Home Bestemmingen Cerro Chirripó: hike naar de top van Costa Rica

Cerro Chirripó: hike naar de top van Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Cerro Chirripó Costa Rica

‘Hay que vivirlo’, je moet het beleefd hebben. Dat is het motto voor het beklimmen van de cerro Chirripó. Het is niet eenvoudig, maar de omgeving is prachtig. Eliseo en ik gingen in maart 2023 omhoog en naderhand zeiden we: we willen nog wel een keer gaan. Het is de uitdaging van de hike naar ‘el Chirri’ zelf, maar de omgeving telt dus ook zeker mee. Het is weer zo anders vergeleken met de rest van het land. Lees hieronder over de hike naar de Chirripó en hoe deze georganiseerd kan worden.

Inhoud:
Nationaal park Chirrpó
Meerdaagse hike in Costa Rica
Hoe reserveer je de hike naar de Cerro Chirripó?
Hike naar de top van Costa Rica
Wat is de beste periode voor de hike naar Cerro Chirripó?
Wat neem je mee?
Onze ervaringen en aanbevelingen

Momenteel (april 2024) wordt er met het SINAC opnieuw onderhandeld over de contracten om services in het park aan te bieden, momenteel is het niet mogelijk om te boeken voor data vanaf november.

Nationaal park Chirripó

Nationaal park Chirripó maakt deel uit van de bergketen van Talamanca. Deze bergketen loop van San José tot aan de grens met Panama en start op zeeniveau aan de Caribische kust van Costa Rica en loopt tot de Valle General (regio San Isidro de el General). De bergketen kent de hoogste toppen van het land, waaronder dus ook het hoogste punt van Costa Rica: de cerro Chirripó. ‘Cerro’ betekent ‘berg’. ‘Chirripó’ betekent ‘het land van het eeuwige water’. De top van de berg ligt op 3820 meter boven zeeniveau en op een heldere dag is zowel de Caribische kust als de Pacifische kust te zien. De temperatuur ligt tussen de 4 en 18 graden, ‘s nachts kan het vriezen.

Het nationale park kan ingedeeld worden in vijf ecosystemen, maar het grootste gedeelte bestaat uit primair regenwoud en primair nevelwoud. Bijzonder is de ‘páramo’ vegetatie, deze bestaat vooral uit graslanden en struikgewas. Op onderstaande kaart is te zien dat dit maar in een klein deel van Costa Rica voorkomt en dat heeft te maken met de hoogte. Door deze verschillende ecosystemen kent het park veel eigen soorten en is de biodiversiteit hoog. Dieren die er voor komen zijn slingerapen, tapirs, wilde zwijnen, jaguars en poema’s. Er zijn meer dan 400 vogelsoorten geïdentificeerd en er leven meer dan 260 soorten amfibieën en reptielen. Het nationale park is één van de gebieden van Midden-Amerika dat het meest intact is gebleven.

Vegetatie Costa Rica
Hoogteverschillen Costa Rica

Meerdaagse hike in Costa Rica

De top van Costa Rica bereik je niet zomaar. Vanaf de start in San Gerardo de Rivas is het namelijk 14,5 kilometer tot het basiskamp en tijdens deze wandeling worden er heel wat hoogtemeters overbrugd. Dit is de eerste dag van de meerdaagse hike in Costa Rica. Op de tweede dag leg je het laatste stuk van 5,5 kilometer af naar de cerro Chirripó. Je kunt ervoor kiezen om meteen weer helemaal af te dalen naar San Gerardo de Rivas, maar je kunt het ook rustiger aan doen en een tweede overnachting in het basiskamp boeken. Op die manier kun je nog meer van de omgeving genieten en daal je de derde dag weer naar beneden af.

Hoe reserveer je de hike naar de Cerro Chirripó?

Voor het beklimmen van de Chirripó moeten er meerdere stappen doorlopen worden. Er moet entree gekocht worden voor het nationale park, maar je moet ook de overnachting in het basiskamp organiseren.

