costa rica regenseizoen

Costa Rica in het regenseizoen: doen of niet?

Yes, het regenseizoen is begonnen! Kun je het je voorstellen dat ik dit zeg? Misschien niet. Velen vragen zich af of ze Costa Rica wel moeten bezoeken tijdens het regenseizoen of vragen zich af hoe de regen in een bepaalde maand is. Ik hoop met dit artikel wat duidelijkheid te geven over Costa Rica en het regenseizoen.

Microklimaten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zoiets als Buienradar bestaat niet in Costa Rica. Door een aantal geografische factoren komen er verschillende microklimaten in het land voor. Aan de ene kant ligt de Grote Oceaan, aan de andere kant vind je de Caribische Zee en in het midden van het land kom je een bergketen tegen. Door die verschillende microklimaten is er juist zoveel verschillende flora en fauna in het land te vinden, maar daardoor is het klimaat en het weer overal ook weer anders. En onvoorspelbaar.

Het regenseizoen

Het regenseizoen wordt ook wel het groene seizoen genoemd. Officieel gezien loopt het regenseizoen in Costa Rica van mei tot en met november. Het is mijn favoriete seizoen. Aan het eind van de droge periode snakt de natuur naar water en als dan eenmaal de eerste regenbuien weer zijn gevallen leeft alles zo mooi op. De kleuren groen zijn prachtig door al die jonge, nieuwe blaadjes. Er zijn meer bloemen en er is meer voedsel voor de dieren.

Wat zijn de voordelen van het regenseizoen?

  • Het is het laagseizoen. Het zal minder druk zijn en de prijzen zullen lager liggen vergeleken met het hoogseizoen tijdens de droge periode. In juli en augustus is er een kleine opleving qua drukte door de vakanties in Europa en de Verenigde Staten.
  • Beleef de natuur in haar volle glorie. De regenwouden zijn prachtig en de watervallen zijn een stuk indrukwekkender om te bewonderen.
  • Kikkers houden van de regen en een aantal soorten komt naar beneden om zich voort te planten. Bijvoorbeeld de glaskikkers zijn daardoor makkelijker te zien, in de droge periode klimmen deze kikkers weer meters hoog de boom in.
  • Een flinke regenbui haalt de warmte uit de lucht. Dit zal de temperatuur een stuk aangenamer maken in de lager gelegen gedeelten van het land. 
  • De wegen zijn niet meer stoffig. Bij de weg naar ons dorp toe sloeg die stof op de naastgelegen bomen en planten waardoor het niet meer zo mooi groen was.

Wat moet je als toerist weten over het regenseizoen?

Als eerste: vergeet de weersvoorspellingen maar. Het weer is niet goed te voorspellen, het is overal anders. Zelfs lokaal kan het erg verschillen. Hier kan het stortregenen en een half uur verderop is het kurkdroog. Ervaringen van het jaar daarvoor helpen je ook niet heel veel. Zo is er dit jaar een erg sterk effect merkbaar van El Niño en dit werkt door tijdens het begin van de regenperiode. De krant The Tico Times schrijft dat er minder regenval wordt voorspeld in de maanden mei, juni en juli. Daarnaast wordt verwacht dat er meer tropische stormen zullen zijn in de Pacifische Oceaan en minder in de Atlantische Oceaan terwijl dit normaal gesproken andersom is.

Nauyaca
Nauyaca in februari
Nauyaca in augustus

Op zoek naar watervallen? Deze drie kan ik je aanraden.

Over het algemeen zijn de ochtenden tijdens de regenperiode droog en zonnig. In de middag en/of avond kan het regenen. Dit kan een harde regenbui zijn met onweer maar ook een miezerbui. In de maanden juli en augustus regent het veel aan de Caribische kant terwijl er in juli vaak sprake is van een ‘kleine zomer’ aan de Pacifische kant. De maanden oktober en november kunnen daar juist grillig.

Het kan hard en veel regenen, dat ontken ik niet. Indien er in een regio in korte tijd veel regen valt kan het gebeuren dat de grond verzadigd raakt en er daardoor meer aardverschuivingen zijn. Ook vallen er meer bomen om. Dit kunnen redenen zijn om wegen af te sluiten. Laat je goed informeren door het personeel van de accommodatie waar je bent en gebruik de navigatie app Waze om op de hoogte te blijven van de actuele situatie op de weg. Plan genoeg tijd in om van a naar b te rijden en probeer voor het donker aan te komen.

Ben je dan zeker van droog weer tijdens de droge periode?

Nee, ook dan kan het regenen. De droge periode loopt van december tot en met april. Guanacaste is de droogste regio van Costa Rica en hier regent het ook weinig tijdens de regenperiode. De omgeving van Arenal en verder naar het noorden krijgt het hele jaar door regen. Dit geldt ook voor de Caribische kant van het land.

Costa Rica in het regenseizoen: doen of niet?

Wat mij betreft wel. Het is zo mooi tijdens het groene seizoen. Omdat de ochtenden over het algemeen droog zijn is er genoeg tijd om allerlei activiteiten te ondernemen. De dag begint vroeg in Costa Rica en de meeste tours ook. Laat je niet afschrikken, maar wees wel voorbereid. Pak een regenjas in, neem voldoende tijd om van a naar b te reizen, doe dit niet te laat op de dag en laat je goed informeren door de Tico’s. Het fijnste is om een huurauto te hebben en geen vast reisschema, zo heb je alle vrijheid. Pura vida!

Benieuwd naar de meest gestelde vragen over Costa Rica?
Kijk dan hier.

Wat denk jij? Zou je Costa Rica willen bezoeken in het regenseizoen?

regenseizoen costa rica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *