Home Costa Rica Over geld en betalen in Costa Rica

Over geld en betalen in Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Geld in Costa Rica

Dit is ook weer een onderwerp dat echt bij de voorbereiding van de vakantie hoort: hoe zit het met geld en betalen in Costa Rica? Lees over Colones, Dollars, geld pinnen in Costa Rica en meer.

Colones versus Dollars

De munteenheid van Costa Rica is de Colon (meervoud: Colones), maar in de toeristische sector worden prijzen vaak in Dollars weergegeven. Wat neem je het beste mee?

Colones

De lokale munteenheid met als symbool ₡. In het dagelijks leven wordt deze munt gebruikt en de lokale bevolking geeft hier ook de voorkeur aan. Het is even wennen met omrekenen, want de biljetten die het meest gebruikt worden zijn 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000 Colones. Er is ook muntgeld van bijvoorbeeld 100 en 500 Colones. Alles buiten het toerisme betaal je het beste met Colones.

Half april 2023 is €1,- = ₡ 580

Dollars

In de toeristische sector worden alle prijzen weergegeven in Amerikaanse Dollars. Georganiseerde tours betaal je vaak het beste in Dollars. Let wel altijd op de koers. Deze kan minder gunstig uitvallen vergeleken met betalen met Colones. Handig is wel dat je Dollars wat makkelijker mee kunt nemen vanuit Nederland en België. Euro’s wisselen is namelijk lastig in Costa Rica. Gebruik je Dollars in Costa Rica, probeer dan zoveel mogelijk kleinere biljetten te gebruiken.

Euro’s

Met euro’s kun je in Costa Rica niet terecht. Het wisselen kan bij een bank, maar omdat hier vaak lange wachtrijen zijn is dit niet aan te raden. Ga je wel, vergeet dan niet om je paspoort mee te nemen. Je moet je namelijk identificeren. Op straat zijn er in Costa Rica geen wisselkantoren.

Houd altijd de wisselkoers in de gaten wanneer er geld teruggegeven wordt.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Gebruik creditcard in Costa Rica

Het is aan te bevelen om met een creditcard te reizen in Costa Rica. In winkels worden pinpassen vaak niet geaccepteerd en het is handig om er activiteiten en accommodaties mee te betalen. Ook steeds meer nationale parken kunnen of moeten er zelfs mee betaald worden. Let wel op: aan pinnen met een creditcard bij pinautomaten zitten wel extra kosten verbonden. Per locatie kan het verschillen of er extra kosten in rekening worden gebracht voor het betalen met een creditcard.

Betaal je met een betaalpas? Kies dan voor Colones als munteenheid om te voorkomen dat je een keer extra conversie betaalt wanneer je voor Dollars kiest.

Bij het betalen met een creditcard in Costa Rica wordt er vaak ook een identiteitsbewijs gevraagd.

Wil je gebruik maken van Uber in Costa Rica, dan kun je deze ook heel handig aan jouw creditcard koppelen.

Heb je nog geen creditcard? Wellicht is de N26 bank iets. Jessica van Corners of the World schreef een blog waarin ze de N26 rekening aanbeveelt aan reizigers.

Geld pinnen in Costa Rica

Op veel plekken worden creditcards geaccepteerd, maar niet overal. Het is handig om de vakantie met wat contant geld te starten, maar het is een beetje lastig om alles voor de hele vakantie mee te nemen. Vanuit Nederland of België kun je het makkelijkste aan Dollars komen. Er zal toch een keer gepind moeten worden in Costa Rica. Hoe doe je dat het beste?

Wacht niet tot het laatste moment om te gaan pinnen. Pinautomaten zijn niet overal aanwezig, soms zijn ze buiten werking en niet alle banken accepteren alle pinpassen. Soms is er in een supermarkt een mobiele pinautomaat te vinden. Het kan zijn dat een geldautomaat geen Dollars of zelfs helemaal niks op voorraad heeft.

Banco Nacional en BAC San José accepteren de meeste pinpassen. Andere banken zoals Banco de Costa Rica (BCR) en Banco Popular (BP) geven vaak problemen. Per bank kan het limiet van maximale opname per keer verschillen. Lukt het pinnen niet meteen? Probeer dan een lager bedrag. De automaten geven eerst het geld, als laatste komt de pas eruit.

Vergeet niet om de dekking van de betaalpassen op ‘wereld‘ te zetten.

Vervoer en geld

Openbaar vervoer

Als het gaat over geld en openbaar vervoer in Costa Rica, dan is het aan te bevelen om de Colones zoveel mogelijk in kleine biljetten te gebruiken. Betaal je in de bus en is het druk, dan heeft de chauffeur niet zoveel tijd om te wisselen en om eventueel Dollars naar Colones om te rekenen.

