Home Costa Rica 10 redenen om naar Costa Rica te gaan

10 redenen om naar Costa Rica te gaan

by Anouk
Published: Updated:

Waarom zou je naar Costa Rica afreizen? Misschien is dat al volkomen duidelijk voor je, misschien ook niet. Wat kun je vinden in dit land in Midden-Amerika? Ik geef je 10 redenen om een vakantie te boeken naar Costa Rica.

1. De natuur

Van alle redenen om naar Costa Rica te gaan staat natuur met stip op één. Je komt naar Costa Rica voor de natuur. Er is zoveel diversiteit. Dat komt door de verschillende microklimaten die dit kleine land kent. Je kunt genieten van de mooie stranden, je kunt de jungle in en je kunt genieten van de nevelwouden. Ga van zeeniveau de hoogte in, het hoogste punt van Costa Rica is Cerro Chirripo met 3820 meter. Er leven ontzettend veel verschillende diersoorten in Costa Rica. Met een beetje geluk kun je de vier apensoorten zien, kom je de Scarlet Macaw tegen of wie weet zie je de met uitsterven bedreigde Tapir in Corcovado. Door de verschillende landschappen en klimaten kom je overal weer andere dieren tegen, overal zijn de geluiden die je hoort weer anders. De natuur van Costa Rica zal je overweldigen.

Bekijk ook:

Wildlife in Costa Rica: hoe, wat en waar?

De stranden van Costa Rica

De nationale parken van Costa Rica

De watervallen van Costa Rica

luiaard costa rica

2. Kies jouw manier van reizen

Je kunt voor jouw manier van vakantie vieren kiezen: zelfstandig of georganiseerd.

Je kunt met het openbaar vervoer reizen. Dit is de goedkoopste manier om door Costa Rica te reizen. Bekijk wel vooraf welke bestemmingen je graag wil bezoeken, de verbindingen zijn namelijk niet altijd snel en direct.
Lees meer over het reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica.

Geniet van de vrijheid en reis zelfstandig rond met een huurauto. Kies voor de zekerheid van Sunnycars, hier hoor ik alleen maar positieve verhalen over. Je kunt er voor kiezen om vooraf alle accommodaties al te boeken, maar je kunt ook zeker op de bonnefooi door Costa Rica reizen. Houd alleen wel rekening met de drukste periodes van het jaar: Kerst en Pasen. Populaire en kleinschalige accommodaties zullen natuurlijk sneller uitverkocht zijn.
Lees alles over reizen met een huurauto in Costa Rica.

Kies voor het avontuur en ga kamperen met een auto met daktent. De populairste aanbieder in Costa Rica en waar men goede ervaringen mee heeft is Nomad America. Ook hier hoor ik alleen maar positieve verhalen over. Er zijn veel plekken waar je kunt kamperen, daarnaast is wildkamperen ook toegestaan.
Lees meer over kamperen in Costa Rica.

Wil je niet alles zelfstandig organiseren, kies voor een individuele rondreis of ga met een groepsreis mee. Bekijk bijvoorbeeld het aanbod van Tenzing Travel of Riksja Travel. Een individuele reis op maat is ook mogelijk, bijvoorbeeld via Edventure.

3. Het land is niet groot

Eén van de redenen om naar Costa Rica te gaan is dat het geen groot land is. Veel mensen kunnen niet langer dan twee weken met vakantie, maar ook dan kun je al een mooie indruk op doen van Costa Rica. Verkijk je echter niet op de afstanden, soms neemt het overbruggen meer tijd in beslag. Het land biedt genoeg diversiteit om ook met drie weken of meer zoet te kunnen zijn. Je zal je niet snel vervelen in Costa Rica.

Lees ook:

Wat is belangrijk bij het maken van een route door Costa Rica?

Route Costa Rica: een week vanaf Liberia

Reisroute Costa Rica: drie weken aan de Pacifische kant

4. Costa Rica is ook buiten het droge seizoen aan te bevelen

Na de droge maanden van februari, maart en april ben ik blij als de eerste regenbuien weer vallen. Alles leeft op, de natuur heeft gesnakt naar het water. Het is tijd voor de kikkers om naar beneden te komen en om zich voort te planten. Het water stort bij de watervallen naar beneden. Groen wordt groener. De geluiden veranderen.

Ik vind dat Costa Rica ook tijdens het regenseizoen aan te bevelen is. Natuurlijk moet je wel een beetje weten hoe en wat. Door de verschillende klimaten binnen het land heeft de Caribische kant bijvoorbeeld de seizoenen net iets anders dan de Pacifische kust van Costa Rica. In de maanden december, juli en augustus kan het daar veel regenen. Op sommige plaatsen van het land van het hele jaar door regen. Wil je graag meer weten over het weer, het regenseizoen van Costa Rica of wil je bekijken wat belangrijk is voor de maand dat jij naar Costa Rica wil? Bekijk dan onderstaande drie artikelen.

