Het regenseizoen in Costa Rica: doen of niet?

door Anouk

Yes, het is mei en het regenseizoen is begonnen! Kun je het je voorstellen dat ik dit zeg? Misschien niet. Velen vragen zich af of ze Costa Rica wel moeten bezoeken tijdens het regenseizoen of vragen zich af hoe de regen in een bepaalde maand is. Sinds 2017 woon ik in Costa Rica en ik hoop met dit artikel wat duidelijkheid te geven over Costa Rica en het regenseizoen aan de hand van mijn ervaringen.

Gepubliceerd op 6 mei 2019

Costa Rica: een land met microklimaten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zoiets als Buienradar bestaat niet in Costa Rica. Door een aantal geografische factoren komen er verschillende microklimaten in het land voor. Aan de ene kant ligt de Grote Oceaan, aan de andere kant vind je de Caribische Zee en in het midden van het land kom je een bergketen tegen. Door die verschillende microklimaten is er juist zoveel verschillende flora en fauna in het land te vinden, maar daardoor is het klimaat en het weer overal ook weer anders. En onvoorspelbaar.

Costa Rica regenseizoen
Zo werd eind 2019 de zomer aangekondigd op het nieuws. Overal is het anders, de Caribische kant is niet meegenomen in het plaatje.

Het regenseizoen

Het regenseizoen wordt ook wel het groene seizoen genoemd. Officieel gezien loopt het regenseizoen in Costa Rica van mei tot en met november. Het is mijn favoriete seizoen. Aan het eind van de droge periode snakt de natuur naar water en als dan eenmaal de eerste regenbuien weer zijn gevallen leeft alles zo mooi op. De kleuren groen zijn prachtig door al die jonge, nieuwe blaadjes. Er zijn meer bloemen en er is meer voedsel voor de dieren.

Wat zijn de voordelen van het regenseizoen?

  • Het is het laagseizoen. Het zal minder druk zijn en de prijzen zullen lager liggen vergeleken met het hoogseizoen tijdens de droge periode. In juli en augustus is er een kleine opleving qua drukte door de vakanties in Europa en de Verenigde Staten en door de schoolvakantie in Costa Rica tijdens de eerste twee weken van juli.
  • Beleef de natuur in haar volle glorie. De regenwouden zijn prachtig en de watervallen zijn een stuk indrukwekkender om te bewonderen.
  • Kikkers houden van de regen en een aantal soorten komt naar beneden om zich voort te planten. Bijvoorbeeld de glaskikkers zijn daardoor makkelijker te zien, in de droge periode klimmen deze kikkers weer meters hoog de boom in.
  • Een flinke regenbui haalt de warmte uit de lucht. Dit zal de temperatuur een stuk aangenamer maken in de lager gelegen gedeelten van het land. 
  • De wegen zijn niet meer stoffig. Bij de weg naar ons dorp toe sloeg die stof op de naastgelegen bomen en planten waardoor het niet meer zo mooi groen was.

Er is dus geen buienradar in Costa Rica

Als eerste: vergeet de weersvoorspellingen maar. Het weer is niet goed te voorspellen, het is overal anders. Zelfs lokaal kan het erg verschillen. Hier kan het stortregenen en een half uur verderop is het kurkdroog. Ervaringen van het jaar daarvoor helpen je ook niet heel veel. Zo er in 2019 een erg sterk effect merkbaar van El Niño en dit werkte door tijdens het begin van de regenperiode. De krant The Tico Times schrijft dat er minder regenval wordt voorspeld in de maanden mei, juni en juli. Daarnaast werd verwacht dat er meer tropische stormen zullen zijn in de Pacifische Oceaan en minder in de Atlantische Oceaan terwijl dit normaal gesproken andersom is.

Nauyaca
Nauyaca in februari
watervallen Costa Rica Nauyaca
Nauyaca in augustus

Bezoek de mooie watervallen van Costa Rica.

Wat moet je weten over het regenseizoen?

Over het algemeen zijn de ochtenden tijdens de regenperiode droog en zonnig. In de middag en/of avond kan het regenen. Dit kan een harde regenbui zijn met onweer maar ook een miezerbui. In de maanden juli en augustus regent het veel aan de Caribische kant terwijl er in juni en juli vaak sprake is van een ‘kleine zomer’ aan de Pacifische kant. De maanden oktober en november kunnen daar juist grillig zijn.

