afsluiten. Wanneer er een adres opgegeven kan worden is de vergoeding voor accommodatie bij quarantaine niet nodig.

Wat vraagt de Costa Ricaanse overheid?

Om een toeristenvisum te krijgen moet je normaal gesproken een uitreisbewijs laten zien: je verlaat het land weer binnen het aantal dagen van het visum. Vergeet dit nu dus ook niet.

In verband met het coronavirus zijn er nog twee andere voorwaarden waar je aan moet voldoen als je niet volledig gevaccineerd bent:

  • het invullen van de ‘Health Pass
  • het hebben van een verzekering die coronagerelateerde medische kosten vergoed en die accommodatie vergoed bij een opgelegde quarantaine

Op de website van Visit Costa Rica kun je zelf bekijken wat de overheid op dit moment vraagt als je als toerist naar Costa Rica wil komen. Vanaf 26 oktober 2020 is een negatief testresultaat van de PCR-test niet meer nodig.

Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan moet je op het vliegveld bij aankomst alsnog een (duurdere) verzekering afsluiten.

Een verzekering van een niet-Costa Ricaanse aanbieder

De verzekering van een niet-Costa Ricaanse aanbieder moet ten minste $50.000 aan COVID-19 gerelateerde medische kosten en ten minste $2000 aan COVID-19 gerelateerde accommodaties kosten in het geval van een quarantaine vergoeden. Met het negatieve reisadvies kan het dus betekenen dat jouw verzekering niet aan deze eisen voldoet.

Heb je een niet-Costa Ricaanse verzekering, dan moet je een verklaring aanleveren in het Engels of in het Spaans waarin de verzekering aangeeft de verplichte onderdelen te vergoeden. Daarnaast moet er een ondertekende verklaring zijn waarin staat dat de verzekering voldoet aan de eisen. Deze twee documenten moeten in de Health Pass geupload worden en moeten vooraf gestuurd worden naar het Costa Rican Tourism Institute. Heb je een adres in Costa Rica waar je een eventuele quarantaine-periode door kunt brengen? Dan is de vergoeding voor de accommodatie niet nodig.

De verzekering moet vooraf gekeurd worden door het Costa Rican Tourism Institute (ICT), het emailadres is: seguros@ict.go.cr. Op werkdagen krijg je binnen 24 uur een reactie, tijdens het weekend binnen 48 uur. ICT geeft een QR-code die de douane van Costa Rica wil zien na aankomst.

Inmiddels hoor ik diverse goede ervaringen met het afsluiten van de internationale verzekering van Trawick.

Ga voorbereid op reis | Bestel het ebook ‘Onderweg in Costa Rica

costa rica regenseizoen
Verzekering / reisverzekering Costa Rica

Een verzekering van een aanbieder uit Costa Rica

Er zijn twee Costa Ricaanse aanbieders die een verzekering hebben die voldoet aan de voorwaarden. Deze moet tenminste $20.000 aan medische kosten (inclusief COVID-19 gerelateerd) vergoeden en minstens $2000 aan verblijfskosten bij een eventuele periode van quarantaine.

De prijzen kunnen per persoon verschillen.

INS

Een van de goedgekeurde verzekeringen komt van het INS.

De medische vergoeding van $20.000,- is verplicht. Vergoeding voor accommodatie moet minstens $2000 zijn dus dan kies je voor optie 2. Bij deze polis zit ook in begrepen $25.000,- bij overlijden of handicap en $2500,- repatriëring.

Voor 15 dagen kom ik op een premie van $140 (ongeveer 119 euro).

Sagicor

Sagicor heeft de andere Costa Ricaanse verzekering die goedgekeurd is. Op de homepage kun je kiezen tussen een individuele verzekering voor toeristen ($11,30 per dag) en een individuele verzekering voor toeristen ouder dan 70 jaar ($22,60 per dag). Verder naar onder kun je ook kiezen voor familiepakketten (2, 3, 4 of 5 personen).

Met de individuele verzekering voor toeristen kom ik met 15 dagen uit op $162 (138 euro). Bij de polis zit inbegrepen: $20.000,- medische uitgaven inclusief medicatie, $4000,- accommodatie bij quarantaine (max $300,- per dag), $18.000,- repatriëring, $300,- medische kosten bij bestaande aandoening, $100,- bij verlies paspoort.

Je krijgt een visum voor het aantal dagen dat je de verzekering hebt afgesloten. Je krijgt op dit moment niet automatisch een visum voor 90 dagen.

