Home Bestemmingen De actieve vulkaan Turrialba en het verbrande bos

De actieve vulkaan Turrialba en het verbrande bos

by Anouk
Published: Updated:
Turrialba Vulkaan Costa Rica

De route naar Turrialba brengt mij slingerende wegen langs groene heuvels. Dit wordt afgewisseld met het passeren van kleine dorpen en zo nu en dan een tractor die ik inhaal. Het is een uur of vier ‘s middags, op elk voetbalveld dat ik tegenkom wordt een potje gespeeld. Links zie ik het dal met laaghangende donkere wolken. In de richting waar ik heen ga zie ik gelukkig blauwe lucht en het blijft droog. Eerder passeerde ik al eens deze mooie regio en zag ik de indrukwekkende vulkaan Turrialba. Nu blijf ik iets langer. Ik ben er in januari 2024 en maak een paar mooie wandelingen in de regio.

De regio Turrialba

Met de locatie in de centrale vallei is Turrialba een populaire bestemming voor daguitstapjes vanuit San José en het kan een bestemming zijn ter overbrugging van de reis van de Caribische naar de Pacifische kust. Erg populair is deze regio (nog) niet onder buitenlandse toeristen dus de regio voelt authentiek aan. Er is veel te doen, er is voor ieder wat wils. Met de rivieren Pacuare en Reventazón is raften hier één van de adrenaline buitensporten die beoefend wordt. Daarnaast is er ook ruimte voor fietsen, canyoning, koffietours, paardrijden, kajakken… Genoeg keuze voor de bezoeker van buitenaf. Daarnaast vormt landbouw ook een onderdeel van de lokale economie. De regio staat namelijk bekend om de kaas- en koffieproductie.

De vulkaan Turrialba heeft met regelmaat van zich laten horen en is nog steeds actief. De vulkaan ligt niet ver van de Irazú, een andere actieve vulkaan. De laatste grote uitbarsting van de vulkaan Turrialba was in 1866 en in 1996 waren er weer kleine signalen van activiteit zichtbaar. Vanaf 2005 nam dit verder toe en vanaf 2012 was het nationale park Turrialba zelfs maar liefst acht jaar gesloten gesloten vanwege de activiteit van de vulkaan. In 2015 en 2016 zorgden uitbarstingen ervoor dat het vliegverkeer van Juan Santamaría Airport stil werd gelegd, bij uitbarstingen kwamen de aswolken tot wel vier kilometer hoogte.

Een bezoek aan nationaal park Turrialba kan tegenwoordig via ICETUR vooraf gereserveerd worden. Het bezoeken van de vulkaan is een intensieve wandeling. Gelukkig is er ook een mooi en toegankelijk alternatief: de wandeling van vijf kilometer van Hacienda La Central.

Wandelen in de buurt van de Turrialba vulkaan

De start van de wandeling ligt tegen de 2700 meter hoogte aan en op de parkeerplaats is het fris terwijl we wachten tot de groep compleet is. Het waait en het miezert, ik ben blij met mijn jack. Na een korte uitleg van de gids gaan we van start. Het is zondag en de groep is groot: bijna dertig personen. Het zijn allemaal Costa Ricaanse families en koppels. Eenmaal aan de wandel is het lekker qua temperatuur. Ten minste, voor iemand die toch in Nederland geboren is. We passeren diverse privé terreinen waarvan de gids steeds het boerenhek opent. Tussendoor is het dus af en toe op elkaar wachten, maar verder kan ik prima mijn eigen tempo aanhouden. De wandeling is ‘pet friendly’, een paar families hebben hun hond meegenomen en deze rennen vrolijk van voor naar achter mee met de groep.

Voor het laatste stukje is het even klimmen, maar dan zijn we er na ongeveer een uur (2,5 kilometer). We zijn op 2800 meter hoogte en volgens de gids staan we hemelsbreed op zo’n 1,5 kilometer van de kraterrand. En dat de vulkaan actief is, dat ruiken we aan de zwavel. Verder omhoog kan niet want dan zouden we het nationale park betreden. We hebben even de tijd om foto’s te maken en om nog meer vragen aan de gids te stellen voordat we weer koers richting parkeerplaats zetten. We wandelen hetzelfde pad terug naar beneden.

Het blijft waaien en af en aan miezeren. Het voelt voor mij een beetje aan als de herfst en dat past ook wel bij de grillige omgeving. Bewolking en zon wisselen elkaar af en de verbrande bomen steken af tegen het groen dat er in de jaren na de laatste uitbarsting weer heeft kunnen groeien. Ik vind het een mooi gezicht.

Lees ook over de andere (actieve) vulkanen van Costa Rica

Turrialba vulkaan Costa Rica
Turrialba vulkaan Costa Rica
Turrialba vulkaan Costa Rica

Praktische informatie bezoek Hacienda La Central

Van maandag tot en met vrijdag is de wandeling van vijf kilometer mogelijk om 10.30. De entree voor toeristen is 12.000 Colones (ongeveer €22,-). In het weekend is de wandeling mogelijk om 9.00, 10.00, 11.30 en 12.30, de entree voor toeristen is dan 8.000 Colones (ongeveer €15,-). Qua niveau is deze wandeling toegankelijk voor iedereen. In het weekend is ook de wandeling van zeven kilometer mogelijk, deze start om 10.00. De entree voor toeristen is 10.000 Colones (ongeveer €18,-). Deze wandeling is intensiever vergeleken met de wandeling van vijf kilometer. Voor gevorderden is de wandeling van tien kilometer beschikbaar in het weekend om 9.00. De entree hiervoor is 11.000 Colones (ongeveer €20,-).

