Wat is de beste reistijd voor Costa Rica? Costa Rica per maand bekeken.

door Anouk

Een reis maken door Costa Rica, dat wordt een avontuurlijke. Groene regenwouden, prachtige watervallen, hoge bergen en vulkanen. Puur natuur met een unieke biodiversiteit. Wat moet je weten over het weer en de beste reistijd voor Costa Rica? Het hoogseizoen start in december of wil je juist tijdens de zomervakantie in juli naar Costa Rica? Ik bekijk per maand wat belangrijk is om te weten.

Gepubliceerd op 10 januari 2020
Laatste update: zie datum bovenaan

Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?

Je zal lezen dat de maanden december tot en met april de beste reistijd is voor Costa Rica en dat heeft natuurlijk te maken met het weer. Deze maanden staan gelijk aan het droge seizoen in het grootste gedeelte van het land. Je hebt de meeste kans op droog en dus mooi weer. Echter, ik vind dit tekort doen aan de rest van het jaar. Het regenseizoen wordt niet voor niets het groene seizoen genoemd, alles leeft in die periode zo mooi op. Daarnaast betekent het niet dat je geen enkele kans op regen hebt tijdens het droge seizoen. Lees meer over het weer en klimaat van Costa Rica, ook uitgelegd per regio.

Bekijk de informatie per maand en beslis voor jezelf wat voor jou de beste reistijd voor Costa Rica zou zijn.

Beste reistijd Costa Rica
Wat moet je weten over het weer en de beste reistijd voor Costa Rica?

Costa Rica in december en januari

Wat is belangrijk om te weten?

We beginnen het jaar niet in januari maar in december. December is de start van het droge seizoen in Costa Rica en dus ook van het hoogseizoen. Onze ervaring is dat het pas echt druk wordt in de kerstvakantie, de weken daarvoor is het nog vrij rustig in het land. Ben je van plan om de kerstvakantie in Costa Rica door te brengen en wil je een auto huren? Zorg dan dat je dit ruim van te voren doet. De vraag voor deze periode is hoog en kort voor de kerstvakantie zullen veel bedrijven uitverkocht zijn of de prijzen worden erg omhoog gedreven. Kamperen met de auto’s van Nomad America worden ook steeds populairder.

In december en januari kan het slecht weer zijn aan de Caribische kant. Hier valt het hele jaar door relatief veel regen vergeleken met de rest van het land.

De grote zomervakantie, dus als de basisscholen en middelbare scholen gesloten zijn, valt in Costa Rica in december en januari. Begin februari gaan de kinderen weer naar school.

Halverwege december vindt het Festival de la Luz plaats in San José. Wij waren erbij in 2018 en vonden het leuk om de parade te bekijken. Ben je dus toevallig die dag in San José dan zou ik even langs gaan!

festival de la luz
Festival de la Luz

Na een rustige start in december wordt het in januari drukker in Costa Rica en het hoogseizoen is echt begonnen. Aan de Pacifische kant valt er minder regen, een bui kan er af en toe nog wel vallen.

De Costa Ricanen zijn ook maar al te blij met het mooiere weer en gaan er graag op uit in de weekenden. Dit heeft gevolgen voor de snelweg 27 (van San José richting Pacifische kust). In januari, soms in februari wordt de snelweg richting de kust op zondagmiddag afgesloten en worden de banen gebruikt voor al het verkeer dat van de kust naar de stad wil. Op deze Facebookpagina worden deze aankondigen (in het Spaans) gedaan. Houd sowieso rekening met drukte op de weg rondom populaire strandbestemmingen zoals op het stuk Herradura – Jacó.

Vanaf december tot en met maart zijn de walvissen voor de kust van Uvita te zien. Echter heb je meer kans om ze te spotten in de tweede periode dat ze hier zijn, namelijk van juli tot en met september.

Kerst en oud & nieuw in Costa Rica

De kerstvakantie is ook de periode dat de Tico’s er graag op uit trekken. Velen hebben vakantie en spenderen deze met de hele familie op de stranden en andere mooie plekken. Bestemmingen die door het jaar heen vrij rustig zijn zoals Playa Coyote, Playa Linda en thermale baden Eco Termales Quepos zijn dan afgeladen vol.

