Verken de Pacifische kust van Costa Rica

door Anouk
0 reacties

Costa Rica wordt naast Nicaragua en Panama ook ingesloten door water: de Stille Oceaan aan de ene kant en de Caribische zee aan de andere kant. De Pacifische kustlijn is veel langer dan de Caribische kant: ruim 1000 kilometer tegenover 200 kilometer. Van het droge noordwesten naar het vochtige zuiden: verken met mij de Pacifische kust van Costa Rica.

pacifische kust costa rica

Guanacaste / Schiereiland Nicoya

Guanacaste is de droogste provincie van Costa Rica, hier valt de minste regen. Vanaf Nicaragua tot net onder San Francisco de Coyote loopt de proviciegrens. Het grootste gedeelte van deze provincie is nog onbekend terrein voor mij. Mijn eerste kennismaking met Guanacaste was op het schiereiland Nicoya. In de omgeving van San Francisco de Coyote ontdekten wij verlaten stranden en verbleven we bij hostel Alouatta. We waren aangenaam verrast bij het verkennen van de omgeving. Hier lees je er meer over. Je kunt bij hostel Alouatta ook kamperen. In maart 2020 bezoeken we een stuk noordelijker de stranden in de omgeving van Brasilito. Hier vinden we op de bekende stranden meer Amerikaanse toestanden, maar er zijn zeker ook mooie ongerepte en rustige stranden te vinden. Lees meer.

Pacifische kust Costa Rica
Playa San Miguel

Van het schiereiland naar het vaste land

Je hebt twee mogelijkheden om van het schiereiland naar het vaste land en andersom te reizen. Je kunt om de Golf van Nicoya heen rijden of neem de ferry. Er zijn twee verbindingen: Puntarenas – Paquera en Puntarenas – Playa Naranjo. Je koopt per persoon een kaartje en betaalt extra voor de auto. Onderstaande foto’s zijn genomen in Puntarenas in maart ’19. Bekijk deze pagina voor meer informatie over de verbinding Puntarenas – Paquera.

ferry puntarenas
Koop hier je tickets voor je de ferry op gaat.

Nationaal park Carara en rivier Tarcoles

Als je de goed geasfalteerde weg verder naar het zuiden volgt kom je op ruta 34 uit. Deze neemt je bijna helemaal naar de grens met Panama, maar niet voordat je eerst de ‘krokodillenbrug’ over bent gestoken. Vanaf de brug over de rivier de Tarcoles kun je één van de grootste krokodillensoorten ter wereld zien. Kun je er een paar spotten op onderstaande foto? Meer over deze brug vind je hier. Vanaf de brug begint het nationale park Carara. In dit park kun je vooral vele verschillende vogels zien. Een uniek park waar twee soorten regenwoud samen komen. Ik vind het een aanrader om te bezoeken. Onze ervaring heb ik hier beschreven.

Tarcoles
Tarcoles
nationaal park carara
Nationaal park Carara

Playa Mantas en Playa Blanca

Als we de Pacifische kust van Costa Rica verder afzakken vind je ongeveer halverwege Tárcoles en Jacó de stranden Playa Mantas en Playa Blanca. Wat mij betreft een aanrader als je in het laagseizoen door Costa Rica reist. Hoe je er komt, dat lees je hier.

Strand omgeving Jacó

Jacó

Al snel zal je vervolgens weer een blik op de oceaan kunnen werpen. Een stukje verder naar het zuiden zijn er na Jacó een aantal plekken langs de weg waar je even kunt stoppen om van het uitzicht te genieten. In Jacó is het toerisme goed ontwikkeld, wat betekent dat je er diverse restaurants, winkeltjes en hoogbouw terug zal vinden. Wij vinden het geen aanrader om er te verblijven.

Pacifische kust Costa Rica
Uitzicht na Jacó

Esterillos Oeste

We maken een korte stop in Esterillos Oeste. Dit is het westelijke gedeelte, het dorpje kent ook een centrum en een oostelijk gedeelte. Vanaf snelweg 34 heb je eenvoudig toegang tot de verschillende gedeelten. Het deel waar wij zijn is rustig, de stranden zijn mooi en het ziet er naar uit dat je hier lekker kunt surfen. Op verschillende plekken kun je een board huren. We drinken iets bij Hotel Sirena, je kunt lekker dicht bij het strand in de schaduw zitten. Of misschien pak je wel even een hangmat en droom je lekker weg. Bar & Grill El Patio elders in het dorpje ziet er gezellig uit. Tijdens ons bezoek zien we een aantal Scarlet Macaws overvliegen. Voor mij zijn dit nog steeds magische momenten.

