Home Bestemmingen Ga mee in het ritme van de Caribische kust van Costa Rica

Ga mee in het ritme van de Caribische kust van Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Caribische kust Costa Rica

Het is alsof we in een ander land zijn. Maar we zijn de grens niet overgestoken. Hoewel, we zijn een figuurlijke grens overgestoken: vanuit de regio van Dominical steken we een bergketen over om naar de Caribische kust te gaan. In de maand september genieten we van vijf dagen zon, zee en mooie stranden. Ga mee in het ritme van de Caribische kust van Costa Rica.

Inhoud
De dorpen
Wat te doen
Nationaal park Cahuita
De stranden
Jaguar Rescue Center
Refugio Nacional Gandoca – Manzanillo
Ara Manzanillo
Kajakken bij Punta Uva
Richting Gandoca en richting de grens met Panama
Weer terug naar huis
Barra Pacuare
Overnachten
Restaurants
Praktische informatie
Beste reistijd

De Caribische kust van Costa Rica

Deze bestemming ligt een beetje in een uithoek van het land. Lang bestond er een minder positief onder de Tico’s over deze regio, maar sinds de pandemie en de beperkte mogelijkheid om naar het buitenland te gaan hebben de eigen inwoners nu ook de Caribische kust van Costa Rica als vakantiebestemming ontdekt. Qua weer is deze hoek van het land een beetje een buitenbeentje vergeleken met de rest. De Caribische kust wordt namelijk niet meegenomen in de seizoenen zomerperiode van december tot en met april, regenperiode van mei tot en met november. De sfeer aan de kust is ook niet te vergelijken met een andere bestemming in Costa Rica. Al met al een unieke bestemming dus. Een korte introductie van de dorpjes voordat we verder gaan met de activiteiten.

Cahuita

Als eerste kom je Cahuita op de route tegen. Dit vissersdorpje heeft een relaxte sfeer en kent diverse accommodaties en restaurants. Het gelijknamige nationale park is wat mij betreft één van de mooiere nationale parken van Costa Rica. Verder zijn er een aantal stranden te bezoeken, zowel witte stranden als stranden met zwart zand.

Puerto Viejo de Talamanca

Twintig minuten verder en je bent in het levendige Puerto Viejo de Talamanca. Hier leeft en bruist het waardoor deze bestemming geliefd is onder de backpackers. Populaire hostel zijn Selina, Kalunai, Pagalu, maar er zijn accommodaties in alle categorieën te vinden. Hier zijn ook de meeste voorzieningen zoals banken en gezondheidszorg te vinden. Verder naar het zuiden is het min of meer één lange straat met verschillende hotels en restaurants en je hebt makkelijk toegang tot de verschillende stranden. Huur een fiets en ga op verkenning!

Manzanillo

De weg eindigt in Manzanillo. Hier ontsnap je aan de drukte van Puerto Viejo en kun je genieten van de rust en van de ongerepte natuur. Je voelt dat het tempo van het leven hier laag ligt. De inwoners hebben zich hard gemaakt voor het beschermen van de natuur, het natuurreservaat is er een mooi voorbeeld van. Vergeet trouwens niet naar de bouwstijl van de huizen te kijken, ook daarmee onderscheiden de inwoners van de Caribische kust zich.

Puerto Limón

Op weg naar het zuiden van de kust kom je door de plaats Puerto Limón. Dit is geen bestemming waar toeristen verblijven, dus deze hoef je niet mee te nemen in de planning.

Wat te doen aan de Caribische kust van Costa Rica

Nationaal park Cahuita

Dit nationale park is zeker de moeite waard als je de Caribische kust van Costa Rica bezoekt. Vanwege het vlakke pad is het park goed toegankelijk, maar belangrijker nog is dat je hier eenvoudig verschillende wilde dieren kunt zien. Kijk goed rond op zoek naar de luiaards, apen, wasberen en misschien wel de (naar mijn mening) mooie Eyelash Pitviper. Geniet ook van het strand en neem een lekkere duik in de zee.

Bezoek het park zelfstandig en betaal een vrijwillige bijdrage aan de kassa van de hoofdingang. Je kunt op pad gaan met een gids óf je kunt het park bezoeken in combinatie met een snorkeltour. Vanwege het koraalrif zijn de wateren bij het nationale park namelijk ook beschermd. Ik kies voor Exploradores Outdoors en geniet ontzettend van hetgeen we onder water zien. Gekleurde vissen in allerlei soorten en maten, maar ook een haai en een rog. Het rif is niet gekleurd maar toont wel allerlei interessante vormen. We snorkelen op twee plekken en naderhand worden we afgezet in het nationale park. Tijd om de schoenen aan te trekken en om samen met de gids terug naar de ingang te wandelen.

Het park is elke dag geopend van 8:00 – 16:00 en kent twee ingangen. De hoofdingang in het dorp, hier betaal je contant een vrijwillige bijdrage. De ingang bij de sector Puerto Vargas aan de zijkant vraagt een entree van $5,65.

Bekijk de website van de overheid voor alle informatie

Nationaal park Cahuita Caribische kust Costa Rica
Nationaal park Cahuita Caribische kust Costa Rica

Pas maar op voor de wasberen en kapucijnapen. Met hun grijpgrage handjes nemen ze graag een kijkje in jouw tas…

De stranden van de Caribische kust van Costa Rica

In de dagen dat we er zijn genieten we van de zon, van de zee en van de mooie stranden. Nationaal park Cahuita valt daar dus onder, maar er is meer. Zo kun je naar Playa Cocles voor de actie. Surfers genieten van de golven (huur zelf ook een plank of kijk lekker toe) en in de middag worden de volleybalnetten gebruikt voor een leuk potje. Punta Uva en het naast gelegen Arrecife zijn ook heerlijke plekken om te verblijven. Als de zon schijnt en de zee rustig is, is het water prachtig helder. De kleuren zijn anders vergeleken met de Pacifische kust van Costa Rica. Kijk ook zeker even in de bomen, hier heb je een goede kans om een luiaard te zien. Met een beetje klimmen en klauteren kun je naar het uitkijkpunt van Punta Uva. Ook het Refugio Nacional de Vida Silvestre Gandoca – Manzanillo zorgt voor mooie plaatjes, daarover hieronder meer.

Caribische kust Costa Rica

Jaguar Rescue Center

In Puerto Viejo de Talamanca vind je de locatie van het Jaguar Rescue Center. Het centrum zet zich officieel sinds 2008 in voor gewonde, verweesde of zieke dieren. Totdat ze terug gezet kunnen worden in de wildernis vormt het centrum een tijdelijk thuis voor de dieren. Kunnen de dieren niet meer zelfstandig in het wild overleven, dan blijven ze in het Jaguar Rescue Center.

Als bezoeker kun je het centrum steunen door middel van het volgen van een tour. Dagelijks zijn er in de ochtend publieke tours, in de middag is het ook mogelijk om een privétour te volgen. Het is ook mogelijk om er als vrijwilliger te werken, je kunt een dier adopteren en je kunt natuurlijk een donatie maken. Het werk wordt ook buiten de muren van het opvangcentrum verricht. Zo werkt het Jaguar Rescue Center samen met de Costa Ricaanse overheid om transformatoren en stroomdraden te isoleren. Jaarlijks worden er in Costa Rica meer dan 3000 wilde dieren geëlektrocuteerd. Het gaat om zoogdieren zoals apen, luiaards, miereneters, vossen en eekhoorns, maar ook om vogels en reptielen door het hele land.

Lees meer over het Jaguar Rescue Center.

Refugio Nacional Gandoca – Manzanillo

Vanuit Manzanillo kan het Refugio Nacional Gandoca – Manzanillo ook tegen een eigen bijdrage bezocht worden. Het natuurgebied is elke dag tot 15:00 geopend en biedt een stukje mooie, ongerepte natuur. Het bos, de mangrove, de zee en de riviermondingen worden samen beschermd en daarmee ook vele diersoorten waaronder de zeekoe. Een mooie combinatie dus. Het doel is ook om de biodiversiteit en deze combinatie van ecosystemen in stand te houden. Het is een mooie, toegankelijke wandeling waar we met name van de mooie stranden en uitzichten genieten. Qua dieren zien we enkel een groep brulapen.

Zwemmen is hier niet echt aan te bevelen vanwege de vele rotsen. De ‘secret bridges’ vinden we er niet echt onderhouden uitzien, we steken deze houten brug dan ook maar niet over. Na de ‘mirador de Manzanillo’ lopen we nog een klein stukje het bos in voordat we weer terugkeren naar de auto.

Caribische kust Costa Rica
Caribische kust Costa Rica

Ara Manzanillo

Gelukkig hoor je het geluid van de ara’s op meerdere plekken aan de Caribische kant van het land, maar dat is wel eens anders geweest. En nog steeds is de soort kwetsbaar. Deze prachtige vogel was aan de Zuid-Caribische kust vrijwel geheel uitgestorven, terwijl deze soort er van nature wel voorkwam én er meer dan genoeg voedsel voor ze aanwezig is. Het was hoog tijd om het tij te keren.

In 2010 is het programma om de vogels opnieuw te introduceren gestart. Met het plaatsen van nestkasten worden de vogels geholpen aan veilige plekken om te broeden. De vogels zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen, maar ze kunnen dagelijks terugkeren naar het gebied van het project voor voedsel. Dat doen ze ook in grote getalen, hét moment voor de tour waar je als bezoeker aan deel kunt nemen. Na een uitleg over het project en de doelen die tot nu toe bereikt zijn is het tijd om naar het verhoogde observatiedek te gaan. Hier kun je de vogels over zien vliegen en met geluk mooie foto’s maken. Met de buik vol vertrekken de vogels weer, het is een prachtig gezicht om de grote groep vogels tussen de groene heuvels weg te zien vliegen. Naast de groene ara zien we trouwens ook nog toekans en brulapen voorbij komen.

Dagelijks is er een tour om 15:00, reserveer vooraf een plekje. Bekijk de website voor meer informatie.

Ara Manzanillo Caribische kust Costa Rica

Kajakken bij Punta Uva

Ook weer een aanrader! Ga lekker het water op en geniet van het uitzicht op zee, maar ga ook zeker even riviermonding op. Hier heb je de kans om zoetwaterschildpadden te zien, met een beetje geluk vaar je ook nog een luiaard voorbij. Je kunt zelf kajaks huren, de verhuur is gevestigd op het strand. Wij kiezen voor een tour met de enthousiaste Keylin met haar Puerto Viejo Tours. Naast het kajakken lopen we ook een stuk over het strand en leren we van alles over de omgeving.

Richting Gandoca en richting de grens met Panama

Een van onze dagen gebruiken we om in de omgeving te toeren. We reizen af richting de grens met Panama. We moeten een stukje terug om bij Hone Creek de afslag te nemen. Met een mooie slingerroute door de groene omgeving komen we op het rechte stuk richting Sixaola. We passeren verschillende dorpjes, supermarkten, een benzinepomp en bananenplantages. Aangekomen bij het laatste stukje Costa Rica ziet de grensovergang er rustig uit. De overgang is minder groot vergeleken met Paso Canoas aan de andere kant van het land. We lopen een stukje de brug over: de grens wordt door een rivier gevormd.

Migracion Costa Rica
Wie de grens over land oversteekt moet een ‘exit tax’ betalen

Een vriend van ons heeft ooit een tijdje in Gandoca gewoond en we besluiten een kijkje te nemen. Nu we toch in de buurt zijn. We verlaten het asfalt en rijden over de gravelweg richting de kust. Even moeten we stoppen voor een slagboom: er komen trossen bananen voorbij. De kans is groot dat je een bananenplantage tegenkomt als je richting de Caribische kust van Costa Rica reist.

Gandoca blijkt een erg klein dorp te zijn. Het strand is minder mooi vergeleken met stranden als Punta Uva en Cocles. Het is wel een belangrijke plek voor schildpadden. We stoppen nog even bij een beekje, wie weet zien we iets. Het bordje met een getekende kaaiman geeft ons een beetje hoop. Na twee schildpadden zien we opeens ook twee paar ogen in het water: twee kaaimannen! We hebben de aandacht getrokken van een buitenlandse vrijwilliger, ze komt even naar ons toe om te vragen wat we gezien hebben. We raken aan de praat en ze verteld dat ze een tijdje in Gandoca verblijft om de schildpadden te bestuderen. Ik ben nieuwsgierig en vraag hoe het is om in zo’n klein dorp zonder voorzieningen te verblijven. Zo afgelegen. Ze vertelt dat de gemeenschap juist hecht en veilig is, ze vindt het leuk om zo een tijdje tussen de Tico’s te kunnen verblijven.

‘Val de kaaimannen niet lastig, hier zijn ze thuis’

Weer terug naar huis

De laatste twee ochtenden van ons verblijf staan we vroeg op om de zonsopkomst te zien. Door de bewolking zien we de zon zelf helaas niet, maar het is toch wel genieten van de stranden die we alleen met een paar vogels delen. Vanuit Punta Uva Arrecife lopen we net de hoek om richting Playa Grande. Dan moeten we toch helaas de laatste spullen inpakken en vertrekken. Als we terug lopen richting ons verblijf schiet er nog snel een agouti de weg over.

Als we net de hoek om zijn bij Puerto Limón stoppen we even bij de lokale markt. We lopen snel een rondje want de weg naar onze volgende overnachting is nog lang maar het is leuk om een indruk van het lokale leven te krijgen. Omdat het aan de hoofdweg ligt is het parkeren niet zo handig, we moeten goed kijken wanneer we de weg op kunnen draaien.

Met een Costa Ricaanse man moet er onderweg tijd gemaakt worden voor een bordje ‘pinto’. We stoppen bij soda Chalo wat kennelijk een typisch Costa Ricaanse soda is. Het lijkt wel een soort huiskamer: door de manier waarop de tafels zijn neergezet leg je al snel contact met de medebezoekers. We krijgen geen menukaart te zien, maar de eigenaar somt op wat er gemaakt kan worden. Terwijl we wachten luisteren we een beetje mee met de gesprekken die tussen andere klanten gevoerd worden. Na het ontbijt kletsen we nog een beetje na met de zoon van de eigenaar. De Tico’s hebben altijd tijd voor een praatje.