Bekijk voor de zekerheid of de activiteiten die je wil ondernemen op de feestdagen (24, 25 en 31 december en 1 januari) wel mogelijk zijn. Het is beter om op voorhand een accommodatie te boeken.

Vanuit de Facebookgroep Costa Rica – Reistips & Inspiratie gaven deze leden aan dat ze oud & nieuw vierden in:

Puerto Viejo de Talamanca

Evelyne: Er waren veel mensen wat top was, alleen de muziek was slecht (een orkest dat heel lang speelde, echt apart. Er viel niet op te dansen). Het ging niet echt los. Maar ik vond het wel een super leuk plaatsje, misschien wel de leukste tot nu toe.

Sámara

Jordi: Op het strand van Sámara! Heel veel bonfires, vuurwerk en locals die hun eigen muziek draaiden. Hadden een eigen koeltas met drankjes meegenomen. Super gezellig!

Jacó

Ingrid: Jaco was top! Eerst gezelligheid op het strand met bonfires, soort Braziliaans carnavalsoptreden met danseressen. Grote vuurwerkshow van noord naar zuid van alle hotels en daarna sambaband met een spontaan feest midden op de hoofdstraat. Wat een sfeer!

Costa rica in februari en maart

Wat is belangrijk om te weten?

De maanden februari en maart zijn de piekmaanden van het hoogseizoen. De populaire en zeer toeristische bestemming Manuel Antonio zou ik dan niet aanraden om te bezoeken. De temperaturen lopen verder op in maart, met name in Guanacaste kan het warm zijn. Dit is ook de droogste provincie van Costa Rica. Moet je nu vooraf alle accommodaties al boeken? Er is zoveel aanbod dat er altijd wel ergens plek is. Echter zijn er hele populaire en/of kleine accommodaties en deze zullen sneller uitverkocht zijn. Als je op de bonnefooi wil reizen kan dat wel.

Welke bestemmingen bezochten wij in februari en maart?

In februari 2017 bezocht ik de waterval Nauyaca en het nationale park Manuel Antonio. De bestemming San Gerardo de Rivas bezochten we in dezelfde maand maar in het jaar 2021. In maart 2019 bezochten wij de waterval Tesoro Escondido, het nationale park Carara en genoten we van de prachtige stranden in de omgeving van Hostel Alouatta. We gingen ook richting de kou en op zoek naar de Quetzal in San Gerardo de Dota. In maart 2020 gingen we naar het vochtige zuiden en bezochten we de avontuurlijke bestemming Dos Brazos aan de grens met park Corcovado. We zagen met eigen ogen het blauwe water van Rio Celeste en gingen van deze regenachtige bestemming naar het droge Guanacaste. Hier bezochten we de waterval Llanos de Cortés en de stranden in de omgeving van Brasilito.

watervallen Nauyaca
Nauyaca in februari

Costa Rica in april en mei

Wat is belangrijk om te weten?

In april en mei vindt de overgang van het droge naar het regenseizoen plaats. En dus ook de overgang van het hoog- naar het laagseizoen. Het weer slaat om en de beste reistijd voor Costa Rica zou er volgens velen nu op zitten. Belangrijk voor de maand april is Semana Santa (Pasen). In 2020 valt Semana Santa op de dagen 9 en 10 april. Dit betekent net als met Kerst dat de Tico’s er met z’n allen er op uit trekken op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Houd rekening met drukte op de stranden en in de nationale parken.

De maand mei is een hele rustige maand qua toerisme. De hoeveelheid regen neemt toe, maar het regent niet op alle dagen en ook niet altijd heel hard. Een prima maand om Costa Rica te bezoeken. De natuur leeft meteen op na de eerste regenbuien en de normaal hele populaire bestemmingen zijn minder druk bezocht.

Op 15 mei wordt in Costa Rica de beschermheilige van de landbouw geëerd met de dag Día de San Isidro Labrador. In de steden die naar de heilige San Isidro genoemd zijn vinden diverse festiviteiten plaats. Wij waren in 2018 in de stad San Isidro de el Labrador/Perez Zeledon.

