Handige tips voor het openbaar vervoer in Costa Rica

door Anouk

Ga je op vakantie naar Costa Rica, dan kun je met de bus gaan reizen om een beetje op je budget te letten. Het is een prima en goedkope manier om je te verplaatsen én je begeeft je onder de lokale bevolking. Het vergt wel een beetje voorbereiding, het reizen met het openbaar vervoer kan namelijk omslachtig zijn in Costa Rica. 

Tips voor het openbaar vervoer in Costa Rica

Voorbereiding

Zorg dat je vooraf uitzoekt hoe je van a naar b kunt komen en hoeveel tijd dit in beslag neemt. Er zijn niet altijd directe verbindingen.

Je ontkomt er soms niet aan om via San Jose te reizen. Dit is als het ware het knooppunt van het openbaar vervoer.

Moet je overstappen, kijk goed op welk busstation je moet zijn. De kans is groot dat dit een ander station is dan waar je aankomt. Zelfs in San José is er niet één groot busstation, ze liggen verspreid over de stad.

Het kan handig zijn om een woordje Spaans te spreken. Buiten de toeristische plekken spreekt bijna niemand Engels.

Houd rekening met afwijkende schema’s op feestdagen, met name rond Kerst en Pasen. Dit zijn de twee populairste feestdagen in Costa Rica. Voor deze periodes is het voor de langere afstanden aan te raden om de tickets op voorhand al te kopen. Als het druk is en de bus is vol dan bestaat er een kans dat je niet mee kunt. Kijk dus of je de dag ervoor al even naar het busstation kunt gaan om kaartjes te kopen.

Onderweg

Bushaltes onderweg zijn vaak niet herkenbaar als bushaltes. Je ziet er geen hokjes met een tijdschema of iets dergelijks.

Er zijn twee soorten buslijnen: de collectivo’s en de directo’s.

De collectivo is een echte stopbus: elke halte wordt bezocht. Deze bussen zijn het meest vergelijkbaar zoals we de bussen in Nederland kennen. Bij de collectivo’s neem je de tassen mee de bus in.

openbaar vervoer Costa Rica
De collectivo in Uvita

De directo’s hebben veel minder stops en deze zijn dus veel sneller. Dit zijn vaak ook bussen die airco hebben en lijken op touringcars. Hier kun je grote bagage onderin leggen. Als je een aantal uur onderweg bent met een directo dan stop je onderweg bij een restaurant. Hier kun je wat te eten kopen en kun je naar het toilet. De bussen zelf hebben geen toilet.

Houd je handbagage altijd bij je, leg het niet bovenin. Verlies je bagage nooit uit het oog.

Soms koop je tickets vooraf, soms betaal je in de bus. Neem zoveel mogelijk biljetten van 1000 of 2000 Colones of muntgeld in Colones mee. Je krijgt vaak het wisselgeld in munten. Gebruik geen dollars voor het openbaar vervoer.

Op de voorkant staat vaak de bestemming geschreven en aan buitenkant is vaak te zien welk busbedrijf het is. De knalroze bussen van Tracopa zijn bijvoorbeeld echt niet te missen.

Bekijk hier welke busstations er zijn in San José.

Handige websites

Op de website van Visit Costa Rica (van het toerisme instituut van Costa Rica) staat een volledig schema met ook allerlei tips en aanbevelingen. Het is in het Engels en in het Spaans geschreven.
Een handige website voor het openbaar vervoer in Costa Rica is Yo Viajo.
Wil je graag weten welke lokale bussen er rijden, bekijk dan de website van horario de buses Costa Rica. Check altijd even voor de zekerheid bij je accommodatie voor vertrek of de tijden ook kloppen.
Centro Coasting geeft informatie over busstations en schema’s voor de landen Costa Rica, El Salvador, Nicaragua en binnenkort ook Panama.
Rome2Rio geeft aan welke mogelijkheden je hebt om van a naar b te reizen.
Heb je nog ergens een vraag over? Grote kans dat iemand je in de Facebookgroep Costa Rica by bus kan helpen of stel je vraag in de groep Costa Rica Reistips & Inspiratie of Midden- en Zuid-Amerika backpackers.

Lisa trok 3,5 week op de bonnefooi met het openbaar vervoer door Costa Rica. Lees meer.

manuel antonio
Het busstation in Quepos

Shuttles in Costa Rica

Naast de lokale bussen zijn er ook shuttles in Costa Rica. In sommige delen van het land is het erg lastig om met het openbaar vervoer van bestemming naar bestemming te reizen. Een shuttle kan uitkomst bieden, echter zijn deze wel een stuk duurder dan het openbaar vervoer. Er wordt afgesproken waar je opgehaald en afgezet wordt, dit kan bij de accommodatie zijn. Bekijk de websites voor de routes en bestemmingen. Het beste reserveer je op voorhand.

Voorbeelden van shuttles in Costa Rica:

Busbedrijven waar ik bekend mee ben

Musoc

Reis met Musoc vanuit San José de bergen in richting San Gerardo de Dota of San Isidro de el General (ook voor San Gerardo de Rivas).

Grupo Blanco

Vanuit de terminals in San José, San Isidro de el General en Puerto Jimenez verzorgt Grupo Blanco het openbaar vervoer middels collectivo’s (stopbussen). Ze hebben bestemmingen als Uvita, Dominical en Quepos.

Tracopa

Tracopa is een busbedrijf met verbindingen van San José naar de Pacifische kust en San Isidro de el General/Perez Zeledon. Er is ook een verbinding San José – David (Panama). Bijna alle bussen rijden met een directe verbinding, je reist bijvoorbeeld direct van San José naar Uvita. Je kunt onderweg niet opstappen, maar je kunt wel overal uitstappen. Druk op het knopje als je bijna bij de halte bent. Een ticket is vooraf te koop en je krijgt een stoel aangewezen. Bekijk de website voor informatie over de routes en het tijdschema.

Wij reizen regelmatig met Tracopa en ik ben twee keer vanuit David (Panama) met Tracopa naar huis gereisd.

Ticabus

Met Ticabus kun je door heel Midden-Amerika reizen. Ik heb er nu al een aantal keer gebruik van gemaakt om vanuit Costa Rica naar Panama en Nicaragua te reizen. Je kunt online je ticket bestellen en betalen met je creditcard. In Costa Rica is de terminal in San José waar je ook een ticket kan kopen, maar je kunt ook op andere plekken opstappen. Je betaalt altijd de hele rit. Zorg dat je een print maakt van je ticket als je niet vanaf de terminal vertrekt. Wil je ergens anders uitstappen dan de terminal in het andere land, communiceer dit dan altijd nog even met de chauffeur. Dit zeg ik uit eigen ervaring, ik miste per ongeluk de halte in David en ben uiteindelijk helemaal doorgereisd naar Panama-Stad omdat het een nachtrit was.

Als je Costa Rica verlaat moet je een belasting betalen van $8, deze is niet bij het ticket inbegrepen. Vertrek je vanuit San José dan betaal je de belasting bij de terminal. Stap je onderweg op dan moet je de belasting nog betalen aan de grens zelf. Lees hier mijn ervaringen met de grensovergangen.

Zoek je een accommodatie dichtbij de terminal in San José, dan kan ik Aldea Hostel aanraden.

Binnenkort: een volledige blog over reizen met Ticabus

Wil jij met het openbaar vervoer gaan reizen in Costa Rica?

Openbaar vervoer Costa Rica

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More