Home Bestemmingen San José – Costa Rica: wat moet je weten als je een bezoek brengt

San José – Costa Rica: wat moet je weten als je een bezoek brengt

by Anouk
Published: Updated:
San Jose

Het is geen mooie hoofdstad, San José. Sommigen noemen het zelfs lelijk. Misschien kom je er wel niet eens. Je boekt een accommodatie vlakbij het vliegveld in Alajuela en je maakt dat je zo snel mogelijk wegkomt. Waarom ook niet, als er zoveel moois op je ligt te wachten? Mocht je toch eerst even willen bijkomen van de jetlag en ervoor kiezen om jouw vakantie in Costa Rica in San José te starten dan heb ik hier wat tips voor je.

Accommodaties

Je kunt ervoor kiezen om in de buurt van het vliegveld Juan Santamaría te blijven of je kunt de stad in gaan. Bekijk voorbeelden van een hotel in (de buurt van) San José.

Verkeer

Er is veel verkeer in en rond de stad. Het is het beste om de spits te vermijden, deze kan halverwege de middag al starten. In de weekenden trekken de inwoners er graag op uit, houd daar rekening mee als je op vrijdag de stad wil verlaten of als je er op zondag naartoe gaat. Bij het verlaten van de stad bestaat de kans dat je op tolwegen terecht komt, houd wat contant geld (Colones) bij de hand.

Openbaar vervoer

Trek je vanuit San José verder Costa Rica in met het openbaar vervoer dan zijn er verschillende opties. Tracopa rijdt naar bestemmingen aan de Pacifische kust, naar San Isidro de el General en naar David (Panama). Ook vanaf MUSOC kun je naar San Isidro de el General reizen. Vanaf Terminal 7-10 kun je naar Jacó, Guanacaste, het schiereiland Nicoya, La Fortuna en Monteverde. Vanaf Gran Terminal del Caribe vertrekken er bussen naar de grensovergang Peñas Blancas en naar de bestemmingen Limón, Siquirres, and Guápiles. Wil je naar Puerto Viejo de Talamanca en de grensovergang Sixaola, dan moet je op het busstation MEPE zijn. Vanaf MEPE vertrekken er ook bussen naar Puerto Jimenez en het busbedrijf Central Line vertrekt naar Nicaragua. Vanaf andere terminals brengen TransNica, Ticabus en NicaExpreso je ook naar Nicaragua. Wil je naar Liberia of Playa del Coco, dan moet je een bus pakken vanaf Pulmitan de Liberia. Voor andere bestemmingen in Guanacaste zoals Flamingo, Brasilito, Tamarindo en Santa Cruz gaan er bussen vanaf Terminal Tralapa.

Lees meer over het openbaar vervoer in Costa Rica

Uber en UberEats

Uber werkt heel goed in de stad en vanaf het vliegveld. Hotels enzovoorts zijn er goed op ingesteld en het is goedkoper dan de officiële rode taxi’s. Als wij vanaf het vliegveld met een Uber willen reizen, dan geven we aan dat we vertrekken bij de ingang van de vertrekhal. Je loopt het vliegveld uit, je negeert alle taxichauffeurs, steekt de straat over en neemt de trap omhoog. Dan ben je buiten bij de vertrekhal. Omdat Uber niet legaal is in Costa Rica zijn de chauffeurs huiverig voor politie die patrouilleert. Het kan zijn dat ze een extra rondje rijden. Het is gebruikelijk om voorin te gaan zitten. Ik maak met regelmaat gebruik van Uber in San José, in La Fortuna heb ik er ook gebruik van gemaakt. Eten bestellen doen wij bij UberEats, ideaal voor als je ’s avonds liever niet meer de deur uit gaat.

Lees meer over het gebruik van Uber in Costa Rica

Wat te doen in en om San José?

Musea

Leer meer over de geschiedenis en cultuur van Costa Rica en bezoek één van de musea die de stad kent. Nummer één op Tripadvisor is Galeria Namu, een ander bekend museum is het Jade Museum. Over het Nationale Museum van Costa Rica is een aparte blog geschreven.