Wil je graag meer weten over het regenseizoen? Lees: Costa Rica is het regenseizoen: doen of niet?

In april 2021 bezocht ik natuurreservaat Hacienda Baru bij Dominical, ik had er één van de meest bijzondere ontmoetingen met wilde dieren in Costa Rica. We maakten dezelfde maand ook een uitstap naar de hangbruggen van Los Campesinos – regio Quepos.

Costa Rica in juni en juli

Wat is belangrijk om te weten?

Juni is net als mei een hele rustige maand qua toerisme. De regentijd zet zich verder door. Echter is er aan de Pacifische kant van Costa Rica een kleine zomer, deze periode valt in juni of juli. Het is pas op het laatst duidelijk wanneer het is en dan valt er significant minder regen. Aan de Pacifische kant valt er verder over het algemeen in de middag of avond een bui. Alles is prachtig groen, de jungle is prachtig en de watervallen zijn de moeite van het bezoeken waard. Costa Rica is zeker de moeite waard tijdens de regentijd.

Aan de Caribische kant van Costa Rica kan het in de maanden juli en augustus veel regenen. In juli hebben de scholen van Costa Rica twee weken vakantie samen met de schoolvakanties in de Westerse landen is er een kleine opleving in drukte qua toerisme.

Vanaf juli tot en met september zijn de walvissen weer te zien voor de Pacifische kust van Costa Rica. Kies bijvoorbeeld voor Uvita om een tour te doen. Lees meer.

Welke bestemmingen bezochten wij in juli?

In juli gingen we naar de waterval Eco Chontales (regio Domincal), echt een plek buiten de gebaande paden.

Wist je dat… Juli de populairste maand is voor Nederlanders en Belgen om naar Costa Rica te gaan? Lees meer over de cijfers het toerisme in Costa Rica.

Costa Rica in augustus en september

Wat is belangrijk om te weten?

Over het algemeen valt er in augustus in de middag of in de avond een bui, aan de Caribische kant kan het nog veel regenen. Daar is het juist mooi in de maand september, dit wordt ook wel de ‘secret summer’ genoemd. Aan de Pacifische kant kan het wel veel regenen, daar kun je pech mee hebben.

Op 2 augustus wordt de beschermheilige Virgen de los Ángeles geërd. In de dagen daarvoor vindt de bedevaart naar Cartago plaats naar de basiliek van de heilige maagd. In 2019 liep mijn man Eliseo voor de zevende keer mee. Lees meer over de bedevaart naar Cartago.

September is een goede maand om schildpadden te zien in Costa Rica. Lees meer over de wilde dieren van Costa Rica en bekijk waar je welke soorten wanneer kan zien.

15 september staat in het teken van de onafhankelijkheid. Op deze dag zijn er in Costa Rica en in de rest van Midden-Amerika diverse festiviteiten. Wij vierden het feest mee in de stad San Isidro de el General/Perez Zeledon. Lees meer over de Onafhankelijkheidsdag in Costa Rica.

Welke bestemmingen bezochten wij in augustus en september?

In augustus bezochten wij het nationale park Corcovado en zochten we naar walvissen in het nationale park Marino Ballena. We bezochten ook de waterval Poza Azul en nabij gelegen Playa Dominicalito. De laatste keer dat ik de grens over ging vanwege mijn visum bezocht ik Panama en ging ik hiken in Boquete.

onafhankelijkheid
Fiësta!

Costa Rica in oktober en november

Wat is belangrijk om te weten?

In oktober en november kan het weer grillig zijn aan de Pacifische kant. Dit is niet de beste periode om naar Costa Rica op vakantie te gaan. Er kan veel regen vallen in korte tijd. Dit kan zorgen voor overstromingen en aardverschuivingen. Belangrijk is om de verkeersinformatie in de gaten te houden. Gebruik de app Waze om op de hoogte te blijven van de actuele verkeersinformatie. Over het algemeen zijn wegversperringen snel opgelost.

Oktober is de enige maand die ik echt af zou raden voor een vakantie in Costa Rica, maar ook in november kan het echt slecht zijn. Zo zorgde orkaan Eta in 2020 voor veel gevolgen.

