Home Costa Rica Als vrouw veilig alleen naar Costa Rica reizen – de ervaringen van Elke

Als vrouw veilig alleen naar Costa Rica reizen – de ervaringen van Elke

by Anouk
Published: Updated:
Costa Rica vrouw alleen

In de rubriek ‘ervaringen van anderen‘ lees je deze keer de ervaringen van Elke. Elke werd enthousiast gemaakt om naar Costa Rica op vakantie te gaan en het leek haar ook wel wat. Maar… Is het wel veilig om als vrouw alleen naar Costa Rica te reizen? Ze zocht uit welke mogelijkheden ze had en ze koos voor een op maat gemaakte reis. Lees hier haar ervaringen en of ze het jou ook aan zou raden.

Mijn naam is Elke Benerink, ik ben 27 jaar en ik kom uit Overijssel. Mijn zus en zwager hebben vorig jaar een rondreis gemaakt door Costa Rica. Ze waren zo enthousiast over het land en de geweldige activiteiten die ze daar gedaan hadden. Uiteindelijk trokken ze mij over de streep om er ook naartoe te gaan.

‘Is Costa Rica wel zo veilig voor een vrouw alleen?’

De knoop doorhakken ging alleen nog niet zo snel. De twijfel was namelijk onwijs groot. Is Costa Rica wel zo veilig om als vrouw alleen naar toe te reizen? Kies ik misschien toch maar voor een groepsreis? Ga ik zelf alles regelen of ga ik voor een reis op maat? Wel of niet in het regenseizoen? Ik kwam al snel in de Facebookgroep Costa Rica – Reistips en Inspiratie en op de website van Anouk. Daar heb ik mijn verhaal gedaan en om tips gevraagd. Door zoveel positieve reacties van andere reizigers en fijn contact met Anouk heb toch besloten om alleen een rondreis van twee weken te gaan maken door Costa Rica.

De voorbereidingen

Maar toen kwamen er weer andere vragen: welke plekken wil ik zien? Waar kan ik het beste verblijven en welke activiteiten wil ik gaan doen? Zo kwam ik terecht bij een reisorganisatie waar ik een reis op maat kon maken. Na veel contact via de mail hebben we samen de twee weken door Costa Rica samengesteld. We boekten fijne accommodaties en het vervoer was ook al geregeld. Activiteiten kon ik op de dag zelf boeken hoewel we sommige vooraf al hadden geboekt omdat ik toch zeker wist dat ik het graag wilde doen. Ik had een paar dagen tijdens de vakantie vrij gehouden om zelf te kijken waar ik die dag zin aan had. De grootste voorbereidingen waren al gedaan. Ik moest nog een aantal vaccinaties halen en het ticket boeken. Ik stelde nog enkele vragen in de Facebookgroep over tips, kleding etcetera en was ik klaar voor vertrek.

Op naar Costa Rica

Eind augustus 2019 vertrok ik naar Costa Rica. Ik ging midden in het regenseizoen, maar daarom was het wel veel rustiger en goedkoper. Mijn route voor twee weken was als volgt:

Dit was perfect te doen in 14 dagen.

Ga goed voorbereid op pad met het e-book ‘Onderweg in Costa Rica – reisgids met reistips

Kennismaken met de cultuur

Wat mij zeker in Costa Rica op is gevallen is dat de mensen gewoon veel relaxter leven en tevreden zijn met wat ze hebben. En ze zijn erg behulpzaam! Jeetje wat moest ik wennen toen ik weer thuis kwam in Nederland. Dan kom je er pas achter hoe groot het verschil is.

Uiteraard heb ik wat leuke Spaanse woordjes geleerd! Maar ik vond het toch jammer dat ik thuis niet wat meer Spaans heb geleerd. Niets is leuker om gesprekjes aan te gaan met de Tico’s die ook maar al te graag een praatje met je maken.

Mijn mooiste herinnering was denk ik wel het surfen in Sámara bij zonsondergang! En in La Fortuna heb ik mijn meest gaafste activiteiten gedaan: raften en abseilen (‘the lost canyon-tour’) van de watervallen! Dit was zo onwijs gaaf. Ik heb op mijn laatste dag in San José een kleine ‘Wave’ tatoeage laten zetten! Dus mijn herinnering aan Costa Rica staat vast op mijn enkel.

