Home Bestemmingen Route Pacifische kust – Caribische kust van Costa Rica

Route Pacifische kust – Caribische kust van Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Via de Cerro de la Muerte

Soms zie ik reisschema’s voorbij komen waarin reizigers in één rit van de Pacifische kust naar de Caribische kust van Costa Rica willen reizen. Op de kaart lijkt dat misschien goed mogelijk, maar vergeet niet dat er een bergketen overbrugt moet worden. Je reist niet snel op dit traject. En dat is ook helemaal niet erg, want het is hier hartstikke mooi! Het is er ook nog eens minder toeristisch vergeleken met andere gebieden in het land. Kijk met me mee naar de route als we van de Pacifische kust naar de Caribische kust van Costa Rica reizen.

Vanuit Dominical omhoog

We starten de rit aan de kust. Vanuit Dominical reizen we steeds verder omhoog richting de stad San Isidro de el General. Als toerist zul je hier niet zo snel komen, het is een plek waar je kunt pinnen, tanken en eventueel wat boodschappen kunt doen. Voordat je in San Isidro de el General aankomt passeer je de ingang van de watervallen Nauayca en diverse restaurants die met helder weer mooi uitzicht over de vallei bieden.

San Isidro de el General

Een eerste afslag die je zou kunnen nemen is richting de bestemming San Gerardo de Rivas. Hier ben je al hoger vergeleken met de kustregio (1200m), maar het klimaat is nog lekker aangenaam. Hier kun je mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld in het Cloudbridge Reserve of beklim de Cerro Chirripo, de hoogste berg van het land. Ook zijn er vele diverse mooie vogels en planten te zien.Deze bestemming behoort tot onze favorieten.

Lees meer over San Gerardo de Rivas en de hoogste berg van Costa Rica

Nu gaat het frisser worder

De omgeving verandert, je ziet andere bomen en planten. De temperatuur verandert mee, nu is het wel tijd voor de lange broek. Aan het einde van de dag koelt het nog verder af en pak je het vest erbij.

San Gerardo de Dota is weer een bestemming apart in Costa Rica, hier ben je overduidelijk in een ander microklimaat. Velen reizen hier naartoe af voor de Quetzal, maar er zijn vele andere soorten vogels te zien. En de omgeving is ook gewoon erg mooi.

Lees meer over de bestemming San Gerardo de Dota

Net voorbij San Isidro de el General richting San Gerardo de Dota zou je nog een stop kunnen maken bij het letterlijk en figuurlijk zoete Cafetería Botánika voor een kop koffie en een taartje of voor lunch.

nevelwoud san gerardo de dota

Voor het dorpje San Gerardo de Dota daal je de vallei af. Maar er zijn ook accommodaties die dichter bij de hoofdweg liggen, zoals Paraiso Quetzal Lodge en Iyok Ami.

Bij Iyok Ami kun je ook prachtig wandelen. De entree voor de dag is 3000 Colones per persoon. Je kunt hier eventueel ook lunchen. Een meer uitdagende wandeling op hoogte, echt een aanrader. Lees meer: mooi wandelen in de Cerro de la Muerte

Verder richting de hoofdstad is Copey ook een mooi dorp om te verkennen, de grotere stad Cartago kent ook diverse accommodaties. Deze plaats is belangrijk voor de gelovige Costa Ricanen: jaarlijks vindt de bedevaart naar Cartago plaats om de heilige Virgen de los Ángeles te eren en te bedanken.

Cartago

Jardín Botánico Lankester

Net buiten Cartago, in de richting van Orosi en Turrialba ligt de botanische tuin Lankaster. Dit is een onderzoekscentrum van de Universiteit van Costa Rica en is opgericht in 1973. De missie van het onderzoekscentrum is om het behoud van de inheemse bloemen te stimuleren en ze richten zich onder meer op het doen van wetenschappelijk onderzoek. Als bezoeker kun je een wandeling maken door de tuin en kennis maken met verschillende soorten orchideeën, de Japanse tuin, verschillende soorten cactussen, varens en meer. De collectie orchideeën omvat ook diverse soorten uit andere landen, niet enkel uit Costa Rica. Het terrein beslaat in totaal 11 hectare, er worden meer dan 3000 soorten planten geproduceerd en door de aanwezigheid van verschillende soorten planten en bomen zijn er ook verschillende soorten vogels, vlinders en andere kleine dieren aanwezig. De tuin is makkelijk toegankelijk en er staan tussendoor bankjes. Ook zijn er picknickbanken, je mag eten en drinken meenemen.

De tuin is elke dag geopend van 8.30 tot 16.30. Ik ben er ongeveer 1,5 uur geweest. De entree voor toeristen is $10 (kinderen van vijf jaar en jonger betalen geen entree). Een bezoek hoeft niet gereserveerd te worden.