Health Pass

Naast een verzekering is de ‘Health Pass‘ ook verplicht voor iedereen die naar Costa Rica wil reizen. Dit is een epidemiologisch formulier met jouw gegevens en bijvoorbeeld het vlucht- en stoelnummer. Hier vul je ook het polisnummer van de gekochte verzekering in of je moet de documenten van jouw niet-Costa Ricaanse verzekering hier uploaden.

Wat zou een voordeel kunnen zijn van het afsluiten van een Costa Ricaanse verzekering?

Voordat ik mijn verblijfsvergunning kreeg had ik een internationale verzekering. In deze periode ben ik twee keer opgenomen geweest in het ziekenhuis. Ik heb ervaren dat het hebben van een niet-Costa Ricaanse verzekering enorm veel vertraging kan geven. Een voordeel van een Costa Ricaanse verzekering kan zijn dat mocht er iets zijn je veel sneller geholpen zal worden. Lees er meer over: Costa Rica en gezondheid.

Hoelang de Costa Ricaanse overheid deze voorwaarden gaat stellen? Geen idee. Een negetieve testuitslag van de coronatest is al een tijdje niet meer nodig, dus wellicht dat de overheid over een tijdje de andere eisen ook gaat aanpassen of schrappen. Wie kan er op dit moment over verwachtingen spreken? Niemand.

Bekijk alle reistips voor Costa Rica.


Disclaimer: ik heb deze informatie met zorg bij elkaar gezocht. Je bent zelf verantwoordelijk voor het op een juiste manier afsluiten van de verzekering om Costa Rica binnen te komen. Lees alle voorwaarden etc. goed na en informeer bij jouw verzekering hoe het zit in deze tijd.

29 comments

Yvonne 3 november 2020 - 16:06

Wat een handig en uitgebreid artikel. Ik zou nooit gedacht hebben om een buitenlandse reisverzekering te nemen, maar in de huidige situatie lijkt dat een prima optie. En goed dat je aangeeft dat het in de praktijk vaak sneller werkt, mocht je de verzekering nodig hebben en bijvoorbeeld in het ziekenhuis komen.

Reply
Anouk 4 november 2020 - 10:02

Die vraag kwam in me op, omdat de verzekering aan bepaalde voorwaarden moet voldoen: wat zou een voordeel van een Costa Ricaanse verzekering kunnen zijn? Misschien scheelt dat weer iets in de overwegen, ook al komt er een aardig prijskaartje bij kijken…

Reply
Lizette 4 november 2020 - 10:30

Wat een handig en uitgebreid overzicht met informatie! En fijn dat je het zo objectief brengt, dat iemand zelf besluit wel of niet te gaan. Het heeft nogal wat voeten in aarde zeg. Ik zou ook nog wel 4x nadenken om te gaan. Hoe erg ik het reizen ook mis….

Reply
Anouk 11 november 2020 - 11:44

Het heeft inderdaad nogal wat voeten in aarde… Maar ik lees in de Facebookgroep die bij mijn website hoort dat er toch diverse personen naar Costa Rica af reizen of er naartoe willen gaan. De huidige situatie roept veel vragen op dus ik probeer dan toch maar zoveel mogelijk te delen. Maar het is lastig. Ik zou in deze periode zelf niet op vakantie gaan denk ik, hoewel het hier in Costa Rica grotendeels weer terug bij ‘het normale’ is qua maatregelen.

Reply
Kelly 4 november 2020 - 12:15

Wat een handig artikel zeg. Ik zou er nooit aan gedacht hebben om een buitenlandse reisverzekering te nemen. Hoe graag ik ook naar Costa Rica zou willen…voorlopig even niet. Ik ben al blij als we volgend jaar weer enigszins binnen Europa kunnen reizen.

Reply
Anouk 11 november 2020 - 11:46

Het is toch het makkelijkste als je alles lekker in Nederland kunt regelen, maar er zijn dus meer mogelijkheden. Al dan niet doordat het verplicht is gemaakt…

Reply
Bea 27 maart 2021 - 07:17

Ik vraag me wel af of je dan extra lang zou moeten verzekeren. Stel dat je 3 weken gaat, normaal neem je dan een verzekering voor 3 weken. Maar als je nu vlak voor het einde positief getest wordt en 2 weken in quarantaine moet. Of ziek wordt en naar het ziekenhuis moet. Dan loopt je verzekering (en je visum begrijp ik) bv na 2 dagen af terwijl je gedwongen langer moet blijven. Zijn die kosten dan gedekt? En hoe gaat dat dan met je visum dat verloopt? Vooralsnog een hoop gedoe inderdaad.

