Home Bestemmingen Bewonder de vulkaan Arenal vanuit La Fortuna

Bewonder de vulkaan Arenal vanuit La Fortuna

by Anouk
Published: Updated:
Vulkaan Arenal La Fortuna

La Fortuna is een bestemming waar ontzettend veel te beleven valt. Ga voor een mooie wandeling en relax daarna in een van de heerlijke warmwaterbaden. Leer meer over het maken van chocolade of bezoek de waterval van La Fortuna. Wat is handig om te weten over deze bestemming? Ik zet het hier voor je op een rij.

Inhoud
Activiteiten in en om La Fortuna
Het bezoeken van thermale baden
De ‘hot spring’ rivier
De waterval van La Fortuna
Arenal 1968 Volcano View and Lava Trails
De hangbruggen van Mistico
De cacaoworkshop van Two Little Monkeys
Nationaal park Volcán Arenal
Bogarin Trail
Kajakken op het meer
Overnachten
Restaurants
Openbaar vervoer vanaf San José
Uber
Beste reistijd

De vulkaan Arenal

Waar je ook bent in La Fortuna, je hebt vrijwel altijd uitzicht op de imposante vulkaan Arenal. Als het ten minste helder weer is. Lange tijd was deze vulkaan niet actief, totdat een onverwachte uitbarsting in 1968 voor veel impact zorgde. De uitbarsting hield een aantal dagen aan en heeft uiteindelijk drie dorpen verwoest en 87 inwoners gedood. In de jaren erna liet de vulkaan Arenal nog regelmatig van zich horen en zien met onder meer lavastromen en uitbarstingen waarbij veel as de lucht in geblazen werd. Hoewel de laatste uitbarsting in 2010 gemeten is wordt de vulkaan nog steeds als actief gezien.

Activiteiten in en om La Fortuna

Het bezoeken van thermale baden

Door de vulkanische activiteit zijn er in de omgeving van de vulkaan Arenal vele thermale baden te vinden. Ze zijn er in verschillende prijsklasse en de meeste hebben er ook een hotel bij waar je kunt verblijven.

Wil je op het budget letten, dan is Relax Termalitas een aanrader. De entree is 4000 Colones (ongeveer €6,50), het is niet zo groot als sommige andere resorts maar het heeft een leuk aantal baden met verschillende temperaturen om af te wisselen. Er is ook een glijbaan. Deze baden hebben verschillende ‘picknick-plekken’ onder een dakje, je mag hier eigen eten en drinken mee naar binnen nemen. Er zijn toiletten en douches aanwezig.

Locatie Google Maps

Facebookpagina

Deze plek staat in de lijst van ‘gratis en goedkope activiteiten in Costa Rica

Thermale baden La Fortuna

De ‘hot spring’ rivier

Dit is ook een activiteit die in de budgetcategorie valt: het bezoeken van de ‘hot spring rivier’. Ja, het water van deze rivier is warm! Dat is best gek als je voor het eerst in het water stapt. Deze plek is openbaar te bezoeken en dus ‘gratis’. Kom je met de auto, dan parkeer je op straat in de berm (best onhandig, zeker als het druk is) en de jongens die helpen bij het parkeren en het wegrijden vragen om een vrijwillige contributie. Ze zetten de prijs in op 3000 Colones, neem zelf in overweging wat je zou willen geven. Contant natuurlijk.

Dit is een openbare plek, let altijd op je eigendommen en neem na afloop je afval mee.

Locatie Google Maps

Hot springs rivier La Fortuna

De waterval van La Fortuna

Net na de ingang kun je al een mooie glimp opvangen: de waterval van La Fortuna bevindt zich in een prachtig groene omgeving. Om er vervolgens te komen moet je flink wat stappen zetten, om precies te zijn daal je een trap van 530 treden af. Onderweg zijn er verschillende zitjes gemaakt. Eenmaal onderaan is het indrukwekkend om het water naar beneden te zien vallen. Voor wie wil is het mogelijk om een duik te nemen in het frisse water.

De entree is $18 per persoon vanaf 9 jaar. Kinderen van 8 jaar en jonger betalen geen entree. De opbrengsten van de waterval worden geïnvesteerd in de gemeenschap van La Fortuna. Tickets kunnen online of ter plaatse gekocht worden. De waterval is elke dag geopend van 7:00 – 17:00. Bij de entree zijn toiletten aanwezig en er is een drinkwaterpunt. Vanaf de ingang is het uitkijkpunt rolstoeltoegankelijk.

