Home Bestemmingen Mooi wandelen in de Cerro de la Muerte van Costa Rica

Mooi wandelen in de Cerro de la Muerte van Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Cerro-de-la-Muerte-Costa-Rica

Voor 2023 is het voornemen om meer wandelingen te maken die minder bekend zijn. Dat past ook weer in het plaatje van het willen reizen buiten de gebaande paden. Deze keer zijn we in de regio van de Cerro de la Muerte, ‘de Berg des Doods’ en we gaan wandelen bij Iyok Ami.

Cerro de la Muerte

Deze naam wordt niet zomaar gegeven. De regio beslaat grofweg het stuk tussen Cartago en San Isidro de el General. Nu vormt de geasfalteerde ruta 2 een prachtige route door de bergen, maar dat was ooit wel anders.

Vroeger trok men vanuit de Valle de el General (de vallei rondom San Isidro) met hun oogst van het land en met koeien, paarden en varkens richting San José om hun handel te verkopen. Van de inkomsten werden spullen ‘uit de stad’ gekocht om mee terug naar huis te nemen. Spullen uit de moderne wereld. De Cerro de la Muerte maakt deel uit van de bergketen van Talamanca en door de hoogte liggen de temperaturen laag. Het hoogste punt van de huidige ruta 2 ligt op ongeveer 3345 meter. De tocht was extreem. Door de moeilijke begaanbare route nam het weken in beslag voordat men arriveerde in San José. Door de intensiteit, de kou, een slangenbeet of één verkeerde stap was de kans groot dat je de tocht niet zou overleven.

Wandelen bij Iyok Ami

Met onze kleding in verschillende lagen aan zijn wij er klaar voor! Vanwege de beste kans op mooi weer starten we op tijd en we hebben het geluk dat het helder is en de zon schijnt. Net voordat we bij de ingang van het terrein aankomen worden we nog verrast door twee coyotes die de weg oversteken. Een goed begin!

Iyok Ami betekent ‘Moeder Aarde’ en ligt op een prachtige plek in de Cerro de la Muerte. De plek ligt op 2800 meter hoogte en grenst aan het nationale park Tapanti en aan het reservaat Rio Macho. Het doel van Iyok Ami is het beschermen van de natuurlijke bronnen. Het reservaat beslaat 23 hectare en heeft ongeveer 10 kilometer aan wandelpaden.

De paden hebben verschillende niveaus. Na de start vanaf het huis nemen we de eerste afslag naar het pad met de ‘alta dificultad’. De hoge moeilijkheidsgraad komt door de stijging van het pad samen met de vele boomwortels die over het pad liggen. Het is klimmen en klauteren, een leuk avontuur! Onderweg worden we beloond een uitkijkpunt.

Cerro de la Muerte Iyok Ami

We genieten van de wandeling, de omgeving is prachtig. Als we op de andere paden terecht komen zijn we inmiddels in het dal en volgen we het riviertje. Nu is het niet meer klimmen over de grote boomwortels maar moeten we op een aantal punten via de stenen de oversteek over het water maken.

Cerro de la Muerte Iyok Ami
Cerro de la Muerte Iyok Ami

Praktische informatie

Iyok Ami is een soort herberg, je kunt hier overnachten. De entree voor de wandelpaden is 3000 Colones, het beste betaal je contant in Colones. Na de wandeling zou je hier nog kunnen lunchen (6000 Colones) en je kunt gebruik maken van het toilet.

Wij bezoeken Iyok Ami in februari en totaal zijn er wij ongeveer drie uur. Goede wandelschoenen zijn aan te raden en de paden kunnen modderig zijn.

Deze bestemming ligt op de route van de Pacifische kust naar de Caribische kust.

Cerro de la Muerte Iyok Ami
Aan het einde van de wandeling dekken de wolken het zicht af

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.