Reply
Anouk 28 maart 2021 - 14:50

Hallo Bea,

Mocht er iets gebeuren dan zal dit in overleg met de verzekering gaan. Bij het afsluiten van de verzekering kun je deze vragen overleggen om goed voorbereid te zijn. Op dit moment kun je een visum verlengen door te mailen naar het instituut van het toerisme met een kopie van de verzekering. Nieuwsbericht met details: https://ticotimes.net/2021/03/03/costa-rica-tourism-extension-clarifications-and-details

Het is vooral lastig dat de dingen steeds veranderen. Dit maakt het reizen op dit moment complex.

Groet,

Anouk

Reply
Elisabeth 11 december 2020 - 09:19

Bedankt voor dit artikel. Ondanks dat het niet zo ‘handig’ is in deze tijd om te gaan reizen wil ik het er eind feb. 21 toch op wagen. Ik ga waarschijnlijk een Costa Ricaanse verzekering afsluiten, aangezien de Europese verzekeraars die ik had gevonden de 2.000 USD voor ‘lodging expenses’ nav corona niet vergoeden :-(. (En een NL verzekering dekt momenteel volgens mij niets als je naar een ‘oranje’ land afreist)

En ja, als de grenzen onverhoopt toch dichtgaan begin volgend jaar, dan maak ik wel een reisje in Europa ;-).

Reply
Anouk 12 december 2020 - 08:55

Hoi Elisabeth,

Dank je wel voor de reactie. Je bent zeker niet de enige, er zijn verschillende mensen die ook graag naar Costa Rica af willen reizen. Ik vermoed niet dat de grenzen nog gaan sluiten. De overheid zet hier alles op alles om het toerisme zo veel mogelijk te stimuleren. Ik zou wel tot het laatste moment afwachten, wellicht gaat er nog iets veranderen.

Veel succes met voorbereiden 🙂

Reply
Elisabeth 13 december 2020 - 03:48

Bedankt voor de tip, we gaan ook zeker pas op het laatste moment een vliegticket boeken ;-). Touroperators zijn vooralsnog gewoon aan het werk in Costa Rica? (Tours boeken we sowieso ter plaatse, maar zou fijn zijn als dat gewoon kan)

Reply
Anouk 13 december 2020 - 11:12

Hier is zo goed als alles weer mogelijk qua activiteiten en in principe is alles open. Het kan zijn dat je activiteiten of een bezoek vaker moet reserveren. Het zijn enkel nog de grootschalige bijeenkomsten die niet toegestaan zijn.

Reply
Elisabeth 13 december 2020 - 12:26

Ok, dankjewel :-).

Reply
Kelly 23 december 2020 - 06:29

Ik wil je bedanken voor je super duidelijke website en informatie! Wij zijn aan het rondneuzen om te kijken of we toch een poging kunnen wagen in maart 2021 en eigenlijk vind ik het afsluiten van een verzekering in Costa Rica een super goed idee. Onze verzekering dekt de lading niet, dus dit biedt ons de mogelijkheid voor een extra stukje zekerheid, ondanks dat wij beiden 29 zijn en er niet vanuit gaan dat… maar zekerheden heb je nooit in het leven dat blijkt maar weer na deze pandemie. We blijven je website & het nieuws volgen 🙂

Reply
Anouk 26 december 2020 - 05:44

Hoi Kelly,

Leuk! Graag gedaan, fijn dat de informatie jullie op weg helpt. Het schijnt dat het regelen van de INS verzekering snel gaat. Deze zou je op het laatste moment af kunnen sluiten, wie weet verandert er nog wat in de tussentijd.

Succes met de eventuele voorbereidingen.

Groetjes Anouk

Reply
Joyce 16 mei 2021 - 18:28

Hai Anouk,
Wat fijn jouw informatie!
Wij zijn in 2018 naar Costa Rica geweest en zitten er over na te denken om in Juli 2021 te komen.
We komen vanuit Sint-Maarten daar zijn we 4 geleden naar toe geëmigreerd. Des tijds vlogen we via Pannama.
Het is last in te schatten wat over 2 maanden het reisadvies is.
We willen zo ie zo nog naar Manuel Antonio,, Tamarindo Samara en Monte Verde
Heb je nog tips en advies?

Reply
Anouk 17 mei 2021 - 09:13

Hoi Joyce,

Wat leuk dat jullie weer terug willen naar Costa Rica, en spannend dat jullie ook geëmigreerd zijn. Hopelijk bevalt het goed ondanks de huidige situatie. Dank je wel voor je reactie.

