Waarom ik nationaal park Manuel Antonio liever niet aanbeveel

door Anouk

Een artikel bomvol informatie. Je leest hier over de andere kant van Manuel Antonio, praktische informatie en tips als je het park wil bezoeken, mooie projecten in de buurt, alternatieven voor als je het park liever niet bezoekt en praktische informatie met betrekking tot Quepos.

Gepubliceerd op 3 januari 2019
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Vanaf april 2021 zal het park op maandag geopend zijn. Op dinsdag is het park gesloten. Vanaf woensdag tot en met maandag zal het park geopend zijn van 7:00 tot 16:00.

Nationaal Park Manuel Antonio – Google Maps

Nationaal park Manuel Antonio

Klein maar o zo populair: het park Manuel Antonio. Het is misschien wel het bekendste nationale park van Costa Rica. Het park wordt veel bezocht vanwege de gunstige ligging, het is er mooi en er is veel wildlife. Ik ben er zelf twee keer geweest. De eerste keer was tijdens mijn vakantie, toen ik nog niet beter wist ging ik op pad met een gids. De tweede keer gingen Eliseo en ik samen. Hij kende het park nog niet en ik wilde het eens met andere ogen bekijken.

Ik weet het, het zal altijd een discussie blijven. We horen de verschillen ook in de ervaringen van onze gasten. Van ‘het zijn de mooiste stranden die ik ooit gezien heb’ tot ‘dit hadden we niet moeten doen’.  Inmiddels weet ik meer over de situatie van het park. Omdat het zoveel bejubeld wordt wil ik ook eens de andere kant aan het licht houden zodat je voor jezelf een goede afweging kunt maken.

manuel antonio

– De gidsen

Het is niet verplicht maar het park is te bezoeken met een gids, ik heb dit ook gedaan tijdens mijn vakantie. Vanaf de ingang lopen de gidsen allemaal de hoofdweg (een breed geasfalteerd pad) af naar het grote strand Playa Manuel Antonio. Ze komen niet op de andere paden. Wanneer de toeristen op het grote strand zijn afgeleverd gaan de gidsen zo snel mogelijk weer terug naar de hoofdingang in de hoop op een volgende groep. Het is natuurlijk leuk als je een mooie foto kunt maken door de telescoop van de gids, maar dat kan in andere parken ook. De paden in het park zijn goed onderhouden en overal staan bordjes. Ik kan het je dus aanraden om zelf het park te bezoeken zodat je de vrijheid hebt om van de hoofdweg af te gaan.

De kwaliteit van de gidsen is twijfelachtig. Ik kan natuurlijk niet alle gidsen over een kam scheren maar er zijn gidsen die profiteren van de populariteit van het park. Toen ik er was met Eliseo hoorde we een gids zeggen: ‘ Luister! Dat is een toekan.’ Maar dat was helemaal geen toekan.

manuel antonio

– De dieren

De foto bovenaan zegt natuurlijk alles. Helaas zijn er mensen die het toch niet kunnen laten om de dieren te voeren. De capucijnerapen en de wasberen hebben inmiddels ook heel goed in de gaten wat er allemaal in die tassen zit die op het strand liggen. Als je niet uitkijkt jatten ze er alles uit, eetbaar of niet. De dieren kunnen er ziek van worden. Ik maakte mee dat een wasbeer een kijkje kwam nemen in mijn rugzak terwijl ik er gewoon naast zat.

manuel antonio

– De ligging

Het park is klein en inmiddels omringd door hotels en restaurants. Hierdoor is het park geïsoleerd en hebben de dieren weinig tot geen ruimte om het gebied in of uit te gaan. Als de dieren zich niet goed kunnen verplaatsen kunnen ze ook geen andere soortgenoten opzoeken als ze zich willen voortplanten. Daardoor komt de genetische variatie in gevaar terwijl dit juist zo belangrijk is voor het overleven.

