Home Bestemmingen Wat is de beste reistijd voor Costa Rica? Costa Rica per maand bekeken.

Wat is de beste reistijd voor Costa Rica? Costa Rica per maand bekeken.

by Anouk
Published: Updated:
Beste reistijd Costa Rica

Een reis maken door Costa Rica, dat wordt een avontuurlijke. Groene regenwouden, prachtige watervallen, hoge bergen en vulkanen. Puur natuur met een unieke biodiversiteit. Wat moet je weten over het weer en de beste reistijd voor Costa Rica? Het hoogseizoen start in december of wil je juist tijdens de zomervakantie in juli naar Costa Rica? Ik bekijk per maand wat belangrijk is om te weten.

Gepubliceerd op 10 januari 2020
Laatste update: zie datum bovenaan

Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?

Je zal lezen dat de maanden december tot en met april de beste reistijd is voor Costa Rica en dat heeft natuurlijk te maken met het weer. Deze maanden staan gelijk aan het zomerseizoen in het grootste gedeelte van het land. Je hebt de meeste kans op droog en dus mooi weer. Echter, ik vind dit tekort doen aan de rest van het jaar. Het regenseizoen wordt niet voor niets het groene seizoen genoemd, alles leeft in die periode zo mooi op. Daarnaast betekent het niet dat je geen enkele kans op regen hebt tijdens het zomerseizoen.

Het weer en klimaat van Costa Rica is namelijk complex en niet in één zin uit te leggen. Door de verschillende microklimaten is het overal net weer wat anders. En dan hebben we het nog niet over de invloeden van weerfenomeen El Niño gehad. Daardoor is het elk jaar ook weer anders. Lees meer over het weer en klimaat van Costa Rica, ook uitgelegd per regio.

Bekijk de informatie per maand en beslis voor jezelf wat voor jou de beste reistijd voor Costa Rica zou zijn.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Beste reistijd Costa Rica
Wat moet je weten over het weer en de beste reistijd voor Costa Rica?

Costa Rica in december en januari

Wat is belangrijk om te weten?

We beginnen het jaar niet in januari maar in december. December is de start van het droge seizoen in Costa Rica en dus ook van het hoogseizoen. Onze ervaring is dat het pas echt druk wordt in de kerstvakantie, de weken daarvoor is het nog vrij rustig in het land. Ben je van plan om de kerstvakantie in Costa Rica door te brengen en wil je een auto huren? Zorg dan dat je dit ruim van te voren doet. De vraag voor deze periode is hoog en kort voor de kerstvakantie zullen veel bedrijven uitverkocht zijn of de prijzen worden erg omhoog gedreven. Kamperen met de auto’s van Nomad America (nu met korting!) worden ook steeds populairder. De prijzen van deze auto’s zijn onderhevig aan vraag en aanbod en ze zijn steeds vaker door het jaar heen uitverkocht.

In december en januari kan het slecht weer zijn aan de Caribische kant. Hier valt het hele jaar door relatief veel regen vergeleken met de rest van het land.

De grote zomervakantie, dus als de basisscholen en middelbare scholen gesloten zijn, valt in Costa Rica in december en januari. Begin februari gaan de kinderen weer naar school.

Halverwege december vindt het Festival de la Luz plaats in San José. Wij waren erbij in 2018 en vonden het leuk om de parade te bekijken. Ben je dus toevallig die dag in San José dan zou ik even langs gaan!

festival de la luz
Festival de la Luz

Na een rustige start in december wordt het in januari drukker in Costa Rica en het hoogseizoen is echt begonnen. Aan de Pacifische kant valt er minder regen, een bui kan er af en toe nog wel vallen.

De Costa Ricanen zijn ook maar al te blij met het mooiere weer en gaan er graag op uit in de weekenden. Dit heeft gevolgen voor de snelweg 27 (van San José richting Pacifische kust). In januari, soms in februari wordt de snelweg richting de kust op zondagmiddag afgesloten en worden de banen gebruikt voor al het verkeer dat van de kust naar de stad wil. Op deze Facebookpagina worden deze aankondigen (in het Spaans) gedaan. Houd sowieso rekening met drukte op de weg rondom populaire strandbestemmingen zoals op het stuk Herradura – Jacó.

