Home Blog Costa Rica Recept Costa Rica: Miel de coco

Recept Costa Rica: Miel de coco

by Anouk
Published: Updated:
miel de coco

Zoet, zoet, zoet… Maar wel lekker! Ik deel weer een recept uit Costa Rica en deze keer is dat ‘miel de coco’. Eenvoudig om zelf te maken en heerlijk om te combineren in gerechten.

Miel de coco

De naam van dit gerecht laat zich niet helemaal goed vertalen naar het Nederlands. De letterlijke vertaling van ‘miel’ is namelijk honing. ‘Miel de coco’ betekent letterlijk ‘kokosnoothoning’, maar dat is het natuurlijk niet. De Tico’s kennen meerdere ‘miel de …’ -recepten en het gaat vaak over een ingrediënt dat gekookt is in suiker. Zo wordt er naast kokos ook wel eens ‘miel’ gemaakt van papaya of pompoen. Vaak wordt er ‘tapa dulce’ gebruikt (een traditioneel suikerriet product), in dit recept uit Costa Rica wordt er ook gecondenseerde melk gebruikt.

Het recept

Ingrediënten:

80 gram (1 cup) geraspte kokos

80 ml (1/3 cup) volle melk

70 gram (1/2 cup) bruine suiker of tapa dulce

1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)

2 kaneelstokjes

Optioneel: kruidnagel

Als eerste smelt ik de suiker samen met de gecondenseerde melk. Met een pollepel blijft ik regelmatig roeren. De kaneelstokjes zitten ook al in het pannetje. Het vuur staat niet hoog. Wanneer de suiker gesmolten is voeg ik beetje bij beetje de melk toe. Op het moment dat het kookt zet ik het vuur zacht en voeg ik de kokos toe. Ik blijf nog een aantal minuten roeren totdat het een lekkere plakkende massa is geworden. En klaar is de zoete traktatie! Met tien minuten heb je het gemaakt.

Waar eet je miel de coco bij?

Dit is een dessertrecept. Miel de coco is lekker bij arroz con leche (rechts op de foto), als vulling voor kleine empanadas of bij vanille ijs. Er komt zeker ook nog een recept om deze kleine empanadas zelf te maken.

Lees meer over eten en drinken in Costa Rica

Recept Costa Rica: miel de coco

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.