Home Bestemmingen 6x (actieve) vulkanen in Costa Rica

6x (actieve) vulkanen in Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
vulkanen Costa Rica

Met de ligging op de ‘Ring of Fire’ kent Costa Rica diverse (actieve) vulkanen, maar ook vele uitgestorven of slapende vulkanen. Kijk mee naar zes voorbeelden.

Vulkanen in Costa Rica

Met regelmaat schudt de aarde even. Met verschillende tektonische platen in de buurt zijn er dagelijks bevingen in Costa Rica. De meeste merk je echter niet op. Daarnaast kent het land dus verschillende (actieve) vulkanen. Al deze activiteit wordt goed gemonitord door OVSICORI-UNA, een onderzoeksinstituut van de nationale universiteit. Onderstaande tabel laat zien dat drie van de vulkanen in Costa Rica in april een niveau twee in activiteit heeft. Deze vulkanen zijn actief en men is waakzaam voor een eventuele toename in activiteit. Er kunnen bijvoorbeeld kleine uitbarstingen en vulkanische trillingen plaatsvinden en er kunnen zure gassen vrijkomen. De vulkanen in niveau één slapen, maar kunnen zeker ook nog voor bepaalde effecten zorgen. Hete gassen kunnen vrijkomen, net als warmwaterbronnen en ook hier kunnen bevingen gevoeld worden. Hoewel de vulkaan Irazú onder niveau één valt wordt deze ook als actief gezien.

22-02-2024 – Bron
vulkanen in Costa Rica
11 april 2023 – Bron

Er zijn ook een paar webcams waarmee een aantal van de vulkanen bekeken kunnen worden.

1. De vulkaan Tenorio

De slapende vulkaan Tenorio ligt in het noorden van Costa Rica en bestaat uit vier toppen en twee kraters. De hoogste top ligt op 1916 meter. De vulkaan beslaat een groot gebied en door de verschillende hoogtes en omstandigheden varieert de vegetatie en leven er veel verschillende diersoorten in het gebied. Bijzonder onderdeel van het nationale park is de ‘blauwe rivier’ die erdoorheen stroomt. Door een uitzonderlijke combinatie van mineralen en een bepaalde zuurgraad ontstaat deze kleur en het maakt dat dit een populaire bestemming voor toeristen is geworden.

Lees meer over nationaal park Volcán Tenorio en Rio Celeste

Rio Celeste

2. De vulkaan Rincón de la Vieja

Deze vulkaan ligt net als de vulkaan Tenorio ook in de bergketen van Guanacaste, maar de vulkaan Rincon de la Vieja is wél actief. In 2023 heeft de vulkaan weer van zich laten horen met een aantal (niet gevaarlijke) uitbarstingen. Met een bezoek aan het nationale park worden je zintuigen geprikkeld. Hier is de vulkanische activiteit namelijk in verschillende vormen waar te nemen. De activiteit van de vulkaan wordt door de overheid ook gebruikt om geothermische energie op te wekken.

Lees meer over nationaal park Rincón de la Vieja

Rincon de la Vieja

3. De vulkaan Poás

Een populaire dagactiviteit vanuit de hoofdstad is het bezoeken van de vulkaan Poás. Het beste ga je zo vroeg mogelijk, dan heb je de meeste kans op helder weer. Maar geen garanties… dat merkten wij wel. De vulkaan kent diverse interessante aspecten en is actief. Vanwege de activiteit is het nationale park in 2017 en 2018 nog gedeeltelijk gesloten geweest.

Lees meer over het bezoeken van de vulkaan Poas in Costa Rica

4. De vulkaan Irazú

Net als de vulkaan Poás is de vulkaan Irazú ook eenvoudig de bezoeken vanuit de hoofdstad. Dit is de hoogste vulkaan van het land. Bij helder weer zijn zowel de Pacifische als de Atlantische kust te zien, maar helaas zijn deze heldere dagen een zeldzaamheid. Het is in ieder geval indrukwekkend om de krater te zien, het is wisselend of het kratermeer gevuld is. De vulkaan is eenvoudig toegankelijk.

Breng een bezoek aan de vulkaan Irazú op de route van de Pacifische kust naar de Caribische kust

vulkanen Costa Rica

5. De vulkaan Arenal

Misschien wel de populairste van alle vulkanen in Costa Rica. Het iconische beeld van de vulkaan Arenal zie je vaak terug in de promotie van het toerisme van het land. De hotels zijn er als het ware omheen gebouwd, velen bieden kamers met uitzicht op de vulkaan. Als het ten minste helder is. De vulkaan is ook vaak gehuld in het wit van de wolken. De onverwachte uitbarsting zorgde in 1968 voor grote gevolgen. Vandaag de dag zijn er wandelingen te maken over het gestolde lava van deze uitbarsting.

Lees meer over het bewonderen van de vulkaan Arenal vanuit La Fortuna

Interessante Spaanstalige documentaire over ‘de laatste dag van de berg Arenal’

6. De vulkaan Turrialba

Niet ver van de vulkaan Irazú ligt de actieve vulkaan Turrialba. Door de activiteit is het nationale park in het verleden wel acht jaar gesloten geweest en aswolken hebben het vliegverkeer wel eens stilgelegd. Inmiddels kan het nationale park weer bezocht worden, deze wandeling is echter intensief. Gelukkig is er ook een toegankelijk alternatief om de indrukwekkende vulkaan te bewonderen: een wandeling van vijf kilometer.

Lees meer over de actieve vulkaan Turrialba en het verbrande bos

Welke vulkanen in Costa Rica ga jij bezoeken?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.