Home Costa Rica Lisa reisde met het openbaar vervoer door Costa Rica

Lisa reisde met het openbaar vervoer door Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Costa Rica reizen openbaar vervoer

In de rubriek ‘ervaringen van anderen‘ lees je nu over reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica. Lisa wilde graag eens buiten Europa op vakantie. Als vrouw alleen wilde ze wel zeker zijn van haar bestemming. De keuze viel op Costa Rica en op de bonnefooi trok ze door het land met het openbaar vervoer. Ze deelt graag haar ervaringen met jou.

Een nieuwe bestemming

Ik ben Lisa en ik ben 29 jaar. Ik woon in Limburg, werk in de gehandicaptenzorg en ik ben dol op reizen. 

De afgelopen jaren ben ik alleen veel binnen Europa op reis geweest. Ik wilde wel weer eens wat anders en kon in Europa niet meer kiezen. Ik ben toch een vrouw alleen dus de bestemming was even zoeken. Costa Rica schijnt een van de veiligste landen te zijn dus ik ben me daarin gaan verdiepen. Aan de ene kant was ik heel enthousiast, aan de andere kant had ik allerlei vragen: ‘Kan ik dit? Durf ik dit? Wil ik dit?’. Georganiseerd op vakantie gaan vond ik te duur dus het was zelfstandig of niet. Uiteindelijk ben ik bij een open dag geweest van een reisorganisatie. Of het het enthousiasme was van de reisleidster weet ik niet, maar hier besloot ik dat Costa Rica de bestemming zou worden. Mijn vragen bleven maar het zaadje was geplant!

De voorbereidingen

Na heel lang twijfelen heb ik een vlucht geboekt. Vanuit hier begon het plannen. Wat wil ik zien? Wat is er mogelijk? Hoe ga ik het doen met reizen tussen de plaatsen?

Ik ben gestructureerd en houd ervan als dingen duidelijk zijn. Ik wilde wel een route in gedachte hebben zonder hierin de dagen vast te leggen. Het was even zoeken maar gelukkig bestaan er tegenwoordig Facebook-groepen met allemaal enthousiaste mensen waarmee je eenvoudig contact kunt leggen en waar je goede ideeën op kunt doen.

De route door Costa Rica

Ik ben 3,5 week in Costa Rica geweest en ik heb de volgende plaatsen bezocht:

Dit alles met het openbaar vervoer wat soms een grote puzzel was. Ik had alleen de eerste twee nachten vastgelegd. De rest stond allemaal open.  Aan het einde van mijn reis had ik drie dagen gereserveerd om te relaxen als afsluiting. 

Het was een vakantie met soms lange reisdagen (maar oh wat was het uitzicht mooi in een bus), vaak laat naar bed en er weer vroeg uit. Het vroege opstaan is juist fijn omdat het in de middagen vaak erg warm wordt. 

Voor het openbaar vervoer heb ik veel gehad aan de website van Centro Coasting en aan de ervaringen van andere reizigers en medewerkers van hostels.

Reizen openbaar vervoer Costa Rica

De cultuur van Costa Rica

Pura Vida! Hét cliché, soms leek het een ding voor toeristen. Op sommige plekken hoorde je het continu, sommige nergens.

Ook viel me op dat Tico’s zo relaxt met alles omgaan. In Nederland is alles gejaagd en moet het allemaal sneller, beter, groter en luxer. De Tico’s zijn tevreden met wat ze hebben. Ze zijn allemaal even vriendelijk en proberen je altijd te helpen. Zelfs als je de Spaanse taal niet spreekt. 

Leuke herinneringen

De ene herinnering is nog leuker dan de ander. Het zien van de beroemde kikker was een hoogtepunt, echt een gaaf gevoel! Oh en die slang die een hagedis op at.. Kippenvel!