Wij bezochten de waterval in oktober 2022. Oktober is echt het laagseizoen in Costa Rica en er waren dan ook niet al te veel bezoekers bij de waterval. In het hoogseizoen zal het hier echter veel drukker zijn doordat vele groepen deze bestemming ook weten te vinden. Ben je geen fan van deze drukte, dan zou mijn advies zijn om deze waterval over te slaan. Er is zoveel keuze in Costa Rica, andere watervallen zullen minder druk bezocht zijn. Klik op de link hieronder en bekijk een aantal voorbeelden.

Bekijk de website voor meer informatie

Bekijk het overzicht met andere mooie watervallen in Costa Rica

Arenal 1968 Volcano View and Lava Trails

Rondom de vulkaan zijn de gevolgen van de uitbarsting te zien. In het park Arenal 1968 kun je een mooie wandeling maken waarbij je zelfs over de gestolde lava loopt. Deze ronde zelf is wat mij betreft al de moeite waard, er is onderweg ook nog een mooi uitkijkpunt over het meer van Arenal. Wil je nog iets verder wandelen? Kies voor de langere route die meer door het bos loopt. Daarmee wordt het bezoek aan Arenal 1968 een gevarieerde wandeling.

De entree is $19 per persoon, kinderen onder de 12 jaar betalen geen entree. Het park is elke dag geopend van 8:00 – 17:00 (om 16:00 is de laatste toegang). In juni 2022 vond ik het goed te doen qua drukte, groepen weten deze plek ook te vinden. Ik had deze keer geluk dat ik achter een groep met gids aan liep, daardoor zag ik een vogel die ik nog niet eerder had gezien: een Potoo.

Bekijk de website voor meer informatie

De hangbruggen van Mistico

Het is net na zevenen als ik het park in loop. Het is meteen raak: twee groepen apen zijn met elkaar in gevecht, wat een lawaai! Ook als ik verder loop hoor ik verschillende vogels fluiten. Het is prachtig tussen de boomtoppen, in mijn eentje op de hangbruggen én met af en toe uitzicht op de vulkaan. Vroeg op staan in Costa Rica wordt beloond en ik heb geluk met het heldere weer. Ook is het nog helemaal niet druk in het park, als ik rond 9:00 terug ben op de parkeerplaats zie ik verschillende groepen arriveren.

Het bezoeken van de hangbruggen één van de populaire activiteiten in La Fortuna. De drukte is voor een deel dus te omzeilen door buiten de piekmomenten naar het park te gaan. Als het rustiger is heb je ook een betere kans op het zien van wilde dieren, al moet je daar soms wat geluk en geduld voor hebben. Met een gids verhoog je natuurlijk wel de kans op het zien van bepaalde dieren.

Lees meer over het zien van wilde dieren in Costa Rica

De hangbruggen zijn te bezoeken van 6:00 – 15:30 (laatste entreemogelijkheid). De tickets en het tijdslot boek je vooraf via de website van Mistico. Voor volwassenen van 19 tot en met 64 jaar is de entreeprijs $29, kinderen van 11 tot en met 18 jaar betalen $21. Kinderen tot en met 10 jaar betalen geen entree, voor volwassenen vanaf 65 jaar is de entree $26.

Bekijk de website voor meer informatie

Hangbruggen La Fortuna Mistico

De cacaoworkshop van Two Little Monkeys

Wil je meer weten over cacao en hoe dit chocolade kan worden? De cacaoworkshop van Two Little Monkeys is erg leuk om te volgen, voor jong en oud. Het is een klein bedrijf wat gerund wordt door een Costa Ricaans-Amerikaans koppel en de boerderij ligt buiten La Fortuna op het platteland. Met enthousiasme delen ze hun passie en tijdens de tour ga je ook zelf aan de slag om je eigen chocolaatjes te maken. Neem vooraf contact op om een datum en tijd af te spreken.

Bekijk de website voor meer informatie

Nationaal park Volcán Arenal

Ben je niet goed ter been of rolstoelafhankelijk, dan zou je een bezoek aan het nationale park Volcán Arenal kunnen brengen. Vanaf de ingang kun je namelijk met de auto tot aan een uitkijkpunt onderaan de vulkaan rijden. Zorg wel voor een auto die wat hoger is, er liggen een paar gemene drempels op de route.

De wandeling in het park vind ik tegenvallen. Het is een lang, recht pad tussen de hoge begroeiing tot aan het punt dat je een trap op moet om bij de lava te komen. De beleving van het park Arenal 1968 is dan vele malen leuker.

Het nationale park is elke dag geopend van 8:00 tot 16:00. De toegang voor volwassenen is $15, voor kinderen is de toegang $5. De entree kan alleen met een creditcard betaalt worden. Het ticket geeft ook toegang tot het gedeelte bij het meer, de sector Península.

