Home Bestemmingen Hoe maak je de beste route door Costa Rica?

Hoe maak je de beste route door Costa Rica?

by Anouk
Published: Updated:
Route costa rica

Hoe moet je beginnen met het kiezen van bestemmingen als er zoveel mogelijkheden zijn? Ik hoop je op weg te helpen. Lees welke vijf dingen belangrijk zijn bij het maken van de beste route door Costa Rica.

Gepubliceerd op 21 oktober 2019
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Voor we beginnen is het natuurlijk belangrijk waar je het land binnenkomt: op het vliegveld van San José, op het vliegveld van Liberia, via Panama of via Nicaragua. Onderaan staan voorbeeldroutes vermeld.

1. De tijd van het jaar

De tijd van het jaar kan veel betekenen voor de bestemmingen die je wil bezoeken. Grofweg is het jaar in twee seizoenen te delen: een droog seizoen en een regenseizoen. Maar door verschillende geografische invloeden zijn er diverse microklimaten, dat betekent dat het weer en klimaat overal weer anders is. Voor het grootste gedeelte van Costa Rica geldt dat het droge seizoen van december tot en met april loopt en het regenseizoen van mei tot en met november.

Bijna het hele jaar door kun je Costa Rica bezoeken, echter is oktober de maand die ik het minst zou aanbevelen. Vanzelfsprekend is het droge seizoen een goede tijd om te gaan, maar daar denken velen zo over dus het is dan wel drukker. Een bestemming als Manuel Antonio is dan echt druk bezocht. Kerst en Pasen zijn twee piekmomenten in het jaar. In de droogste provincie Guanacaste kunnen de temperaturen in de maanden maart en april hoog oplopen. In de maanden mei en juni zijn er minder toeristen in Costa Rica, maar écht rustig wordt het pas in de maanden oktober en november.

Ga je in de maanden september of oktober naar Costa Rica? De meeste kans op droog weer heb je dan aan de Caribische kust. Ze noemen deze maanden ook wel ‘the secret summer’. De rest van het jaar regent het in verhouding veel aan deze kant van het land. In de maanden oktober en november kan er veel regen vallen aan de Pacifische kust dat met name in Guanacaste vaak tot problemen leidt en ik begrijp dat de wegen op het schiereiland Nicoya vaak slecht begaanbaar zijn. Het is niet de enige kans, maar tijdens de maanden september, oktober en november heb je de meeste kans om schildpadden te zien in Costa Rica.

De tijd van het jaar kan dus invloed hebben op de keuze van bestemmingen. Bekijk wat per maand belangrijk is om te weten, lees meer over de beste reistijd voor Costa Rica. Bekijk de regenval per regio in de blog over het weer en klimaat van Costa Rica.

2. Een huurauto of het openbaar vervoer

Hoe ga je door Costa Rica reizen: kies je voor een huurauto of kies je voor het openbaar vervoer? Het openbaar vervoer is goedkoop, maar kost soms veel tijd want er zijn niet altijd snelle verbindingen beschikbaar. Om lange afstanden te overbruggen ontkom je er soms niet aan en moet je via San José reizen. Bekijk vooraf hoe de routes zijn om in te schatten hoe haalbaar jouw route door Costa Rica is, doe dit bijvoorbeeld met de site van Rome2Rio.

Een huurauto geeft je alle vrijheid en hierdoor zal je ook meer in de gelegenheid zijn om naar bepaalde uithoeken van het land te reizen. Ondanks dat Costa Rica ongeveer net zo groot is als Nederland moet je het reizen niet onderschatten. Afstanden zijn niet altijd even snel te overbruggen en soms is de rit een leuk avontuur op zich. Gebruik de navigatie app van Waze, deze is het meest betrouwbaar in Costa Rica. Voor een vakantie van twee weken zou ik een huurauto aanraden.

Lees alles over zelf rijden in Costa Rica (met video’s).

gezondheid costa rica
Ga je met de auto op pad?
manuel antonio
Of kies je voor het openbaar vervoer?