Op pad met een huurauto

In het centrale gedeelte van Costa Rica moet tol betaalt worden. Het is daarom vanaf de start van de vakantie al handig om Colones in kleingeld te hebben. Denk aan de biljetten van 1000 of 2000 Colones of het muntgeld van 500 of 100 Colones. Per keer staat er op een bordje aangegeven hoeveel het is voor auto’s. Tegenwoordig kan de tol ook met creditcard betaalt worden. Betaal bij het tanken ook zoveel mogelijk in Colones.

Iets wat in heel Costa Rica voorkomt, dus niet alleen op de toeristische plekken, is iemand die je helpt wanneer je de auto parkeert of juist als je weg wil gaan. Het is een manier om een beetje te verdienen en of je het nou nuttig vindt of niet, het is waarschijnlijk het enige inkomen dat deze persoon heeft. 500 Colones (75 eurocent) is voldoende, je mag natuurlijk meer geven.

Costa Rica tolweg
Tol betalen

Fooi geven in Costa Rica

Het hoort niet bij de Costa Ricaanse cultuur om een fooi te geven. De Tico’s zullen dat zelf dan ook niet doen als ze in een restaurant gegeten hebben of ergens overnacht hebben. Bij restaurants wordt 10% service tax meegerekend bij de rekening.

Dat gezegd hebbende, het is ook voor de Tico’s een moeilijke tijd. De pandemie heeft er hard ingehakt. Ben je ergens tevreden over en wil je het doen, laat dan iets extra’s achter. Het zal gewaardeerd worden.

Andere handige blogs

10 comments

RR 30 januari 2023 - 06:27

Hi, bij aankomst op SJO airport. Welke ATM kun je dan het beste gebruiken?
heb ervaring in andere landen dat je pech kan hebben met een ATM en er zeer hoge extra kosten berekend worden, zeker op een airport.

Reply
Anouk 30 januari 2023 - 09:08

Hoi RR,

Er is maar één pinautomaat, volgens mij van BAC. Veel keuze is er dus niet.

Reply
Stefaan Depover 21 maart 2023 - 00:18

Hoi Anouk
Hoe betaal je makkelijkst in de (SODA) restaurants? colons? creditcard?

Reply
Anouk 21 maart 2023 - 07:08

Hoi Stefaan,
Op de meeste plekken kun je met een creditcard terecht, maar het beste betaal je contant met Colones voor het geval het met creditcard niet kan.

Reply
Marjolein 12 juni 2023 - 14:59

Hi Anouk, mag ik je wat vragen? is het makkelijk om grond te kopen in San José en bedragen van meer dan 10.000 euro per keer over te maken?
Is het moeilijk voor buitenlanders om huis + grond te kopen? Alvast dank en vriendelijke groet, Marjolein

Reply
Anouk 13 juni 2023 - 08:07

Hoi Marjolein,
Ik kan helaas niet helpen als het gaat om grond kopen in Costa Rica, ik ben ook niet zo bekend in San José. Meer dan $10.000 overmaken gaat helaas niet makkelijk, de bank vraagt in het algemeen om bewijzen waar het geld vandaan komt.
Ik denk dat het niet moeilijk is, maar de bureaucratie kan lastig te doorgronden zijn dus het zal onderzoek vergen.

Reply
Hedwig 18 juli 2023 - 01:00

Goedemorgen,
De entreeprijzen van de NP staan in $.
Is het dan alleen in $ te betalen of mag het ook in Colones.

Reply
Anouk 18 juli 2023 - 07:23

Hallo Hedwig,

In de toeristische sector worden de prijzen in US$ aangegeven, je kunt ook met Colones betalen. Let op de koers. Bij sommige parken kun je enkel met creditcard betalen of moet de entree vooraf online gekocht worden.

Groet Anouk

Reply
Frank Lejeune 6 mei 2024 - 09:31

Hallo, kan je in Costa Rica ook geld wisselen bij een particulier ? Een beetje zoals het in Cuba wordt gedaan in de casas? Of bestaat er geen zwarte wisselmarkt? En wordt het spel eerlijk gespeeld ?graag bericht, Mvg. kathleen @ Frank

Reply
Anouk 6 mei 2024 - 10:45

Hoi Frank en Kathleen,
Hier zijn geen geldwisselkantoren op straat. Je kan het beste pinnen om aan contant geld te komen. Wisselen bij de bank neemt veel tijd in beslag.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.