Nationaal Park Rincón de la Vieja: avontuurlijk en divers

door Anouk

Het borrelt en het rookt. Welkom in nationaal park Rincón de la Vieja: een park voor de avonturier. De actieve vulkaan laat je de activiteit op verschillende manieren zien. Met een ronde van ongeveer 1,5 uur brengt het pad Las Pailas je er langs. Er is niet alleen vulkanische activiteit te zien, je kunt ook naar een mooie waterval lopen. Er is voor ieder wat wils.

Gepubliceerd op 14 december 2019
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Deze bestemming wordt lang niet altijd in de routes opgenomen. Als je van mooie wandelingen houdt dan zou ik dit park zeker aanraden. Het pad naar de krater is al langere tijd gesloten vanwege de activiteit, ook in 2020 is de vulkaan meerdere keren uitgebarsten. Maar dat mag de pret niet drukken. We lopen het pad Las Pailas en het pad naar de waterval La Cangreja en vinden beide zeker de moeite waard. Wij zijn er eind november en het is heel rustig in het park.

Het pad Las Pailas

De route van drie kilometer brengt je langs verschillende interessante punten waar je de vulkanische activiteit kun zien. Dit is het gedeelte waar het borrelt, waar het rookt en… waar het stinkt. De complete belevenis. Reis je met kinderen of heb je niet per se zin in een stevige wandeling dan is dit de wandeling om aan te raden binnen het park. De waterval aan het eind wordt de ‘seasonal waterfall’ genoemd. Tijdens ons bezoek eind november komt er veel water naar beneden, maar dit is dus niet het hele jaar zo.

Wij doen ongeveer 1,5 uur over Las Pailas, we hebben de wandeling naar de waterval La Cangreja al in de benen. Er zijn hier en daar een paar trappen maar het pad is goed begaanbaar en het is zeker een mooie wandeling.

Vanaf 14:00 is er geen toegang meer tot dit pad.

De waterval La Cangreja

Zin in een meer uitdagende wandeling? Kies voor het pad naar de watervallen. Je kunt er twee bezoeken, het pad splitst zich na een paar kilometer uit. Wij kiezen voor de waterval La Cangreja. We lopen 5 kilometer heen en 5 kilometer terug, wij doen er 4 uur over. Hier is geen aangelegd pad en onderweg zien we verschillende vegetatie. Zo lopen we door het bos waarbij we uit moeten kijken voor alle boomwortels, later komen we bij een open vlakte waarbij we uitzicht hebben op de oceaan. Puur natuur. Wij hebben een zeldzame dag met bewolking en een beetje regen en eigenlijk zijn we daar wel blij mee. De zon zal goed branden op de open vlakte, zorg voor voldoende water voor onderweg en eventueel een pet. Het laatste stukje is best een beetje pittig met wat klimmen en klauteren. We moeten uitkijken dat we niet uitglijden. Nogmaals: hier ligt geen aangelegd pad.

Vanaf 12:00 is er geen toegang meer tot het pad naar de watervallen.

Wilde dieren

Vooraf had ik van meerdere mensen gehoord dat ze veel wilde dieren hadden gezien. Ook wij hebben dat geluk, op beide paden zien we diverse wilde dieren. We zien capucijnerapen (zie foto), slingerapen en we horen een groep brulapen. We zien een soort pauw, de prachtige Blue Morpho komt een aantal keer voorbij en we zien twee herten. Ik moet toegeven dat we de meeste dieren zien door Eliseo’s goede ogen, ik moet nog steeds goed letten waar ik loop…

Praktische informatie nationaal park Rincón de la Vieja

Het park is op maandag gesloten. Van dinsdag tot en met zondag is het park geopend van 8:00 tot 15:00. De toegangsprijs voor volwassenen is $15, voor kinderen van 6 tot 12 jaar $5. Je kunt bij de kassa met een creditcard betalen. Bij de entree moet je je paspoort laten zien, je moet jezelf namelijk in- en uitchecken bij de ingang van het park. Na de ingang is er een toilet en een souvenirwinkel.

Je krijgt toegang tot het park via een privé weg. Je betaalt 700 Colones per persoon voor de toegang tot deze weg. De weg vanaf Liberia door Curubandé tot aan de ingang van de park is geasfalteerd.

Door te kiezen voor beide wandelingen zijn wij uiteindelijk van 9:00 tot 15:00 in het park geweest.

Wij hadden dus een zeldzame dag met bewolking en een beetje regen. Met de gedachte dat we naar Guanacaste (de droogste provincie van Costa Rica) zouden gaan hadden we er niet aan gedacht om een regenjas mee te nemen. Maar zo leren we weer, er kan altijd een bui vallen. Gelukkig lagen er nog een paar poncho’s in de auto. Vanwege de temperatuur is luchtige kleding aan te raden, een lange broek is niet nodig. Goede schoenen met grip zijn zeker een aanrader voor het pad naar de waterval La Cangreja.
Wat is in het algemeen handig om mee te nemen? Bekijk de paklijst voor Costa Rica.

Overnachten in Curubandé bij nationaal park Rincón de la Vieja

Curubandé is een klein dorpje op de weg naar het park, vanaf hier is het ongeveer een kwartier rijden naar de ingang. Wij kozen voor een overnachting bij El Sol Verde. Je kunt hier een kamer huren of kamperen, wij kozen voor een ‘tenthuisje’. Eigenaar Gerard legt je met alle plezier de informatie over het park uit en ook wat er nog meer te doen is. Zo is er een gratis toegankelijke poel waar je kunt zwemmen: Posa La Pipa. Neem samen met de dorpsgenoten een heerlijke duik, het is ongeveer twintig minuten lopen.

Bij de soda Curubandé hebben wij twee keer prima gegeten en gedronken, beide keren samen voor 15 euro. Vanaf het park rijd je langs de soda op, dus ook als je niet in Curubandé overnacht kun je hier even stoppen voor een maaltijd. Lees ook: Wat bestel je in een soda?

Geen auto? Curubandé is vanaf Liberia met de bus of met een uber te bereiken.

Bekijk hier welke andere accommodaties er beschikbaar zijn in Curubandé.
Bekijk hier welke accommodaties er beschikbaar zijn in Liberia.
El Sol Verde

ICE

ICE is het bedrijf van de Costa Ricaanse overheid dat verantwoordelijk is voor alle elektriciteit in Costa Rica. Nu zie je regelmatig wagens van ICE rondrijden, maar we vonden dat we er opvallend veel zagen toen we in Curubandé waren. De vulkanische activiteit is niet alleen interessant voor de bezoekers van het park, maar de Costa Ricaanse overheid heeft er een station gebouwd om de activiteit te kunnen onderzoeken en monitoren. Daarnaast wordt de warmte gebruikt om elektriciteit op te wekken, het nationale park en het dorp Curubandé worden hiervan voorzien. Nu laat ik mijn fantasie bij dit soort dingen de vrije loop en vraag ik me altijd af of er niet stiekem ook nog andere dingen gedaan worden (of heb ik teveel Stranger Things gekeken?).

Bekijk ook het overzicht van nationale parken van Costa Rica.

Neem jij NP Rincón de la Vieja op in jouw route?

Nationaal park Rincón de la Vieja

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More