Home Bestemmingen Wandelen tussen de rivieren van reservaat La Marta – Turrialba

Wandelen tussen de rivieren van reservaat La Marta – Turrialba

by Anouk
Published: Last Updated on

‘Als je in de rivier de Pejibaye hebt gezwommen, dan zul je het dorp nooit meer verlaten’. Dat is althans het gezegde in dit kleine dorp in de regio van Turrialba en wat ook de eigenaresse van de accommodatie is overkomen. Ze ontmoette haar man en is hier neergestreken. Pejibaye is een gemoedelijk plattelandsdorp op zo’n 700 meter hoogte waar met name suikerriet en koffie produceert werd. Mede door de dalende prijzen van deze producten richt de regio zich meer op het toerisme. In de buurt ligt nationaal park Tapantí, het is mogelijk om te raften en de Camino de Costa Rica passeert de regio. Ik ben er om een bezoek te brengen aan het reservaat La Marta.

Pejibaye Costa Rica
Costa Rica Pejibaye
Pejibaye Costa Rica Turrialba

Reservaat La Marta

In het prachtig groene reservaat La Marta kun je zelfstandig mooie wandelingen maken. Bospaadjes kronkelen omhoog en omlaag, je kunt via de rivier heen of terug lopen en er is een uitkijkpunt. Bij de rivieren zijn verschillende punten aangemerkt waar je kunt zwemmen. Ik start met het pad langs de Río Gato en klim vervolgens omhoog richting de Mirador: het uitkijkpunt. Met helder weer kun je hier onder andere uitkijken op de vulkaan Turrialba.

De wandeling kun je zo intensief maken als je wil. Ik kies vervolgens voor het pad Fila Marta. Sommige paden gaan aardig omhoog of omlaag, dit merk ik terwijl ik afdaal naar de rivier via Sendero Danta. Het is even een beetje pittig, maar als ik beneden ben vergeet ik dat meteen. Het plaatje van de rivier met het groen er omheen is prachtig. Ik ga hier even zitten om wat te eten en te drinken, de Blue Morpho vlinders die langskomen maken het plaatje af.

Via de Río Marta loop ik terug richting de auto. Omdat hier door het jaar heen relatief veel regen valt zijn de paden zacht: ideaal voor spoorzoeken. Het reservaat kent verschillende hoogteniveaus (tot 2000 meter hoogte) en heeft in totaal vier rivieren, dit maakt dat het gebied verschillende soorten dieren waaronder katachtigen kent.

Tijdens de wandeling is te zien dat het gebied vroeger een andere bestemming had. Het werd aan het einde van de 19e eeuw namelijk voor de landbouw gebruikt en er werd onder meer koffie geproduceerd. Deze werd hier ook verwerkt en op het terrein van de ene locatie naar de andere vervoerd door middel van muilezels die karren op een aangelegd spoor vooruit trokken. Diverse onderdelen van het proces zijn hier nog zichtbaar.

reservaat La Marta
reservaat La Marta
Sendero La Danta komt uit bij de rivier
reservaat La Marta

Praktische informatie

Het reservaat La Marta is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00. De entree is $15 (kinderen 10 jaar en jonger $13). De entree kan aan de deur gekocht worden, betaling enkel met creditcard (geen contant geld). Zelf draag ik graag een dunne lange wandelbroek en wandelschoenen bij dit soort wandelingen. Ik ben ongeveer 3,5 uur in het reservaat. Je komt hier het beste met de auto. De laatste drie kilometer tot de ingang is een gravelweg maar goed te doen.

In de buurt van het reservaat verblijf ik bij de accommodatie van Luis y Ana, nu beheerd door Ana die ook voor je kan koken. Goedkoop en eenvoudig, prima voor een nachtje. Bekijk welke accommodaties nog meer beschikbaar zijn in de regio Turrialba.

Lees meer over de regio Turrialba

Deze wandeling behoort tot één van mijn favoriete wandelingen in Costa Rica. Ga jij ook op pad in reservaat La Marta?

reservaat La Marta

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.