Voor wandelaars is er een basiskamp met gedeelde voorzieningen in het park aan de voet van de Crestones. De Crestones is een rotsformatie en is een nationaal symbool van Costa Rica. Hier kun je overnachten voor en/of na het bezoek aan de top van Costa Rica. Het basiskamp is via verschillende sectoren te bereiken: Sector San Gerardo, Sector San Jerónimo en Sector Herradura. De sector San Gerardo is de meest toegankelijke en zal hieronder beschreven worden, het pad start in San Gerardo de Rivas.

Boek de tickets voor het nationale park

Voor het bezoeken van het nationale park moet er per dag entree gekocht worden. Dit kan online via de website van SINAC. De entree is voor toeristen $18 per dag (mei 2023). Bezoek je het nationale park met één overnachting in het basiskamp, dan koop je voor twee dagen entree. Wil je twee nachten blijven dan moet je toegang voor drie dagen nationaal park kopen.

Bij ‘Wildlife Area’ selecteer je ‘Parque Nacionaal Chirripó’. Bij ‘Sector / Schedule’ kies je voor de Sector San Gerardo als je (zelfstandig) vertrekt vanuit San Gerardo de Rivas.

Onder de blauwe knop ‘availability’ kan de beschikbaarheid per dag bekeken worden. Met de pijltjes kan de kalender per maand bekeken worden (het systeem is langzaam). Er kan tot zes maanden vooraf gekocht worden. De kolom ‘availability’ geeft het aantal beschikbare bedden aan in het basiskamp, dit zal het uitgangspunt moeten zijn. ‘Daily visits’ geeft het aantal tickets aan dat beschikbaar is voor mensen die het park zonder overnachting bezoeken. Vergeet niet om de boekingsvoorwaarden door te nemen, scroll naar beneden voor de Engelstalige versie.

Voor het betalen is een creditcard nodig, de bevestiging wordt per mail verzonden.

Op feestdagen kan er geen reservering gemaakt worden voor de hike naar de Chirripó.

Boek het verblijf op het basiskamp

Zijn de tickets voor het nationale park geboekt, dan heb je vijf dagen de tijd voor de volgende stap: het boeken van het verblijf in het basiskamp. CRC is de lokale organisatie die met SINAC het contract heeft afgesloten om de toeristische voorzieningen in het park te mogen organiseren. Er kan voor maximaal vier personen per keer gereserveerd worden.

Het nummer van de bevestiging (número de comprobante) van de bestelling bij SINAC (het entreebewijs voor het nationale park) moet doorgegeven worden aan het CRC. Op de website wordt vermeld dat er gebeld moet worden, bij ons werd er niet opgenomen dus hebben wij gemaild naar info@chirripo.org. Nog dezelfde dag ontvingen we de bevestiging met de vervolgstappen.

Het bedrag van de overnachting(en) moet binnen vijf dagen overgemaakt worden, in de e-mail staan de diverse opties beschreven. Voor buitenlandse reizigers zal het middels een bankoverschrijving gaan, voor inwoners van Costa Rica is Sinpe beschikbaar. Let goed op welke gegevens in het betalingskenmerk vermeld moeten worden (o.a. reserveringsnummer). De betalingsbevestiging mail je vervolgens weer naar het CRC.

Met deze betaling is het verblijf in het basiskamp bevestigd. Het basiskamp heeft gedeelde voorzieningen: gedeelde slaapkamers en gedeelde toiletten en douches. De kamers bestaan uit twee stapelbedden en bieden daarmee plek voor vier personen per kamer. Je krijgt een bed toegewezen daar waar er op dat moment plek is. Beddengoed is inbegrepen bij het verblijf en er wordt dagelijks schoongemaakt. Het basiskamp heeft een kleine winkel met snacks, drinken, souvenirs en een basisaanbod aan medicatie. Er kan met contant geld, met een creditcard of via sinpe betaalt worden.

Het verblijf in San Gerardo de Rivas

Er zijn verschillende accommodaties in San Gerardo de Rivas. Hotel Uran ligt op een steenworp afstand van de start van de hike. Een andere optie is Casa Mariposa. Hotel El Pelicano ligt verder van het startpunt maar kan eventueel transport organiseren.

