Home Bestemmingen Hoe koop je online tickets voor een nationaal park in Costa Rica?

Hoe koop je online tickets voor een nationaal park in Costa Rica?

by Anouk
Published: Updated:
tickets kopen nationaal park Costa Rica

Tijdens een vakantie in Costa Rica bezoek je toch op zijn minst één van de nationale parken. Waar je eerst bijna altijd de entree aan de deur kon kopen, is dit inmiddels anders. Bekijk hier hoe je online tickets koopt voor een nationaal park in Costa Rica (algemeen en per park).

SINAC

Costa Rica kent dertig nationale parken en SINAC is de organisatie van de Costa Ricaanse overheid die onder andere gaat over het beheer van deze nationale parken. Voor steeds meer nationale parken moet de entree nu vooraf online gekocht worden, dit gaat via een speciale website van het SINAC. Ze doen dit om het aantal bezoekers beter te kunnen reguleren.

De nationale parken waar het om gaat zijn:

 • Nationaal park Chirripó: Sector San Gerardo, Sector San Jerónimo en Sector Herradura
 • Nationaal park Volcán Poás​
 • Nationaal park Tortuguero: Sector Cuatro Esquinas (Canales) en Cerro Tortuguero
 • Nationaal park Isla San Lucas
 • Nationaal park Volcán Irazú: Sector Prusia​ en Sector Cráteres
 • Nationaal park Manuel Antonio​
 • Nationaal park Braulio Carrillo: Sector Volcan Barva​​
 • Nationaal park Tapantí
 • Nationaal park Volcán Tenorio
 • Nationaal park Carara
 • Nationaal park Rincón de la Vieja​

Hieronder wordt verder per park uitgesplitst wat belangrijk is om te weten. Bij het benoemen van de entreeprijs ga ik uit van toeristen. Ik heb voor de informatie gekeken naar de algemene website van SINAC. De leeftijden voor kinderen zijn niet altijd duidelijk aangegeven, soms wordt tot en met en soms tot 12 jaar aangegeven.

Bekijk het actuele overzicht op deze pagina

Hoe koop je tickets voor een nationaal park in Costa Rica?

Ga naar https://serviciosenlinea.sinac.go.cr/. De website is in het Spaans en (over het algemeen) in het Engels beschikbaar. Hier maak je een account aan: je kiest een gebruikersnaam, je vult voor- en achternaam in samen met het e-mailadres dat je op wil geven. De voorwaarden moeten geaccepteerd worden (deze staan in het Spaans weergegeven) en dan klik je op het plusje om te registreren. Via de e-mail wordt een tijdelijk wachtwoord gestuurd om te kunnen starten.

Als je op de beginpagina bent kun je inloggen door het e-mailadres of de gebruikersnaam in te vullen samen met het wachtwoord. Voordat je aan de slag gaat, is het handig om de volgende informatie paraat te hebben:

 • Het park dat je wil gaan bezoeken
 • De datum, eventueel het tijdstip en de sector waar je naartoe wil
 • Het aantal personen voor het bezoek
 • Het soort bezoeker dat je bent: toerist (non-resident), volwassenen, kind
 • Informatie van de bezoekers (volledige naam zoals in paspoort, paspoortnummer, land van herkomst)
 • Creditcard informatie

Belangrijk om te weten
De entree is persoonsgebonden en gebonden aan een datum en eventueel tijdslot. Hierdoor kunnen tickets niet zomaar gewisseld of geannuleerd worden Sommige nationale parken hebben een limiet aan het aantal dagelijkse bezoekers. Op feestdagen kan het drukker zijn omdat de Tico’s er graag zelf op uit trekken. Bij de ingang van een park heb je niet altijd telefonisch bereik. Koop daarom vooraf de tickets. Maak voor de zekerheid een screenshot van de bevestiging van de aankoop (proof of purchase). Hier staat een code op bestaande uit letters en cijfers. Deze code hebben ze bij de ingang nodig samen met de identificatie. Er gaat ook een kopie naar het opgegeven emailadres, maar ik heb deze email niet altijd ontvangen. De gegevens van kinderen die geen entree hoeven te betalen moeten wel via hetzelfde systeem geregistreerd worden.

Stap 1

Na het inloggen kies je aan de linkerkant ‘buy’ en vervolgens ‘online reservation’. Er verschijnt een overzicht van de nationale parken en sector waarvoor de entree via deze website gekocht moet worden.

Stap 2

Na het kiezen van het te bezoeken gebied moet er een datum en eventueel een tijdslot gekozen worden. Vervolgens het aantal tickets. Hier wordt in prijs een onderscheid gemaakt tussen inwoners van Costa Rica (National and Resident Admission) en toeristen (Foreigners Admission). Dan wordt er weer onderscheid gemaakt tussen volwassenen en kinderen. De leeftijden voor kinderen worden erbij vermeld. Na het selecteren van het aantal tickets wordt het totaalbedrag weergegeven en moeten de voorwaarden geaccepteerd worden (het vakje waar ‘He leído y aceptado las condiciones arriba descritas’ bij staat). ‘Ver Términos y Condiciones’ kan aangeklikt worden om de voorwaarden te lezen, scroll naar beneden voor de Engelse versie.

