Home Bestemmingen De waterval Tesoro Escondido: de ‘verborgen schat’

De waterval Tesoro Escondido: de ‘verborgen schat’

by Anouk
Published: Updated:
waterval tesoro escondido

Ga je op vakantie naar Costa Rica dan ben je op zoek naar avontuur, toch? Heb je een huurauto en wil je graag van de gebaande paden gaan dan kan ik je zeker een bezoek aan de waterval Tesoro Escondido aanraden. Deze waterval is een van de minder bezochte watervallen in Costa Rica. 

Op zoek naar de waterval

Bezoek het dorp Bajos del Toro Amarillo. Gelegen in de centrale hooglanden ten noorden van San José vind je hier een aangenaam koel klimaat. Het is een rustig dorp, omringd door bergen waar je verschillende watervallen vindt zoals de meer bekende Catarata del Toro of de Blue Falls of Costa Rica. Wij bezoeken de familie Cubero en de minder bekende waterval Tesoro Escondido.

Om deze verborgen schat te vinden moeten we eerst een stuk wandelen. De eigenaar zegt een half uur, wij doen er iets langer over. Het is absoluut geen straf want de omgeving is prachtig. Via smalle paadjes banen we ons een weg door het nevelwoud. Op een stuk weide kunnen we genieten van de vergezichten. Een paar keer is het pad wat avontuurlijk en moet ik als klein persoon soms aardig grote stappen zetten. We moeten zelfs een keer de rivier door, maar het lukt ons redelijk goed om droge voeten te houden. Ik weet niet of dat lukt als het water hoger staat. Een avontuurlijke wandeling dus, die natuurlijk wordt beloond als we de waterval in het zicht krijgen.

waterval tesoro escondido
waterval tesoro escondido

Verder op ontdekkingstocht

Wij zijn er op een doordeweekse dag in maart en delen de plek alleen met een Costa Ricaans stel. Tijdens het wandelen komen we niemand tegen en we wanen ons dus echt even alleen in het paradijs.  
Na het bereiken van de waterval dalen we weer af maar we gaan nog niet terug naar de parkeerplaats. We dalen het pad langs de rivier af om de baden en nog twee andere, kleinere watervallen te bezoeken. Ook hier heeft het water een prachtige kleur en het lijkt me heerlijk om hier op een mooie zonnige dag een duik te nemen.

Ga voor lokaal

Dit is echt weer zo’n pareltje, een plek met pure ongerepte natuur. Het is zo mooi om van de gebaande paden te gaan. We hebben echt genoten van onze dag. Met een bezoek aan de waterval steun je de familie om de plek te blijven beschermen.

De weg er naartoe

Vanaf ons hotel Dos Palmas Country Inn in Alajuela is het ongeveer anderhalf uur rijden naar het dorp. Het is een mooie route met prachtige uitzichten, maar het is wel een weg om met geduld af te leggen. Je gaat de hoogte in, je komt makkelijk boven de 2000 meter en daardoor kun je niet altijd doorrijden. Hele stukken hebben wij 30 km per uur gereden doordat we bijvoorbeeld achter een vrachtwagen zaten. De weg kent vele bochten, op het eind kom je een paar goede haarspeldbochten tegen. Het kan niet scherper. Bijna de hele weg is goed geasfalteerd, alleen het laatste stukje is wat slechter en moet je voorzichtig rijden. Ik denk niet dat een 4×4 noodzakelijk is, maar het rijdt wel lekkerder. 

Praktische informatie

De waterval is elke dag open van 8:00 tot 14:00. De entree is 5000 Colones per persoon. Je kunt kamperen op het terrein van de familie. Het familielid dat wij troffen sprak heel goed Engels.

Wij bezochten de waterval tijdens het droge seizoen in maart maar door het klimaat was het aardig vochtig. De temperatuur was erg aangenaam voor het wandelen. Sommige stukken van de paden waren een beetje modderig en glad, ik vraag me dus af hoe goed begaanbaar de paden zijn tijdens het regenseizoen.

Facebookpagina Tesoro Escondido

Bekijk hier welke accommodaties er beschikbaar zijn in het dorp Bajos del Toro.

Ga jij de waterval Tesoro Escondido bezoeken?

2 comments

Aliya 1 oktober 2023 - 05:01

Hoi Anouk, voor welk pakket hadden jullie gekozen? https://reserva.cataratatesoroescondido.com/?fbclid=IwAR15qYNWjvK6PMW_jV2_PR1EpWqPwzzqhyrGhw30qbgu_933Iiu8Co8fu94
Of hebben jullie hier niet gereserveerd?

Reply
Anouk 1 oktober 2023 - 08:20

Hoi Aliya,
Leuk dat je rondkijkt op Bestemming Pura Vida 🙂 Wij hebben destijds de entree aan de deur gekocht, deze pakketten hadden ze toen nog niet.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.