3. Budget

Het prijsniveau in de winkels is vergelijkbaar met Nederland. Er zijn veel geïmporteerde producten te verkrijgen, deze producten zijn duurder vergeleken met producten die binnen Costa Rica geproduceerd worden. Daarnaast is het prijsniveau hoger vergeleken met de buurlanden door de belasting die de overheid heft. Reis je met een budget, let er dan op welke producten je kiest in de winkels. Daar waar het toeristisch is worden de prijzen nog eens opgehoogd.

Afhankelijk van je budget zal je kiezen voor het openbaar vervoer of voor een huurauto. Nu is het een beetje tegenstrijdig dat je met een huurauto buiten de gebaande paden kunt reizen en zodoende voor goedkopere bestemmingen en activiteiten kunt kiezen. Ook kun je makkelijker naar een soda gaan waar je goedkoper kunt eten. Toeristische bestemmingen zijn de duurdere bestemmingen. Waar kies je voor? Een huurauto, het openbaar vervoer of wellicht wil je een auto met daktent in overweging nemen als je het leuk vindt om te kamperen.

Voor sommige activiteiten kunnen de kosten aardig oplopen. Zo is wat mij betreft het park Corcovado een echte aanrader, maar doordat je dit park met een gids moet bezoeken is dit geen budget-activiteit. Zeker niet als je meer dan één dag het park in wil gaan.

Wil je echt alleen maar goedkoop reizen, dan is Costa Rica wellicht niet de bestemming voor jou. Je kunt het niet vergelijken met reizen in Azië.

Lees meer over boodschappen doen in Costa Rica | kosten & budget

4. Hoeveel tijd heb je?

Een klein land met zoveel diverse bestemmingen. Ik begrijp dat je zoveel mogelijk wil zien. Costa Rica is een land waar je veel indrukken op gaat doen. Mijn advies zou zijn om minstens twee of drie nachten op een bestemming te blijven. Drie weken vind ik een mooie periode om Costa Rica te leren kennen.

Heb je twee weken, probeer dan niet alle uithoeken te bereiken. Richt je bijvoorbeeld of op de Pacifische kust of op de Caribische kust met bestemmingen in het centrale gedeelte van het land. Wil je bijvoorbeeld vanaf het centrale of zuidelijke deel van de Pacifische kant naar de Caribische kust rijden, dan reis je of via San José of via de bergen. Het is een lange route en ik zou deze niet in één keer afleggen. Bekijk bestemmingen die je tegen kunt komen op de route van de Pacifische kust naar de Caribische kust via de bergen. Zeker ook een aanrader.

5. Vergeet niet te genieten van de pura vida

Ik zie vaak overvolle reisschema’s voorbij komen. Alsjeblieft, vergeet niet te genieten van de pura vida die Costa Rica zo mooi maakt. Maak kennis met de bevolking. Ga niet van bestemming naar bestemming om zoveel mogelijk af te vinken. Reis buiten de gebaande paden, vraag aanbevelingen bij de Tico’s, eet bij de lokale soda’s en neem vooral de tijd. Het mooiste is natuurlijk als je een woordje Spaans spreekt, maar de Tico’s worden in ieder geval al blij als je het probeert. Of kijk in hoeverre je in het Engels met iemand het gesprek aan kan gaan, in de toeristische gebieden zal dit vaak wel lukken. De bevolking maakt in ieder geval dat ik me thuis voel in Costa Rica. Probeer jouw route door Costa Rica niet te vol te plannen.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Route door Costa Rica

Route Costa Rica: een week vanaf Liberia

Twee weken Costa Rica: reisroute off the beaten path

Reisroute Costa Rica: drie weken aan de Pacifische kant

Ervaringen en een route met het openbaar vervoer in Costa Rica.

Alle routes en reizen in één overzicht.

Wat vinden anderen? Bekijk de verhalen in de rubriek ‘ervaringen van anderen in Costa Rica‘ of stel je vraag en deel jouw ervaringen in de Facebookgroep ‘Costa Rica – Reistips & Inspiratie‘.

Wat wordt jouw route door Costa Rica?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.