Home Bestemmingen Verken de Pacifische kust van Costa Rica

Verken de Pacifische kust van Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Pacifische kust Costa Rica

Costa Rica wordt naast Nicaragua en Panama ook ingesloten door water: de Stille Oceaan aan de ene kant en de Caribische zee aan de andere kant. De Pacifische kustlijn is veel langer dan de Caribische kant: ruim 1000 kilometer tegenover 200 kilometer. Van het droge noordwesten naar het vochtige zuiden: verken met mij de bestemmingen die ik bezocht aan Pacifische kust van Costa Rica.

Inhoud
Guanacaste / Schiereiland Nicoya
Van het schiereiland naar het vaste land
Van de ruta 27 naar de ruta 34
Nationaal park Carara en rivier Tarcoles
Playa Mantas en Playa Blanca
Jacó
Stop op de route
Esterillos Oeste
Palmplantages
Quepos / Manuel Antonio
Matapalo en Playa Linda
Costa Ballena
Het schiereiland Osa
Punta Banco
Grensovergangen Costa Rica

Guanacaste / Schiereiland Nicoya

Guanacaste is de droogste provincie van Costa Rica, hier valt de minste regen. Vanaf Nicaragua tot net onder San Francisco de Coyote loopt de proviciegrens. Mijn eerste kennismaking met Guanacaste is in maart 2019 en met het schiereiland Nicoya. In de omgeving van San Francisco de Coyote ontdekten wij verlaten stranden en verbleven we bij hostel Alouatta. We waren aangenaam verrast bij het verkennen van de omgeving. Lees meer over Playa Coyote en Hostel Alouatta. Je kunt hier ook kamperen. In maart 2020 en februari 2024 bezoeken we een stuk noordelijker de stranden in de omgeving van Brasilito. Hier vinden we op de bekende stranden meer Amerikaanse toestanden, maar er zijn zeker ook mooie ongerepte en rustige stranden te vinden. Lees meer over stranden als Playa Conchal. Een bijzondere bestemming waar veel schildpadden aan land komen is Ostional. De eerste keer was ik voor de arribada te laat, maar toch was het de moeite waard om even langs te gaan. Een tweede keer hadden we meer geluk met de timing.

Pacifische kust Costa Rica
Playa San Miguel

Van het schiereiland naar het vaste land

Je hebt twee mogelijkheden om van het schiereiland naar het vaste land en andersom te reizen. Je kunt om de Golf van Nicoya heen rijden of neem de ferry. Er zijn twee verbindingen: Puntarenas – Paquera en Puntarenas – Playa Naranjo. Je koopt per persoon een kaartje en betaalt extra voor de auto. Lees meer over de ferry in de blog over het schiereiland Nicoya. In deze blog lees je ook meer over de bestemmingen in het puntje van het schiereiland, zoals Santa Teresa en Montezuma. Op 1 september 2024 komt er een aparte blog over reizen met de ferry online.

ferry puntarenas
Koop hier je tickets voor je de ferry op gaat.

Van de ruta 27 naar de ruta 34

Reis je van noord naar zuid langs de Pacifische kust van Costa Rica, dan wissel je van de ruta 27 naar de 34. Eenmaal op de ruta 34 kom je El Jardín Orotina tegen. Dit is een ideale locatie om even te stoppen. Enkel om van het toilet gebruik te maken of om meteen even te lunchen. Het eten wordt in buffetstijl geserveerd en er is keuze uit salades, rijst en verschillende vleesgerechten. Ook kun je kiezen voor broodjes zoals een croissant of koffie met gebak. Deze locatie wordt door zowel Costa Ricanen als toeristen bezocht (Interbus stopt hier bijvoorbeeld ook) en er is dan ook veel doorloop. Sinds de opening een paar jaar geleden hebben wij hier ook meerdere malen gegeten. Afhankelijk van de keuzes kost een bord eten met een beker drinken tussen de €10 en €12 (juni 2024). Er is een ruime parkeerplaats en je kunt hier ook snacks en souvenirs kopen. El Jardin heeft ook een locatie in de buurt van de internationale luchthaven van Liberia.

