openbaar vervoer

Openbaar vervoer

Om ergens te komen reizen wij vaak met het openbaar vervoer. Het is een prima en goedkope manier om je te verplaatsen. Toch moet ik zeggen dat we heel blij zijn met de auto die we inmiddels hebben, dat maakt het dagelijkse leven toch een stuk makkelijker. Het reizen met het openbaar vervoer kan namelijk omslachtig zijn.

  • Zorg dat je vooraf uitzoekt hoe je van a naar b kunt komen en hoeveel tijd dit in beslag neemt. Er zijn niet altijd directe verbindingen.
  • Je ontkomt er soms niet aan om via San Jose te reizen.
  • Moet je overstappen, kijk goed op welk busstation je moet zijn. De kans is groot dat dit een ander station is dan waar je aankomt.
  • Het kan handig zijn om een woordje Spaans te spreken. Buiten de toeristische plekken spreekt bijna niemand Engels.
  • Houd je handbagage bij je, leg het niet bovenin.

Busbedrijven

Musoc

Reis met Musoc vanuit San José de bergen in richting San Gerardo de Dota of San Isidro de el General.

Grupo Blanco

Vanuit de terminals in San José, San Isidro de el General en Puerto Jimenez verzorgt Grupo Blanco het openbaar vervoer middels collectivo’s (stopbussen). Ze hebben bestemmingen als Uvita, Dominical en Quepos.

Tracopa

Tracopa is een busbedrijf met verbindingen van San José naar de Pacifische kust en San Isidro de el General/Perez Zeledon. Er is ook een verbinding San José – David (Panama). Bijna alle bussen rijden met een directe verbinding, je reist bijvoorbeeld direct van San José naar Sierpe. Je kunt onderweg niet opstappen, maar je kunt wel overal uitstappen. Een ticket is vooraf te koop en je krijgt een stoel aangewezen. Bekijk de website voor informatie over de routes en het tijdschema.

Wij reizen regelmatig met Tracopa en ik ben nu drie keer vanuit David (Panama) met Tracopa naar huis gereisd.

Ticabus

Met Ticabus kun je door heel Midden-Amerika reizen. Ik heb er nu al een aantal keer gebruik van gemaakt om vanuit Costa Rica naar Panama en Nicaragua te reizen. Je kunt online je ticket bestellen en betalen met je creditcard. In Costa Rica is de terminal in San José waar je ook een ticket kan kopen, maar je kunt ook op andere plekken opstappen. Je betaalt altijd de hele rit. Zorg dat je een print maakt van je ticket als je niet vanaf de terminal vertrekt. Wil je ergens anders uitstappen dan de terminal in het andere land, communiceer dit dan altijd nog even met de chauffeur. Dit zeg ik uit eigen ervaring, ik miste per ongeluk de halte in David en ben uiteindelijk helemaal doorgereisd naar Panama-Stad omdat het nacht was.

Als je Costa Rica verlaat moet je een belasting betalen van $8, deze is niet bij je ticket inbegrepen. Vertrek je vanuit San José dan betaal je de belasting bij de terminal. Stap je onderweg op dan moet je de belasting nog betalen aan de grens zelf. Lees hier mijn ervaringen met de grensovergangen.

Zoek je een accommodatie dichtbij de terminal in San José dan kan ik Aldea Hostel aanraden.

Handige websites

Wil je graag weten welke lokale bussen er rijden, bekijk dan de website van horario de buses Costa Rica.
Centro Coasting geeft informatie over busstations en schema’s voor de landen Costa Rica, El Salvador, Nicaragua en binnenkort ook Panama.
Rome2Rio geeft aan welke mogelijkheden je hebt om van a naar b te reizen.
Heb je nog ergens een vraag over? Grote kans dat iemand je in de Facebookgroep Costa Rica by bus kan helpen of stel je vraag in de groep Costa Rica Backpackers NL of Midden- en Zuid-Amerika backpackers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *