Reizen met een huurauto | alles over zelf rijden in Costa Rica + video’s

door Anouk

Costa Rica is bij uitstek een land om zelf te verkennen met een huurauto. Het is veilig en zeker met deze informatie en video’s ben je goed voorbereid. Je kunt zelf kiezen hoe avontuurlijk je het wil maken. Voor de meeste bestemmingen zijn de wegen goed geasfalteerd, maar je kunt ook zeker het asfalt verlaten en buiten de gebaande reizen. Lees hier alles over zelf rijden in Costa Rica.

Gepubliceerd op 17 juli 2020
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Waarom kies je in Costa Rica voor een huurauto?

Costa Rica is een vrij klein land. Toch zijn de afstanden niet zo makkelijk te overbruggen. Reizen met het openbaar vervoer is omslachtiger en neemt meer tijd in beslag. Met een huurauto zijn meer bestemmingen makkelijker bereikbaar. Wil je de drukke toeristische bestemmingen het liefst ontwijken? Dan is een huurauto ook ideaal om buiten de gebaande paden te reizen.

In Costa Rica rijdt men rechts. In combinatie met een toeristenvisum is een Nederlands of Belgisch rijbewijs geldig tijdens de vakantie. Denk er aan om altijd je paspoort of een kopie met kopie van de pagina met inreisstempel bij je te hebben.

Hoewel het niet voor alle bestemmingen nodig is, is het aan te raden om voor een 4×4 te kiezen. Niet alle wegen zijn geasfalteerd. De hoogte van de auto is zeker belangrijk voor hobbelige wegen. Bij het huren van een ‘gewone’ auto kan het zijn dat in het contract staat dat je de asfaltwegen niet mag verlaten.

Qua verhuur hoor ik veel goede ervaringen met huren bij Sunnycars. Ben je op zoek naar een Nederlands contact in Costa Rica, dan kan ik Peter van Hotel Dos Palmas aanraden.

Wil je meer avontuur? Overweeg kamperen in Costa Rica en huur een auto met een daktent. Nomad America is een bedrijf dat populair is en waar ik enkel goede reacties over hoor. Lees meer over ervaringen met Nomad America.

Route costa rica
De snelwegen: goed geasfalteerd

Waarom zijn de afstanden niet zo snel te overbruggen?

De kwaliteit van de wegen
De hoofdwegen zijn geasfalteerd, maar het kan goed zijn dat je ook over gravelwegen gaat rijden. Of over asfaltwegen met grote gaten er in, dan wil je wel op tijd het rempedaal intrappen.

Hoogteverschillen
Diverse bestemmingen in Costa Rica liggen op hoogte. Wist je dat het hoogste punt op 3.820 meter boven zeeniveau ligt? Al slingerend reis je naar de volgende bestemming. De bijrijder heeft wel het geluk dat hij of zij kan genieten van de mooie uitzichten. Het zicht kan soms slecht zijn door laaghangende wolken.

San Isidro de el General
Mooie uitzichten van San Gerardo de Dota naar Dominical

Vrachtverkeer
Er is veel vrachtverkeer in Costa Rica. Omdat lang niet alle wegen tweebaans zijn kan het zijn dat je dus even achter zo’n vrachtwagen hangt.

De maximale snelheid
Op de snelwegen is de maximale toegestane snelheid vaak maximaal 80 kilometer per uur. Op een aantal plekken is het 90 kilometer per uur. Costa Rica gebruikt dezelfde manier om snelheid aan te geven.

Files
Het is druk in de hoofdstad, er is veel verkeer. Plan de aankomst in en het vertrek uit San José niet te strak en voorkom dat je vast komt te staan in de files tijdens de spits. Tijdens de populaire feestdagen kerst en pasen moet je rekening houden met veel verkeer op de wegen, met name rond de populaire strandbestemmingen.

Route in Costa Rica

Je kunt op de bonnefooi gaan reizen of je kunt vooraf al de route vastleggen. Een vakantie in Costa Rica betekent in ieder geval veel activiteiten en veel indrukken. Met bovenstaande factoren is het rijden van a naar b vaak al een avontuur op zich. Bekijk de blog waarin staat wat belangrijk is bij het maken van een route. Inspiratie kun je op doen door het bekijken van deze route van een week. De route start in Liberia. Bekijk ook de route van twee weken door Costa Rica, deze is gericht op bestemmingen buiten de gebaande paden. Binnenkort online: ‘Reisroute Costa Rica: drie weken aan de Pacifische kant’. Deze routes starten in San José. Alle routes zijn gebaseerd op het reizen met een huurauto door Costa Rica.

huurauto Costa Rica
Op weg naar Playa Mina

Navigatie

Als navigatie is de app Waze aan te raden. Met Waze zie je onderweg (met een Costa Ricaanse simcard en mobiel internet) altijd de actuele situatie op de weg. Je kunt de route ook opstarten als je nog bij de accommodatie bent en wifi hebt. Waze blijft de route volgen als je onderweg geen verbinding meer hebt. Google Maps kent niet alle wegen en kan je verkeerd sturen. Maps.me is een app die je offline kunt gebruiken, maar ook met deze app moet je oppassen. Het kan zijn dat de app je over de kleine weggetjes stuurt terwijl een andere route beter begaanbaar is. Vraag altijd even na bij de accommodatie of je een goede route hebt en hoe de conditie van de weg is.