Nationaal park Carara en rivier Tarcoles

De ruta 34 neemt je bijna helemaal mee naar de grens met Panama, maar niet voordat je eerst de ‘krokodillenbrug’ over bent gestoken. Vanaf de brug over de rivier de Tarcoles kun je één van de grootste krokodillensoorten ter wereld zien. Kun je er een paar spotten op onderstaande foto? Lees meer informatie over de brug en de krokodillen in Costa Rica. Vanaf de brug begint het nationale park Carara. In dit park kun je vooral vele verschillende vogels zien. Een uniek park waar twee soorten regenwoud samen komen. Ik vind het een aanrader om te bezoeken. Lees meer over nationaal park Carara.

Tarcoles
Tarcoles
nationaal park carara
Nationaal park Carara

Leestip: 10 redenen om naar Costa Rica te gaan.

Playa Mantas en Playa Blanca

Als we de Pacifische kust van Costa Rica verder afzakken vind je ongeveer halverwege Tárcoles en Jacó de stranden Playa Mantas en Playa Blanca. Wat mij betreft een aanrader als je in het laagseizoen door Costa Rica reist. Bekijk hoe je het strand in de omgeving van Jacó bezoekt..

Strand omgeving Jacó

Jacó

Al snel zal je vervolgens weer een blik op de oceaan kunnen werpen. Een stukje verder naar het zuiden zijn er na Jacó een aantal plekken langs de weg waar je even kunt stoppen om van het uitzicht te genieten. In Jacó is het toerisme goed ontwikkeld, wat betekent dat je er diverse restaurants, winkeltjes en hoogbouw terug zal vinden. Wij vinden het geen aanrader om er te verblijven omdat het zo toeristisch is.

Rij net iets verder, richting Playa Hermosa en geniet hiervan het uitzicht op zee. Bijvoorbeeld bij Vista Hermosa, bestel meteen een lekkere portie patacones om samen te delen.

Pacifische kust Costa Rica
Uitkijkpunt na Jacó
Pacifische kust Costa Rica
Uitzicht na Jacó

Stop op de route

Toe aan een korte tussenstop onderweg? Tussen Jacó en Esterillos is het project van Royal Butterflies te vinden. Van maandag t/m zaterdag alleen in de ochtend geopend (zondag gesloten), het beste neem je de entree van $10 cash gepast mee. In de vlindertuin vertelt de eigenzinnige eigenaar je meer over het project, over de vlindertuin en het proces van ei tot vlinder.

Esterillos Oeste

We maken een korte stop in Esterillos Oeste. Dit is het westelijke gedeelte, het dorpje kent ook een centrum en een oostelijk gedeelte. Vanaf snelweg 34 heb je eenvoudig toegang tot de verschillende gedeelten. Het deel waar wij zijn is rustig, de stranden zijn mooi en het ziet er naar uit dat je hier lekker kunt surfen. Op verschillende plekken kun je een board huren. We drinken iets bij Hotel Sirena, je kunt lekker dicht bij het strand in de schaduw zitten. Of misschien pak je wel even een hangmat en droom je lekker weg. Bar & Grill El Patio elders in het dorpje ziet er gezellig uit. Tijdens ons bezoek zien we een aantal Scarlet Macaws overvliegen. Voor mij zijn dit nog steeds magische momenten.

playa esterillos
Playa Esterillos

Palmplantages

Op weg naar Quepos zal je vele palmbomen aan beide kanten van de weg zien. Dit is allemaal voor de palmolie, ook verder naar het zuiden kom je vele palmbomen tegen. Een product waar we helaas bijna niet omheen kunnen, het zit in bijna alles wat we in het dagelijks leven gebruiken. Als ik er bij Eliseo over begin hoeveel bos er wereldwijd voor gekapt wordt wijst hij me er weer op hoeveel werkgelegenheid het de regio oplevert. Het levert fotogenieke plaatjes op, die hoeveelheid rijen palmbomen maar weet wat er achter zit.

palmbomen

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Quepos / Manuel Antonio

De volgende toeristische bestemming: Manuel Antonio. Dé bekendste bestemming in Costa Rica. Het is een park waar je relatief eenvoudig dieren kunt zien en met mooie stranden. Het toerisme is hier dan ook volop ontwikkeld en helaas heeft dat niet altijd goede uitwerkingen. Informatie over het bezoeken van het park Manuel Antonio, eventueel in combinatie met Quepos, vind je op deze pagina terug.