Alle geweldige mensen die ik ontmoette onderweg. Soms voor lange tijd en sommigen voor even. De gesprekken die het opleverde, de inzichten in hoe anderen naar het leven kijken, de buikpijn en tranen van het lachen, de bekende gezichten als je weer in een ander park bent, de dieren die we gezien hebben, het enthousiasme van de gidsen… Het gevoel waarop je zo rond kunt lopen dat ik me zelfs thuis voelde aan de andere kant van deze aardbol. 

De uitdaging in de tegenvaller

Ik wil niemand beïnvloeden of vooroordelen geven dus ik wil geen locatie noemen maar er was een plek waar ik me niet op mijn gemak voelde. Alles voelde er voor mij niet goed. 

Hierin zit meteen ook een uitdaging: hoe ga ik dit aanpakken? Wat wordt de volgende stap? Zelfs hiervan leer je dat alles goed komt!

De tips van Lisa

Geniet ervan! 

Het was iets waar mede-reizigers en ik soms tussen twijfelde.. Hoe zorg je dat je alles in je opslaat en dat je toch die gave foto hebt? Probeer niet alles door de lens te zien. Geniet van alles wat je ziet! Ben bewust dat het bijzonder is wat je ziet, we keken soms al niet meer op als er ergens een aapje in de boom hing. ‘Hallo jongens!’ zeiden we dan tegen elkaar. Zo werden we er weer even bewust van.

Alle nationale parken hebben hun eigen schoonheid. Ze zijn allemaal even mooi. Daag jezelf uit en neem de tijd voor alles wat je ziet.

In Puerto Viejo de Talamanca zijn we naar het Jaguar Rescue Center geweest (verwacht geen Jaguar). Dit was erg mooi om te zien. Ook een nachttour kan ik absoluut aanraden. Ik ging in Tortuguero en in Monteverde op pad in het donker en met name in Monteverde zagen we echt veel. 

Dank je wel Lisa! Het is leuk om te lezen hoe jij de vakantie in Costa Rica met het openbaar vervoer ervaren hebt. Het kan inderdaad soms even tegenvallen, maar het is belangrijk om dan niet bij de pakken neer te gaan zitten. Zo maakt alleen reizen je sterker denk ik.

Wil je ook naar Costa Rica gaan maar liever georganiseerd?
Elke ging ook alleen en koos voor een reis op maat. Lees meer.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Wil je zelf graag vertellen over jouw Costa Ricaanse avontuur?
Stuur me een berichtje!

Benieuwd naar de ervaringen van anderen in Costa Rica?
Bekijk hier alle berichten in deze categorie.

Alle foto´s op deze pagina zijn eigendom van Lisa.

Ben jij van plan om door Costa Rica te reizen met het openbaar vervoer?

6 comments

Harrie 29 februari 2020 - 15:34

Super leuk reisverslag.

Geeft je echt zin om ook naar Costa Rica te gaan.
Goed voor iedereen die twijfelt om alleen te gaan.
Wens je nog vele mooie reizen..

Reply
Lisa 1 maart 2020 - 02:37

Dankjewel! Het is zeker een aanrader.
Voor jou ook nog hele mooie reizen en gave ervaringen!!

Reply
Diana 2 maart 2020 - 02:28

Costra Rica met openbaarvervoer zou ik niet zo snel aan denken ofzo. Maar goed in elk land zou dat gewoon moeten kunnen. Handig artikel want reizen met openbaarvervoer is soms een hele opgave.

Reply
Anouk 2 maart 2020 - 15:34

Het is soms inderdaad even puzzelen als je met het openbaar vervoer gaat reizen in Costa Rica. Niet alle bestemmingen zijn even goed bereikbaar, maar daar kun je de route natuurlijk een beetje op uitzoeken.

Reply
Linda 5 maart 2020 - 15:52

Wat leuk om te lezen! Ik zou er niet zo snel aan denken om met het OV door Costa Rica te reizen, maar goed om te zien dat het kan. Geweldige foto’s ook, het ziet er toch echt uit als een geweldig mooi land

Reply
Anouk 14 maart 2020 - 08:56

Je kunt inderdaad ook met het ov door Costa Rica reizen. Het vergt even wat uitzoekwerk, maar het is zeker een optie.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.