Stap 3

De tickets worden 12 minuten vastgehouden, in deze tijd moet de rest van de gegevens ingevuld worden. Bovenaan zie je nog eens het gekozen gebied, de datum en tijd weergegeven. De volledige namen en paspoortnummers van de bezoekers moeten ingevuld worden, net als land van herkomst. Deze gegevens moeten overeenkomen met het paspoort waarmee je je identificeert. Vervolgens worden de creditcardgegevens voor de betaling ingevuld.

Stap 4

Controleer nog eens alle gegevens en bevestig de aankoop.

Vervolgens komt de bevestiging in beeld met de code bestaande uit letters en cijfers. Deze code is belangrijk om te hebben, maar een screenshot voor de zekerheid.

Foutmeldingen

Het kan zijn dat de website tijdens de aankoop foutmeldingen geeft, zoals hieronder te zien is. Dan is het waarschijnlijk zo dat er geen plek meer is voor de betreffende dag en tijd.

Nationaal park Chirripó

Nationaal park Chirripó kent een beperkt aantal dagelijkse bezoekers. Een bezoek wordt over het algemeen gecombineerd met het beklimmen van de gelijknamige hoogste berg van Costa Rica. Een prachtige, maar uitdagende meerdaagse wandeling. Naast het aankopen van de toegang tot het nationale park organiseer je daarom ook het verblijf in het basiskamp. Er zijn meerdere sectoren, de meest gebruikelijke/toegankelijke is de sector San Gerardo. Een uitleg over het organiseren van deze wandeling en voor het online kopen van de tickets voor dit nationale park staat in onderstaande blog beschreven.

Het kantoor van SINAC voor Chirripó is elke dag geopend van 8.00 – 12.00 en van 13.00 – 16.00. Reserveringen worden op kantoordagen (niet op feestdagen) binnen dezelfde openingstijden behandeld. Je kiest een dag en een sector. De entree voor volwassenen is $20.34pp. Je koopt de entree per dag. Blijf je er drie dagen/twee nachten, dan koop je drie keer entree nationaal park Chirripó. Deze wandeling is populair onder de Tico’s en de toegangsbewijzen zijn daarom vaak maanden vooraf al uitverkocht.

Lees meer over nationaal park Chirripó

tickets nationaal park Costa Rica Chirripo

Nationaal park Volcán Poás

De vulkaan Poás is één van de actieve vulkanen in Costa Rica. Voor een bezoek aan dit nationale park kies je een datum en tijdslot om het park in te gaan, het beste ga je vroeg op de dag. Er zijn geen aparte sectoren. Het nationale park is elke dag (ook op feestdagen) geopend van 8.00 – 16.00 (laatste entree om 14.00). De entree voor volwassenen is $16,95pp, voor kinderen van twee tot en met twaalf jaar $5,65pp. Kinderen onder twee jaar betalen geen entree.

Lees meer over nationaal park Volcán Poás

Nationaal park Tortuguero

Dit nationale park kent twee sectoren: Sector Canales en Sector Cerro Tortuguero. Afhankelijk van welke tours je gaat ondernemen koop je de entree. De entree voor de sector met de kanalen is $16,95pp, voor kinderen (twee t/m twaalf jaar) $5,65pp. De entree voor de sector Cerro Tortuguero is voor volwassenen en kinderen $2,26pp. De sectoren zijn elke dag geopend en het is niet nodig om een specifiek tijdsslot te kiezen.

Nationale parken staan geen wegwerpplastic meer toe: neem een waterfles mee die herbruikbaar is. Bekijk de inpaklijst voor Costa Rica

Nationaal park Isla San Lucas

In de Golf van Nicoya ligt het eiland Isla San Lucas met daarop een verlaten gevangenis. Het is dagelijks geopend van 8.30 – 15.30. De entree wordt gekozen om 8.30, 11.00 of 13.30. De entree is voor volwassenen $13,56pp, voor kinderen van 2 t/m 12 jaar $6,15pp.

Nationaal park Irazú

Dit is een andere actieve vulkaan in Costa Rica. Het park is elke dag geopend (ook feestdagen) van 8.00 – 15.30. Voor de sector met de krater is er elk heel uur een toegangsmogelijkheid (laatste entree om 14.00). Voor de sector Prusia geldt dit ook, maar is de laatste entree om 13.00. De entree voor laatstgenoemde sector is voor bezoekers vanaf twee jaar $5,65pp. Om de krater te bezoeken betaal je $16,95pp als volwassene, kinderen van twee t/m twaalf jaar betalen $5,65pp.