Vanaf december tot en met maart zijn de walvissen voor de kust van Uvita te zien. Echter heb je meer kans om ze te spotten in de tweede periode dat ze hier zijn, namelijk van juli tot en met september.

Kerst en oud & nieuw in Costa Rica

De kerstvakantie is ook de periode dat de Tico’s er graag op uit trekken. Velen hebben vakantie en spenderen deze met de hele familie op de stranden en andere mooie plekken. Bestemmingen die door het jaar heen vrij rustig zijn zoals Playa Coyote, Playa Linda en thermale baden Eco Termales Quepos zijn dan afgeladen vol.

Bekijk voor de zekerheid of de activiteiten die je wil ondernemen op de feestdagen (24, 25 en 31 december en 1 januari) wel mogelijk zijn. Het is beter om op voorhand een accommodatie te boeken.

Vanuit de Facebookgroep Costa Rica – Reistips & Inspiratie gaven deze leden aan dat ze oud & nieuw vierden in:

Puerto Viejo de Talamanca

Evelyne: Er waren veel mensen wat top was, alleen de muziek was slecht (een orkest dat heel lang speelde, echt apart. Er viel niet op te dansen). Het ging niet echt los. Maar ik vond het wel een super leuk plaatsje, misschien wel de leukste tot nu toe.

Sámara

Jordi: Op het strand van Sámara! Heel veel bonfires, vuurwerk en locals die hun eigen muziek draaiden. Hadden een eigen koeltas met drankjes meegenomen. Super gezellig!

Jacó

Ingrid: Jaco was top! Eerst gezelligheid op het strand met bonfires, soort Braziliaans carnavalsoptreden met danseressen. Grote vuurwerkshow van noord naar zuid van alle hotels en daarna sambaband met een spontaan feest midden op de hoofdstraat. Wat een sfeer!

Welke bestemmingen bezochten wij in december en januari?

Costa rica in februari en maart

Wat is belangrijk om te weten?

De maanden februari en maart zijn de piekmaanden van het hoogseizoen. De populaire en zeer toeristische bestemming Manuel Antonio zou ik dan niet echt aanraden om te bezoeken. De temperaturen lopen verder op in maart, met name in Guanacaste kan het warm zijn. Dit is ook de droogste provincie van Costa Rica. Moet je nu vooraf alle accommodaties al boeken? Er is zoveel aanbod dat er altijd wel ergens plek is. Echter zijn er hele populaire en/of kleine accommodaties en deze zullen sneller uitverkocht zijn. Ook kan het zijn dat de prijzen omhoog gaan als er minder aanbod is. Als je op de bonnefooi wil reizen kan dat wel, maar dat gaat misschien gepaard met een hogere rekening.

Belangrijk voor de maand maart is Semana Santa (Pasen). In 2024 is Semana Santa van 24 maart tot 31 maart. Dit betekent net als met Kerst dat de Tico’s er met z’n allen er op uit trekken op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Houd rekening met drukte op de stranden van Costa Rica en in de nationale parken van Costa Rica. In 2025 valt Semana Santa in de week van 14 april. Eind februari of begin maart is er in de regio Dominical/Uvita het grote festival Envision. Dit festival duurt bijna twee weken en zorgt voor veel drukte in die regio.

Welke bestemmingen bezochten wij in februari en maart?
watervallen Nauyaca
Nauyaca in februari

Costa Rica in april en mei

Wat is belangrijk om te weten?

In april en mei vindt de overgang van het zomer- naar het regenseizoen plaats. En dus ook de overgang van het hoog- naar het laagseizoen. Het weer slaat om en de beste reistijd voor Costa Rica zou er volgens velen nu op zitten.

In 2025 valt Semana Santa in de week van 14 april. Dit is een nationale vakantieweek en de Costa Ricanen trekken er massaal op uit.

De maand mei is een hele rustige maand qua toerisme. De hoeveelheid regen neemt toe, maar het regent niet op alle dagen en ook niet altijd heel hard. Een prima maand om Costa Rica te bezoeken. De natuur leeft meteen op na de eerste regenbuien en de normaal hele populaire bestemmingen zijn minder druk bezocht.