De dag voor vertrek

De dag voor vertrek vind het inchecken plaats bij het kantoor van SINAC, neem de reservering en identificatie mee. Het kantoor is geopend van 8.00 – 12.00 en van 13.00 tot 16.00. Vervolgens is het aanmelden bij het CRC aan de overkant (dezelfde openingstijden). Hier kunnen de maaltijden tijdens het verblijf in het basiskamp gekozen worden en betaald. Het menu is online in te zien. Ter plaatse bestellen en betalen is niet mogelijk.

CRC biedt de mogelijkheid aan om een deel van de bagage naar boven of naar beneden te brengen. Voor beide opties geldt dat je de bagage de dag ervoor moet aanleveren. Let hiervoor goed op de openingstijden van het kantoor. De prijs per kilo is ¢2713,15 (mei 2023). Tijdens het droge seizoen wordt de bagage door paarden gedragen, tijdens het regenseizoen wordt er mankracht gebruikt. Op het kantoor van CRC kan er contant of met een creditcard betaald worden (Sinpe is ook mogelijk).

Hike naar de top van Costa Rica

De eerste dag

We vertrekken vanuit San Gerardo de Rivas, een dorp dat op zo’n 1400 meter hoogte ligt. Onze dag start vroeg: om 4.30 vertrekken we bij hotel Uran met onze hoofdlampjes op om optimaal gebruik te kunnen maken van de ochtend. De eerste twee kilometers zorgen ervoor dat de benen al snel goed wakker moeten worden, het eerste stuk van de beklimming is gemener dan ik had verwacht. De omgeving is een combinatie van weilanden en bos. Als de zon op begint te komen besluiten we om op een mooie plek even te stoppen voor het ontbijt.

Dan zijn we echt in het nationale park

Na de eerste vier kilometer betreden we officieel het nationale park Chirripo en vanaf hier lopen we echt in het bos. Het is aangenaam om beschut te lopen. Ongeveer halverwege de route (na kilometerpaal 7) komen we het winkeltje ‘Llano Bonito’ tegen. Hier kunnen we even uitrusten en gebruik maken van de toiletten. Ook worden er snacks en drinken verkocht. Er kan alleen contant betaald worden. Tijdens de droge periode is de winkel elke dag geopend van 5.00 – 14.00, tijdens de regenperiode is het enkel geopend op deze tijden op vrijdag, zaterdag en zondag.

En dan kunnen we onze borst écht nat maken. Bij kilometer acht start de ‘cuesta del agua’. Een lange, lange klim die voor mijn gevoel doorloopt tot in kilometer 10. Langzaam maar gestaag vooruit dus.

Hierna verandert het landschap. De hoge bomen liggen achter ons en we lopen nu in de zon. Met de hoogte verandert de vegetatie mee. Het is niet alleen maar klimmen, hier loopt het pad zelfs een stukje omlaag. Als we inmiddels op 3183 meter en bij kilometerpaal 13 zijn aangekomen, maken we ons mentaal klaar voor het laatste stuk. Deze klim heeft als naam ‘de helling van de berouwers’. De laatste 1,5 kilometer is erg steil, de laatste loodjes wegen het zwaarst.

Het is even doorzetten, maar dan zijn we er: het basiskamp is bereikt! En we kunnen meteen aanschuiven voor de lunch. Het basiskamp ligt op 3400 meter aan de voet van de Crestones. Het is meteen een goede indruk om deze bekende rotsformatie te kunnen aanschouwen.

De tweede dag

Na het ontbijt zetten we koers richting hetgeen waarvoor we gekomen zijn: op naar de top van de cerro Chirripó. We kleden ons warm aan, nemen onze wandelstokken weer in de hand en starten aan de laatste 5,5 kilometer. Al wandelend over de smalle paadjes en soms over rotsformaties genieten we van het uitzicht. We hebben geluk met het heldere weer en kunnen ver van ons af kijken. Wonend in een warm, tropisch en vochtig klimaat is dit wel even iets anders voor mij en mijn Costa Ricaanse man. Ik vind het heerlijk! Het prachtige landschap is duizenden jaren geleden gevormd door gletsjers.