Het kan hard en veel regenen, dat ontken ik niet. Indien er in een regio in korte tijd veel regen valt kan het gebeuren dat de grond verzadigd raakt en er daardoor meer aardverschuivingen zijn. Ook vallen er meer bomen om. Dit kunnen redenen zijn om wegen af te sluiten. Laat je goed informeren door het personeel van de accommodatie waar je bent en gebruik de navigatie app Waze om op de hoogte te blijven van de actuele situatie op de weg. Plan genoeg tijd in om van a naar b te rijden en probeer voor het donker aan te komen. De Tico’s zijn snel wat betreft het vrij maken van de wegen als het nodig is.

Ben je dan zeker van droog weer tijdens de droge periode?

Nee, ook dan kan het regenen. De droge periode loopt van december tot en met april. Guanacaste is de droogste regio van Costa Rica en hier regent het ook weinig tijdens de regenperiode. De omgeving van Arenal en verder naar het noorden krijgt het hele jaar door regen. Zo bezochten wij Rio Celeste in maart en we hadden een beetje miezer. Aan de Caribische kant van het land lopen de seizoenen net iets anders en kan het tijdens het hoogseizoen behoorlijk regenen.

Mijn ervaringen met het regenseizoen

Wij wonen in de omgeving van Dominical. We merken hier in april en mei de overgang naar het regenseizoen. Droge en zonnige dagen worden zo nu en dan afgewisseld met een regenbui. In juli en augustus regent het bijna dagelijks, dit kan een fikse bui met onweer zijn of simpelweg een beetje miezerregen. Zo af en toe hebben we ook een droge en zonnige dag in deze twee maanden. Vanaf september gaat het meer regenen en in oktober en november valt de meeste regen. Mijn ervaring is dat de regen écht niet te voorspellen is en dat het lokaal écht heel erg kan verschillen. Ik vind onze omgeving mooier in het regenseizoen, alles leeft zo mooi op.

Costa Rica in het regenseizoen: doen of niet?

Wat mij betreft wel. Het is zo mooi tijdens het groene seizoen. Omdat de ochtenden over het algemeen droog zijn is er genoeg tijd om allerlei activiteiten te ondernemen. De dag begint vroeg in Costa Rica en de meeste tours ook. Laat je niet afschrikken, maar wees wel voorbereid. Pak een regenjas in, neem voldoende tijd om van a naar b te reizen, doe dit niet te laat op de dag en laat je goed informeren door de Tico’s. Het fijnste is om een huurauto te hebben en geen vast reisschema, zo heb je alle vrijheid. Pura vida!

Lees ook: Wat is de beste reistijd voor Costa Rica? Costa Rica per maand bekeken.
Lees ook: Wat is belangrijk bij het maken van een route door Costa Rica?

Wat denk jij? Zou je Costa Rica willen bezoeken in het regenseizoen?

Regenseizoen Costa Rica

18 reacties

Diana 27 januari 2020 - 05:15

Handig artikel. Ik had deze keuze ook toen ik naar Thailand ging. Ben toen begin regenseizoen gegaan en had geen moment spijt. Alles was idd erg mooi groen en we hadden in de avond vaak een flinke regenbui maar dat was het dan. Deden ook veel in de ochtend en alles was daar ook op afgestemd.

Antwoord
Anouk 27 januari 2020 - 08:43

Wat leuk dat je zo’n ervaring hebt gehad in Thailand. Het klinkt alsof het erg vergelijkbaar is met Costa Rica. Het regenseizoen betekent niet automatisch dat de hele vakantie verpest wordt door regen.. Gelukkig niet!

Antwoord
Ann 7 februari 2020 - 14:44

Flexibel zijn is dus de boodschap, als ik jouw blog lees. En op tijd vertrekken als je een bezoek wil doen. Wat is de temperatuur tijdens het regenseizoen? Of verschilt dit ook heel erg van plek tot plek?

Antwoord
Anouk 7 februari 2020 - 20:37

De temperatuur is per plaats ongeveer hetzelfde het hele jaar door. Echter, je moet meer rekening houden met de hoogte. Costa Rica gaat van zeeniveau tot boven de 3000 meter, dus dat zal wel voor verschillen in temperatuur zorgen.