Reis je in deze maanden door Costa Rica, dan is het aan te bevelen om op de bonnefooi te reizen. Zo kun je altijd op het laatste moment besluiten een andere bestemming kiezen wanneer het weer heel slecht is. In oktober gaan er niet dagelijks tours naar het park Corcovado.

Welke bestemmingen bezochten wij in oktober en november?

In de maand oktober maakten we kennis met de stranden Playa Mantas en Playa Blanca in de buurt van Jacó. In november gingen wij naar het nationale park Rincón de la Vieja.

Bekijk ook de pagina met alle handige reistips voor Costa Rica.

Playa Blanca

Wat zou voor jou de beste reistijd zijn om naar Costa Rica te gaan?

25 reacties

Linda | travellersoftheworld 18 januari 2020 - 06:53

Ontzettend handig om te lezen en om te weten. Costa Rica lijkt me zo mooi, maar wij zitten vast aan de schoolvakanties omdat ik leerkracht ben. Juli en augustus klinken niet perfect, maar in sommige delen dus nog prima te doen. Alleen de caribische kant niet

Antwoord
Anouk 18 januari 2020 - 14:16

Dank je wel Linda! Voor juli en augustus zou ik meer aan de Pacifische kant blijven. Beleef het groene seizoen in Costa Rica, alles leeft dan zo mooi op vind ik. het is zeker de moeite. En in sommige delen van het land kan het hele jaar door regen vallen.

Antwoord
Diana 20 januari 2020 - 04:50

Super handig artikel om te lezen. Costa Rica staat al een hele lange tijd hoog op mijn bucket list en dan vooral om de prachtige ruige natuur. Handig is wel dat ik kan gaan wanneer ik wil omdat ik zelf alles kan indelen. Wie weet wat 2021 gaat brengen want 2020 zit al ver vol met plannen.

Antwoord
Anouk 20 januari 2020 - 15:37

Dat zou leuk zijn als je Costa Rica volgend jaar zou kunnen bezoeken! Op en top natuur en genoeg activiteiten om te ondernemen. Handig als je kunt bekijken welke tijd van het jaar jou het leukste lijkt. Maar eerst de andere leuke vakanties en uitstapjes in 2020!

Antwoord
Janet 22 januari 2020 - 09:49

Ik heb geen concrete plannen om naar Costa Rica te gaan, maar het lijkt me een heerlijke bestemming. Handig overzicht zo.

Antwoord
Anouk 22 januari 2020 - 17:26

Mocht je ooit de plannen hebben dan kun je aan de hand van dit overzicht bekijken wanneer je graag zou willen gaan 🙂

Antwoord
Brigith 24 januari 2020 - 06:19

Super handig overzicht! September spreekt mij wel erg aan vanwege de schildpadden en walvishaaien.

Antwoord
Anouk 24 januari 2020 - 13:53

Wist je dat ze in die periode massaal aan land komen bij Ostional…? Dat zou zeker iets zijn om mee te nemen in de planning!

Antwoord
Aniek 24 januari 2020 - 03:02

Goed om te weten! Costa Rica staat hoog op mijn wensenlijst!

Antwoord
Anouk 24 januari 2020 - 13:51

Leuk! Er zijn zeker genoeg avontuurlijke activiteiten te ondernemen!

Antwoord
Anne - Ditisanne.nl 24 januari 2020 - 05:31

Wat een handig overzicht; ook hier staat Costa Rica nog niet echt op de wishlist maar het is wel handig om te weten wanneer je het beste kunt gaan.

Antwoord
Anouk 24 januari 2020 - 13:52

Klopt, elke periode heeft toch wel zo zijn dingen die belangrijk zijn om te weten. Zo kun je de vakantie goed voorbereiden.

Antwoord
Kelly 24 januari 2020 - 12:14

Handig overzicht want ik wil al jaren naar Costa Rica, maar heb de laatste drie jaar vakantie gehad in oktober. Dit jaar ook weer. Ik ga er wel een keer rekening mee houden want ik wil echt heel graag een keer gaan, maar dan wel in een betere maand. Ik ben niet zo’n fan van stromende regen, haha.