Bekijk ook:

Het weer en klimaat van Costa Rica uitgelegd

Costa Rica in het regenseizoen: doen of niet?

Wat is de beste reistijd voor Costa Rica? Costa Rica per maand bekeken.

Redenen Costa Rica bezoeken

5. Veiligheid

Je kunt veilig op vakantie gaan naar Costa Rica. Met gezond verstand, maar dat is over het algemeen wel een aanrader. Daar waar het toeristisch is zijn er altijd kapers op de kust. Let op je waardevolle spullen, laat niets achter in de auto als je die huurt. Probeer voor het donker (18:00) op plaats van bestemming te zijn.
Wil je meer weten over veiligheid in Costa Rica, bekijk dan onderstaande artikelen. Heb je twijfels? Stel je vragen in de Facebookgroep Costa Rica – Reistips en Inspiratie.

Lees meer:

Veiligheid in Costa Rica: is het veilig om op vakantie te gaan?

Als vrouw alleen naar Costa Rica – de ervaringen van Elke

Ervaringen van anderen in Costa Rica

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

6. Activiteiten

Er zijn tal van activiteiten die je in Costa Rica kunt ondernemen. Van een rustige wandeling tot aan de adrenaline van een zip-line. Je kunt uit de meest uiteenlopende dingen kiezen, er zal voor ieder wat bij zitten. Heb je zin een actieve vakantie, dan zit je in Costa Rica goed. Hopelijk zit je moe maar voldaan in het vliegtuig terug naar Nederland.

Bekijk ook:

Actief in Costa Rica: kies uit deze mooie wandelingen

19x Gratis en goedkope activiteiten in Costa Rica

7. Je kunt nog steeds op het budget letten

Oké, als je prijzen verwacht gelijk aan sommige Aziatische landen, dan is Costa Rica geen goede vakantiebestemming voor jou. In de supermarkten zijn de prijzen vergelijkbaar met de Nederlandse supermarkten. Op de plaatsen waar het toeristisch is worden de prijzen omhoog gegooid en zeker voor activiteiten kunnen de prijzen aardig oplopen.

Hoe kun je nu toch een beetje op het budget letten als je in Costa Rica bent? Kies voor eten bij de soda’s. Zo worden de lokale restaurants genoemd. Hier kun je voor een fijne prijs een goed bord eten krijgen, dan kun je er echt wel weer een tijdje tegenaan. Ga ook eens langs een van de bakkerijen. Hier heb je vaak ook plaats om te zitten en kun je wat te drinken bestellen. Qua activiteiten, bedenk wat je graag zou willen doen en zien. Waar kies je ervoor om met een gids op pad te gaan en waar zou je ook best zelfstandig kunnen gaan wandelen? Reis in Costa Rica buiten de gebaande paden, dat scheelt ook vaak.

Lees meer:

Eten en drinken in Costa Rica

Wat bestel je bij een soda in Costa Rica? + Waar eten wij graag?

Boodschappen doen in Costa Rica | kosten en budget

10 redenen om naar Costa Rica te gaan
Ceviche met patacones

8. Als je wil kun je buiten de gebaande paden reizen

Er zijn inderdaad bestemmingen in Costa Rica die zeer druk bezocht worden. Maar gelukkig geldt dat niet voor het hele land. Je hebt zeker de keuze om binnen Costa Rica buiten de gebaande paden te reizen. Het mooiste is om zelfstandig met een huurauto te gaan. Geniet van de vrijheid die je hebt. Reis je buiten de gebaande paden, dan is het wel handig om een woordje Spaans te spreken. Buiten het reguliere toerisme spreken weinig mensen Engels.

8 bestemmingen: Costa Rica buiten de gebaande paden

Twee weken Costa Rica: reisroute off the beaten path

Barre Pacuare: een vergeten stukje paradijs in de kanalen van Tortuguero

Of bekijk alle artikelen met de tag ‘Costa Rica off the beaten track’.

9. Pura vida

De Tico’s horen al jaren bij een van de gelukkigste bevolkingen ter wereld. Dat komt mede door het levensmotto: pura vida! Dat zeggen ze echt niet alleen voor de toeristen. Het is het motto waar ze naar leven. Genieten van de dag, van het moment en van elkaar. Als God het wil is er een morgen.

Observeer eens hoe de Tico’s met elkaar omgaan, luister hoe vaak je ‘pura vida’ hoort vallen. Wees niet bang om een onbekende op die manier te begroeten. Geniet ervan mee en misschien neem je wel een beetje mee terug naar huis.

Pura Vida Costa Rica – het avontuur van Xavier

10. Cultuur

Deze staat bewust onderaan het lijstje: cultuur. Ik weet dat het vaak niet tot de redenen behoort waarom mensen naar Costa Rica afreizen. Maar dat betekent niet dat je niet een beetje cultuur kunt snuiven als je dat wil. Bezoek bijvoorbeeld een van de musea in San José of bezoek een van de parades. Ik vond het erg leuk om deze eens bij te wonen. De Tico’s zijn trots op hun cultuur, de ‘pura vida’ is daar natuurlijk ook onderdeel van. Je zal ook zien dat er verschillende invloeden zijn en leren waar die vandaan komen.

Het Nationale Museum van Costa Rica

Costa Rica en cultuur: het leven op het platteland

Of bekijk alle artikelen in de categorie cultuur in Costa Rica.

Welke redenen heb jij om Costa Rica te bezoeken?

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

16 comments

Eva 2 maart 2020 - 02:58

tegen deze 10 goede redenen, kan niet op. Ik ga direct mijn koffers pakken 😉

Reply
Anouk 2 maart 2020 - 15:35

Kom maar lekker deze kant op 😀

Reply
Denise 2 maart 2020 - 03:27

Ja, de natuur! Ik dacht als dat niet op 1 staat word ik gek, maar dat heb je gelukkig gedaan. Dat kon ook niet anders.
De chille sfeer vind ik ook echt een reden. Ik vond de sfeer in sommige strandplaatsjes zo fijn!
Maar ook het gemakkelijk kunnen rondreizen met het OV. Ik heb alles met de bus (en boot) gedaan en vond dat heel goed te doen in Costa Rica. Een paar tourtjes erbij (vulkaan oa) als het niet met het OV kon, maar heel veel kon wel.

Reply
Anouk 2 maart 2020 - 15:36

Dat klinkt alsof je een hele leuke vakantie in Costa Rica hebt gehad! 😀 Naar die strandplaatsen ben ik nog wel benieuwd, ik denk dat die meer in Guanacaste en aan de Caribische kant te vinden zijn. Daar ben ik nog niet geweest.

Reply
Yvonne 2 maart 2020 - 13:50

Mooie redenen allemaal. Ik denk dat de natuur echt terecht op 1 staat.Ik zie altijd zulke waanzinnig mooie plaatjes langskomen van Costa Rica. Goed om te weten dat je ook in het natte seizoen hier goed kunt reizen. Voor ons is dat momenteel de enige mogelijkheid..

Reply
Anouk 2 maart 2020 - 15:38

Het groene seizoen, alles is dan zo mooi. Op dit moment is het behoorlijk droog en dat zie je terug aan de planten en bloemen. Het is wel belangrijk te weten welke plaatsen je dan aan doet, de twee seizoenen vallen niet overal in dezelfde maanden.

Reply
Kim 5 maart 2020 - 01:53

Haha, ik wilde al heel graag naar Costa Rica, maar nu ben ik helemaal overtuigd 😉 Het lijkt me zo’n prachtig land! Ik ben gek op wildlife en daarmee zit ik in Costa Rica dus ook helemaal goed!

Reply
Anouk 14 maart 2020 - 08:54

Dan lijkt Costa Rica mij echt een hele geschikte bestemming voor jou!

Reply
Ech Wel 5 maart 2020 - 07:32

En dan heb je het nog nationale werelderfgoed nog geeneens genoemd! ?? alhoewel, 3 daarvan zijn natuurlijke sites en de natuur staat op 1 zag ik…

Buiten dat heb je nog de stenen ballen van Diquis, mss niet heel spectaculair om te zien, wel gehuld in mythen en mysterie. Maar goed, daar moet je van houden..

Reply
Anouk 14 maart 2020 - 08:54

Dus nog een reden om naar Costa Rica af te reizen 😀

Reply
Kelly 5 maart 2020 - 12:10

Ik wil heel graag naar Costa Rica voor de natuur…lijkt me zo geweldig. Ik zit alleen iedere keer met de seizoenen in mijn maag. Heb de laatste jaren vakantie in oktober en dat is nou net niet de maand dat ik naar Costa Rica wil.

Reply
Anouk 14 maart 2020 - 08:55

Ah dat is balen. Nee ik denk dat oktober een mindere maand is om naar Costa Rica af te reizen.

Reply
Janet 5 maart 2020 - 14:26

Eigenlijk had je me bij punt 1 al overgehaald, ik zou met name naar Costa Rica willen voor de mooie natuur. Ik ben erg benieuwd naar het land.

Reply
Anouk 14 maart 2020 - 08:56

Leuk! Natuur is toch ook wel de voornaamste reden om Costa Rica te bezoeken.

Reply
Jenny 6 maart 2020 - 14:41

De natuur in Costa Rica lijkt me zo gaaf! Ik ben dol op het spotten van wildlife en het maken van mooie foto’s.

Reply
Anouk 14 maart 2020 - 08:57

Een hele geschikte bestemming dus voor jou. Het is heerlijk om hier op alle details te letten en om alle dieren te zien. Om die dan mooi vast te kunnen leggen, dat is een leuke uitdaging.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.