Het laatste stukje van de hike naar de Chirripó

Het laatste stukje naar boven is erg steil, we laten onze wandelstokken achter. Het is soms handen- en voetenwerk. Ik heb snel last van de hoogte en ik ga dan ook langzaam vooruit. Maar dan is daar eindelijk het bekende bord met de Costa Ricaanse vlag. Yes!

Op weg naar de top was het niet bewolkt, eenmaal boven wordt het zicht gedeeltelijk bedekt door wolken. Het is met name de Caribische kant, met vlagen kunnen we wel genieten van het uitzicht richting de Pacifische kant. De meeste wandelaars zijn voor de zonsopkomst gegaan en zij zijn inmiddels al op de terugweg richting het basiskamp. We zijn er enkel met drie andere wandelaars. Dit is genieten. Na een kleine adempauze kunnen ook wij onze naam in het logboek schrijven. We hebben de hike naar de Chirripó volbracht.

Een deel van het laatste stuk van het pad naar boven, gezien vanaf de top

We zijn een uur boven voordat we besluiten terug te gaan. Als we in de Valle de los Conejos aankomen (Vallei van de Konijnen) is het zicht helemaal dichtgetrokken, het waait en het is koud! We gaan niet langer dan nodig even zitten om wat te eten.

De derde dag

Na het ontbijt kleden we ons weer warm aan en beginnen we aan de afdaling. Dit is het enige moment dat we het even koud hebben, maar al wandelend warmen we al snel op. Nu zijn wij het die de wandelaars die we tegenkomen bemoedigend toespreken. Nu we alleen maar hoeven te dalen genieten we meer van de omgeving om ons heen. Wederom is het prachtig weer. Bij het winkeltje bestellen we een heerlijke maar ook grote ‘tortilla de queso’ (kaastortilla), daar zal het in ieder geval niet aan liggen. We hebben het rustig aan gedaan qua wandelen deze dagen en we hebben dan ook geen pijn gehad, maar tijdens de laatste twee kilometer voelen we dan toch wel onze voetzolen. Qua omgeving is het ook wat minder mooi, alhoewel twee groene Emerald Toecanets nog voor een leuke verrassing zorgen. Nog niet eerder zagen we deze zo dichtbij!

Llano Bonito op ongeveer 7,5 kilometer

Wat is de beste periode voor de hike naar Cerro Chirripó?

Het droge seizoen loopt van december tot en met april, in mei start het regenseizoen en loopt tot in november. De droge periode is de beste periode voor de hike naar de cerro Chirripó, maar met name de maanden februari en maart geven de beste omstandigheden. In de laatste week van maart lopen wij onder hele goede omstandigheden waardoor we, naast de inspanning, optimaal kunnen genieten van de tocht. Zoals je op de foto’s kunt zien, bestaan de paden voornamelijk uit zand en stenen en het kan dan ook erg modderig worden na een regenbui. Er kan veel regen vallen, ‘Chirripó’ betekent immers niet voor niets ‘het land van het eeuwige water’. Tijdens de regenperiode komen er wel meer bloemen tot bloei.

Door de ligging staat het gebied onder invloed van zowel de Caribische als de Pacifische weersomstandigheden. Het weer kan snel omslaan, van helder naar bewolkt en andersom. ‘Droge periode’ betekent niet dat er helemaal geen regen valt, ook in december en januari kan het regenen. September, oktober en soms ook november zijn piekmaanden voor het regenseizoen aan de Pacifische kant.

Lees meer over het weer en klimaat van Costa Rica

Wat neem je mee?

 • Paspoort
 • Warme kleding, zorg vooral voor lagen
 • Regenjas
 • Regenhoes voor de dagrugzak
 • Goede wandelschoenen waar je al vaker op gelopen hebt
 • Andere comfortabele schoenen of slippers voor tijdens het verblijf in het basiskamp
 • Handdoek (het basiskamp verzorgt alleen beddengoed)
 • Hoofdlamp
 • Muts en handschoenen
 • Pet voor overdag
 • Veel water
 • Energiedrank in poedervorm (‘en polvo’ voor wie het in Costa Rica wil kopen)
 • Snacks voor onderweg
 • Toiletspullen, pleisters, pijnstillers
 • Smeersel voor pijnlijke spieren (in Costa Rica wordt ‘Cofal’ veel gebruikt)
 • Wandelstokken (eventueel te huur in San Gerardo de Rivas)

