Home Bestemmingen Bezoek het Jaguar Rescue Center – Puerto Viejo de Talamanca

Bezoek het Jaguar Rescue Center – Puerto Viejo de Talamanca

by Anouk

Costa Rica kent een hoge biodiversiteit en het land doet haar best om de natuur zo goed mogelijk te beschermen. Toch ontkomen de dieren ook hier niet aan de grillen van de mens. Door illegale handel of door uitbreiding van het leefgebied van de mens raken wilde dieren gewond, verweesd of komen ze op de verkeerde plekken terecht. Door het hele land zijn er instanties die zich hard maken voor deze dieren, zo ook het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo de Talamanca.

Het opvangcentrum

De naam brengt nogal eens verwarring met zich mee: hier ga je geen jaguars zien. Het Jaguar Rescue Center is een tijdelijk of permanent thuis voor zieke, gewonde en verweesde dieren. Het centrum biedt veterinaire diensten, 24-uurs verzorging en comfort aan dieren die anders niet zouden kunnen overleven in het regenwoud of de zee van het Caribisch gebied.

De voornaamste redenen waarom de dieren worden binnengebracht zijn ziekte, gevallen uit een boom, verweesd, gebeten door een hond of kat of elektrocutie. In 2022 zijn 966 dieren binnengebracht, het grootste deel (535) waren zoogdieren. Daarvan wordt weer het grootste deel gevormd door de familie van luiaards, miereneters en gordeldieren. De helft van alle dieren die binnengebracht worden overleeft het niet.

In het Jaguar Rescue Center wonen ongeveer 90 dieren die helaas niet meer in het wild vrijgelaten kunnen worden. Er wordt zoveel mogelijk voor gezorgd dat de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen uitwikkelen en kunnen vertonen. Volg je een rondleiding, dan ontmoet je deze dieren. Dieren die nog wel kans maken om zelfstandig te overleven in het wild worden apart van de bezoekers gehouden om het contact met mensen zo minimaal mogelijk te houden.

Naast het verzorgen van de dieren en het verzorgen van educatie zet het Jaguar Rescue Center zich ook in voor een ‘shock free zone‘. In het hele land komen dieren sneller in aanraking met elektriciteitskabels doordat er meer gebouwd wordt voor de mens. In samenwerking met de overheid zet het opvangcentrum zich lokaal in voor het vervangen van het materiaal. Hierdoor hebben wilde dieren minder kans om gewond te raken als gevolg van elektrocutie.

Jaguar Rescue Center Puerto Viejo de Talamanca
Jaguar Rescue Center Puerto Viejo de Talamanca

La Ceiba Natural Reserve

Het La Ceiba reservaat is vernoemd naar de Ceiba boom die op het terrein staat en die vermoedelijk meer dan 500 jaar oud is. Het gebied beslaat in totaal 49 hectare primair bos, 12 hectare is eigendom van het Jaguar Rescue Center. Het maakt deel uit van het Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge. Doordat laatstgenoemde weer deel uit maakt van een natuurlijke biologische corridor die door Costa Ria en Panama loopt bevat het gebied een enorme diversiteit aan flora en fauna.

Vanwege het karakter (het primaire bos) is het La Ceiba reservaat de ideale plek om veel van de dieren die in het Jaguar Rescue Center terecht komen vrij te laten. Vanwege de natuurlijke omgeving met weinig kans op interactie met mensen geeft dit ze een goede kans voor de toekomst. De dieren worden direct vrijgelaten, mochten ze iets meer tijd nodig hebben in hun herstel kunnen ze ook onder gebracht worden in de ‘pre-realease’ waar ze iets meer tijd hebben om te wennen. Eenmaal vrijgelaten houden medewerkers en vrijwilligers de dieren in de gaten door middel van camera’s. Zo weten ze zeker dat alles goed gaat.

Bezoek het Jaguar Rescue Center in Puerto Viejo de Talamanca

De publieke tours starten dagelijks om 9.30 en om 11.30. Tickets kunnen online besteld worden of kunnen ter plaatse in ieder geval 15 – 20 minuten voor de start gekocht worden. De tour duurt 1,5 uur en de kosten per persoon zijn $24 (kinderen onder de 10 gratis). Standaard zijn de tours in het Engels of in het Spaans. Om 14.00 ‘s middags worden privé tours georganiseerd, de kosten zijn $75 per persoon (kinderen onder de 10 gratis). Voor deze tours is beperkt plek en deze reserveer je online.

In het La Ceiba reservaat kunnen nachttours gevolg worden, ook is er een accommodatie beschikbaar voor overnachtingen.

Bekijk de website van het Jaguar Rescue Center voor alle actuele informatie

Lees meer over de Caribische kust van Costa Rica

Andere voorbeelden van dit soort opvangcentra zijn Alturas Wildlife Sanctuary en het Toucan Rescue Center

Volg het Jaguar Rescue Center op Facebook en Instagram

Jaguar Rescue Center Puerto Viejo de Talamanca

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.