Home Costa Rica Ticabus | met de bus van en naar Costa Rica

Ticabus | met de bus van en naar Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
onderweg panama

Ticabus is één van de busbedrijven die ritten over lange afstanden aanbiedt. Je kunt gebruik maken van Ticabus als je vanuit Costa Rica naar Nicaragua of Panama zou willen reizen. In het verleden reisde ik meerdere keren op deze routes, ik deel hier mijn ervaringen.

Routes Ticabus

Het kantoor van Ticabus in Costa Rica is te vinden in San José (locatie). Dit wordt de terminal genoemd en is het start- en eindpunt van elke route. In Panama is de terminal te vinden in Panama-Stad (locatie), in Nicaragua ligt de terminal in Managua (locatie).

De terminals zijn dus de de start- en eindpunten van elke route. Het is ook mogelijk om onderweg op of uit te stappen.

Van Costa Rica naar Panama loopt de route via de Pacifische kust. Klik voor de kaart met route. In Costa Rica kun je opstappen op de terminal in San José, in Jacó, Quepos, Dominical, Uvita, Palmar Norte, Rio Claro, Piedras Blancas en op de grens Paso Canoas. In Panama kun je uitstappen op de terminal in Panama-Stad en in David, Santiago de Veraguas, Penonome, Rio Hato, Chorrera, Playa Farallon, Coronado en Divisa.

Van Costa Rica naar Nicaragua loopt de route via Liberia in Guanacaste naar de grens Peñas Blancas. Klik voor de kaart met route. In Costa Rica kun je opstappen op de terminal in San José en in Alajuela, San Ramon, Monteverde, Palmares, Naranjo, Grecia, Esparza, Barranca, Limonal, Orotina Coyolar, La Cruz, Canas, Miramar, Puntarenas, Liberia en op de grens Peñas Blancas. In Nicaragua kun je uitstappen op de terminal in Managua en in Rivas, Nandaime, Granada, Masaya, Jinotepe en in Diriamba.

Er zijn ook kantoren in andere landen: El Salvador, Honduras, Guatemala en Mexico.

Tijdens de pandemie zijn er minder mogelijkheden om met Ticabus te reizen dan voorheen. Op Facebook wordt informatie gedeeld over wijzigingen in de routes.

Reserveren

Tickets zijn zowel op de terminals als online te koop. Er wordt een vaste plek in de bus aangewezen bij het reserveren. Online voltooi je de transactie met een creditcard. Er is een keuze tussen een toeristenklasse en een ‘business’ klasse. Bij de laatste zitten er maaltijden bij de rit inbegrepen.

De ticketprijs is altijd hetzelfde: van terminal tot terminal. De prijs verandert niet als je later instapt of eerder uitstapt. Van Costa Rica naar Panama kost een ticket in de toeristenklasse $47. Van Costa Rica naar Nicaragua kost een ticket $29. Het beste is om het ticket te printen voordat je gaat reizen.

Grensovergangen Costa Rica

Ga je met Ticabus de grens van Costa Rica over, dan nemen de chauffeurs je mee in het proces. Verwacht niet dat er Engels gesproken wordt, het zal allemaal met gebaren gaan.

Bij het verlaten van Costa Rica over land moet er een belasting van $8 betaalt worden. Stap je in op de terminal in San José, dan kun je deze belasting hier betalen. Bewaar het bonnetje. Dit is het bewijs dat je bij de douane aan de grens inlevert. Stap je elders in de bus, dan moet je deze belasting aan de grens betalen voordat je de uitreisstempel haalt bij de douane van Costa Rica.

Over de grens Paso Canoas heb ik een aparte blog geschreven, lees hier meer over de grensovergang van Costa Rica naar Panama.

De grensovergang van Costa Rica naar Nicaragua vond ik onoverzichtelijk. Waarschijnlijk omdat ik dus maar mee werd genomen door de chauffeurs en door de medepassagiers te volgen. Ik heb begrepen dat het niet zo moeilijk is als je zelf de grens oversteekt.

Bij het oversteken van de grenzen wordt de bagage altijd gecontroleerd, hoewel het bij toeristen vaak niet zo nauwkeurig gedaan wordt is mijn ervaring.

Peñas Blancas Ticabus Costa Rica
Opstappen in Dominical

Voorwaarden reizen naar Costa Rica

Denk er altijd aan dat je voor Costa Rica een uitreisbewijs moet hebben. Voor het opstappen kan hier naar gevraagd worden. In verband met corona zijn er momenteel aanvullende voorwaarden, lees daar meer over in de blog ‘de grenzen van Costa Rica zijn open‘. Bekijk ook altijd wat de voorwaarden voor Nicaragua en Panama zijn.

Mijn reizen met Ticabus

In het verleden reisde ik meerdere keren met Ticabus vanuit Costa Rica, zowel naar Panama als naar Nicaragua.

Nicaragua

In 2017 reisde ik een keer van San José naar Managua toe. Hier verbleef ik een nachtje voordat ik naar León ging. Mijn bezoek aan Nicaragua eindigde toen met een vlucht naar Nederland. Later in 2017 reisde ik van San José naar Rivas en weer terug. Vanuit Rivas reisde ik naar Isla de Ometepe.

Om vanuit Rivas terug te gaan naar Costa Rica moest ik nog een ticket kopen. Het was een heel gedoe om het kantoortje te vinden. Ik had uiteindelijk net op tijd mijn ticket binnen om de bus te pakken. Dit was wel even zweten. Achteraf had ik beter meteen een retourticket kunnen kopen toen ik deze uitstap ging plannen.

