Home Bestemmingen Ongerept en ongetemd nationaal park Tapanti – Costa Rica

Ongerept en ongetemd nationaal park Tapanti – Costa Rica

by Anouk
Nationaal park Tapanti

De volledige naam is een hele mond vol: nationaal park Tapanti – Macizo de la Muerte. Dit onbekende nationale park wordt relatief weinig bezocht: in 2023 waren er 10.674 bezoekers (9205 inwoners van Costa Rica en 1469 toeristen). Nationaal park Manuel Antonio was met 478.068 bezoekers het drukst bezochte park dat jaar. Het park Tapanti is echter zeker ook belangrijk in de bescherming van de natuur én je kunt hier als bezoeker terecht als je een meer intensievere wandeling zoekt.

Nationaal park Tapanti: een belangrijk natuurgebied

Door het samenvoegen van twee beschermde gebieden is nationaal park Tapanti in 1999 ontstaan. Het is één van de meest biodiverse regio’s in de wereld en samen met de rest van het berggebied Talamanca is het het grootste bos van Costa Rica. Het park grenst onder meer aan nationaal park Chirripó en reservaat La Marta ligt in de buurt. Het is één van de meest regenachtige plekken van het land en kent hoogteverschillen tussen de 700 en 3491 meter. Het nationale park beschermd verschillende ecosystemen zoals veengebieden, moerrassen en nevelwouden. Alles samen genomen is het dus een plek waar veel verschillende diersoorten kunnen leven. De vele regenval in combinatie met de topografie zorgt voor de aanwezigheid van vele rivieren, de belangrijke rivieren de Reventazón en Pacuare ontstaan in dit park. Een belangrijk gegeven voor de inwoners daar het hen in drinkwater en stroom voorziet.

nationaal park Tapanti
Nationaal park Tapanti en aangrenzende natuurgebieden (bron)

Op bezoek

Als bezoeker heb je toegang tot slechts een relatief klein deel van het park. Tijdens mijn bezoek in januari 2024 is daarvan een deel ook nog eens afgezet. Aardverschuivingen hebben namelijk een deel van de paden weggeveegd. Dit is al een aantal maanden zo, maar omdat het een nationaal park betreft kan de overheid er niet zo maar met allerlei machines te werk gaan. Sendero Natural Arboles Caídos en sendero Oropendola zijn toegankelijk.

Na aangekomen te zijn bij de entree moet ik mijn online entreebewijs laten zien. Bij het hoofdgebouw zijn toiletten aanwezig en er is veel informatie te lezen over het park en de dieren die er leven. Ik besluit dit voor het einde te bewaren voor het geval het dan regent. Vanaf het hoofdgebouw kan ik nog een stukje met de auto doorrijden om vervolgens bij de ingangen van de paden te parkeren. Dit hoofdpad is breed en goed toegankelijk.

Sendero Natural Arboles Caídos

Met frisse moed begin ik aan het eerste pad met een lengte van 3600 meter op bijna 1300 meter hoogte. Meteen is duidelijk dat het bos hier dicht begroeid is. Ook dat het de natste regio van het land is. De bospaden zijn zacht en dus niet helemaal netjes geplaveid zoals bij andere nationale parken in Costa Rica. Leuk!

Ik verwacht in dit grote en dichtbegroeide gebied geen dieren te zien. Ik concentreer me vooral op de paden en luister naar (en geniet van) het gefluit van de vogels. In de verte hoor ik zelfs nog een aantal brulapen. Uiteindelijk kost het me een uur om tot het hoogste punt te komen, het bordje geeft aan dat ik nog 1600 meter te gaan heb. Het is klimmen over boomwortels en af en toe ook onder omgevallen boomstappen door lopen. Soms heeft het park een echt kruip door, sluip door gevoel. Lopen gaat dan ook niet snel, maar dat maakt niet uit. Door de modder is het soms opletten, mijn schoenen en de onderkant van mijn wandelbroek komen dan ook niet schoon uit de strijd. Na zo’n twee uur buiten spelen ben ik weer terug bij de parkeerplaats.

Nationaal Park Tapanti
nationaal park Tapanti
Nationaal Park Tapanti

Sendero Oropendola

Het pad naar de rivier is veel beter begaanbaar. De paden zijn grotendeels vlak en meer aangelegd. Bij de rivier zijn verschillende punten met toegang. Daarnaast zijn er diverse picknickbanken en hokjes waar omgekleed kan worden. Ideaal dus voor families die hier wat tijd samen door willen brengen.

Nationaal Park Tapanti
Nationaal Park Tapanti

Praktische informatie nationaal park Tapanti

Het park is elke dag geopend (ook op feestdagen) van 8.00 – 16.00. De entree is voor volwassenen $11,30, voor kinderen van twee t/m twaalf jaar is $5,65. De entree voor nationaal park Tapantí koop je vooraf online via de website van het Sinac. Bij de ingang is geen mobiel bereik. Een lange wandelbroek en waterdichte wandelschoenen zijn aan te raden. Vergeet ook de regenjas niet mee te nemen.

Lees meer: Hoe koop je online tickets voor een nationaal park in Costa Rica?

Meer informatie over de regio Orosi volgt in één van de volgende blogs

Vergelijkbare wandelingen:

Nationaal Park Tapanti
online tickets kopen nationaal park Costa Rica

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.