Costa Rica en het regenseizoen

Het regenseizoen loopt in Costa Rica van de maanden mei tot en met november, maar in de meeste delen van Costa Rica valt er het hele jaar door regen. Je kunt dus altijd wel een regenbui verwachten als je onderweg bent. De regenbuien zijn over het algemeen wel heftiger tijdens de regenperiode.

Je kunt je voorstellen dat je niet echt kunt doorrijden als je midden in een heftige regenbui zit. Mede daarom is het belangrijk om de reistijden ruim te nemen en om voor het donker (18:00) op de plaats van bestemming te zijn. Zo voorkom je dat je moet stressen terwijl dat het rijden ongemakkelijker maakt.

Reis je tijdens de regenperiode door Costa Rica met een huurauto? Dan vind je het misschien fijn om op de bonnefooi te gaan. Het regenseizoen staat gelijk aan het laagseizoen dus de kans is minder groot dat accommodaties volgeboekt zijn.

Tijdens het regenseizoen komen er vaker aardverschuivingen voor. De meeste problemen komen voor op de routes van San José naar San Isidro de el General (Ruta 2), de route van San José naar Limón (Ruta 32) en de route van San José naar de Pacifische kust (Ruta 27). Op het schiereiland Nicoya zijn ook vaker problemen. Rijden naar Drake Bay is sowieso al avontuurlijk, maar is zeker in de regenperiode af te raden. Vaak zijn deze problemen snel weer opgelost, maar het kan voor vertraging zorgen. De app Waze is in dit geval erg handig en vraag altijd even bij de accommodatie na of er problemen zijn op de route.

Lees meer over het regenseizoen van Costa Rica.

Op zoek naar ervaringen van anderen? Word lid van de Facebookgroep Costa Rica – Reistips & Inspiratie of lees de reisverhalen in de rubriek ervaringen van anderen in Costa Rica.

route costa rica
In de regenperiode op weg naar Poza Azul

Waar mag je (niet) parkeren?

Je mag de auto niet zomaar overal parkeren. Ben je in een stad, let dan op de gele lijnen. Hier mag je de auto niet neerzetten. Vaak zijn er locaties waar je voor een parkeerplaats kunt betalen.

Parkeer je ergens waar het niet is toegestaan? Dan riskeer je niet alleen een boete, maar ook dat de nummerborden van de auto af worden gehaald. Je mag dan niet meer rijden met de auto en het kost veel moeite om de nummerborden weer terug te krijgen. De verhuurmaatschappij brengt de kosten die zij er aan hebben bij jou in rekening.

Bezoek je een van de nationale parken van Costa Rica, dan parkeer je ook het beste op de parkeergelegenheid bij de ingang.

Handig om te weten

Het kan zijn dat je door beekjes of kleine rivieren moet rijden. Wees hier voorzichtig mee. Als er water in de motor van de auto komt is dit niet verzekerd.

In een land van actieve vulkanen kan er gevraagd worden of je de auto achteruit wil inparkeren. Zo kun je snel weg mocht het nodig zijn.

huurauto Costa Rica

Is er iets waar je voor op moet letten? Een geblokkeerde weg, een ingestorte brug of een gat in de weg? Het kan zijn dat dit gemarkeerd wordt met een aantal bladeren of takken op de weg. De Tico’s beheersen de kunst van het improviseren.

Andere weggebruikers kunnen je ook waarschuwen door middel van het knipperen van de lichten of door het gebruik van de alarmlichten.

In het centrale deel van het land moet je op een aantal wegen tol betalen. Houd altijd wat Colones in muntgeld en bijletten van 1000 of 2000 bij de hand.

huurauto Costa Rica
Tol betalen in Costa Rica

Pura Vida? Niet altijd op de weg. Tico’s kunnen erg ongeduldig zijn en halen maar al te graag in, ook als er weinig zicht is op eventueel tegemoedkomend verkeer. Houd altijd voldoende afstand en wees alert.

Huurauto’s hebben over het algemeen geen hoedenplank. Spullen die je achterlaat in de auto zullen zichtbaar zijn.

‘Ceda el paso’ betekent dat het tegemoetkomend verkeer voorrang heeft, in dit geval op de brug.

Tot slot

Het kan zijn dat iemand je helpt op het moment dat jij de huurauto parkeert of als je juist weg wil gaan. Deze persoon heeft op jouw auto gepast terwijl je weg was. Dit is iets wat in heel Costa Rica voorkomt, niet alleen in de toeristische plaatsen. Het is een manier om een beetje te verdienen en of je het nou nuttig vindt of niet, het is waarschijnlijk het enige inkomen dat deze persoon heeft. 500 Colones (75 eurocent) is voldoende, je mag natuurlijk meer geven.

Met een huurauto door Costa Rica: bekijk deze video’s.

Bekijk deze video’s om een indruk te krijgen hoe het is om met een huurauto door Costa Rica te reizen.

Op weg van Dominical richting Quepos op Ruta 34, januari 2020.

Het laatste stuk naar Playa Linda, februari 2020.

Hoe is het om buiten de gebaande paden te reizen? Dit is de weg naar ons dorp op het platteland, juni 2020.

Ben jij van plan om met een huurauto door Costa Rica te reizen en heb je vragen? Laat een reactie achter onder dit bericht.

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More