Omdat de vulkaan actief is, worden de groepen door een gecertificeerde gids begeleid. Het is daarom nodig om deze wandeling vooraf online te reserveren en te betalen, dit kan met een creditcard. De groepen kunnen groot zijn, maximaal 30 personen. Het zijn met name Costa Ricanen die deze wandeling in het weekend maken, buitenlandse toeristen komen er bijna niet. De organisatie staat in contact met de lokale overheid die de activiteit van de vulkaan in de gaten houdt.

Op het terrein van de hacienda kan gekampeerd worden, de reservering en betaling loopt ook via de website.

Vanaf de richting van Turrialba is het laatste stuk aardig omhoog rijden over een weg met veel bochten. De laatste 1,5 kilometer is het wegdek slecht en is het flink hobbelen. Heb je geen hoge auto en geen 4×4, dan gaat het laatste stuk langzaam. Voor de route vanaf de Irazú (route 417) wordt een hoge auto aanbevolen.

Schoenen met grip zijn aan te bevelen, dit hoeven niet per se wandelschoenen te zijn. Een lange broek en een vest of windjack zijn ook aan te raden vanwege de frissere temperatuur. Vergeet de zonnebrand niet en houd altijd rekening met de kans op regen.

Bekijk de Spaanstalige website voor alle informatie

Het beste zicht op de vulkaan heb ik uiteindelijk, heel even maar, vanaf de parkeerplaats.

Turrialba vulkaan Costa Rica

Nationaal monument Guayabo

Vanaf de winderige en frisse omgeving van de vulkaan sta ik weer in het tropische bos. Dit is een overgang. Het nationaal monument Guayabo is de grootste en belangrijkste archeologische vondst van Costa Rica. De geschiedenis van de pre-Colombiaanse plek is raadselachtig. De inheemse bevolkingsgroep die zich hier vestigde hield zich bezig met landbouw, jagen en vissen. Het is niet duidelijk waarom ze deze plek kozen en waarom ze vertrokken.

Het monument is elke dag geopend van 8.00 tot 15.30, de entree is $5 voor buitenlandse toeristen en kan ter plaatse voldaan worden. Tijdens mijn bezoek in januari 2024 is een deel van het terrein afgezet. Via U-Sure kunnen tours met een gids geboekt worden.

Wandelen in reservaat La Marta

Het natuurreservaat La Marta biedt goede mogelijkheden om zelfstandig mooie wandelingen te maken. Maak het zo intensief als je zelf wil, neem wat zwemkleding mee om af te sluiten met een frisse duik in de rivier. De omgeving is prachtig groen. Met geluk kun je bij helder weer ver weg kijken vanaf het uitkijkpunt.

Lees meer over wandelen in reservaat La Marta

Hoeveel dagen in Turrialba?

Ik vond het fijn om twee volle dagen te hebben, maar wil je sneller doorreizen dan is één volle dag (twee nachten) voldoende. Oriënteer je vooraf op de activiteiten zodat je een accommodatie in dezelfde hoek kiest.

Praktische informatie over de regio Turrialba

Turrialba is de naam voor de vulkaan, voor de regio en voor de stad. In de stad zijn er diverse voorzieningen als apotheken, banken, supermarkten, winkels, restaurants en fast food-ketens. Gelegen aan de Caribische kant van de Centrale Vallei kent Turrialba weersinvloeden van die kant. Het weer is dan ook vaker wisselvallig. Door de hogere ligging is de temperatuur hier frisser, vergeet niet om een laagje extra mee te nemen.

Wellicht heb je tijd om de regio Turrialba te combineren met een tour door de mooie Orosi Vallei

Accommodaties in Turrialba

Accommodaties en activiteiten zijn verspreid over de regio. Vista Turrialba Lodge zou een optie kunnen zijn voor de wandeling bij Hacienda La Central en om het nationaal monument Guayabo te bezoeken. De lodge biedt een mooi uitzicht op de vallei (zie onderstaande foto). Meer in de richting van La Marta, in het dorpje Pejibaye, is de accommodatie van Luis y Ana een voordelige optie. Lees je vooraf dus een beetje in in wat je zou willen ondernemen in de regio. Bekijk welke accommodaties nog meer beschikbaar zijn in de regio Turrialba.

Bekijk voor meer inspiratie de route van de Pacifische kust naar de Caribische kust van Costa Rica

Ik eindig mijn bezoek aan de regio met een mooie zonsondergang. Het was weer de moeite waard, tot de volgende keer!

Ga jij de regio Turrialba en de vulkaan bezoeken?

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

2 comments

Lucia 2 maart 2024 - 11:56

Hoi Anouk leuke blog met praktische info. Precies op het goede moment. Wij zijn bezig met het voorbereiden van onze reis in juni. We verblijven dan ook in Turrialba. Thanks!!

Reply
Anouk 2 maart 2024 - 13:39

Leuk Lucia! Ik ben benieuwd hoe jullie het vinden 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.