Bekijk de website voor meer informatie

Bezoek de vulkaan Irazú

Neem je deze route om van de Pacifische kust naar de Caribische kust van Costa Rica te reizen, dan is dit een mooie kans om de vulkaan Irazú te bezoeken. Dit nationale park is al in 1955 opgericht met een uitbreiding in 1988. Met helder weer heb je uitzicht op de krater van deze actieve vulkaan, momenteel zonder kratermeer. Het park is elke dag geopend (ook op feestdagen) van 8:00 tot 15:30. De entree boek je vooraf en kan niet ter plaatse gekocht worden. Bekijk de website van het SINAC om te tickets te bestellen. Lees meer: Hoe koop je online tickets voor een nationaal park in Costa Rica? Voor het parkeren wordt een bedrag van 2000 Colones gevraagd. Ter plaatse zijn er toiletten en is er een souvenirwinkel waar ook wat te eten en drinken gekocht kan worden. Er zijn picknickbanken aanwezig. De vulkaan Irazú kent een hoogte van 3432 meter, onderschat de kracht van de zon niet en vergeet je niet in te smeren met zonnebrandcrème.

Vergeet niet dat je in Costa Rica altijd wilde dieren kunt zien. Terwijl we na het bezoek aan de vulkaan de weg weer afdalen zien we een coyote de weg oversteken!

Een andere populaire en actieve vulkaan om te bezoeken is de vulkaan Poás

Dr. Carlos Durán Cartín Sanatorium

Voordat we vanaf de vulkaan Irazú richting onze accommodatie reizen brengen we een bezoek aan het Dr. Carlos Durán Cartín Sanatorium. Voor ons interessant omdat mijn schoonvader hier als jonge man patiënt is geweest. Dr. Carlos Durán Cartín richtte het ziekenhuis in 1918 op om patiënten met tuberculose te behandelen. Er werd gedacht dat de hoogte, de temperatuur en de luchtvochtigheid ideaal waren in de bestrijding van de ziekte. Er was plek voor 300 patiënten. Toen er betere behandelmethoden ontdekt waren en patiënten dichter bij huis behandeld konden worden sloot het ziekenhuis uiteindelijk de deuren in 1963. De gebouwen raakten in verval en dat is tot op de dag van vandaag te zien.

Al voordat de laatste patiënten het ziekenhuis verlieten werd er aangegeven dat er geesten zouden rondwaren. Dit idee is nooit verdwenen en trekt tegenwoordig met name jongeren aan die hier graag komen om elkaar te laten schrikken.

De gebouwen zijn vervallen, de verschillende blauwe bordjes geven aan waar de desbetreffende ruimte voor gebruikt werd maar verder is er geen informatie te lezen. Het is geen museum. Het is elke dag geopend van 8:00 – 16:00 en de entree is 2000 Colones, deze is ter plaatse te koop.

Via Turrialba naar onze accommodatie

We vervolgen onze route van de Pacifische kust naar de Caribische kust en we hebben gekozen voor een overnachting net na Turrialba. De wegen hebben vele bochten en bieden ons mooi uitzicht. We zijn ook weer fan van deze regio.

Onze overnachting is in het Pacuare Mountain Lodge. Onze mond valt open als we zien waar ons huisje staat. Waar je ook maar kijkt, het is groen! Het uitzicht is prachtig en we zien alleen maar heuvels om ons heen. We kijken uit op de rivier de Pacaure, één van de beste plekken in Costa Rica om te raften. De gastvrijheid van het personeel is ook super en we hopen dan ook zeker dat we een keer terug kunnen komen om hier langer te verblijven. Nu hebben we slechts één overnachting ter overbrugging naar de Caribische kust van Costa Rica.

Route Pacifische kust Caribische kust Costa Rica
Route Pacifische kust Caribische kust Costa Rica

Verken de regio van Turrialba

Je kunt ook langer in Turrialba blijven, de regio biedt verschillende activiteiten. Tijdens een tweede bezoek maak ik er mooie wandelingen. Doordat de regio veelal overgeslagen wordt door buitenlandse toeristen voelt de regio nog authentiek aan.

Lees meer over de actieve vulkaan Turrialba en het verbrande bos

Vulkaan Turrialba Costa-Rica
De vulkaan Turrialba

De route van de Pacifische kust naar de Caribische kust van Costa Rica

Vanaf deze locatie is het ongeveer 2,5 uur rijden naar Cahuita. Met deze route heb je de kans om een niet-toeristische kant van het land te zien. De bestemmingen bieden mogelijkheden om mooie wandelingen te maken, maar er is ook ruimte om te mountainbiken of te raften. Reis dus niet zomaar in één keer van de ene naar de andere kant, maar kijk ook zeker wat er onderweg te beleven valt. Costa Rica is meer dan alleen de highlights die overal al beschreven worden.

Lees meer over de Caribische kust van Costa Rica

Handige informatie:

Ga voorbereid op pad en neem alle handige reistips mee: bestel het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Route Pacifische kust Caribische kust Costa Rica

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.