Onze ervaringen en aanbevelingen voor de hike naar de Chirripó

Tijdens het droge seizoen kunnen er maximaal twee overnachtingen geboekt worden in het basiskamp, tijdens de regenperiode is het mogelijk om drie nachten te blijven. Wij hebben heerlijk geslapen in het basiskamp en de gedeelde ruimtes zijn schoon. Er worden twee dekens verzorgd, samen met het dragen van verschillende lagen kleding hebben wij het niet koud gehad. Veel blogs schrijven over het meenemen van een eigen slaapzak, wij hebben dat niet gedaan maar we hebben het dus ook niet gemist.

In San Gerardo de Rivas liggen de locaties van de hotels, de kantoren waar je je moet melden en de start van de hike naar de Chirripo verspreid in de omgeving. Houd hier rekening mee als je geen eigen vervoer hebt. Reis je met het openbaar vervoer, dan overleg je het beste met de accommodatie wat het handigste is, waarschijnlijk kunnen zij helpen met lokaal vervoer. Hier vind je namelijk geen Uber of officiële taxi’s.

Het laatste stuk richting de hotels Casa Mariposa en Hotel Uran (met daarachter nog het mooie Cloudbridge Reserver) gaat wat steiler omhoog, het kan zijn dat je hier de 4×4 nodig hebt voor wat extra ondersteuning.

Ik zou twee overnachtingen in het basiskamp adviseren. Het lijkt mij zwaar maar ook zonde om vroeg op de staan om voor zonsopkomst naar de top te gaan, om vervolgens meteen helemaal terug naar het dorp te lopen. Er is nog meer in het gebied te zien dan enkel de Chirripo. Er zijn meerdere wandelpaden naar andere bergtoppen of naar de Crestones bijvoorbeeld.

De hike naar de Chirripo is ook populair onder de eigen bevolking en omdat de droge periode de beste periode is zijn de plekken dan ook al vaak langere tijd vooraf volgeboekt. Wees er op tijd bij, reserveren kan vanaf zes maanden vooraf.

De organisatie

Op de website van het CRC is alle informatie over de voorzieningen terug te lezen. De afgelopen jaren is er veel gedoe geweest rondom het mogen verzorgen van de voorzieningen in het park voor de wandelaars. Als gevolg hiervan is het in 2021 zelfs langere tijd gesloten geweest. Het komt op ons over dat het CRC het goed voor elkaar heeft, voor ons verliep alles in de organisatie soepel. Met het ondernemen van deze activiteit geniet je niet alleen van één van de mooiste gebieden van Costa Rica, maar ondersteun je ook de lokale bevolking door de werkgelegenheid die er gecreëerd wordt.

Dit is niet de doorsnee activiteit als je Costa Rica gaat bezoeken en het is niet voor iedereen, maar voor wie houdt van een mooie, uitdagende hike is dit zeker een aanrader. Het is een activiteit die menig Tico als doel heeft, maar ook wandelaars vanuit de rest van de wereld aantrekt. En het enthousiasme werkt aanstekelijk. ‘Hay que vivirlo’.

Voor wie nog een uitdaging zoekt…

Wij waren van plan om het rustig aan te doen omdat we niet goed wisten wat we konden verwachten. Voor ons was dat prima. De avond voor de start raken we aan de praat met een andere wandelaar. We horen dat zijn groep van plan is om rond middernacht te vertrekken om op die manier voor zonsopkomst op de top van de Chirripó te zijn, om vervolgens weer helemaal naar het dorp terug te lopen. Als wij op weg zijn richting het basiskamp komen we hem tegen, hij ziet er nog verrassend fris uit.

Het kan nóg een stapje verder. Jaarlijks wordt er een hardloopwedstrijd georganiseerd vanuit San Gerardo de Rivas tot het basiskamp en weer terug. Ieder kan dus zijn eigen uitdaging op het pad zoeken.

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.