Tips van Elke

 • Leer toch een beetje Spaans. Vooral omdat ik alleen reisde had ik graag vaker contact willen maken met de Tico’s, sommige konden nauwelijks Engels.
 • Neem een waterdichte poncho en sneldrogende kleding mee! Vooral als je in het regenseizoen gaat, je krijgt geheid regenbuien op je kop!

Bekijk de paklijst voor Costa Rica.

 • Nu had ik onwijs fijne accommodaties in Costa Rica, maar sommige waren toch iets te ver van het dorpje waardoor ik ‘s avonds soms nog tien minuten alleen naar mijn lodge moest lopen. Dit was achteraf niet handig. Check dus vooraf even hoever je hotel/lodge/hostel van het dorp is.
 • Costa Rica is DUUR! Ja helaas..  Ik heb ook wel veel activiteiten gedaan wat het duur maakte.  Maar nogmaals, het was me het allemaal waard.
 • Eind augustus was het best rustig in Costa Rica want veel mensen vermijden het regenseizoen. Voordeel was dat als ik ter plekke een activiteit wou doen dat er altijd plek was. Ook had ik twee dagen lang privé surflessen!
 • Als blonde vrouw alleen krijg je gegarandeerd aanspraak. Ik heb me geen enkel keer onveilig gevoeld maar zeker wel ongemakkelijke situaties meegemaakt. Mijn advies: gebruik je gezonde verstand. Volg je intuïtie. Receptie personeel is altijd vriendelijk om voor jou een taxi te bestellen, ook als je bij een restaurantje zit en je durft toch niet meer alleen naar huis te lopen.
Costa Rica reizen alleen

Activiteiten in Costa Rica

Activiteiten die ik in Costa Rica gedaan heb en waar ik heel erg tevreden over was:

 • Snorkelen in het nationale park van Cahuita
 • Pacuare River Rafting  Exploradores Outdoor in La Fortuna
 • Lost Canyon Tour Desafio Adventure in Arenal La Fortuna
 • Canopy Tour in Monteverde
 • Surfen met Tico Surf in Sámara

Mijn reis op maat boekte ik bij reisorganisatie Better Places.

Op Instagram heb ik een klein reisdagboek met foto’s bijgehouden: elkebenerink

‘Dus mocht je nou twijfelen om (als vrouw) alleen naar Costa Rica te reizen… Ik hoop je hierbij toch over de streep te halen om gewoon te GAAN!’

Dank je wel Elke voor het delen van jouw ervaringen! Wat leuk dat je zo doorgezet hebt om te onderzoeken op welke manier je naar Costa Rica af kon reizen. Fijn dat je genoten hebt van jouw vakantie.

Lisa besloot ook alleen naar Costa Rica te reizen en koos voor het reizen met het openbaar vervoer. Lees meer.

Wil je zelf graag vertellen over jouw Costa Ricaanse avontuur?
Stuur me een berichtje!

Lees ook de andere ervaringen, bijvoorbeeld over vrijwilligerswerk in een hostel of met dieren. Klik hier voor alle verhalen.

Alle foto’s op deze pagina zijn eigendom van Elke.

Heb jij ook wel eens besloten om als vrouw alleen te reizen? Of zou je dat misschien willen? Laat hieronder een reactie achter!

4 comments

Linda | travellersoftheworld 9 februari 2020 - 14:05

Ik reis nooit alleen en mochten wij naar Costa Rica gaan zou ik met mijn vriend samen reizen. Goed om te lezen dat het ook alleen prima te doen is. Het klinkt echt super allemaal!

Reply
Anouk 9 februari 2020 - 15:17

Met een gezond kom je gelukkig altijd heel ver, samen en alleen. Gelukkig is het inderdaad mogelijk alleen door Costa Rica te trekken.

Reply
xx 6 oktober 2023 - 11:30

Hey Elke,

Hoe ben jij door het land getrokken? Heb je zelf een auto gehuurd,?

Reply
Anouk 9 oktober 2023 - 08:12

Hoi xx,

Ik ben Anouk, voor mijn website Bestemming Pura Vida heb ik Elke destijds geïnterviewd over haar reis door Costa Rica. Ze geeft aan dat het vervoer al geregeld was, ik denk dat ze met shuttles gereisd heeft.

Groet, Anouk

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.