Home Blog Costa Rica Typisch Costa Ricaans: recept voor Arroz Con Leche

Typisch Costa Ricaans: recept voor Arroz Con Leche

by Anouk
Published: Updated:
Arroz con Leche

Haal een beetje Costa Rica in huis met dit recept: Arroz con Leche. Het lijkt veel op de Nederlandse rijstebrij, maar met een aantal andere ingrediënten kun je er eenvoudig toch iets typisch Costa Ricaans van maken.

Arroz con Leche. Oftewel: rijst met melk

Het was even zoeken. Elk recept dat ik online tegenkwam was net niet zoals ik de Arroz con Leche ken vanuit Costa Rica. Uiteindelijk heb ik een aantal elementen uit een paar recepten gehaald en in combinatie met de instructies van Eliseo’s tante heb ik een goede eerste poging gedaan.

Het recept

Ingrediënten:

  • 200 gram witte rijst
  • 1 liter volle melk
  • 1 kaneelstokje
  • 6 kruidnagel
  • 1 theelepel margarine
  • 1 vanillestokje
  • Gecondenseerde melk
  • Suiker

De melk en rijst gaan samen met de kruidnagel en kaneel in een pan. Op een laag vuurtje kook ik de rijst totdat de rijst zacht is en de melk opgenomen is. Het is nodig om vaak te roeren om te voorkomen dat het aan de bodem vast gaat plakken. De melk is zo goed als opgenomen, maar ik wil de rijst graag nog iets zachter hebben dus voeg ik een beetje water toe. Ik heb er de tijd voor genomen, ik ben inmiddels een uur verder. Misschien kan het ook sneller.

Als de rijst zacht genoeg is kan de margarine erbij samen met de gecondenseerde melk. Veel recepten geven een half blikje aan, ik gebruik uiteindelijk maar een kwart. Gecondenseerde melk is namelijk heel zoet. Hierna voeg ik wat tapa dulce toe, dit heb ik meegenomen vanuit Costa Rica. Tapa dulce is een traditioneel product gemaakt van suikerriet en een lekkere toevoeging aan dit gerecht. Als vervanging kan suiker gebruikt worden, bij voorkeur bruine suiker. Als laatste komt het merg uit het vanillestokje er nog bij.

eten costa rica
Tapa dulce, ook typisch Costa Ricaans

Kijk hoe zoet je het gerecht wil hebben. Ik denk dat mijn Arroz con Leche niet helemaal goedgekeurd zal worden in Costa Rica, daar houden ze écht wel van zoetigheid. Mijn schoonfamilie begrijpt bijvoorbeeld maar niet hoe je koffie zonder suiker kunt drinken…

Ik maak het gerecht graag af met wat kaneelpoeder. Op basis van de foto krijg ik trouwens wel de goedkeuring van Eliseo’s tante. Ze is jaloers en na het geven van alle instructies heeft ze zelf ook zin in Arroz con Leche.

Probeer de arroz con leche ook eens in combinatie met miel de coco.

Typisch Costa Ricaans recept

Variaties

Er wordt, naast de gewone melk en de gecondenseerde melk, vaak ook ‘leche evaporada’ gebruikt: geëvaporeerde melk. Dit is ongezoete melk, het zou vergelijkbaar zijn met koffiemelk.

Met alle verschillende recepten die ik tegenkwam heeft ieder toch zijn eigen variatie. Je kunt rozijnen toevoegen als je dit lekker vindt. Steranijs of een beetje schil van een citroen kan ook. In een Turkse winkel zag ik een blikje gecondenseerde kokosmelk staan. Ik vraag me dus af of ik ook een plantaardige versie zou kunnen maken in combinatie met kokosmelk. Niet typisch Costa Ricaans…. maar misschien wel lekker!

Lees meer over eten en drinken in Costa Rica

Ga jij aan de slag met dit recept voor Arroz con Leche?

2 comments

David 6 juli 2023 - 15:22

Komend weekend hebben we met vrienden voor onze kook-avond het thema Costa Rica, dus dit recept ga ik zeker proberen 🙂

Reply
Anouk 8 juli 2023 - 09:29

Leuk, ook lekker met Miel de Coco.
https://bestemmingpuravida.nl/recept-costa-rica-miel-de-coco/
Ben benieuwd wat jullie nog meer maken.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.