Op 15 mei wordt in Costa Rica de beschermheilige van de landbouw geëerd met de dag Día de San Isidro Labrador. In de steden die naar de heilige San Isidro genoemd zijn vinden diverse festiviteiten plaats. Wij waren in 2018 in de stad San Isidro de el Labrador/Perez Zeledon.

Wil je graag meer weten over het regenseizoen? Lees: Costa Rica is het regenseizoen: doen of niet?

Welke bestemmingen bezochten wij in april:

Costa Rica in juni en juli

Wat is belangrijk om te weten?

Juni is net als mei een hele rustige maand qua toerisme. De regentijd zet zich verder door. Echter is er aan de Pacifische kant van Costa Rica een kleine zomer, deze periode valt in juni of juli. Het is pas op het laatst duidelijk wanneer het is en dan valt er significant minder regen. Aan de Pacifische kant valt er verder over het algemeen in de middag of avond een bui. Alles is prachtig groen, de jungle is prachtig en de watervallen zijn de moeite van het bezoeken waard. Costa Rica is zeker de moeite waard tijdens de regentijd.

Aan de Caribische kant van Costa Rica kan het in de maanden juli en augustus veel regenen. In juli hebben de scholen van Costa Rica twee weken vakantie samen met de schoolvakanties in de Westerse landen is er een kleine opleving in drukte qua toerisme.

Vanaf juli tot en met september zijn de walvissen weer te zien voor de Pacifische kust van Costa Rica. Kies bijvoorbeeld voor Uvita om een tour te doen. Lees meer.

Welke bestemmingen bezochten wij in juni en juli?

In juni reisde ik af naar La Fortuna. In juli gingen we naar de waterval Eco Chontales (regio Domincal), echt een plek buiten de gebaande paden.

Wist je dat… Juli de populairste maand is voor Nederlanders en Belgen om naar Costa Rica te gaan? Lees meer over de cijfers het toerisme in Costa Rica.

Costa Rica in augustus en september

Wat is belangrijk om te weten?

Over het algemeen valt er in augustus in de middag of in de avond een bui, aan de Caribische kant kan het nog veel regenen. Daar is het juist mooi in de maand september, dit wordt ook wel de ‘secret summer’ genoemd. Aan de Pacifische kant kan het in september wel veel regenen, daar kun je pech mee hebben.

Op 2 augustus wordt de beschermheilige Virgen de los Ángeles geërd. In de dagen daarvoor vindt de bedevaart naar Cartago plaats naar de basiliek van de heilige maagd. In 2019 liep mijn man Eliseo voor de zevende keer mee. Lees meer over de bedevaart naar Cartago.

September is een goede maand om schildpadden te zien in Costa Rica. Lees meer over de wilde dieren van Costa Rica en bekijk waar je welke soorten wanneer kan zien.

15 september staat in het teken van de onafhankelijkheid. Op deze dag zijn er in Costa Rica en in de rest van Midden-Amerika diverse festiviteiten. Wij vierden het feest mee in de stad San Isidro de el General/Perez Zeledon. Lees meer over de Onafhankelijkheidsdag in Costa Rica.

Welke bestemmingen bezochten wij in augustus en september?
onafhankelijkheid
Fiësta!

Costa Rica in oktober en november

Wat is belangrijk om te weten?

In oktober en begin november kan het weer grillig zijn aan de Pacifische kant. Dit is niet de beste periode om naar Costa Rica op vakantie te gaan. Er kan veel regen vallen in korte tijd. Dit kan zorgen voor overstromingen en aardverschuivingen. Belangrijk is om de verkeersinformatie in de gaten te houden. Gebruik de app Waze om op de hoogte te blijven van de actuele verkeersinformatie. Over het algemeen zijn wegversperringen snel opgelost.

Oktober is de enige maand die ik niet aan zou bevelen voor een vakantie in Costa Rica, maar ook begin november kan nog slecht zijn. Zo zorgde orkaan Eta in 2020 voor veel gevolgen.

In oktober is het vaak nog aardig weer aan de Caribische kust van het land. In oktober gaan er niet dagelijks tours naar het park Corcovado.

Welke bestemmingen bezochten wij in oktober en november?

Bekijk ook de pagina met alle handige reistips voor Costa Rica.

Playa Blanca

Wat zou voor jou de beste reistijd zijn om naar Costa Rica te gaan?