Panama

In 2018 reisde ik drie keer naar Panama en terug. Twee keer ging ik alleen tot David. Mijn eerste reis naar David verliep niet helemaal soepel. Ik had niet helemaal goed op mijn ticket naar de reisduur gekeken en ik dacht dat het na de grens nog wel een aantal uur zou duren voordat we in David zouden zijn. Het was al nacht en ik lag half te slapen. Ik deed nog navraag bij mijn buurman, maar deze zette me helaas ook op een verkeerd spoor. Ik miste dus de halte ‘David’. Tegen de tijd dat ik daar achter kwam waren we al lang en breed in Panama. Wat nu? Het was midden in de nacht, het leek me niet slim om bij de eerstvolgende halte uit te stappen. Op Google Maps zag ik dat de stop in Pamana-Stad op een grote terminal bij een groot winkelcentrum zou zijn. Het leek me het beste om daar uit te stappen. Hier kon ik makkelijk weer een bus naar David vinden. De tweede keer dat ik naar Panama ging reisde ik vanuit David door naar Boquete.

In 2018 en in 2019 reisden Eliseo en ik samen naar Panama-Stad. We bezochten hier het Panamakanaal en we namen vanaf hier een keer een vlucht naar Nederland.

Om naar Panama te reizen kozen we voor de halte in Dominical. Omdat dit anders is dan de terminal in San José belden we altijd voor de zekerheid om te laten weten dat de chauffeurs moesten stoppen bij deze halte. Eén keer is het niet goed doorgekomen, de chauffeurs stopten toevallig hier omdat ze iets aan de bus moesten controleren. Een geluk bij een een ongeluk.

Aankomst op Albrook in Panama-Stad

Mijn tips en aanbevelingen

Ticabus is handig voor het reizen vanaf de hoofdstad naar een bestemming in het andere land. Ik vond het fijn dat ik bij de grensovergangen niet hoefde te zoeken naar het hoe en wat terwijl ik ook nog over zou moeten stappen op ander vervoer. Ik reisde alleen en sprak amper Spaans. Nu spreek ik vloeiend Spaans en omdat ik mij ook nooit onveilig heb gevoeld zou ik nu makkelijker voor het lokale openbaar vervoer kiezen.

Stap je ergens onderweg op, bel dit voor de zekerheid ook nog een keer door. Lees goed de tijden op het ticket. Is de eindtijd die aangegeven staat voor het eindstation (de terminal) of voor jouw eindbestemming?

De haltes zijn vaak niet herkenbaar als haltes. Je stopt ergens bij een kruispunt, een supermarkt of iets dergelijks. Er zijn geen herkenbare haltes van Ticabus.

Er wordt aangegeven dat er wifi is in de bus, maar vaak werkt deze niet.

De website van Ticabus is beschikbaar in het Engels en in het Spaans.

Andere lange afstandsbussen

Naast Ticabus zijn er andere busbedrijven die naar Panama en Nicaragua reizen.

Tracopa rijdt vanaf San José naar bestemmingen aan de Pacifische kust van Costa Rica en reist door tot David in Panama. Vanaf David heb ik twee keer de bus van Tracopa gepakt om terug naar Costa Rica te reizen. Het ticket betaal je tot San José, ook als je eerder uitstapt. Het fijne van Tracopa is dat je vaak niet overal kunt opstappen, maar wel bij elke halte kunt uitstappen. Je hoeft alleen maar op het knopje te drukken.

Transnica heeft routes van Nicaragua naar Costa Rica en Honduras.

Easy Ride is een shuttle service met verschillende bestemmingen in Nicaragua.

Transportes Central Line heeft een lijn tussen San José en Managua.

Nica Expreso ook met verschillende haltes op de route.

Nicabus rijdt van San José naar Managua en naar Chinandega.

Lees meer over het openbaar vervoer in Costa Rica.

Lees ook: Hoe maak je de beste route door Costa Rica?

Neem alle handige info mee op reis | Bestel het ebook ‘Onderweg in Costa Rica

6 comments

Myrte de Neeve 7 augustus 2022 - 10:23

Hi Anouk,

Ik wil graag samen met een vriendin van Panama naar Costa Rica reizen, nu lees ik jouw verhaal over de Tica bus. Kun je me vertellen hoe lang deze reis duurt, is het enigzins comfortabel? En is het makkelijk te boeken?

alvast bedankt!
Myrte

Reply
Anouk 7 augustus 2022 - 14:28

Hoi Myrte,

Via de website van Ticabus zijn de tickets online te boeken met behulp van een creditcard. Print het ticket uit voor de zekerheid. Het is een touringcar bus, het is geen slaapbus dus de stoelen kun je niet heel veel verstellen. De duur van de reis is afhankelijk van het start- en stoppunt, op de website zie je tijdens het boeken de duur van de reis vanaf de terminal in Panama-Stad tot aan de terminal in San José.

Groetjes Anouk

Reply
laura 18 december 2022 - 05:50

Hey!
I just red your blog, and i want to go from Panama City to Paso Canoas (and rent the car there). From your experience, is the Tica bus the only one connecting Panam City – Paso Canoas directly?
Thanks 🙂

Reply
Anouk 18 december 2022 - 06:53

Hi Laura,

I would think that there would be another bus, but I only have experience with Ticabus.

Reply
Herman 19 december 2022 - 03:18

Beste
Kan je met een huurauto van Panama naar Costa Rica rijden ( en terug)

Reply
Anouk 19 december 2022 - 05:31

Hallo Herman,

Je mag met een huurauto de grens helaas niet oversteken.
https://bestemmingpuravida.nl/reizen-met-een-huurauto-zelf-rijden-in-costa-rica/

Groet Anouk

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.