Home Costa Rica Handige tips voor het openbaar vervoer in Costa Rica

Handige tips voor het openbaar vervoer in Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
openbaar vervoer

Ga je op vakantie naar Costa Rica, dan kun je met de bus gaan reizen om een beetje op je budget te letten. Het is een goedkope manier om je te verplaatsen én je begeeft je onder de lokale bevolking. Het vergt wel een beetje voorbereiding, het reizen met het openbaar vervoer kan namelijk omslachtig zijn in Costa Rica. 

Tips voor het openbaar vervoer in Costa Rica

Voorbereiding

Zorg dat je vooraf uitzoekt hoe je van a naar b kunt komen en hoeveel tijd dit in beslag neemt. Er zijn niet altijd directe verbindingen.

Je ontkomt er soms niet aan om via San Jose te reizen. Dit is als het ware het knooppunt van het openbaar vervoer.

Moet je overstappen, kijk goed op welk busstation je moet zijn. De kans is groot dat dit een ander station is dan waar je aankomt. Zelfs in San José is er niet één groot busstation, ze liggen verspreid over de stad.

Het kan handig zijn om een woordje Spaans te spreken. Buiten de toeristische plekken spreekt bijna niemand Engels.

Houd rekening met afwijkende schema’s op feestdagen, met name rond Kerst en Pasen. Dit zijn de twee populairste feestdagen in Costa Rica. Voor deze periodes is het voor de langere afstanden aan te raden om de tickets op voorhand al te kopen. Als het druk is en de bus is vol dan bestaat er een kans dat je niet mee kunt. Kijk dus of je de dag ervoor al even naar het busstation kunt gaan om kaartjes te kopen.

Onderweg

Bushaltes onderweg zijn vaak niet herkenbaar als bushaltes. Je ziet er geen hokjes met een tijdschema of iets dergelijks.

Er zijn twee soorten buslijnen: de collectivo’s en de directo’s.

De collectivo is een echte stopbus: elke halte wordt bezocht. Deze bussen zijn het meest vergelijkbaar zoals we de bussen in Nederland kennen. Bij de collectivo’s neem je de tassen mee de bus in.

openbaar vervoer Costa Rica
De collectivo in Uvita

De directo’s hebben veel minder stops en deze zijn dus veel sneller. Dit zijn vaak ook bussen die airco hebben en lijken op touringcars. Hier kun je grote bagage onderin leggen. Als je een aantal uur onderweg bent met een directo dan stop je onderweg bij een restaurant. Hier kun je wat te eten kopen en kun je naar het toilet. De bussen zelf hebben geen toilet.

Houd je handbagage altijd bij je, leg het niet bovenin. Verlies je bagage nooit uit het oog.

Soms koop je tickets vooraf, soms betaal je in de bus. Neem zoveel mogelijk biljetten van 1000 of 2000 Colones of muntgeld in Colones mee. Je krijgt vaak het wisselgeld in munten. Gebruik geen dollars voor het openbaar vervoer.

Op de voorkant staat vaak de bestemming geschreven en aan buitenkant is vaak te zien welk busbedrijf het is. De knalroze bussen van Tracopa zijn bijvoorbeeld echt niet te missen.

Zegt iemand dat de bussen niet rijden vanwege een staking of iets dergelijks? Laat je niet zomaar van de wijs brengen, dit is vrijwel altijd een scam. Helaas gebeurt dit vaak bij het busstation in San José voor de bus naar La Fortuna.

Bekijk hier welke busstations er zijn in San José.

Bekijk ook de blog waarin Amanda haar ervaringen met het openbaar vervoer deelt, ze trok vijf weken door Costa Rica.

Handige websites openbaar vervoer Costa Rica

Op de website van Visit Costa Rica (van het toerisme instituut van Costa Rica) staat een volledig schema met ook allerlei tips en aanbevelingen. Het is in het Engels en in het Spaans geschreven.
Een handige website voor het openbaar vervoer in Costa Rica is Yo Viajo.
Wil je graag weten welke lokale bussen er rijden, bekijk dan de website van horario de buses Costa Rica. Check altijd even voor de zekerheid bij je accommodatie voor vertrek of de tijden ook kloppen.
Centro Coasting geeft informatie over busstations en schema’s voor de landen Costa Rica, El Salvador, Nicaragua en binnenkort ook Panama.
Rome2Rio geeft aan welke mogelijkheden je hebt om van a naar b te reizen.
Heb je nog ergens een vraag over? Grote kans dat iemand je in de Facebookgroep Costa Rica by bus kan helpen of stel je vraag in de groep Costa Rica Reistips & Inspiratie of Midden- en Zuid-Amerika backpackers.

