Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?

door Anouk
0 reacties

Een reis maken door Costa Rica, dat wordt een avontuurlijke. Groene regenwouden, prachtige watervallen, hoge bergen en vulkanen. Puur natuur met een unieke biodiversiteit. Er zijn ontelbaar veel verschillende plant- en diersoorten. Het land is niet veel groter dan Nederland maar beschermt meer dan een kwart van de natuur met o.a. nationale parken. Wil je weten wat de beste reistijd is voor Costa Rica? Ik geef antwoord op deze vraag, samen met nog vier andere veel gestelde vragen. Lees snel verder en je krijgt een introductie op Costa Rica als vakantieland. 

wildkamperen costa rica

1. Wat is de beste reistijd voor Costa Rica?

Je zal lezen dat de periode december tot en met april de beste reistijd is voor Costa Rica. Deze periode staat ook wel bekend als de droge periode en tijdens deze maanden heb je de meeste kans op mooie, zonnige dagen. Dit betekent niet dat er helemaal geen regen valt, met name aan de Caribische kant en in de hoger gelegen delen kunnen er nog best wat buien vallen. Daar waar het wel lang droog is zoals in Guanacaste gaan de bomen en planten de regen wel missen. De blaadjes gaan hangen, worden bruin of vallen er af. Met de regen leven de regenwouden weer op en zien ze er prachtig vol uit. Daarnaast is het ontzettend warm overdag, ook wel iets om rekening mee te houden.

Dus wat is dan de beste reistijd? Dat kan de droge periode zijn, maar doordat dit het hoogseizoen is zal het drukker zijn en zullen de prijzen hoger liggen. Vlak de maanden van het regenseizoen zeker niet uit. Zoals ik zei leven de planten en bomen er enorm van op en je hebt meer kans om bepaalde diersoorten te zien. Zo zijn de walvissen van juli tot en met september bij Uvita, zijn er meer plekken waar schildpadden aan land komen om eieren te leggen zoals in Matapalo en glaskikkers komen naar beneden om zich voort te planten. Je moet dus voor jezelf bepalen wat voor jou de beste reistijd is, wat wil jij graag beleven? Voor mij is de beste reistijd voor Costa Rica niet alleen beperkt tot de maanden december tot en met april. 

Waar kun je wanneer welke dieren zien? Klik hier voor meer informatie.

2. Hoe zit het met het weer?

Een vraag over het weer is vaak gerelateerd aan de beste reistijd voor Costa Rica. Vaak wordt er gevraagd naar het weer in een bepaalde maand, dit gaat vaak over de maanden in de regentijd. Als we dat maar eens konden weten. Ook wat dat betreft leven we met de dag. Het weer in Costa Rica is ontzettend onvoorspelbaar en daarbij kan het ene jaar weer heel erg verschillen met het andere jaar. Er zijn in dit kleine land verschillende microklimaten te vinden die dit allemaal beïnvloeden. Die zorgen natuurlijk voor de verschillende landschappen en de unieke diversiteit in flora en fauna.

Vergeet de weersvoorspellingen dus maar. Wat ik je over het weer mee kan geven is hoe het over het algemeen is. Guanacaste is de droogste regio en de meeste regen valt aan de Caribische kant. Over het algemeen zijn de ochtenden tijdens de regentijd droog en regent het in de middag en/of avond. Dit kan een fikse regenbui met onweer zijn maar ook miezerregen. Over het algemeen is het in de maanden juli en augustus slecht aan de Caribische kust terwijl er in dezelfde maanden sprake is van een kleine zomer aan de Pacifische kant. Daar is het juist weer slecht in de maanden oktober en november. Het weer kan dan echt grillig zijn. Daarbij kan het lokaal ook nog eens verschillen: hier kan het stortregenen terwijl het een half uur verderop droog is.

Lees hier wat je nog meer moet weten over het regenseizoen.

uvita

3. Wat is de beste manier om door het land te reizen?

Qua vervoer kun je ervoor kiezen om met het openbaar vervoer te gaan of om een auto te huren. Reizen met het openbaar vervoer is een goedkope optie maar kan wat omslachtig en tijdrovend zijn. Aan te raden is om vooraf de mogelijkheden op de gewenste route uit te zoeken zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Op sommige stukken zijn shuttles beschikbaar maar deze kunnen prijzig zijn.

Een auto geeft je veel vrijheid en is wat mij betreft de beste manier om Costa Rica te verkennen. Het maakt je minder afhankelijk en biedt je de kans om van de gebaande paden naar de minder druk bezochte plekken te gaan. Een 4×4 komt daarbij goed van pas. Sommige wegen zijn slecht begaanbaar en een hoge auto rijdt dan lekkerder. Als je de bergen in gaat is een auto met meer kracht ook fijner. Lijkt kamperen je wel wat? Dan kun je voor een auto met daktent kiezen.

Meer over dit onderwerp vind je hier.

4. Is Costa Rica veilig om doorheen te reizen?

Ja. Punt. Ik heb best wat (alleen) gereisd en ik heb geleerd dat je met gezond verstand heel ver komt. Je kunt overal de pech hebben een ongeluk te krijgen of de verkeerde personen tegen te komen, dat is helaas nou eenmaal zo. Maar gebruik je je gezonde verstand dan is Costa Rica een land waar je veilig doorheen kunt reizen.

Wat versta ik onder gezond verstand? Ga niet zomaar in het donker op pad waar je niet bekend bent, als je alleen reist laat het thuisfront weten waar je bent en wat ongeveer je plannen zijn, laat je waardevolle spullen niet onbeheerd achter, laat je informeren door de lokale bevolking en vertrouw altijd je onderbuikgevoel. Liften vind ik eigenlijk nooit zo verstandig maar dat is persoonlijk.

De Tico’s zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Dit merkten wij weer toen we onlangs zonder reservewiel net voor het donker met een lekke band kwamen te staan. Je zal hier kennismaken met de gastvrijheid van de pura vida. Ik kan het je natuurlijk van harte aanraden om deze op te komen zoeken.

instagram costa rica

5. Hoe zit het met het geld?

In Costa Rica kun je met twee munteenheden terecht: met de Costa Ricaanse Colon en met de Amerikaanse Dollar. Het is even lastig met omrekenen maar qua koers is het gunstiger om met Colones te betalen. Soms hebben pinautomaten Dollars niet op voorraad en als je met het openbaar vervoer reist is het makkelijker betalen met Colones. Niet alle banken accepteren alle Nederlandse bankpassen en niet overal kun je met creditcard betalen.

Nog niet uitgelezen? Hier vind je meer algemene informatie over Costa Rica.

Wil je graag van de gebaande paden gaan? Dan heb ik deze tips heb ik voor je.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More