Home Costa Rica Vliegveld Costa Rica: San José Juan Santamaría Airport

Vliegveld Costa Rica: San José Juan Santamaría Airport

by Anouk
Published: Updated:
Vliegveld Costa Rica San José

Vlieg je naar Costa Rica vanuit Nederland of België, dan is de kans groot dat het vliegveld in Costa Rica San José Juan Santamaría Airport is. Na de lange reis ben je in het hart van Costa Rica en kan de rondreis beginnen. Lees hier over de start en het vertrek op dit vliegveld in Costa Rica.

Vliegveld San José Costa Rica

Vernoemd naar de nationale held Juan Santamaría is het vliegveld bij San José voor een internationaal vliegveld klein en overzichtelijk met 20 gates. De naam is een beetje vertekenend, want de locatie ligt eigenlijk ten noordwesten van San José in Alajuela. Vanuit San José is het ongeveer een half uur naar het vliegveld, maar houd altijd rekening met de spitstijden en eventuele werkzaamheden in en rond de stad. Omdat het vliegveld niet groot is, is het voldoende om twee tot drie uur voor vertrek aanwezig te zijn.

Het is het drukste vliegveld van Costa Rica en na Panama City Tocumen Airport het tweede drukste vliegveld van Midden-Amerika. Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Costa Rica, zoals KLM, Air France, Lufthansa, Delta en Iberia. Een volledige lijst is terug te vinden op de website van het vliegveld. Let op dat voor een vlucht via de VS een ESTA-verklaring nodig is, voor vliegen via Canada is een ETA-verklaring nodig. KLM vliegt een deel van het jaar, meestal in de maanden november – mei, direct op Costa Rica.

Naast de hoofdterminal voor de internationale vluchten is er een tweede terminal waar de binnenlandse vluchten aankomen en vertrekken. Deze vluchten worden uitgevoerd door Sansa Airlines en Costa Rica Green Airways.

Er is gratis wifi beschikbaar (de verbinding blijft 3 uur beschikbaar). Het vliegveld en naastgelegen parkeergarage zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend. Er zijn geen lockers op het vliegveld.

In 2022 reisden 4.665.946 passagiers via San José Juan Santamaría Airport, dit was 90% van het aantal reizigers in 2019 (het jaar voor de start van de pandemie). Onderstaand figuur laat de vergelijking van het aantal reizigers tussen 2021 en 2022 zien.

Aantal passagiers Juan Santamaría Airport Costa Rica Bron
Locatie San José Juan Santamaría Airport vanuit Google Maps

Aankomst in Costa Rica

Na een lange zit zie je op het vliegveld meteen dat je in het land van de natuur bent. Foto’s en bewegende beelden geven weer waar het om draait in Costa Rica. Als eerste is het zaak om de douane door te komen. Er zijn twee rijen: een voor bezoekers/toeristen en een voor inwoners van Costa Rica. Officieel heb je, naast een geldig paspoort, een bewijs nodig waarmee je aantoont dat je het land binnen 180 dagen weer gaat verlaten. Dit is je retourticket of een busticket het land uit. Hier kan de luchtvaartmaatschappij voor vertrek overigens ook al naar vragen (bijv. op Schiphol). De douane kan vragen naar de naam van het eerste hotel waar je gaat verblijven.

Bekijk de officiële regels van de Costa Ricaanse overheid voor het inreizen.

Na de douane is het tijd om te wachten bij de banden tot de bagage er is. Ter hoogte van bagageband vijf is er een stand van Claro waar een simkaart gekocht kan worden en er is een pinautomaat van BAC aanwezig. Na het ophalen van de bagage moet alles nog één keer over de band voor controle en dan is daar de uitgang.

Op zoek naar een hotel in de buurt van het vliegveld of in San José.

Lees meer over San José en over Uber in Costa Rica.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

De taxi’s bij de uitgang van de aankomsthal, de vertrekhal ligt er boven.

Vertrek uit Costa Rica

Helaas, het is tijd om te vertrekken. De taxi kan voor de ingang van de vertrekhallen stoppen. Bij de ingang kan iemand al de boardingpass controleren. Na binnenkomst is er meteen zicht op de incheckbalies. Hier kan de ruimbagage worden afgegeven en eventueel de boardingpass geprint worden. Aan de linkerkant is meteen de controle van de douane en van de handbagage.

Vervolgens is er nog alle ruimte om wat te eten of om nog wat souvenirs te kopen. Dit gedeelte is recentelijk verbouwd en er is best wat keuze. Bij de gates zijn er ook nog kleine winkeltjes, er zijn natuurlijk toiletten en er is inmiddels best veel gelegenheid om telefoons op te laden. Middels een stekker (denk nog even aan de andere aansluiting) of via een usb-aansluiting.

Zelfs in de vloerbedekking is de natuur terug te zien.

Hoe lang is het vliegen naar Costa Rica?

Er zijn vele routes vanuit Europa naar Costa Rica. Direct van Amsterdam met KLM duurt de vlucht ongeveer 12 uur. Met een overstap duurt een vlucht in totaal vaak tussen de 14 en 17 uur.

Boek je een vlucht naar airport San José, let dan goed op. In Californië ligt namelijk een vliegveld met de naam San Jose International Airport. De internationale code van dit vliegveld is SJC. De naam van het vliegveld in Costa Rica is dus Juan Santamaría en heeft als code SJO.

Vertrekbelasting Costa Rica

Verlaat je Costa Rica, dan moet er een belasting betaalt worden. Reis je over land, dan is dit $8. Vertrek je met het vliegtuig dan is deze belasting $29. Deze kan voldaan worden in Dollars, Colones of met een creditcard. De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben dit echter al bij het ticket inbegrepen en dan is deze belasting al voldaan, namelijk:

AeroméxicoCondorLufthansa
Air CanadaCopa AirlinesSouthwest Airlines
Air FranceDelta AirlinesSpirit Airlines
Air PanamaEdelweissUnited Airlines
Alaska AirlinesIberiaVolaris Costa Rica
American AirlinesInterjetVolaris Mexico
Grupo AviancaJetBlue Airways
British AirwaysKLM

Een andere optie

Het internationale vliegveld bij Liberia wordt ook steeds populairder en steeds meer luchtvaartmaatschappijen voegen deze bestemming aan de route toe. Ook KLM vliegt een deel van het jaar op Liberia. Bekijk voor inspiratie deze route door Costa Rica: een week vanaf Liberia.

Wil je nog meer weten ter voorbereiding op de reis naar Costa Rica? Ga verder op de pagina met de introductie reizen door Costa Rica en ga vliegend van start.

reizen Costa Rica

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.