Antwoord
Anouk 24 januari 2020 - 13:54

Haha ja… Als ik een maand zou moeten kiezen die ik niet aan zou raden is dat toch wel oktober. Dan heb je wel echt veel kans op regen.

Antwoord
Marcella 24 januari 2020 - 14:20

Mooi overzicht! Costa Rica staat hoog op mijn wishlist, de natuur lijkt me er te gek. Wel zou ik liefst in onze koude periode gaan, lijkt me een stuk aangenamer.

Antwoord
Anouk 25 januari 2020 - 09:33

Het is inderdaad precies omgekeerd, de zomer begint in december. Zo kun je fijn even aan de kou van Nederland ontsnappen.

Antwoord
Jenny 24 januari 2020 - 15:07

Wat een handig overzicht! Ik dacht dat december de beste reistijd was, naar de tickets zijn schreeuwend duur in de kerstvakantie. Goed om te weten dat de zomervakantie ook best een goede optie is. En walvissen zijn helemaal tof.

Antwoord
Anouk 25 januari 2020 - 09:34

Oef ja het is ontzettend duur om in de kerstvakantie te gaan… Niet alleen vanwege de vliegtickets. De hoge prijzen kun je omzeilen door buiten het hoogseizoen te reizen.

Antwoord
Marcha 26 januari 2020 - 02:15

Wat handig, zo’n blog zag ik nog niet eerder! Ooit hopen wij ook nog deze kant op te gaan, wat lijkt het me prachtig daar.

Antwoord
Anouk 26 januari 2020 - 11:03

Leuk Marcha! Een klein land vol met diverse landschappen en ontzettend veel planten- en diersoorten. Dus als je van de natuur houdt…

Antwoord
Esther 26 januari 2020 - 03:30

Handig om te weten! Ik zou graag naar Costa Rica gaan alleen zijn wij gebonden aan de schoolvakanties. En ik zie dat juli en augustus niet fantastisch zijn. Ook lijkt het me leuk als de kinderen iets ouder zijn en je kan canopyen door de jungle en dat soort avontuurlijke activiteiten!

Antwoord
Anouk 26 januari 2020 - 11:04

Dat is misschien wel leuker voor de kinderen inderdaad, dat ze ook zo volop kunnen meegenieten van alle activiteiten en van alle indrukken die jullie dan op doen.

Antwoord
Linda 12 juli 2020 - 04:24

Hallo Anouk, super handig overzicht! Wij hopen in maart 2021 naar Costa Rica te gaan. Ik vroeg me alleen af of het een veilig land is om zelf in rond te reizen en zijn de wegen een beetje goed gangbaar?

Antwoord
Anouk 12 juli 2020 - 09:11

Hoi Linda,

Fijn dat je het overzicht goed kunt gebruiken! Costa Rica is een ideaal land om zelf met een huurauto te gaan verkennen. Het is veilig en de meeste wegen zijn geasfalteerd. Je kunt zeker ook buiten de gebaande paden gaan en over niet geasfalteerde wegen naar bestemmingen en accommodaties reizen. Vaak is dit ook goed te doen, de accommodatie informeert je als het goed is over de condities van de weg.
Houd er wel rekening mee dat niet alle afstanden even snel te overbruggen zijn. Hoewel het land niet groot is moet je daar rekening mee houden als je de route maakt. Ik ben toevallig bezig met een blog over zelf rijden in Costa Rica, deze zal binnenkort online komen en zal verschijnen bij de rest van de reistips voor Costa Rica: https://bestemmingpuravida.nl/reistips-costa-rica/.
Mocht je benieuwd zijn wat anderen vinden van zelf rijden in Costa Rica dan zou je eens de Facebookgroep kunnen proberen die hoort bij mijn website: Costa Rica – Reistips en Inspiratie. Hier zijn al vele ervaringen gedeeld.

Hopelijk heb ik je verder kunnen helpen. Laat het gerust weten als je nog vragen hebt.

Anouk

Antwoord
Anouk 18 juli 2020 - 08:53

Hoi Linda,

De blog over zelf rijden in Costa Rica staat nu online:
https://bestemmingpuravida.nl/reizen-met-een-huurauto-zelf-rijden-in-costa-rica/

Groetjes,

Anouk

Antwoord

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More