Lisa trok 3,5 week op de bonnefooi met het openbaar vervoer door Costa Rica. Lees meer.

Neem alle informatie mee op reis | Bestel nu het ebook ‘Onderweg in Costa Rica

manuel antonio
Het busstation in Quepos

Shuttles in Costa Rica

Naast de lokale bussen zijn er ook shuttles in Costa Rica. In sommige delen van het land is het erg lastig om met het openbaar vervoer van bestemming naar bestemming te reizen. Een shuttle kan uitkomst bieden, echter zijn deze wel een stuk duurder dan het openbaar vervoer. Er wordt afgesproken waar je opgehaald en afgezet wordt, dit kan bij de accommodatie zijn. Bekijk de websites voor de routes en bestemmingen. Het beste reserveer je op voorhand.

Voorbeelden van shuttles in Costa Rica:

Busbedrijven waar ik bekend mee ben

Musoc

Reis met Musoc vanuit San José de bergen in richting San Gerardo de Dota of San Isidro de el General (ook voor San Gerardo de Rivas).

Grupo Blanco

Vanuit de terminals in San José, San Isidro de el General en Puerto Jimenez verzorgt Grupo Blanco het openbaar vervoer middels collectivo’s (stopbussen). Ze hebben bestemmingen als Uvita, Dominical en Quepos.

Tracopa

Tracopa is een busbedrijf met verbindingen van San José naar de Pacifische kust en San Isidro de el General/Perez Zeledon. Er is ook een verbinding San José – David (Panama). Bijna alle bussen rijden met een directe verbinding, je reist bijvoorbeeld direct van San José naar Uvita. Je kunt onderweg niet opstappen, maar je kunt wel overal uitstappen. Druk op het knopje als je bijna bij de halte bent. Een ticket is vooraf te koop en je krijgt een stoel aangewezen.

Wij reizen regelmatig met Tracopa en ik ben twee keer vanuit David (Panama) met Tracopa naar huis gereisd.

Lees meer over Tracopa

Ticabus

Met Ticabus kun je door heel Midden-Amerika reizen. Ik heb er nu al een aantal keer gebruik van gemaakt om vanuit Costa Rica naar Panama en Nicaragua te reizen. Je kunt online je ticket bestellen en betalen met je creditcard. In Costa Rica is de terminal in San José waar je ook een ticket kan kopen, maar je kunt ook op andere plekken opstappen. Je betaalt altijd de hele rit. Zorg dat je een print maakt van je ticket als je niet vanaf de terminal vertrekt. Wil je ergens anders uitstappen dan de terminal in het andere land, communiceer dit dan altijd nog even met de chauffeur. Dit zeg ik uit eigen ervaring, ik miste per ongeluk de halte in David en ben uiteindelijk helemaal doorgereisd naar Panama-Stad omdat het een nachtrit was.

Als je Costa Rica verlaat moet je een belasting betalen van $8, deze is niet bij het ticket inbegrepen. Vertrek je vanuit San José dan betaal je de belasting bij de terminal. Stap je onderweg op dan moet je de belasting nog betalen aan de grens zelf. Lees hier mijn ervaringen met de grensovergangen.

Lees meer over Ticabus in Costa Rica

Wil jij met het openbaar vervoer gaan reizen in Costa Rica?

Openbaar vervoer Costa Rica

10 comments

Be 3 oktober 2022 - 05:04

Hallo ik ben op zoek naar een chauffeur met auto voor 3 personen en wil rondreis maken door costa rica tot panama.
Ken je iemand die dat doet.

Reply
Anouk 6 oktober 2022 - 17:32

Hallo Be,

Dank je wel voor de reactie, leuk dat jullie Bestemming Pura Vida gevonden hebben.

Helaas ken ik geen chauffeur die zoiets aanbiedt. Ik heb het idee dat het ook minder gebruikelijk is dan in andere landen. Costa Rica is zeer geschikt om zelf met een huurauto te verkennen, anders zijn er ook verschillende shuttle diensten tussen de bekendere bestemmingen. Wellicht dat een grotere reisorganisatie zoiets als privé rondreis kan aanbieden. 