Ik vermoed dat het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid niet snel zal veranderen. Los van dat is het het afgelopen jaar goed te doen geweest als toerist, echter is op dit moment de situatie in de ziekenhuizen zeer kritiek. Er zijn geen bedden meer beschikbaar. Het is voor het eerst dat het zorgsysteem overbelast is. De overheid is zo gericht op het economisch herstel dat er geen ingrijpende maatregelen worden genomen. Mocht je op vakantie willen, dan zou ik wachten tot het laatste moment met boeken. Voorlopig houd ik de nieuwsberichten goed in de gaten voor eventuele veranderingen.

Heb je misschien nog andere vragen?

Groet,

Anouk

Reply
Petra Boonstra 4 augustus 2021 - 11:54

Hey Anouk,

Klopt het dat een nationale (in mijn geval Nederlandse) zorgverzekering voldoende is om te voldoen aan de eisen voor het reizen? Ik ga over een paar weken naar Costa Rica tot het eind van het jaar.

Groetjes,
Petra

Reply
Anouk 5 augustus 2021 - 14:21

Hoi Petra,

Ga je weer op pad? 🙂
Vanaf 1 augustus is het niet meer nodig om een bepaalde verzekering te hebben op het moment dat je een bewijs van vaccinatie kunt tonen. Het is nog wel even de vraag wat het reisadvies van de Nederlandse overheid doet, dat kan invloed hebben op Nederlandse verzekeringen.

Reply
Fred Hotting 4 november 2021 - 14:49

Hai Anouk,

dus als ik het goed begrijp heb je die verzekering niet meer nodig? Wij vertrekken 17 november voor een maand naar Costa Rica en hebben wel gewoon een Nederlandse reis- en annuleringsverzekering. Verder zijn wij volledig gevaccineerd. Met alles wat je hoort en leest, zie je door de bomen het bos niet meer. Heb je nu dan alleen nog een health pass nodig?? Informatie van een insider van wat wel of niet nodig is, zou zeer welkom zijn.
Bij voorbaat dank.

Fred

Reply
Anouk 4 november 2021 - 16:02

Hoi Fred,

Wat leuk dat jullie naar Costa Rica komen. Als je volledig gevaccineerd bent (dus 2 prikken behalve bij Jansen) is de verzekering met voorwaarden van de Costa Ricaanse overheid niet nodig. Je kunt ook altijd kijken op de officiële website van de Costa Ricaanse overheid:
https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/planning-your-trip/entry-requirements

Groet,

Anouk

Reply
Fred Hotting 4 november 2021 - 18:02

Bedankt voor je supersnelle reactie Anouk, hier zijn wij heel erg mee geholpen

Reply
Anouk 4 november 2021 - 19:32

Graag gedaan!

Reply
Isabel Boekel 1 december 2021 - 09:41

Hoi Anouk,

Trawick geeft voor een periode van 2 maanden een prijs aan van 56 dollar dus rond de 50 euro. Hoe kan het dat de prijs zo enorm verschilt met die van andere aanbieders? Wordt deze wel goedgekeurd?

Reply
Anouk 1 december 2021 - 18:22

Hoi Isabel,

Trawick is de verzekering die nu veel gebruikt wordt om Costa Rica binnen te komen (als je niet gevaccineerd bent). Deze verzekering heeft een polis die voldoet aan de voorwaarden van de Costa Ricaanse overheid. Ik weet niet precies waarom de Costa Ricaanse verzekeringen duurder zijn. Je kunt eens rondkijken in de Facebookgroep Costa Rica – reistips en inspiratie, daar zijn al veel ervaringen gedeeld.

Reply
Steven Termeulen 6 december 2021 - 02:35

Beste Allen,

In Januari gaan ik en een maat een maand door Costa Rica reizen. Met het afsluiten van een verzekering zijn wij helemaal in de war geraakt. Ik heb nu een simpele vraag:

Wij zijn beiden volledig gevaccineerd, wat wordt er nu nog door de overheid van Costa Rica vereist om het land binnen te komen?

Met Hartelijke groeten,
Steven Termeulen

Reply
Anouk 6 december 2021 - 04:44

Hoi Steven,

Als je kunt reizen met het juiste vaccinatiebewijs is de verzekering niet nodig. Je reist met het vaccinatiebewijs en je vult voor vertrek de Health Pass in.

Zie ook:
https://bestemmingpuravida.nl/de-grenzen-van-costa-rica-gaan-open/

Groet,

Anouk

Reply
Steven Termeulen 7 december 2021 - 08:18

Zeer bedankt! Nog een andere vraag; Weet je ook de voorwaarden om van Costa Rica naar Panama te gaan?

Reply
Anouk 8 december 2021 - 05:18

Graag gedaan. Je kunt kijken in het reisadvies van de Nederlandse overheid, daar staat vaak een link naar een website van de lokale overheid met officiële info.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.