– De druk op het park

Vanwege de populariteit is er een limiet aan het aantal bezoekers gesteld. Er mogen door de week 600 mensen in het park zijn, in de weekenden is dit aantal 800. Als dit aantal bereikt is moet je aan de poort wachten tot er bezoekers naar buiten komen. Er zijn problemen met de sanitaire voorzieningen, het park is daarom minstens twee keer gesloten geweest de afgelopen maanden. Vanuit de regio wordt er gewerkt aan het verspreiden van de toeristen over andere lokale projecten. Zo wordt de druk verlaagd op Manuel Antonio zelf en kunnen er meer mensen profiteren van het toerisme.

Hoe is de verdeling bezoekers ten opzichte van andere nationale parken? Hoeveel mensen komen er naar het kleinste nationale park van Costa Rica? Lees er meer over in de blog ‘Toerisme in Costa Rica: wat zeggen de cijfers?

manuel antonio

Praktische informatie en tips voor een bezoek aan het park Manuel Antonio

  • Het park is altijd op maandag gesloten. Op de andere dagen, ook op feestdagen, is het park geopend van 7:00 tot 16:00. Vanaf april is het park op maandag geopend en op dinsdag gesloten.
  • De entree is $16, kinderen jonger dan 12 jaar betalen geen entree. Tickets kunnen online besteld worden, bekijk de website.
  • Als je met de auto richting de ingang rijdt krijg je eerder al parkeergelegenheid aangeboden. Ze proberen je te stoppen maar je kunt bijna helemaal doorrijden tot de ingang. Dit scheelt je een stukje lopen heuvel op.
  • Alcohol is niet toegestaan, water en frisdrank mag je wel meenemen. Fruit en brood mag ook mee naar binnen maar producten zoals chips niet. Soms controleren ze je tas bij de ingang.
  • De zon is erg sterk in Costa Rica dus vergeet je zonnebrand niet.
  • Sta om 7:00 aan de poort om de drukte voor te zijn.
  • Ook voor de dieren is het aan te raden om vroeg te gaan, dan zijn ze het meest actief.
  • Zoek je een plek om te lunchen naderhand? Bij het restaurant met het vliegtuig schijn je een mooi uitzicht te hebben.
Bekijk hier welke accommodaties er beschikbaar zijn in Manuel Antonio.

Projecten

Door naar de mooie projecten in de omgeving. Wellicht heb je de aflevering van ‘Helden van de Wildernis’ gezien met daarin Sam en haar ‘Sloth Institute’. Ze is zo toegewijd dat ze ook wel de luiaardmoeder wordt genoemd. Je kunt ze steunen door middel van donaties. Om het contact met mensen zo min mogelijk te houden is er geen mogelijkheid om de luiaards te bezoeken.

Ook te vinden in Manuel Antonio is Asomacao. De prachtige Scarlet Macaw was hier uitgestorven maar dankzij dit project groeit de populatie weer. Het doel is onder andere de populatie van Carara met de populatie in Drake Bay in het zuiden van Costa Rica te verbinden. Ik geniet er zo van als ik deze vogels zie, hopelijk keren ze door dit project ook weer terug in ons dorp Dos Bocas. Naast onderzoek richten ze zich ook op het onderwijs in de regio. Er zijn mogelijkheden voor vrijwilligerswerk en gasten van het luxe boutique hotel Gaia kunnen een rondleiding krijgen.

Een stukje buiten Quepos vind je non-profitorganisatie Kids Saving The Rainforest. Je kunt er terecht voor tours en vrijwilligerswerk, al is het maar voor een dag. Hier wordt heel veel gedaan: zo is er een wildlife sanctuary, een reddingscentrum, een dierenkliniek en plaatsen ze bruggen over openbare wegen zodat dieren veilig kunnen oversteken. The Blue Banyan Inn is een accommodatie op hetzelfde terrein waar je kunt verblijven.