36 comments

Linda | travellersoftheworld 18 januari 2020 - 06:53

Ontzettend handig om te lezen en om te weten. Costa Rica lijkt me zo mooi, maar wij zitten vast aan de schoolvakanties omdat ik leerkracht ben. Juli en augustus klinken niet perfect, maar in sommige delen dus nog prima te doen. Alleen de caribische kant niet

Reply
Anouk 18 januari 2020 - 14:16

Dank je wel Linda! Voor juli en augustus zou ik meer aan de Pacifische kant blijven. Beleef het groene seizoen in Costa Rica, alles leeft dan zo mooi op vind ik. het is zeker de moeite. En in sommige delen van het land kan het hele jaar door regen vallen.

Reply
Diana 20 januari 2020 - 04:50

Super handig artikel om te lezen. Costa Rica staat al een hele lange tijd hoog op mijn bucket list en dan vooral om de prachtige ruige natuur. Handig is wel dat ik kan gaan wanneer ik wil omdat ik zelf alles kan indelen. Wie weet wat 2021 gaat brengen want 2020 zit al ver vol met plannen.

Reply
Anouk 20 januari 2020 - 15:37

Dat zou leuk zijn als je Costa Rica volgend jaar zou kunnen bezoeken! Op en top natuur en genoeg activiteiten om te ondernemen. Handig als je kunt bekijken welke tijd van het jaar jou het leukste lijkt. Maar eerst de andere leuke vakanties en uitstapjes in 2020!

Reply
Janet 22 januari 2020 - 09:49

Ik heb geen concrete plannen om naar Costa Rica te gaan, maar het lijkt me een heerlijke bestemming. Handig overzicht zo.

Reply
Anouk 22 januari 2020 - 17:26

Mocht je ooit de plannen hebben dan kun je aan de hand van dit overzicht bekijken wanneer je graag zou willen gaan 🙂

Reply
Brigith 24 januari 2020 - 06:19

Super handig overzicht! September spreekt mij wel erg aan vanwege de schildpadden en walvishaaien.

Reply
Anouk 24 januari 2020 - 13:53

Wist je dat ze in die periode massaal aan land komen bij Ostional…? Dat zou zeker iets zijn om mee te nemen in de planning!

Reply
Aniek 24 januari 2020 - 03:02

Goed om te weten! Costa Rica staat hoog op mijn wensenlijst!

Reply
Anouk 24 januari 2020 - 13:51

Leuk! Er zijn zeker genoeg avontuurlijke activiteiten te ondernemen!

Reply
Anne - Ditisanne.nl 24 januari 2020 - 05:31

Wat een handig overzicht; ook hier staat Costa Rica nog niet echt op de wishlist maar het is wel handig om te weten wanneer je het beste kunt gaan.

Reply
Anouk 24 januari 2020 - 13:52

Klopt, elke periode heeft toch wel zo zijn dingen die belangrijk zijn om te weten. Zo kun je de vakantie goed voorbereiden.

Reply
Kelly 24 januari 2020 - 12:14

Handig overzicht want ik wil al jaren naar Costa Rica, maar heb de laatste drie jaar vakantie gehad in oktober. Dit jaar ook weer. Ik ga er wel een keer rekening mee houden want ik wil echt heel graag een keer gaan, maar dan wel in een betere maand. Ik ben niet zo’n fan van stromende regen, haha.

Reply
Anouk 24 januari 2020 - 13:54

Haha ja… Als ik een maand zou moeten kiezen die ik niet aan zou raden is dat toch wel oktober. Dan heb je wel echt veel kans op regen.

Reply
Marcella 24 januari 2020 - 14:20

Mooi overzicht! Costa Rica staat hoog op mijn wishlist, de natuur lijkt me er te gek. Wel zou ik liefst in onze koude periode gaan, lijkt me een stuk aangenamer.

Reply
Anouk 25 januari 2020 - 09:33

Het is inderdaad precies omgekeerd, de zomer begint in december. Zo kun je fijn even aan de kou van Nederland ontsnappen.

Reply
Jenny 24 januari 2020 - 15:07

Wat een handig overzicht! Ik dacht dat december de beste reistijd was, naar de tickets zijn schreeuwend duur in de kerstvakantie. Goed om te weten dat de zomervakantie ook best een goede optie is. En walvissen zijn helemaal tof.

