Home Costa Rica Verblijf in een gastgezin in Costa Rica – Charlotte’s ervaringen

Verblijf in een gastgezin in Costa Rica – Charlotte’s ervaringen

by Anouk
Published: Last Updated on

Charlotte ging aan de slag als fysiotherapeut in Costa Rica en ontdekte daarnaast het land samen met haar gastgezin. Hoe is het werken in Costa Rica haar bevallen? Je leest het hier.

Mijn naam is Charlotte, ik ben 23 jaar oud en ik kom uit Nijmegen. Wanneer ik niet aan het hardlopen ben, met vrienden leuke dingen doe of aan het reizen ben, werk ik als fysiotherapeut en ben ik ondernemer.

Reizen met werken combineren

Mijn ouders hebben mij al vroeg met het reisvirus aangestoken. Een langere tijd alleen op reis stond daardoor al een tijdje op de planning. Reizen en werken combineren leek mij perfect. Via Physical Therapy Abroad kwam ik terecht bij een project in Costa Rica waar ik als fysiotherapeut kon gaan werken en daarnaast het land zou kunnen gaan ontdekken.

werken gastgezin costa rica

In de zes weken dat ik voor het project werkte ging ik van maandag tot en met vrijdag naar verschillende plekken. Tijdens mijn verblijf in Costa Rica verbleef ik in een gastgezin in Turrialba was ik werkzaam op een school voor kinderen met een handicap. Daarnaast keek ik mee bij een fysiotherapie praktijk en ging ik naar omliggende dorpjes in de bergen. In de weekenden was ik vrij en ging ik vaak op stap met mijn gastgezin.

werken gastgezin costa rica
Met het gastgezin aan de voet van de vulkaan Turrialba

Een andere cultuur, een ander ritme

Alles gaat heel relaxed in Costa Rica. Haha dat is voor mij wel echt het grootste verschil met Nederland en ook wel waar ik de meeste moeite mee had om aan te wennen. Alle activiteiten op een dag gaan op zijn gemakje. Spreek je om 8 uur af, kijk dan niet raar op als het 9 uur is en de ander is er nog niet. De dag begint daarentegen wel al vroeg voor de mensen. De scholen starten om 7 uur, wat dus soms betekent dat je al om 5 uur op moet staan. Een ander groot verschil zijn de maaltijden. Het ontbijt en de lunch zijn erg belangrijk en uitgebreid. Je komt hier niet weg met een yoghurtje met een beetje fruit en muesli. Even snel je boterham tussen twee afspraken door opeten is ook echt een no-go. Je hebt een uur pauze, dus je neemt echt de tijd om even te lunchen.

Ik heb hier geleerd om niet te stressen en om niet honderdduizend dingen op één dag te willen doen. Lukt het vandaag niet, dan komt het morgen. En plan geen afspraken met vrienden en familie. Je gaat gewoon langs en je maakt op dat moment tijd vrij om even een kopje koffie te drinken. Dus niet een afspraak voor over een maand maken om dan even snel een kopje koffie te drinken. Als ik dat vertel, met alle datumprikkers die wij in Nederland gebruiken, lachen ze mij hier vierkant uit.

Verblijf in een gastgezin in Costa Rica

Ik heb veel mooie herinneringen aan mijn tijd hier, maar al met al is denk ik de hele ervaring van in een gastgezin verblijven de mooiste herinnering. Dit was zo’n bijzondere ervaring. Het onderdeel uitmaken van een gezin en echt in de cultuur duiken was heel bijzonder.

werken gastgezin costa rica

Op stap in Cartago met het gastgezin: naar de botanische tuin en een mis bijwonen in de kerk.

werken gastgezin costa rica

Tips van Charlotte

Bezoek Turrialba. Het is niet toeristisch maar een heel fijn stadje aan de voet van de vulkaan. Ga die ook bezoeken, dat is zeker de moeite waard. Daarnaast is twee dagen raften op de Siquirres rivier ook echt een aanrader. Je kan het ook in één dag doen, maar tijdens die twee dagen heb je ook nog tijd om de jungle in te trekken naar watervallen en om te genieten van de geweldig mooie omgeving.

werken gastgezin costa rica

Charlotte reist vanuit Costa Rica verder naar Peru. Lees op Polarsteps ook meer over haar ervaringen met betrekking tot het werk als fysiotherapeute of volg haar op Instagram.

Dank je wel Charlotte! Wat een geweldige (werk)ervaringen heb je hier opgedaan, leuk om te lezen. Bedankt voor het delen.

Wil je zelf graag vertellen over jouw Costa Ricaanse avontuur?
Stuur me een berichtje!

Benieuwd naar de ervaringen van anderen in Costa Rica? Klik dan hier.

Alle foto´s op deze pagina zijn eigendom van Charlotte.

Zou jij willen werken in Costa Rica?

4 comments

Amanda Romijn 15 november 2019 - 07:22

Haai! Wat een interessant stuk! Ik wil zelf graag gaan werken als fysio maar voor langere tijd in costa rica. Zou je meer info hebben voor mij of mij on contact kunnen brengen met Charlotte?

Groetjes

Reply
Anouk 15 november 2019 - 09:56

Hoi Amanda,

Leuk dat je reageert, dank je wel! Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk of zou je voor een bepaald aantal uur betaald aan de slag willen gaan?

Groetjes Anouk

Reply
Elise 8 december 2022 - 07:00

Ik ga op stage in Costa Rica & zou het fantastisch vinden om in een gast gezin te verblijven. Het zou vanaf maart 2023 zijn tot juni 2023. Kan je enkele tips geven eventueel? Super leuk! Groetjes Elise

Reply
Anouk 12 december 2022 - 08:28

Hoi Elise,

Leuk dat je naar Costa Rica gaat 🙂 Ook nog eens voor langere tijd! Hebben ze vanuit het stageadres geen mogelijkheden om zoiets te doen? Vanuit Bestemming Pura Vida heb ik zo helaas geen tips.

Groetjes Anouk

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.