Reply
Brigitte peeters 12 december 2022 - 13:21

Hoi Anouk, wij willen graag de camino de costa rica lopen.
Het onze eerste keer in costa rica, ik zou graag willen weten of we door het wandelen van de camino genoeg van het land zien in 16 dagen.
En hoe kom je in contact met andere wandelaars om samen een gids te regelen.
Wij kunnen niet goed vinden of je alles alleen kan lopen qua veiligheid.

Reply
Anouk 13 december 2022 - 08:08

Hoi Brigitte,

Wat een mooie plannen 🙂 Persoonlijk ben ik niet bekend met deze wandeling, als ik op de website kijk zijn er diverse organisatie die je zou kunnen benaderen. Het lijkt me niet dat je dit zelfstandig kan lopen, ik verwacht niet dat de route gemarkeerd is met bordjes (maar misschien heb ik het mis). Costa Rica is zo divers, met deze wandeling zal je een indruk van een gedeelte krijgen.

Reply
Brigitte peeters 13 december 2022 - 16:31

Dank je voor je reactie Anouk.
We zijn nog druk aan het informeren ed.
Wat een mooie uitgebreide website heb je gemaakt, super veel informatie en tips.
Erg welkom.
Groetjes en bedankt

Reply
Anouk 14 december 2022 - 07:29

Dank je Brigitte, dat is leuk om te horen 😀

Reply
wendy 12 februari 2023 - 17:14

Hoi Anouk,
Mijn dochter vliegt vrijdag naar Costa Rica, San Jose. Zij moet naar san isidro de el general en daarna naar san gerardo de rivas.
Met welke busmaatschappij kan zij het beste reizen? En hoe weet zij wanneer ze uit moet stappen? En moet zij dan een dagticket kopen ofzo of twee keer een ticket. Ik hoop dat jij kan helpen. Wij vinden het erg spannend allemaal.

Gr. Wendy

Reply
Anouk 12 februari 2023 - 18:02

Hoi Wendy,
Wat leuk dat ze naar Costa Rica komt 🙂
Vanuit San José kan ze met een bus van MUSOC of Tracopa naar San Isdidro de el General reizen. Vanaf daar met een andere busmaatschappij naar San Gerardo de Rivas (mooie bestemming!). Welke maatschappij dat is weet ik zo niet, misschien kan degene waar ze naartoe reist haar daar mee helpen? In San Isidro de el General vertrekt deze bus waarschijnlijk vanaf de ‘mercado’ (markt) en hier betaalt ze waarschijnlijk direct aan de chauffeur. De terminal van Tracopa ligt dichter bij de ‘mercado’ en is denk ik het handigste.
Over Tracopa heb ik een aparte blog geschreven, met deze maatschappij reis ik met regelmaat (wel via de kustroute en niet via de bergen).
https://bestemmingpuravida.nl/tracopa-bus-costa-rica/
Het zijn aparte maatschappijen dus er moeten aparte tickets gekocht worden. Het beste neemt ze contante colones mee.
In San Isidro de el General zal ze denk ik uitstappen bij het eindpunt van de lijn. Waar ze in Rivas moet uitstappen hangt er vanaf waar ze moet zijn, als ze dit weet kan ze dat tegen de chauffeur zeggen.

Groet,

Anouk

Reply
Roy 17 februari 2023 - 06:01

Hoi,

Wij zitten erover na te denken om misschien in april naar Costa Rica te gaan voor twee weken. Helaas hebben wij beiden geen rijbewijs en zouden wij alles met het OV moeten doen. Is het mogelijk om in twee weken veel te zien met het OV? En zo ja heb je toevallig tips voor een reisroute voor 2 weken, waarin je de meest belangrijke dingen kan zien.

Alvast bedankt!

Reply
Anouk 17 februari 2023 - 17:02

Hoi Roy,

Leuk dat jullie overwegen om naar Costa Rica te reizen 🙂
Helaas kan het ov tijdrovend zijn. Kijk vooral naar de highlights van het land en probeer niet te optimistisch te zijn. Het beste is om ter plaatste naar bustijden te vragen. Op het schiereiland Nicoya moet je goed kijken, daar zijn vaak langzame verbindingen. Bestemmingen die je mee zou kunnen nemen zijn La Fortuna, Monteverde, Manuel Antonio en misschien Montezuma. Succes en veel plezier met voorbereiden.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.