Home Bestemmingen Verken de Orosi Vallei met haar groene heuvels

Verken de Orosi Vallei met haar groene heuvels

by Anouk
Orosi Vallei Costa Rica

Een authentieke regio, dat is de Orosi Vallei. Niet ver van de hoofdstad van Costa Rica zijn er diverse opties voor wie wil wandelen, maar je kan hier ook rustig op tour met de auto. Vergeet niet om ook even het dorpje in te gaan en een bezoekje te brengen aan de oudste kerk van Costa Rica die nog in gebruik is.

De regio

Op ongeveer 45 kilometer van de hoofdstad San José staat Orosi bekend om de groene omgeving en om de prachtige landschappen. Het is één van de meest regenachtige regio’s van het land en daardoor dus het hele jaar door groen. Het dagelijkse leven kabbelt hier rustig voort en de regio wordt door menig toerist overgeslagen. Het zijn veelal inwoners van San José die de regio in het weekend al fietsend of wandelend gaan verkennen. Vanwege het klimaat wordt er in de Orosi Vallei veel koffie geproduceerd en het gebied is belangrijk voor de drinkwatervoorziening van veel inwoners van de regio.

Je kunt deze bestemming bezoeken op de route van de Pacifische kust naar de Caribische kust van Costa Rica (of andersom).

Op pad in de vallei

Vanuit Cartago passeer je eerst het dorp Paraiso voordat de kronkelende lus van de Orosi Vallei start. Volg je de lus tegen de klok in, dan kom je al vrij snel bij de Mirador de Orosi. ‘Mirador’ betekent uitkijkpunt en op deze locatie kun je dan ook goed genieten van het uitzicht op de vallei. Het uitkijkpunt is elke dag geopend van 8.00 – 16.00 en, misschien nog wel het leukste, de locatie is gratis toegankelijk. Deze plek wordt voornamelijk door Costa Ricaanse families bezocht. Erg leuk dus om een meer lokale beleving op te doen tijdens de vakantie door Costa Rica. Neem gerust iets mee voor een picknick. Er is een parkeerplaats en bij de ingang zijn toiletten aanwezig.

Orosi Vallei Costa Rica
Mirador de Orosi
Mirador de Orosi

Het dorpje Orosi

Al slingerend vervolgd de geasfalteerde weg zich richting het dorpje Orosi. Het voetbalveld (Plaza de Orosi) en de kerk vormen en centrale punt. Aan het einde van de middag komen de inwoners hier samen voor een potje voetbal of om samen op een bankje de dag door te nemen. Maak je al wandelend een rondje, dan zie je dat het katholieke geloof ook hier belangrijk is voor de bevolking. Daarnaast zijn ze ook trots op hun regio en geschiedenis.

Bij de Zwitserse bakkerij kun je een lekker broodje halen. Dit is een geliefde stop voor groepen fietsers die even uit willen rusten, met name in de weekend strijken ze hier op het terrasje neer. Voor een grotere maaltijd kun je in het dorp goed terecht bij de Italiaan Il Giardino.

Waar je met de auto een stuk om moet rijden om aan ‘de overkant’ van de rivier te komen, kun je al lopend via de hangbrug de rivier oversteken. Een grappig element in het dorp.

Verder de vallei door

Na het verlaten van het dorpje steekt de lus terug langs de rivier om vervolgens uit te komen bij het stuwmeer van Cachí. De weg loopt over de dam heen. Het meer is in 1970 kunstmatig aangelegd door het bouwen van de dam bij de Reventazon rivier. Het was één van de eerste hydro-elektrische projecten in het land.

De ruïnes van Ujarrás is een leuke plek om even te stoppen en om eventueel te picknicken in het park. Deze kerk is eerder dan de kerk van Orosi gebouwd, maar in tegenstelling tot het kerkje van Orosi is de kerk van Ujarrás niet gespaard gebleven door aardbevingen en overstromingen. De locatie is gratis toegankelijk. Het is geen museum, er staan verder geen informatiebordjes bij de ruïnes maar het is wel leuk om er even doorheen te lopen. Er is een park bij de ruïnes aangelegd dat netjes wordt onderhouden. Judalu is hier in de buurt een leuke stop onderweg voor de lunch mocht je niet gaan picknicken.

De ruïnes van Ujarrás
De ruïnes van Ujarrás

De oudste kerk van Costa Rica

Gebouwd door Franciscaanse missionarissen in 1743 is het kerkje van Orosi een van de weinig overgebleven koloniale gebouwen in het land én het is de oudste kerk van Costa Rica die nog steeds in gebruik is. Sinds 1985 is het officieel een nationaal monument.

In Nicoya staat nog een mooie koloniale kerk (locatie), mocht je daar toevallig ook in de buurt zijn en het leuk vinden om een bezoek te brengen.

Oudste kerk Costa Rica Orosi

Activiteiten in de Orosi Vallei

Monte Sky Mirador Ecologico

Op de bospaadjes is het soms wat klauteren over de omgevallen bomen, maar dat maakt het juist ook leuk. Het eerste pad brengt me naar een waterval, maar deze is nog niet zo indrukwekkend. Het tweede pad brengt me al naar een hogere waterval waar ik juist ook over de stenen kan klimmen en een beetje mijn eigen weg kan vinden om dichterbij te komen. Dit zorgt er ook wel voor dat ik per ongeluk hetzelfde rondje twee keer loop, maar dat maakt niet uit. Het is hier weer prachtig midden in de natuur.

Lees meer over Monte Sky in Orosi

Monte Sky Orosi Costa Rica

Nationaal Park Tapanti

Dit onbekende nationale park wordt maar weinig bezocht door toeristen. Het is een aanrader voor wie houdt van een ruwe en ongerepte omgeving. Trek goede wandelschoenen aan, met name het pad Sendero Natural Arboles Caídos is een leuke klim.

Lees meer over nationaal park Tapanti

Nationaal park Tapanti

Reservaat La Marta

In het dorpje Pejibaye ligt het reservaat La Marta waar je ook prachtig kunt wandelen. Kies uit de verschillende paden zelf een route die je wil lopen, het is hier best groot. Check vooraf even hoe de route hier naartoe is vanuit de Orosi Vallei, ik bezocht het reservaat La Marta namelijk vanuit Turrialba en kwam van de andere kant.

Lees meer over reservaat La Marta

Botanische tuin Lankester

Tussen Cartago en de Orosi Vallei ligt de botanische tuin Lankester. Hier kun je door verschillende sectoren wandelen en diverse mooie planten, bloemen en bomen zien. Persoonlijk vond ik de orchideeënsectie de moeite waard om te bezoeken. De tuin is elke dag geopend van 8.30 tot 16.30 en de entree voor toeristen is $10 (kinderen van vijf jaar en jonger betalen geen entree). De entree hoeft niet vooraf geboekt te worden. Bekijk de website voor meer informatie.

Overnachten in de Orosi Vallei

Er zijn diverse accommodaties te vinden in de Orosi Vallei. Het is mogelijk om zowel in het dorp als buiten het dorp te verblijven, dat is een beetje waar de voorkeur ligt. Villas Orosi Valley ligt centraal in het dorpje, ideaal qua locatie om lopend het centrum te verkennen. Dat is iets wat ik persoonlijk fijn vindt. Zo krijg je het beste de sfeer van het dorp mee, maar het is natuurlijk ook makkelijk als je even een boodschap wil doen. Verblijf je liever buiten het dorp, dat is ook mogelijk. Bekijk welke mogelijkheden er beschikbaar zijn.

Ga jij ook op pad in de Orosi Vallei?

Van/Naar nationaal park Tapanti en Monte Sky

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.