Matapalo en Playa Linda

Een bestemming waarbij je wel van de gebaande paden gaat: Matapalo. In dit kleine, rustige stranddorpje kun je terecht voor mooie stranden, goede golven én een schildpaddenproject dat vanaf juni de schildpadden die hun eieren komen leggen een handje helpt. Een bezoek aan het nabijgelegen Playa Linda kunnen we ook erg aanraden. Ontdek meer over Matapalo.

Leestip: Op pad met een huurauto | alles over zelf rijden in Costa Rica + video’s

playa linda
Playa Linda

Costa Ballena

Een stukje ten zuiden van ons begint de Costa Ballena. Deze wordt gevormd door bestemmingen Dominical, Uvita en Ojochal. Watervallen, jungle en stranden: je vindt het allemaal hier. Hike naar de watervallen Nauyaca, bezoek de warmwaterbaden van Eco Termales Quepos (tot nader order gesloten), struin langs de standjes aan het strand van Dominical, zoek naar de walvissen in Uvita of bezoek het strand Playa Ventanas. Het natuurreservaat Hacienda Baru is hier ook te vinden. Er is zoveel te doen in deze regio.

Eco Termales Quepos
playa ventanas uvita
Playa Ventanas
watervallen Nauyaca
Nauyaca
pacifische kust costa rica
Kies eens voor schaafijs! Un granizado, por favor.

Het schiereiland Osa

Dan zijn we aangekomen bij het laatste stuk van de Pacifische kust van Costa Rica: het vochtige zuiden. De belangrijkste bestemming van het schiereiland Osa is toch wel het nationale park Corcovado. Het is een hoek van Costa Rica die lang niet iedereen op zoekt. Wij bezochten het park met een dagtocht vanuit een accommodatie nabij Drake Bay. Het was een hele positieve ervaring: we hadden een fijne gids en we zagen ontzettend veel dieren. Wil je hier meer over weten? Lees alles over Peninsula Osa.

Een andere avontuurlijke bestemming op het schiereiland is het dorp Dos Brazos. Vanuit Dos Brazos kun je het reservaat aan de rand van het park Corcovado verkennen en mooie wandelingen maken. Ontdek meer over deze bijzondere plek, lees meer over Dos Brazos.

Corcovado
The Scarlet Macaw

Punta Banco

Zuidelijk kan bijna niet! Dit is een heerlijk surfersparadijs waar ook verschillende andere activiteiten te ondernemen zijn. Het kost misschien iets meer moeite maar het is zeker de moeite waard om hier naartoe te reizen. Wij verblijven bij Rancho Burica: waar de slechte weg eindigt...

Frie en Ricar hebben zich ook gevestigd in surfersparadijs Punta Banco. Ze vertellen graag over hun project Simbiosis. Verken deze bestemming in het zuiden van Costa Rica, lees meer over Punta Banco. Ik bezocht Punta Banco in december 2022, binnenkort lees je er meer over op Bestemming Pura Vida.

Grensovergangen Costa Rica

Combineer je een bezoek aan Costa Rica met een van de buurlanden? Vanaf de Pacifische kant kun je in Panama de grens oversteken bij Paso Canoas, in Peñas Blancas ga je de grens over naar Nicaragua. Ik stak een tijdje geleden alweer beide grenzen meerdere keren over, dit deed ik met de busmaatschappijen Ticabus en Tracopa.

Welke bestemming aan de Pacifische kust van Costa Rica spreekt je het meest aan?

Benieuwd naar de Caribische kant van Costa Rica? Sofia deed vrijwilligerswerk in een hostel in Puerto Viejo de Talamanca en deelt haar ervaringen en tips. Lees de volledige blog en ga mee in het ritme van de Caribische kust van Costa Rica en bekijk de route van de Pacifische kust naar de Caribische kust van Costa Rica.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.