Home Costa Rica Hoe gebruik je Uber in Costa Rica?

Hoe gebruik je Uber in Costa Rica?

by Anouk
Published: Updated:
Wegen in Costa Rica

Als ik in San José ben dan maak ik gebruik van Uber. Het is een makkelijke manier om van a naar b te verplaatsen. Als reiziger kun je hier natuurlijk ook gebruik van maken. Hoe gebruik je Uber in Costa Rica?

Wat is Uber?

Uber is een mondiaal platform waarin ritten worden aangeboden. De app zorgt ervoor dat de klant met een chauffeur wordt verbonden. De technologie verbindt vraag en aanbod. Als klant kun je aangeven waar je bent en waar je naartoe wil, de app koppelt je aan een chauffeur die beschikbaar is voor deze rit. De chauffeurs zijn particulieren die online gaan als ze willen werken. Op basis van afstand, beschikbaarheid en drukte wordt de prijs van de rit bepaald.

Inmiddels is er ook een uitbreiding met o.a. maaltijdbezorging. Door middel van de app UberEats kun je hier gebruik van maken.

De app gebruiken

De app van Uber is te vinden in de Play Store of in de App Store. Met een e-mailadres en een telefoonnummer maak je een account aan. Bij het openen van de app kun je meteen een ophaalpunt invoeren. Je kunt er voor kiezen om nu opgehaald te worden, maar het is ook mogelijk om een rit te plannen. Kies het ophaalpunt aan de hand van de gps locatie van de telefoon of je zoek een handige locatie op. Costa Rica kent geen adressen zoals wij dat gewend zijn dus je kiest de naam van het hotel, restaurant, museum etc. Maak het zo makkelijk mogelijk voor de chauffeur om het punt te vinden.

Als het punt gekozen is gaat de app zoeken naar beschikbare chauffeurs in de buurt. Deze chauffeurs krijgen een melding op hun telefoon en kunnen ervoor kiezen om deze rit te accepteren. Is de rit geaccepteerd, dan krijg jij als klant vervolgens weer een melding. Je ziet de foto, de naam van de chauffeur en het type auto met kentekennummer. Hieraan kun je herkennen welke auto jouw ‘uber’ is. Ook zie je waar je chauffeur op dat moment is en hoe lang het nog duurt voordat hij of zij bij jou is. Je volgt de route van de chauffeur naar jouw locatie. Als het nog maar een paar minuten duurt voordat de chauffeur er is loop je alvast naar het ophaalpunt. Eenmaal samen onderweg krijgt de chauffeur de route naar jouw bestemming vanuit de app weergegeven. Naderhand kun je de chauffeur in de app beoordelen en eventueel een fooi geven.

Het handigste is om een creditcard te koppelen aan de app. Het is niet altijd mogelijk om contant te betalen en het scheelt weer nadenken over het meenemen van voldoende contant geld.

Uber gebruiken in Costa Rica

In het stedelijk gebied in en rond San José zijn er vele chauffeurs te vinden en het is dan ook erg makkelijk om de app te gebruiken. Inmiddels zijn er op meerdere plekken in het land chauffeurs aangesloten op de app, maar er zijn lang niet zoveel chauffeurs op locatie vergeleken met San José. Je kunt er dan ook niet altijd 100% op vertrouwen. Dit merkte ik tijdens mijn bezoek aan La Fortuna. Dit kan komen omdat er op die plekken meer concurrentie is van de zwarte taxi’s waar de lokale bevolking veel gebruik van maakt. Voor lange afstanden is het niet altijd handig omdat de app de kortste route kan kiezen in plaats van de snelste en beter toegankelijke route.

In Manuel Antonio kan het ook even duren voordat een rit geaccepteerd wordt, de chauffeurs zijn niet zo happig op de kortere ritjes.

Uber is niet legaal in Costa Rica, desalniettemin is het erg populair in het gebruik. Vanwege het gebruik verkies ik het boven de officiële rode taxi’s. Vaak wordt er een bepaald type auto gebruikt voor de dienst en ze kunnen daarom wat makkelijker te herkennen zijn. De chauffeurs kunnen daarom wat meer op hun hoede zijn op het moment dat er politie aanwezig is, bijvoorbeeld bij een busstation. Wordt een chauffeur betrapt, dan krijg hij of zij een boete en worden de kentekenplaten van de auto afgehaald.

Een manier om het minder op een taxidienst te laten lijken is om als klant voorin bij de chauffeur te gaan zitten. Dit is dan ook gebruikelijk om te doen. Van de keren dat ik gebruik heb gemaakt van Uber in Costa Rica heb ik niets vervelends mee gemaakt op dit gebied, dat een chauffeur aangehouden werd. Nadat ik van La Fortuna naar San José reisde en aankwam op het busstation moest ik even wachten voordat ik een rit kon aanvragen. De politie stond voor de deur naast de officiële taxi’s. Het was een kwestie van een paar minuten wachten voordat de politie weer vertrok.

Verwacht niet dat de chauffeurs Engels spreken. Houd voor de zekerheid wat Spaanse woorden en zinnen bij de hand die van pas zouden kunnen komen.

Op het vliegveld in Alajuela

Naast busstations is het vliegveld natuurlijk ook een locatie waar je makkelijk Uber-chauffeurs aan kunt treffen en dat weet de politie dan ook. Wordt er gepatrouilleerd, dan rijdt de Uber-chauffeur een extra rondje. Ik spreek voortaan af voor de vertrekhal buiten de drukte van alle andere taxichauffeurs die na de uitgang van de aankomsthal staan te wachten. Als je na aankomst het vliegveld verlaat steek je de weg over. Hier zijn trappen waarmee je naar boven kunt lopen, nu sta je voor de vertrekhal. Hier kun je afspreken met de chauffeur.

Neem alle handige reistips mee met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Lees meer:

2 comments

RR 30 januari 2023 - 06:19

HI, hoe betaal je een uber taxi in Costa Rica? Via de app of moet dat altijd alsnog contant?

Reply
Anouk 30 januari 2023 - 09:08

Hoi RR,

Zoals beschreven in de blog kun je het beste een creditcard aan de app koppelen, het is meestal niet mogelijk om contant te betalen.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.