Antwoord
Lizette 18 mei 2020 - 03:41

Zo, ik ga deze blog even onder de neus van mijn man duwen. Ik wil heel graag naar Costa Rica maar de bestemming is in onze onderhandeling gesneuveld vanwege het regenseizoen. Nu houden we beiden echt niet van regen, maar dat leek me hier minder erg. Ik wil de natuur graag in volle glorie zien en vind het nog fijner als het ook nog eens laagseizoen is. Dus voor volgend jaar ga ik weer in onderhandeling;-)

Antwoord
Anouk 18 mei 2020 - 09:47

Haha leuk! De maanden mei en juni zijn zeker geschikt. Er valt nu af en toe wel een fikse bui, maar het is ook nog steeds een aantal droog en anders miezert het misschien een beetje. Als er regen valt op een dag dan is die dag sowieso nog grotendeels droog en zonnig (en warm). Zo is het ten minste bij ons. Sommige delen van Costa Rica krijgen het hele jaar door regen en aan de Caribische kant werkt het ook weer net wat anders. Maar het is zeker de moeite van het uitzoeken waard 😉

Antwoord
Janet 20 mei 2020 - 12:03

Het lijkt me prachtig om Costa Rica in het groen te zien, heel tof. Ik heb meerdere landen in het regenseizoen bezocht en ik moet zeggen dat ik het eigenlijk altijd wel vind meevallen. Ik zou me daardoor dus eigenlijk niet laten weerhouden.

Antwoord
Anouk 24 mei 2020 - 16:42

Dat is leuk om te horen Janet. Je kan wel eens pech hebben, maar het kan inderdaad ook reuze meevallen. Er zijn wat mij betreft zeker redenen om naar Costa Rica te gaan in de regenperiode.

Antwoord
Sanne 23 mei 2020 - 03:12

Absoluut waar dat de natuur na regen ook zijn charme heeft. Maar als je toch zoveel als mogelijk uit een reis wilt halen zou ik toch voor buiten het regenseizoen gaan. En buienradar, de oprichters daarvan hadden dat toch echt over de wereld kunnen uitrollen. In Nieuw-Zeeland was het ook zo’n gemis!

Antwoord
Anouk 24 mei 2020 - 16:40

Dat is ook zeker mogelijk! Sowieso is het goed om te weten dat het weer door de microklimaten overal anders is. Let dus op met de route die je maakt. Zo verlopen de seizoenen voor de Caribische kant net iets anders en sommige delen van het land hebben het hele jaar door vrij veel regen. Ik vraag me trouwens af in hoeverre Buienrader goed zou werken. De voorspellingen kloppen nu eigenlijk nooit…

Antwoord
Denise 29 mei 2020 - 14:28

Ja, dóen! Ik heb het ook gedaan.
En wauw, die eerste twee kikkers. Wát gaaf op de foto gezet!

Antwoord
Anouk 4 juni 2020 - 11:47

Dank je 🙂 de foto’s zijn genomen tijdens onze nachtwandeling. Glaskikkers zijn zo mooi om te zien.

Antwoord
Anne 3 juli 2020 - 14:17

Wat een mooi compleet artikel, regenseizoen klinkt altijd als een no go, maar als ik dit lees klopt dat niet helemaal, dank je wel!

Antwoord
Anouk 10 juli 2020 - 15:31

Het heeft ook zeker zijn voordelen! En gelukkig regent het lang niet alle dagen overdag waardoor je toch veel uit de vakantie kunt halen. Ik blijf het zo mooi vinden als ik zie dat de natuur weer helemaal op leeft van de regen, zeker ook als ik weet dat het een mooie periode is om de glaskikkers weer te gaan zien.

Antwoord
Karen 4 juli 2020 - 11:21

Handig om te weten. Hoe zit het eigenlijjk met de wegen tijdens het regenseizoen? Kan je dan nog gemakkelijk overal met de wagen komen of zijn de wegen gemakkelijk overspoeld?

Antwoord
Anouk 10 juli 2020 - 15:33

Dat ligt een beetje aan de regio. Ik hoor vaker over problemen op het schiereiland Nicoya. Over het algemeen is het van korte duur als wegen overspoeld raken of als er bijvoorbeeld een boom omvalt. Ik raad daarom ook altijd aan om op tijd op de plaats van bestemming te zijn. Mochten er onderweg problemen optreden is er in ieder geval voldoende tijd om een oplossing te vinden.

Antwoord
Kimberly 30 augustus 2020 - 06:25

Ik ben absoluut niet dol op regen. Ondanks het mij wel een mooie ervaring lijkt zou ik daarom niet zo snel in het regenseizoen op vakantie gaan. Daarentegen heb je natuurlijk wel een hele andere kant van de natuur.

Antwoord
Anouk 1 september 2020 - 09:18

Dan is het goed om te weten dat er het hele jaar door op de meeste bestemmingen wel een bui valt. Tijdens de maanden december tot en met april heb je wel de minste kans, zeker in de provincie Guanacaste. Het zuiden van Costa Rica is door de regen het hele jaar door groen en zeer vochtig. De regen brengt zeker ook heel veel mooie dingen.

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More