Home Bestemmingen Op zoek naar de Quetzal in Costa Rica

Op zoek naar de Quetzal in Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
san gerardo de dota

Een mythische vogel: de Resplendent Quetzal. Deze mooie vogel is te vinden van Mexico tot in Panama. Het is de nationale vogel van Guatemala en speelt een grote rol in de geschiedenis van de Aztec en Maya. In Costa Rica leeft de Quetzal in de hoger gelegen nevelwouden. Geliefd bij vogelaars en ook wij wilden er graag een keer eentje zien. We gingen op zoek in San Gerardo de Dota. Is het ons ook gelukt om er een te vinden?

De beste tijd

In San Gerardo de Dota kun je het hele jaar op zoek gaan naar de Quetzal, maar de beste tijd is het broedseizoen. Deze loopt van de maanden maart tot en met juli. In deze periode krijgen de mannetjes ook nog eens een prachtige lange staart. De Quetzal eet graag fruit met de wilde avocado als favoriet.

Is het ons gelukt?

Vroeg op staan, hup de kou in en daar gaan we: de weg op om de Quetzal te zoeken. Voor zes uur zitten we al in de auto en we rijden een stukje naar beneden. We zijn natuurlijk niet de enigen en al snel zien we her en der groepjes verzamelen. De grote lenzen zijn al klaar gezet op de statieven. De gidsen staan met elkaar in contact en laten elkaar weten of ze iets zien en zo ja, waar dan. Wij zijn zonder gids op pad gegaan en proberen het dus een beetje af te kijken.
Tijdens de zoektocht genieten we ook van de omgeving: van het uitzicht, de andere vogels en de mooie vegetatie.

Omdat we geen succes hebben besluiten we een stuk naar beneden te rijden. We komen in het dal van het dorp en rijden nog een stuk verder. We zien namelijk een busje die kant op gaan en willen het nog één keer proberen voordat we terugkeren voor het ontbijt.

En ja hoor….

Het is ons gelukt!

Quetzal Costa Rica

Oké, het was dus van een afstandje. Op ongeveer 50 meter van de weg zat dit mooie mannetje in de boom. Inclusief lange staart.

Quetzal Costa Rica

Het was dus niet makkelijk, maar we hadden geluk. Hij bleef even mooi zitten voor de foto’s en dook daarna snel weer het nest in. Het is maar een klein gaatje in de boom en de staart was zo lang dat deze er niet helemaal in paste. De puntjes piepten er nog uit en wapperden een beetje in de wind.

Met een gids meer zekerheid

Wil je zekerder van je zaak zijn dan kun je met een gids op pad gaan. We hebben geïnformeerd bij onze accommodatie Miriam´s Quetzal en een tour kost $25 per persoon.

Lees hier onze ervaringen met betrekking tot ons verblijf in San Gerardo de Dota.

Heb jij de Quetzal al eens gezien in Costa Rica?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.