playa esterillos
Playa Esterillos

Palmplantages

Op weg naar Quepos zal je vele palmbomen aan beide kanten van de weg zien. Dit is allemaal voor de palmolie, ook verder naar het zuiden kom je vele palmbomen tegen. Een product waar we helaas bijna niet omheen kunnen, het zit in bijna alles wat we in het dagelijks leven gebruiken. Als ik er bij Eliseo over begin hoeveel bos er wereldwijd voor gekapt wordt wijst hij me er weer op hoeveel werkgelegenheid het de regio oplevert. Het levert fotogenieke plaatjes op, die hoeveelheid rijen palmbomen maar weet wat er achter zit.

palmbomen

Quepos / Manuel Antonio

De volgende toeristische bestemming: Manuel Antonio. Dé bekendste bestemming in Costa Rica. Het is een park waar je relatief eenvoudig dieren kunt zien en met mooie stranden. Het toerisme is hier dan ook volop ontwikkeld en helaas heeft dat niet altijd goede uitwerkingen. Informatie over het bezoeken van het park Manuel Antonio, eventueel in combinatie met Quepos, vind je op deze pagina terug.

Matapalo en Playa Linda

Een bestemming waarbij je wel van de gebaande paden gaat: Matapalo. In dit kleine, rustige stranddorpje kun je terecht voor mooie stranden, goede golven én een schildpaddenproject dat vanaf juni de schildpadden die hun eieren komen leggen een handje helpt. Een bezoek aan het nabijgelegen Playa Linda kunnen we ook erg aanraden. Wil je meer over dit strandplaatsje aan de Pacifische kust weten? Klik dan hier.

playa linda
Playa Linda

Onze woonplaats

Ons huis is te vinden in een klein dorpje op het platteland, een stukje landinwaarts vanaf de Pacifische kust. Je komt er via een onverharde weg van acht kilometer. We zijn door bossen en heuvels omringd en wonen aan een rivier. Je mag natuurlijk altijd langskomen voor een kop koffie (stuur voor de zekerheid even een berichtje), bezoek onze lodge of de warmwaterbaden naast ons. Bij de baden kun je ook kamperen. Ons dorp Dos Bocas ligt echt van het gebaande pad.

De rivier van Dos Bocas
Tipi Calathea Ecolodge
Eco Termales Quepos

Costa Ballena

Een stukje ten zuiden van ons begint de Costa Ballena. Deze wordt gevormd door bestemmingen Dominical, Uvita en Ojochal. Watervallen, jungle en stranden: je vindt het allemaal hier. Hike naar de waterval Nauyaca, struin langs de standjes aan het strand van Dominical, zoek naar de walvissen in Uvita of bezoek het strand Playa Ventanas. Er is zoveel te doen in deze regio.

Meer Dominical: klik hier. Meer Uvita: klik hier.

playa ventanas uvita
Playa Ventanas
watervallen Nauyaca
Nauyaca
pacifische kust costa rica
Kies eens voor schaafijs! Un granizado, por favor.

Het schiereiland Osa

Dan zijn we aangekomen bij het laatste stuk van de Pacifische kust van Costa Rica: het vochtige zuiden. De belangrijkste bestemming van het schiereiland Osa is toch wel het nationale park Corcovado. Het is een hoek van Costa Rica die lang niet iedereen op zoekt. Wij bezochten het park met een dagtocht vanuit een accommodatie nabij Drake Bay. Het was een hele positieve ervaring: we hadden een fijne gids en we zagen ontzettend veel dieren. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier verder.

Een andere avontuurlijke bestemming op het schiereiland is het dorp Dos Brazos. Vanuit Dos Brazos kun je het reservaat aan de rand van het park Corcovado verkennen en mooie wandelingen maken. Lees hier onze ervaring op deze bijzondere plek.

Een blog met alle informatie over schiereiland Osa vind je hier.

Corcovado
The Scarlet Macaw

Punta Banco

Frie en Ricar hebben zich gevestigd in surfersparadijs Punta Banco. Ze vertellen graag over hun project Simbiosis. Lees meer.

Grensovergangen Costa Rica

Combineer je een bezoek aan Costa Rica met een van de buurlanden? Vanaf de Pacifische kant kun je in Panama de grens oversteken bij Paso Canoas, in Peñas Blancas ga je de grens over naar Nicaragua. Ik stak beide grenzen meerdere keren over, dit deed ik met de busmaatschappijen Ticabus en Tracopa. Wil je meer weten over de grensovergangen? Voor Paso Canoas klik je hier, de informatie met betrekking tot Peñas Blancas vind je hier.

Welke bestemming aan de Pacifische kust van Costa Rica spreekt je het meest aan?

Benieuwd naar de Caribische kant van Costa Rica? Sofia deed vrijwilligerswerk in een hostel in Puerto Viejo de Talamanca en deelt hier haar ervaringen en tips.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More