Home Costa Rica Wat bestel je in een soda in Costa Rica?

Wat bestel je in een soda in Costa Rica?

by Anouk
Published: Updated:
eten costa rica

Lokaal eten in Costa Rica doe je in een soda. Deze kleine restaurants kom je op veel plekken tegen. Het is een ideale manier om voor een fijne prijs te eten, want voor 7 of 8 euro heb je vaak al een goed gevuld bord eten. Maar wat bestel je dan als je in een Costa Ricaanse soda gaat eten? Hier zie je alvast vijf gerechten en ik vertel ook waar wij graag eten.

Gepubliceerd op 12 november 2019
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Dit staat er op een menukaart in een soda in Costa Rica

Arroz con pollo

Arroz con pollo is een van die typische Costa Ricaanse gerechten. De rijst met kip wordt gemengd met kruiden en groente en vaak worden er frietjes en een salade bij geserveerd. Een variant op dit gerecht is de arroz con camarones: rijst met garnalen.

Fajitas de pollo

Ook een gerecht met kip, maar nu bestel je de kip in reepjes. Deze worden samen met de groente die zijn meegebakken, bijvoorbeeld paprika en ui. Daarnaast krijg je een salade en frietjes of patacones: de geplette en gefrituurde bananenschijfjes.

Ceviche

Ben je in de buurt van de kust, bestel dan een lekkere ceviche. Let maar eens op hoe vaak je een bord met de naam van dit gerecht erop ziet staan. De rauwe vis wordt gegaard in limoen en het gerecht heeft dan ook een zure smaak. Breng het eventueel meer op smaak met tomatensaus of de pittige chilisaus die op tafel staat.

Casado

Een ander typisch Costa Ricaans gerecht. Iedereen krijgt hetzelfde en je kiest of je vlees of vis wil of je kiest voor een vegetarische variant. Het is vaak een goed gevuld bord, dus dan kun je er weer tegenaan.

Filete de pescado empanizado

Mijn voorkeur gaat vaak uit naar een stuk gepaneerde visfilet. Een maaltijd als een casado of arroz con pollo vind ik vaak te veel en ik vind het zonde als ik eten moet laten liggen. Het is overigens heel normaal om het overgebleven eten mee te nemen, dus daar kun je gerust naar vragen. Onderstaande foto’s geven trouwens ook wel aan dat ik een voorkeur heb voor patacones…

Wat bestel je in een soda? In de reisgids ‘Onderweg in Costa Rica‘ staat een uitgebreide uitleg van de menukaart

In welke soda in Costa Rica eten wij graag?

La Concha Loca

Net voorbij het vliegveld van Quepos in de richting van Dominical vind je de soda La Concha Loca. Hier bestelde ik de fajitas de pollo voor ongeveer vijf euro. De soda ligt direct aan de ruta 34 en het is dus ideaal om hier even te stoppen als je onderweg bent. Let op: het restaurant is door de week overdag geopen.

Restaurante los Pilones

Een geliefde tussenstop van ons op de terugweg van al die keren dat we naar Puntarenas moesten voor mijn verblijfsvergunning. Vriendelijk personeel en op de kaart staan diverse gerechten, er is voor elk wat wils. Restaurante los Pilones ligt aan ruta 34 bij Parrita (halverwege Jacó en Quepos).

Mirador Los Chorros

Reis je via de bergen van de Pacifische kust naar de Caribische kant (of andersom) dan wordt je beloond met vele mooie uitzichten onderweg. Veel restaurants maken daar gebruik van, zo ook Mirador Los Chorros. Dit uitkijkpunt ligt ongeveer halverwege Dominical – San Isidro de el General. We doen wel eens boodschappen in de laatstgenoemde stad en we stoppen op de terugweg dan ook graag bij Los Chorros om dat uitzicht even goed in ons op te nemen. Soms hebben we pech en blokkeren de laaghangende wolken het zicht.

Lees meer over eten en drinken in Costa Rica.

San Isidro de el General
Mirador Los Chorros

Een bezoek aan een soda in Costa Rica vind ik dus zeker een aanrader. Ga jij er eentje bezoeken?

Soda Costa Rica

6 comments

Aniek 14 februari 2020 - 11:04

Ik eet eigenijk amper vlees en geen vis, dus ik ben benieuwd wat er voor vegetarische opties zijn naast de vega casado. Al vind ik fajitas de pollo wel heel lekker, hoor.

Reply
Anouk 16 februari 2020 - 11:28

Dat is nog een beetje lastig hier in Costa Rica… Men houdt heel erg van vlees dus alternatieven zijn er bijna niet. De Costa Ricanen eten het liefst 3x per dag vlees bij hun maaltijd (die dan ook bestaat uit rijst en bonen 😉 ).

Reply
Ilja Heersink-van de Ree 1 januari 2023 - 05:33

Hi Anouk, wat een mooie website over Costa Rica! Ik vertrek 4 januari voor 3,5 week voor een eerste kennismaking met dit land. Dank voor alle tips & tricks.

Reply
Anouk 2 januari 2023 - 08:49

Hoi Ilja,

Leuk dat je Bestemming Pura Vida gevonden hebt 🙂 dank je wel voor je bericht, leuk om te horen! 😀
Veel plezier en een goede reis!

Reply
Michelle 9 maart 2023 - 14:25

Hi

Kun je ook aangeven of de gerechten in een soda gluten bevatten? Dat kan ik zelf lastig vinden.
Veel wordt maïs gebruikt, maar ook wel tarwe hier en daar volgens mij?
Bijvoorbeeld de gefrituurde banaan?
Hoor graag!

Reply
Anouk 11 maart 2023 - 09:04

Hoi Michelle,
Er wordt inderdaad veel maïsmeel gebruikt. Ik durf niet te zeggen hoe de samenstelling van dit meel is daar er verschillende merken zijn. Tarwemeel wordt met name gebruikt bij het maken van de ‘arepa’s’. Aan gefrituurde banaan wordt verder niets toegevoegd.
Groet, Anouk

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.