Ik bezocht ook het Pre-Columbian Gold Museum. Zeker ook een interessant museum waar je leert over de geschiedenis van het land, hoewel ik de entree voor toeristen aan de hoge kant vind. Een bezoek aan het Nationale Museum van Costa Rica biedt in vergelijking met het Goudmuseum een bredere blik op de Costa Ricaanse cultuur en geschiedenis.

Markt

Wil je in één klap kennismaken met allerlei Costa Ricaanse tradities? Bezoek de centrale markt van San José, wie weet vind je nog een leuke souvenir om mee naar huis te nemen. Je vindt hier van alles en nog wat.

De markt is open van 6:00 – 18:00, op zondag is de markt gesloten.

Uit eten

Barrio Escalante is de wijk met de hippe restaurants en bars. Hier is veel keuze, kies bijvoorbeeld voor het veganistische Huacamole of voor het leuke Cafeoteca. Maar ook buiten deze wijk kun je lekker eten, bijvoorbeeld bij Mahalo Bowls en Tsunami Sushi.

Toucan Rescue Center

Net buiten de stad is de Amerikaanse Leslie Howle gestart met de Toucan Rescue Ranch die als doel heeft om gewonde dieren op te vangen, medische zorg te bieden en indien mogelijk weer vrij te laten. Ook dieren die slachtoffer zijn geworden van de illegale handel komen hier ook terecht. Als het niet meer mogelijk is om de dieren in het wild uit te zetten zullen ze een verblijf op de ranch krijgen. Het opvangcentrum werkt met een model dat zich richt op behoud, onderwijs en onderzoek om een betere toekomst voor inheemse wilde dieren te garanderen. Je kunt hier terecht als vrijwilliger of als stagiaire, maar je kunt ook net als ik een tour volgen. Het volgen van een tour is erg leerzaam (na vijf jaar ben ik nog niet uitgeleerd) en met het bezoek steun je het doel. Een goede manier om de reis door Costa Rica te starten. 

Lees meer over het bezoeken van de Toucan Rescue Ranch

Toucan Rescue Ranch San José Costa Rica

Vlindertuin San José

Net buiten het centrum ligt het kleine stukje groen van SpirogyrA. Dit project probeert op kleine schaal iets goeds te doen voor de natuur. Dit doen ze onder meer door het kweken van vlinders. Dit proces en de vlinders zelf kun je bewonderen door een kort bezoek aan de vlindertuin te brengen. Ze zijn in de ochtend geopend, lees meer over het project op hun website.

Vulkanen bezoeken

Trek er een dagje op uit en bezoek één van de vulkanen in de omgeving. Bijvoorbeeld de vulkaan Irazú of de Poás. Houd er rekening mee dat tickets vooraf online via deze website geboekt moeten worden.

Lees meer over de vulkaan Poás

Lees meer over de vulkaan Irazú in de blog over de route van de Pacifische kust naar de Caribische kust

Watervallen bezoeken

Een stukje ten noorden ligt Bajos del Toro. Dit gebied is rijk aan vele mooie watervallen, dit zou een mooie dagtrip kunnen zijn vanuit het stedelijke gebied. Zo brachten wij een bezoek aan de waterval Tesoro Escondido en aan de Blue Falls of Costa Rica.

Markt voor handwerk souvenirs

Naast de centrale markt is er nog een markt gericht op het verkopen van handwerken. Mocht je op de centrale markt geen souvenir hebben gevonden dan zou je hier nog eens kunnen kijken. De markt is elke dag geopend van 8:00 – 18:30. Locatie Google Maps

Veiligheid

Het is niet overal veilig in San Jose. Neem niet te veel mee als je de deur uit gaat, laat geen waardevolle spullen in de auto liggen en ga ’s avonds niet zomaar de straat op. Het verschilt per wijk, informeer altijd even bij je accommodatie als je ergens over twijfelt. Wij bezochten in december 2018 het Festival de la Luz, ik vond de sfeer erg prettig en voelde me niet ongemakkelijk.

Bezoek jij San José tijdens jouw vakantie in Costa Rica?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.