Bekijk de website voor meer informatie

Bogarin trail

Zoek je deze locatie op Google Maps op, dan zie je achter de naam ‘Sloths, sloths and more sloths’ staan. Hier heb je dus een goede kans om een luiaard te zien samen met nog verschillende andere diersoorten. De trail van ruim twee kilometer zelf is helemaal niet spannend of lang, je gaat ook niet diep het bos in. Voor die beleving moet je dus niet gaan. Het zou er dus echt om gaan om dieren te zien.

Tijdens de wandeling zie ik verschillende gifkikkers en vogels en ja, ook luiaards. Aan het einde van mijn wandeling wordt ik nog verrast door een groep vogels die heerlijk ligt te zonnen. Ik ben er halverwege de ochtend en de trail is niet druk bezocht.

De locatie ligt aan de rand van het dorp en is daarmee goed toegankelijk voor wie hier verblijft en geen eigen vervoer heeft. De trail is toegankelijk zonder gids, de entree kost $15 per persoon. Wil je met een gids gaan, dan kost een tour $45 voor personen vanaf 12 jaar. Kinderen van 4 tot 12 betalen $30, kinderen tot 4 jaar zijn gratis. De entree kan alleen contant betaalt worden. Bij de Bogarin Trail kunnen ook nachttours gevolgd worden.

Ik verblijf in één van de cabinas die hier bij horen en de toegang aan de Bogarin Trail is bij mijn verblijf inbegrepen.

Bekijk de website voor meer informatie

Bogarin Trail
Bogarin Trail
Bogarin Trail

Kajakken op het meer van Arenal

De vulkaan kan ook vanaf het water bewonderd worden. We hadden natuurlijk ontzettend geluk met het weer waardoor we erg genoten van onze kajaktrip. De wind kan wel verraderlijk zijn, even een foto of video maken en je bent alweer een stukje afgedreven. Ook voor de zon was het goed dat we een flinke laag zonnebrand hadden opgesmeerd. Als het weer mee zit, dan is dit ook weer een leuke activiteit om aan te bevelen. In El Castillo zijn de kajaks te huur, dit dorpje is een stuk rustiger vergeleken met La Fortuna. Omdat de overheid eigenaar is van het meer moet je als toerist een entree betalen om het water op te mogen (1000 Colones).

Overnachten in La Fortuna

Om 4:30 gewekt worden als je op vakantie bent. Waarschijnlijk denk je nu: ‘echt niet!’ Maar als je in Costa Rica bent, betekent dat dat de natuur altijd aanwezig is en hier wordt ik dan ook vroeg wakker gemaakt door een groep brulapen. Oké, ik val nog even in slaap maar de toon voor mijn verblijf in La Fortuna is gezet!

Bij Arenal Oasis Ecolodge & Wildlife Refuge verblijf je net buiten het dorp maar al meteen in een mooi bos waar verschillende dieren actief zijn. De kans is dus groot dat je brulapen hoort en ziet, maar daarnaast zijn er ook diverse kikkers en vogels te zien. Waaronder de ‘Great Curassow’. Ik hoor en zie ze op het wandelpad van de accommodatie. Het lukt me niet om er een goede foto van te maken. Als ik terug loop naar mijn huisje zie ik een koppel lekker genieten van de zon voor één van de andere huisjes.

Bekijk de beschikbaarheid en prijzen van deze accommodatie

Hier kun je zien bij welke accommodaties in Costa Rica je ook gewekt kunt worden door brulapen

Bekijk welke accommodaties nog meer beschikbaar zijn in La Fortuna of kies voor het naastgelegen El Castillo

Via Airbnb is er ook genoeg keuze. Ik verbleef in een cabina bij de Bogarin Trail. De entree van de trail was bij mijn verblijf inbegrepen. Het is eenvoudig maar schoon en met de ligging aan de rand van het dorp heb je diverse voorzieningen op wandelafstand. Met familie huurden we een groter verblijf met zwembad op een kwartier rijden van La Fortuna. De ligging geeft privacy en de omgeving is erg rustig.

Ben je nog op zoek naar een souvenir? Naast Hotel Pradera zit een souvenirwinkel waar ze zo ongeveer alles hebben. (Locatie Google Maps)

Souvenirwinkel La Fortuna

Restaurants in La Fortuna

Wat betreft restaurants is er ook veel keuze. Kom je met de bus aan en wil je eerst eten? Soda La Hormiga is dan een goede en voordelige optie. Voor sushi kies je voor Kappa Sushi. Heb je zin in pizza, dan kun je bij Restaurante Café Mediterráneo terecht. Buiten het dorp op weg naar bijvoorbeeld de hangbruggen kun je kiezen voor Cafetería y Restaurante Rain Forest Arenal. Hier bestel je een lekkere koffie en heb je verschillende opties voor ontbijt en lunch. Wil je een keer iets anders proberen of heb je herinneringen aan een reis door Peru? Bezoek dan Los Anticuchos Grill & Seafood. De vrolijke Peruaanse eigenaar maakt graag één van de typische gerechten voor je, het liefst geserveerd met een Pisco Sour.