Helaas is er ook in Costa Rica nog veel zwerfafval te vinden, de rivier Tarcoles is zelfs de meest vervuilde rivier van Centraal-Amerika. Wil je graag een bijdrage leveren aan een schoner Costa Rica? Check dan Operation Rich Coast. Ze posten regelmatig de schema’s voor beach clean ups met locaties door heel Costa Rica op Facebook en Instagram.

manuel antonio

Alternatieven voor nationaal park Manuel Antonio

Nationaal park Carara

In de regio zou natinaal park Carara een mooi alternatief kunnen zijn. Het park is zeker geschikt om verschillende vogelsoorten te spotten maar wij zagen ook nog twee groepen Capucijnerapen. Ik vind een bezoek aan het park voor herhaling vatbaar, helaas ligt het net iets te ver voor een dagtrip vanuit ons huis. Door de ligging zou het een mooie tussenstop kunnen zijn als je vanuit het noorden naar het zuiden reist of als je onderweg bent naar San José.

Hacienda Baru

Een stukje ten noorden van Dominical vind je Wildlife Refuge Hacienda Baru. Ze zijn hier erg gericht op het eco-toerisme en er is een accommodatie. De dieren hebben hier meer bewegingsruimte door bijvoorbeeld bruggen die over de snelweg gespannen zijn.

Hacienda Baru

Los Campesinos

Verblijf je wel in de buurt van Manuel Antonio en ben je op zoek naar een dagtrip? Op een uurtje rijden van Quepos ligt Los Campesinos. Loop over de twee hangbruggen en geniet van het uitzicht op de boomtoppen en de waterval. Een bestemming die buiten de gebaande paden ligt, het is dan ook aan te raden om er met een 4×4 naartoe te rijden. Het is ook een uitstekende manier om de lokale bevolking te steunen. Zij hebben dit project namelijk zelf opgezet, ze hebben hun eigen werkgelegenheid gecreëerd. Lees meer over Los Campesinos .

Los Campesinos

Nationaal park Corcovado

Het is de moeite om verder naar het zuiden af te reizen. Bezoek Peninsula Osa, het stukje van Costa Rica met de meeste biodiversiteit. Wij bezochten via Drake Bay Corcovado en hadden een geweldige ervaring. Lees alles over nationaal park Corcovado.

Lees ook alles over de wilde dieren van Costa Rica.

Quepos

Niet meteen een bestemming die ik aan zou raden. Het is druk en niet mooi. Ik zal dan ook alleen de praktische dingen delen die je hopelijk op weg kunnen helpen.

Je zou voor Quepos kunnen kiezen als uitvalsbasis om naar Manuel Antonio te gaan. Het park ligt op 7 kilometer afstand van Quepos. Het is relatief makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer en er rijden elk half uur bussen naar het park toe (335 Colones/€0,50 per rit). Wij komen er regelmatig voor inkopen, bank- en gemeentezaken. Tijdens mijn vakantie verbleef ik in het hostel Wide Mouth Frog. Het hostel beschikt over een zwembad, keuken en restaurant en ligt op loopafstand van het busstation. Er zijn diverse geldautomaten en apotheken in de stad te vinden. Musmanni is een bakkerij vlakbij het busstation, ideaal als je nog even snel wat te eten wil halen. Als wij lunchen in Quepos doen we dat vaak bij Lucas, ook om de hoek van het busstation. De sportfan kan hier zijn hart ophalen, er zijn meerdere tv’s waar diverse wedstrijden op worden uitgezonden. Mocht je nog een souvenir zoals een Boruca-masker zoeken dan kun je in het souvenirwinkeltje tegenover Lucas terecht. 

Bekijk hier welke accommodaties er nog meer beschikbaar zijn in Quepos.

Openbaar vervoer

Er is één busstation in Quepos, een busstation dat eigenlijk te klein is. Vanuit San Jose rijdt Tracopa met direct bussen van en naar Quepos en Manuel Antonio. Het zijn de knalroze en -groene bussen. Vanuit Puntarenas, Jaco (gele bussen), Matapalo, Dominical, San Isidro de el General en Uvita (groene bussen) rijden er stopbussen. Het reizen met deze bussen neemt vaak wel een aantal uur in beslag, verkijk je daar niet op.

Lees ook over de andere nationale parken van Costa Rica die ik bezocht heb.

Start je net met het voorbereiden van de vakantie? Bekijk deze praktische tips voor een vakantie naar Costa Rica.

manuel antonio

Heb jij het park Manuel Antonio bezocht?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More