Reply
Anouk 25 januari 2020 - 09:34

Oef ja het is ontzettend duur om in de kerstvakantie te gaan… Niet alleen vanwege de vliegtickets. De hoge prijzen kun je omzeilen door buiten het hoogseizoen te reizen.

Reply
Marcha 26 januari 2020 - 02:15

Wat handig, zo’n blog zag ik nog niet eerder! Ooit hopen wij ook nog deze kant op te gaan, wat lijkt het me prachtig daar.

Reply
Anouk 26 januari 2020 - 11:03

Leuk Marcha! Een klein land vol met diverse landschappen en ontzettend veel planten- en diersoorten. Dus als je van de natuur houdt…

Reply
Esther 26 januari 2020 - 03:30

Handig om te weten! Ik zou graag naar Costa Rica gaan alleen zijn wij gebonden aan de schoolvakanties. En ik zie dat juli en augustus niet fantastisch zijn. Ook lijkt het me leuk als de kinderen iets ouder zijn en je kan canopyen door de jungle en dat soort avontuurlijke activiteiten!

Reply
Anouk 26 januari 2020 - 11:04

Dat is misschien wel leuker voor de kinderen inderdaad, dat ze ook zo volop kunnen meegenieten van alle activiteiten en van alle indrukken die jullie dan op doen.

Reply
Linda 12 juli 2020 - 04:24

Hallo Anouk, super handig overzicht! Wij hopen in maart 2021 naar Costa Rica te gaan. Ik vroeg me alleen af of het een veilig land is om zelf in rond te reizen en zijn de wegen een beetje goed gangbaar?

Reply
Anouk 12 juli 2020 - 09:11

Hoi Linda,

Fijn dat je het overzicht goed kunt gebruiken! Costa Rica is een ideaal land om zelf met een huurauto te gaan verkennen. Het is veilig en de meeste wegen zijn geasfalteerd. Je kunt zeker ook buiten de gebaande paden gaan en over niet geasfalteerde wegen naar bestemmingen en accommodaties reizen. Vaak is dit ook goed te doen, de accommodatie informeert je als het goed is over de condities van de weg.
Houd er wel rekening mee dat niet alle afstanden even snel te overbruggen zijn. Hoewel het land niet groot is moet je daar rekening mee houden als je de route maakt. Ik ben toevallig bezig met een blog over zelf rijden in Costa Rica, deze zal binnenkort online komen en zal verschijnen bij de rest van de reistips voor Costa Rica: https://bestemmingpuravida.nl/reistips-costa-rica/.
Mocht je benieuwd zijn wat anderen vinden van zelf rijden in Costa Rica dan zou je eens de Facebookgroep kunnen proberen die hoort bij mijn website: Costa Rica – Reistips en Inspiratie. Hier zijn al vele ervaringen gedeeld.

Hopelijk heb ik je verder kunnen helpen. Laat het gerust weten als je nog vragen hebt.

Anouk

Reply
Anouk 18 juli 2020 - 08:53

Hoi Linda,

De blog over zelf rijden in Costa Rica staat nu online:
https://bestemmingpuravida.nl/reizen-met-een-huurauto-zelf-rijden-in-costa-rica/

Groetjes,

Anouk

Reply
Jolein Gerritsen 18 augustus 2021 - 14:27

Hoi Anouk,

We hebben de tickets al geboekt voor volgend jaar. Van 2o juli tot en met 8 augustus 2022 zijn wij samen met onze jongens van dan 11 en 12 jaar te vinden in Costa Rica. We gaan een rondtour maken met een 4×4. Heb je tips voor activiteiten, mooie plekjes en leuke accommodaties die we eigenlijk niet mogen missen. Heb al veel op je site gelezen, maar misschien heb je nog een paar geheimpjes ((-;

Jammer dat jullie hebben moeten stoppen met jullie lodge…Hopelijk komt er weer andere mooie plannen op jullie pad.