Bekijk voorbeelden van gerechten in de blog ‘wat bestel je in een soda in Costa Rica?’

Barra Pacuare

Ben je op zoek naar een unieke bestemming aan de Caribische kust? Voor mijn werk voor Edventure mocht ik op pad en ik maakte kennis met de bestemming Barra Pacaure. Deze bestemming is te boeken in een op maat gemaakte reis.

Lees meer: Barra Pacuare: een vergeten stukje paradijs in de kanalen van Tortuguero

Caribische kust Costa Rica

Overnachten aan de Caribische kust van Costa Rica

Er zijn ontzettend veel accommodaties te vinden in alle budgetcategorieën.

Wij verblijven drie nachten in een Airbnb bij Playa Cocles een stukje het binnenland in en we verblijven drie nachten in een Airbnb bij Punta Uva Arrecife. Een mooie combi van bos en strand. Heerlijk!

Bekijk de mogelijkheden in Cahuita

Bekijk de mogelijkheden in Puerto Viejo de Talamanca

Restaurants aan de Caribische kust van Costa Rica

Hier kun je lekker eten! En er is zoveel keuze. De Caribische keuken vormt een eigen onderdeel in de Costa Ricaanse keuken. Hier kennen ze hun eigen gerechten die onder meer door het gebruik van kokos gekenmerkt worden. In Cahuita is Aroma een leuk klein restaurant. Verder naar het zuiden is El Sol del Caribe een favoriet, hier komen we wel vier keer tijdens ons verblijf. Bij La Nena bestellen we een heerlijk caribisch gerecht met kip, bij Spicy Coconut kun je terecht voor een hippere keuken. Loop daar vooral ook even het strand op. Tussen Punta Uva en Manzanillo is El Refugio Grill een aanrader.

Praktische informatie

De regio vormt dus een beetje een uithoek in Costa Rica. Dit zal voor langere reistijden zorgen. Vanuit San José is de ruta 32 geheel geasfalteerd tot aan de Zuid-Caribische kust. Er zijn al langere tijd grote werkzaamheden op de weg, dit zou voor vertraging kunnen zorgen. Het eerste deel vanuit San José loopt door het nationale park Braulio Carrillo. Het is een prachtige route, want waar je ook kijkt zie je bos. Maar, er zijn ook vaak problemen op deze route. Er gebeuren vaak ongelukken en in de regenperiode zijn er met regelmaat aardverschuivingen.

Er loopt ook een route vanaf San José naar Siquirres via Turrialba. Ook deze route is geasfalteerd en kent mooie uitzichten, maar het is wel een weg met bochten. Deze route neem je als je via de bergen richting de Pacifische kust van Costa Rica reist of als er problemen zijn op de ruta 32.

Lees meer over deze route van de Pacifische kust naar de Caribische kust van Costa Rica

De bus van MEPE kan gebruikt worden om tussen San José en de Caribische kust van Costa Rica te reizen. Reis je in het hoogseizoen of rond feestdagen? Het kan zijn dat de bussen vol zitten, dus koop op tijd een kaartje. Het loket is overdag geopend.

Op het gebied van veiligheid informeer je het beste of je ‘s avonds nog alleen op pad kunt.

Lees meer over zelf rijden in Costa Rica

Bekijk de blog over de wegen in Costa Rica

Lees meer over handige tips voor het reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica

Ga voorbereid op pad en neem alle handige reistips mee: bestel het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Caribische kust Costa Rica

Beste reistijd voor de Caribische kust van Costa Rica

Het weer van Costa Rica is een ietwat ingewikkeld onderwerp, de Caribische kust van Costa Rica draagt daar zeker een steentje aan bij. Lees je overal dat de droge periode van december tot en met april en de regenperiode mei tot en met november loopt en dan vertel ik je nu dat deze perioden niet gelden voor dit gedeelte van het land. Het regent namelijk het hele jaar door relatief veel waardoor er geen aparte seizoenen benoemd worden. De droogste maanden zijn februari, maart, september en oktober. Deze laatste twee maanden worden de ‘secret summer’ genoemd. Elk jaar is het wel weer iets anders door de invloed van El Niño. Wil je hier meer over weten? Klik dan op de onderstaande blog over het weer en klimaat van Costa Rica. Als het geregend heeft kan het zicht onderwater verminderd zijn, dit kan een snorkeltour beïnvloeden.

Bekijk de inpaklijst voor Costa Rica

Lees meer over het weer en klimaat van Costa Rica

Lees meer over de beste reistijd voor Costa Rica

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.