Home Bestemming Pura Vida: de blog over Costa Rica

Bestemming Pura Vida: de blog over Costa Rica

by Anouk
Wonen in Costa Rica

Welkom op Bestemming Pura Vida – de blog over wonen en reizen in Costa Rica.

 Hoe komt een Nederlandse terecht op het Costa Ricaanse platteland? Daarvoor moeten we even een stukje terug gaan.

 Ik was op vakantie in Costa Rica en te gast bij een lodge van een Nederlands-Costa Ricaans koppel. Ze gingen terug naar Nederland maar zochten nog iemand die een half jaar voor hun huis kon zorgen. Uit het niets kreeg ik de vraag of mij dat niks leek. Nu was het zo dat ik al een tijd lang op zoek was naar een passende baan na mijn afstuderen. Dit huis stond in de jungle waar regelmatig apen, toekans en luiaards te zien waren. Dus zo´n kans grijpen, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Maar ik sprak bijna geen Spaans en kende de omgeving natuurlijk niet. De eigenaar zou voor een partner zorgen en zo ontmoette ik Eliseo. Al snel waren we hartstikke verliefd.

 Een eigen plek

Het half jaar vloog voorbij en ik had het heel goed naar mijn zin. Eigenlijk als vanzelf besloten we samen verder te gaan en te verhuizen naar het dorp Dos Bocas. Eliseo is hier opgegroeid en kent de omgeving op zijn duimpje. Hij woonde hier met zijn ouders en we konden naast hen ons huis gaan bouwen. Met Bestemming Pura Vida start ik de blog over reizen en wonen in Costa Rica. We zijn onze eigen kleine accommodatie Calathea Lodge begonnen en Eliseo was ook werkzaam bij de thermale baden van zijn ouders. Ook bij ons heeft de pandemie de boel op de kop gezet. De lodge is gesloten. We hebben een tijdje een kleine buurtwinkel gehad maar Eliseo en ik hebben nu een andere (leuke!) baan. Sinds een aantal maanden werk ik voor reisagentschap Edventure. Ik ben gestart met het schrijven van twee e-books over Costa Rica (de eerste is nu uit!).

Er wonen ongeveer 20 families in Dos Bocas en eigenlijk iedereen heeft een boerderij. Men verplaatst zich voornamelijk te voet of te paard en we zien regelmatig koeien voorbij komen die van de ene naar de andere boerderij worden gebracht. Er is een kleine basisschool, een kerk, een voetbalveld, deze drie kenmerken maken dat je een dorp een dorp mag noemen in Costa Rica. Het is voor mij dus een hele andere wereld, maar wel eentje waar ik me welkom en thuis voel.


Vijf jaar verder

Inmiddels spreek ik prima Spaans, zijn we getrouwd, heb ik een Costa Ricaanse verblijfsvergunning en hebben we echt onze plek gevonden. Ik ben de blog Bestemming Pura Vida begonnen om mijn ervaringen met betrekking tot het wonen en reizen in Costa Rica te delen. Om reizigers op weg te helpen maar ook om een andere kant van Costa Rica te laten zien, die van de minder plat getreden paden.


Bekijk de bestemmingen van Costa Rica + kaart.

Bekijk de reistips voor Costa Rica.

Ik ben gestart van het verzamelen van al mijn ervaringen na vijf jaar Costa Rica, volg de ontwikkelingen van mijn ebook over emigreren naar Costa Rica.

Heb je een vraag? Stuur gerust een berichtje. Bekijk de contactpagina.


Pura vida,

Anouk

Bestemming Pura Vida – de blog over reizen en wonen in Costa Rica


Bestemming Pura Vida