Jolein

Reply
Anouk 20 augustus 2021 - 13:38

Hoi Jolein,

Dank je wel en leuk dat je Bestemming Pura Vida gevonden hebt! Wat leuk dat jullie van plan zijn om als gezin naar Costa Rica te gaan. Een mooi vooruitzicht.
Alles waar ik ben geweest en waar ik ervaring mee heb staat online, hier geen geheimpjes meer 😉 Plan vooral de vakantie niet te vol, kijk hoe het jullie bevalt en welk tempo fijn is. Het kan een vakantie vol indrukken worden! In positieve zin, er is zoveel te doen en te beleven. Vraag ook vooral rond bij de accommodatie waar je bijvoorbeeld kunt gaan zwemmen, waar gaat de lokale bevolking naartoe? Dat is misschien wel leuk voor de jongens. Zo is er bij Curubandé een leuke plek om te zwemmen, dat is een dorpje vlakbij het nationale park Rincón de la Vieja. Wij vonden het heel leuk om de vulkanische activiteit te ervaren! In april zijn we in de regio van Quepos naar de hangbruggen van Los Campesinos geweest, dat vonden we ook een leuke dagtrip.

Veel succes en plezier met de voorbereidingen, als er nog vragen zijn stuur maar een berichtje.

Groetjes,

Anouk

Reply
Laura 7 mei 2022 - 15:42

Hoi Anouk,

Als jong koppel zouden we graag dit jaar laatste week van november en eerste twee weken van december naar costa rica gaan. We lezen veel dat het nu net slecht weer is aan de ene kant en beter aan de andere kant? Wat zijn jouw ervaringen met het weer in die periode? Is dit een goede reistijd?
Groetjes
Laura

Reply
Anouk 8 mei 2022 - 02:37

Hoi Laura,

Leuk dat jullie naar Costa Rica willen reizen! En dat jullie Bestemming Pura Vida gevonden hebben 🙂
Wij wonen in de regio van Dominical en in die periode zitten we in de overgang naar de zomer. Zeker ook in Guanacaste is dat een mooie periode om te reizen. In Guanaste is het dan vaak al wat droger maar alles is nog prachtig groen. Zo was ik afgelopen november in Ostional. Wat mij betreft is de laatste week van november / eerste twee weken december een prima periode, neem voor de zekerheid een regenjas mee want een bui kan er zeker nog wel vallen. Dat is in andere maanden van de zomer overigens ook zo, je kunt dat nooit echt helemaal uitsluiten. Kunnen jullie iets met deze informatie?

Groet, Anouk

Reply
Kim 3 augustus 2022 - 14:29

Hi Anouk, Ik had een beetje mijn zinnen gezet op ergens in november. De overgang van nat naar droog maar lees bij jou dat november niet zo’n beste maand is. Lees met veel plezier je blog en alles op insta! Keep it up! Groetjes Kim

Reply
Anouk 3 augustus 2022 - 15:46

Hoi Kim,

Leuk dat je Costa Rica overweegt! Het kan inderdaad nog aardig spoken in november. Hoe later in de maand, hoe beter zou ik denken.

Leuk ook dat je alles volgt 🙂

Groetjes Anouk

Reply
Emmeken 13 augustus 2022 - 07:18

Hi Anouk,

Wij zitten vast aan de maand oktober. Welke bestemmingen in Costa Rica zou je aanraden voor deze maand? Meer aan de Caribische kant blijven?

Reply
Anouk 15 augustus 2022 - 11:36

Hoi Emmeken,
Dan heb je de beste kans op goed weer 🙂

Reply
Inge Hakze 28 december 2022 - 12:48

Hoi Anouk,
Ik zie door de bomen het bos niet meer 🙁
Ik wil met mijn zoon van 18 een rondreis door Costa Rica maken, zoals zo velen.
Maar is de kerstvakantie of de mei vakantie nu de beste optie?

Reply
Anouk 28 december 2022 - 14:08

Hoi Inge,
Qua beste kans op goed weer de kerstvakantie. Maar dit is ook de drukste en duurste periode om door het land te reizen. Dan kies je het beste de meivakantie.
De Caribische kust valt altijd buiten de seizoenen, daar is geen apart droog of regenseizoen voor vastgesteld.

Reply
Anouk 28 december 2022 - 14:59

Mocht het iets zijn… Ik werk in Costa Rica voor het Nederlandse reisagentschap Edventure. Mocht je het ook fijn vinden om een lokaal Nederlands contact te hebben.
https://edventure-reizen.nl/

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.