Praktische informatie

Openbaar vervoer van San José naar La Fortuna (en terug)

Tijdens mijn bezoek in juni 2022 reis ik met de bus van San José naar La Fortuna. Deze bussen vertrekken een paar keer per dag vanaf Terminal 7-10. Het busstation ligt niet in een hele prettige buurt dus het advies is er om er met een taxi of Uber naartoe te reizen. Een truc die ik vaker heb gehoord is dat taxichauffeurs reizigers net buiten het busstation wijs proberen te maken dat de bus niet rijdt. Je zou alleen met een (hele dure) taxirit op pad kunnen gaan. Trap hier niet in en loop gewoon het busstation in. Bij de ingang staat iemand die je kan wijzen waar je op de bus kunt wachten.

Iets wat ik helaas ook vaker hoor over deze busrit, is dat bagage uit de rekken wordt gestolen. Houd in de bus altijd je bagage bij je, verlies het niet uit het oog. Grotere tassen en koffers kunnen onderin de bus gelegd worden.

In deze bus is de kans groot dat je andere backpackers tegenkomt. De rit kost 2900 Colones (juni 2022), onderweg is er in Cuidad Quesada een gelegenheid om naar het toilet te gaan (400 Colones). Neem deze bedragen contant mee. De rit betaal je in de bus aan de chauffeur. Vanaf San José duurt de reis naar La Fortuna ongeveer 4, 4,5 uur.

Voor de terug weg heb ik een route met een overstap in Cuidad Quesada. De eerste bus is een lokale bus en kost 1515 Colones. In Cuidad Quesada stap ik over op een grotere bus waar de bagage ook weer onderin kan. Deze bus naar San José kost 2100 Colones. In totaal duurt de reis ongeveer 4,5 uur.

Als ik terugkom in San José moet ik even wachten voordat ik een Uber kan aanvragen, er staat namelijk politie voor de ingang. Uber is niet legaal in Costa Rica en chauffeurs lopen hierdoor het risico op een boete en de nummerborden worden van de auto gehaald. Er staan ook voldoende rode, officiële taxi’s voor de deur maar ik geef toch de voorkeur aan Uber. Het werkt zo makkelijk, zonder gedoe als er ten minste geen politie is en omdat mijn betaalpas aan de app gekoppeld is hoef ik niet na te denken over het meenemen van contant geld.

Lees meer over reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Terminal 7-10
Terminal 7-10
Terminal 7-10
Terminal 7-10, hier wacht je op de bus
Bus San José La Fortuna
Bus San José – La Fortuna
Bus La Fortuna Cuidad Quesada
Bus La Fortuna – Cuidad Quesada

Uber in La Fortuna

La Fortuna is één van de plekken waar Uber aanwezig is. Tijdens mijn verblijf in juni 2022 heb ik er een aantal keer gebruik van gemaakt, maar mijn ervaring is dat je er niet 100% op kunt rekenen. Daarvoor zijn er niet voldoende chauffeurs of is er toevallig op dat moment niemand in de buurt. Reis je met het ov en wil je activiteiten ondernemen die wat verder van het dorp afliggen? Dan organiseer je het beste vooraf het vervoer. Sommige organisaties bieden dit bij de activiteit aan, je kunt bij de accommodatie informeren naar een betrouwbare chauffeur of vraag het telefoonnummer van de Uber-chauffeur. Dat is iets wat ook veel gebeurt. Spreek in ieder geval altijd vooraf een prijs af om verwarring achteraf te voorkomen.

Beste reistijd

La Fortuna ligt in de ‘zona norte’ van Costa Rica. De bestemming kent een warm en tropisch klimaat. De regio kent relatief veel regenval vergeleken met de rest van het land, het is er dus eigenlijk altijd wel groen. Februari en maart zijn de droogste maanden, La Fortuna kent een relatief lange regenperiode. Bewolking kan ervoor zorgen dat de vulkaan helemaal niet of deels zichtbaar is.

Bekijk de inpaklijst voor Costa Rica

Lees meer over het weer en klimaat van Costa Rica

Lees meer over de beste reistijd voor Costa Rica

La Fortuna
De kerk van La Fortuna met de vulkaan op de achtergrond
La Fortuna
Bewolking bedekt de vulkaan

Interessante Spaanstalige documentaire over ‘de laatste dag van de berg Arenal’

Voor welke activiteiten in La Fortuna kies jij?

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.