Home Bestemmingen Tussen hemel en aarde bij Monte Sky – Orosi Vallei

Tussen hemel en aarde bij Monte Sky – Orosi Vallei

by Anouk
Monte Sky Orosi Costa Rica

In de Orosi Vallei is dit een leuke bestemming om te bezoeken: de Monte Sky Mirador Ecologico. Trek de wandelschoenen aan en ga op verkenning op deze bestemming buiten de gebaande paden.

Op pad bij Monte Sky in de Orosi Vallei

Het is bewolkt en het miezert als ik ga ontbijten. Deze regio kent de meeste regenval van het land dus ik was er wel op voorbereid dat ik misschien wat regen zou hebben. Ik wacht nog heel even, maar gelukkig wordt het niet erger. Ik pak de auto om weer op pad te gaan. In Orosi ben ik twee volle dagen en naast Monte Sky bezoek ik ook nog nationaal park Tapantí en tour ik wat door de omgeving. Vanuit het dorp neem ik dezelfde weg richting het nationale park, maar nu sla ik eerder van de geasfalteerde weg af om de laatste 3,5 kilometer rustig over de gravelweg naar de parkeerplaats te hobbelen.

De Orosi Vallei is een bestemming die voor buitenlandse toeristen buiten de gebaande paden ligt en vaak wordt overgeslagen. Ik ben dan ook de enige als ik bij de parkeerplaats aankom. Het is een doordeweekse dag in januari, omdat het relatief dichtbij San José ligt zal het hier in het weekend drukker zijn met Costa Ricaanse families die op pad gaan.

De parkeerplaats is nog niet meteen de entree, hiervoor moet ik eerst een paar honderd meter omhoog lopen. Dit is meteen een goede opwarmer voor de kuiten. Ik word verwelkomd door de fluitende vogel waar ik altijd zo vrolijk van word als ik het nevelwoud bezoek. Eindelijk heb ik de kans om naar de naam van de vogel te vragen: het is de ‘jilguero’, oftewel een zwartmaskersolitaire. Hier kun je naar de vogel luisteren. In combinatie met het nevelwoud vind ik het geluid een magisch effect hebben. Ik begrijp van de eigenaar dat deze vogel meer fluit is als het bewolkter is, dus ik kan er vanochtend extra van genieten.

Over bospaadjes en stenen klauteren

Want bewolkt, dat is het. Op bijna 1700 meter hoogte is het uitzicht beperkt en het voelt een beetje spookachtig aan als ik over de eerste paden loop. Over de bospaadjes is het soms wat klauteren over de omgevallen bomen, maar dat maakt het juist ook leuk. Het eerste pad brengt me naar een waterval, maar deze is nog niet zo indrukwekkend. Het tweede pad brengt me al naar een hogere waterval waar ik juist ook over de stenen kan klimmen en een beetje mijn eigen weg kan vinden om dichterbij te komen. Dit zorgt er ook wel voor dat ik per ongeluk hetzelfde rondje twee keer loop, maar dat maakt niet uit. Het is hier weer prachtig midden in de natuur.

Het derde pad brengt me naar een uitkijkpunt voor een derde waterval. Er is hier ook een afsplitsing naar een extra wandelpad voor vogelspotters. Het fijne aan deze plek is dat je steeds een pad in en weer terug loopt, je komt steeds weer bij het huis uit waar picknickbanken en toiletten zijn. Ideaal om de wandeling wat op te breken. Ik ben ongeveer 2,5 uur bij Monte Sky in Orosi en in de tijd dat ik er ben klaart het gelukkig ook wat op. Zo krijg ik toch nog een beetje zicht op de vallei.

Tijdens mijn bezoek hoor ik wat vogels en een groep apen. Ik zie verder geen dieren, maar van de eigenaar begrijp ik dat ze er wel degelijk zijn. Omdat het grenst aan andere natuurgebieden komen hier zelfs ook wel eens katachtigen waaronder de puma voorbij! De reden ook dat de eigenaren geen huisdieren meer hebben…

Monte Sky
Monte Sky Orosi Costa Rica
Monte Sky Orosi Costa Rica
Monte Sky Orosi

Praktische informatie

Monte Sky in Orosi is geopend van dinsdag t/m zondag van 7.00 tot 16.00 (maandag gesloten). De entree is 5000 Colones (voor kinderen van 12 jaar en jonger 3000 Colones) en betaal je contant. Bij het huis waar de entree voldaan wordt is een tuin met meerdere picknickbanken.

Vanaf de ruta 408 is het 3,5 kilometer hobbelen over een gravelweg naar de parkeerplaats. De eigenaren geven aan dat het beste is om Waze te gebruiken, Google Maps verliest op een gegeven moment de route.

Goede (waterdichte) schoenen en een lange broek zijn aan te bevelen. Neem een regenjas mee voor de zekerheid en zonnebrand is eigenlijk een standaard als je op pad gaat in Costa Rica.

Monte Sky Orosi Costa Rica

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.