Home Bestemmingen San Luis – dorpje in de regenboogvallei bij Monteverde

San Luis – dorpje in de regenboogvallei bij Monteverde

by Anouk
San Luis Monteverde Costa Rica

Net buiten het drukker bezochte Monteverde ligt het kleine plattelandsdorp San Luis. Het dorp wordt gevormd door zo’n 350 inwoners en men richt zich hier met name op de landbouw. Maar voor de reiziger die het leuk vindt om net iets buiten de gebaande paden te reizen heeft San Luis ook wat te bieden.

Wandelen bij Finca Ecológica San Luis

Voorheen waren de eigenaren van deze finca (boerderij) ook actief in de landbouw, maar een aantal jaar geleden besloot de familie hun terrein opnieuw te bebossen. Ondanks deze verandering voelt het bos niet ‘nieuw’ maar voor het grootste deel wel natuurlijk en wild aan. Althans voor mij met mijn niet echt getrainde oog. Daarnaast is het leuke van dit terrein dat het niet te groot is voor de bezoeker die de paden wil gaan verkennen en toch is er variatie.

Als eerste volg ik het pad nummer één langs de rivier. Het regent een beetje, maar onder het dak van bladeren merk ik daar niet zoveel van. Op het pad wordt ik meteen door een agouti begroet, even later zie ik een tweede. Het pad biedt af en toe doorkijkjes met uitzicht op de rivier beneden. Langzaam loopt het pad steeds verder omhoog totdat ik bij het eindpunt van het eerste wandelpad kom.

Via pad zes draai ik terug. Het landschap is hier in het begin wat meer open met struiken die bloemen hebben waar de kolibries op afkomen. Ik loop het bos weer in, het wandelpad op hoogte langs de wand op zorgt voor uitzicht over ‘het weiland’ beneden. Tijdens de wandeling hoor ik continue vogels, stiekem hoop ik een groter dier op de grond te zien maar dat blijft uit. Wel wordt ik om de haverklap door (grote) vlinders verrast.

Het laatste stuk

Ik wil met pad vijf het veld doorsteken, maar ik verander snel van gedachte. Ik zak namelijk met mijn voet weg in wat een moerassig gedeelte blijkt te zijn. Uiteindelijk neem ik pad drie en verken ik het weiland vanaf de andere kant waar het wel te belopen is. Mijn bezoek eindigt in de tuin achter de receptie waar ik allerlei soorten vogels voorbij zie vliegen. Vanuit het hutje met dak kun je rustig de vogels observeren die eten van de bananen die op het platform zijn neergelegd.

San Luis Monteverde
San Luis Monteverde
San Luis Monteverde
Finca San Luis Monteverde

Praktische informatie Finca San Luis

De finca is dagelijks te bezoeken van 7.00 – 16.00. Je hoeft een bezoek niet vooraf te reserveren, een georganiseerde tour met gids reserveer je wel op voorhand. Voor volwassenen is de entree $20, voor kinderen $10. Dit betaal je contant. Bij de receptie zijn toiletten aanwezig en de locatie biedt lunch aan. Het is een goede plek voor wie op zoek is naar verschillende vogelsoorten, inclusief de Ornate Hawk Eagle waar vogelspotters graag op af komen. Maar ook voor wie graag wandelt en geniet van de natuur in het algemeen is dit een plek om aan te bevelen.

De weg er naar toe

Van Monteverde naar San Luis loopt de weg naar beneden. De weg is deels geasfalteerd, deels gravel. Vanaf de afslag vanuit Monteverde is het ongeveer een kwartier, de weg loopt deels vrij steil met verschillende bochten naar beneden. Maar dan heb je ook wel weer mooi uitzicht. Onderweg kom je langs de weg de Mirador (uitkijkpunt) San Luis tegen waar je nog even kan stoppen.

Vanuit San Luis kun je ook richting de ruta 606. Deze weg loopt vlakker, is niet geasfalteerd maar heeft geen gekke gaten. De ruta 606 is geasfalteerd.

San Luis Monteverde
Weg vanaf Monteverde naar San Luis
San Luis Monteverde
Weg vanaf Monteverde naar San Luis
San Luis Monteverde
Richting de ruta 606
San Luis Monteverde
Richting de ruta 606

Overnachten net buiten Monteverde in San Luis

Op een kwartier rijden van Monteverde ligt in het dorpje San Luis de accommodatie Casitas de montaña Cabuya, een eenvoudige maar schone accommodatie. Je wordt gastvrij ontvangen door de Costa Ricaanse familie die eigenaar is van dit terrein. Er wordt ook koffie verbouwd op het terrein, deze verwerkt de familie zelf zodat ze hun gasten een lekker bakje van hun eigen koffie kunnen schenken. Er zijn ook familiekamers beschikbaar. Aan het einde van de middag is het genieten van het uitzicht dat van kleur verandert als de zon steeds verder onder gaat.

Tip: Wellicht kun je op de route van/naar Monteverde een combinatie maken met een bezoek aan Cerro Pelado

San Luis Monteverde

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.