Lees meer over nationaal park Irazú en de krater in de blog over de route Pacifische kust – Caribische kust

tickets kopen nationaal park Costa Rica

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Tickets kopen voor nationaal park Manuel Antonio

Zou dit het bekendste nationale park van Costa Rica zijn? Het is in ieder geval drukbezocht, daarom is het belangrijk om te weten dat je tijdig de entree moet kopen. Het park kent namelijk een bezoekerslimiet en met name in het hoogseizoen is het park over het algemeen vooraf uitverkocht. Dit komt mede doordat bedrijven die tours organiseren een deel van de tickets op kunnen kopen. Kun je online geen ticket meer krijgen? Dan kun je vaak nog wel terecht bij zo’n tour met gids, maar ja, dan ben je natuurlijk wel meer geld kwijt.

Het park is geopend van 7.00 – 15.00, op dinsdag is het park gesloten. De entree voor volwassenen is $18pp, voor kinderen van twee tot twaalf jaar is $5,65. Je kiest een dag en een tijdslot om het park in te gaan, er zijn geen aparte sectoren.

Lees meer over nationaal park Manuel Antonio (en over leuke alternatieven in regio)

tickets kopen nationaal park Manuel Antonio Costa Rica

Nationaal park Braulio Carrillo

Vanaf de weg van San José naar Guapiles kun je al genieten van het groen van dit nationale park. Voor de sector Volcán Barva wordt de entree online gekocht, je kiest een dag en het tijdslot om het park in te gaan is in de ochtend van 8.00 – 12.00. Voor volwassenen is de entree $13,56pp, voor kinderen van twee tot twaalf jaar $5,65pp. Het park is elke dag (ook feestdagen) geopend van 8.00 – 15.30.

Nationaal park Tapantí

De volledige naam van dit groene en ongerepte park is Tapantí Macizo de la Muerte. Het park is elke dag geopend van 8.00 – 16.00. De entree wordt gekozen met een datum en een breed tijdslot om het park in te gaan. Voor volwassenen is de entree $11,30, voor kinderen van twee tot twaalf jaar $5,65.

Lees binnenkort meer over nationaal park Tapantí

online tickets kopen nationaal park Costa Rica

Nationaal park Volcán Tenorio

Sinds 1 augustus 2023 wordt de entree voor nationaal park Volcán Tenorio online verkocht. Dit is het park met de bijzondere blauwe rivier Rio Celeste. Het park is dagelijks geopend van 8.00 – 16.00, laatste entree is om 14.00. Je kiest een dag en tijdslot om het park in te gaan, het kan zijn dat een tijdslot uitverkocht raakt.

Lees meer over nationaal park Volcán Tenorio

tickets kopen nationaal park Costa Rica

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Nationaal park Carara

Van mei tot en met november is het park Carara geopend van 8.00 – 16.00, van december tot en met april is het park open van 7.00 – 16.00. Ook voor dit park geldt dat sinds 1 augustus 2023 de entree vooraf online gekocht moet worden. Er zijn geen aparte sectoren en je kiest de datum voor het bezoek aan het park.

Lees meer over nationaal park Carara

nationaal park carara

Nationaal park Rincón de la Vieja

De entree voor nationaal park Rincón de la Vieja wordt ook sinds 1 augustus 2023 online verkocht via de website van SINAC. Er zijn twee sectoren: Las Pailas en Santa Maria. Las Pailas is geopend van 8.00 -15.00, let in het park op welk pad tot welke tijd te betreden is. Op maandag is de sector gesloten. Santa Maria is van donderdag t/m maandag geopend van 8.00 – 15.30. De toegang voor beide sectoren is voor volwassenen $16.95pp, voor kinderen van twee tot twaalf jaar $5,65pp. Bij het online kopen van de entree kies je het beste eerste de sector en vervolgens de datum van het bezoek.

Lees meer over nationaal park Rincon de la Vieja

tickets kopen nationaal park Costa Rica

Andere nationale parken

Voor een aantal van de nationale parken is het anders georganiseerd, het is dus niet voor elk nationaal park in Costa Rica nodig om online tickets te kopen. Voor een bezoek aan nationaal park Cahuita betaal je de entree aan de deur, dit is in de vorm van een donatie dus je bepaalt zelf de hoogte. Wil je naar nationaal park Volcán Arenal, dan betaal je met je creditcard de entree aan de deur. De entree voor nationaal park Marino Ballena betaal je ook ter plaatse, kies je voor een walvissentour dan zit de entree er vaak al bij in.

Omdat een bezoek aan nationaal park Corcovado verplicht met gids is, regelt de organisatie van de tour de entree voor jou. De entree is persoonsgebonden, je moet hiervoor je volledige naam en paspoortnummer aanleveren. Dit geldt ook voor het snorkelen bij Isla del Caño. In verband met een limiet aan het aantal bezoekers en omdat de regio steeds populairder wordt boek je deze tours het beste ruim van te voren.

Een bezoek aan de vulkaan Turrialba kan via ICETUR geboekt worden. De provincie Guanacaste heeft een eigen website voor het boeken van een bezoek aan de beschermde gebieden zoals Santa Rosa.

Lees meer algemene informatie over nationale parken in Costa Rica

Bekijk het overzicht van bestemmingen in Costa Rica

Welk nationaal park ga jij bezoeken?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.