Home Bestemmingen Twee weken Costa Rica: reisroute off the beaten path

Twee weken Costa Rica: reisroute off the beaten path

by Anouk
Published: Last Updated on
Costa Rica twee weken

Met deze reisroute door Costa Rica wijk je af van de andere routes. Reis twee weken door Costa Rica en bezoek de minder bekende bestemmingen. Er zijn nog zoveel bestemmingen die niet zo toeristisch zijn en waar je volop kunt genieten van de mooie natuur. Kijk met me mee en volg deze reisroute door Costa Rica: twee weken off the beaten path.

Gepubliceerd op 24 juli 2020
Bijgwerkt op: zie datum bovenaan

Inhoud
Route + kaart
Weer en klimaat
Meer over routes in Costa Rica

Het is zo leuk om Costa Rica buiten de gebaande paden te verkennen. Deze route gaat uit van het reizen met een huurauto. Met het openbaar vervoer zijn de minder bekende bestemmingen lastiger te bereiken. Daarbij heb je met een huurauto veel vrijheid. Lees alles over zelf rijden in Costa Rica met een huurauto.

Op de laatste overnachting na zijn er in deze route van twee weken telkens twee overnachtingen op de bestemmingen van Costa Rica. Er zitten strandbestemmingen bij maar er zijn ook mooie wandelingen en er is veel keuze in dagtrips.

Twee weken Costa Rica: route + kaart

Linksbovenin kun je het menu uitklappen.

1. Aankomst in Alajuela/San José

Na een lange vlucht kom je aan op het internationale vliegveld Juan Santamaria in Alajuela. Over het algemeen is het zo dat je geen tijd meer hebt om een andere bestemming te bezoeken en ontkom je niet aan een overnachting in San José of Alajuela zelf.

Vanuit voormalig Hotel Dos Palmas Country Inn (nu Dushi Vida Country Inn) ondernemen wij de dagtrip naar de bestemming van dag twee. Huur je de auto via de Nederlandse Peter dan kun je terecht bij zijn hotel vlakbij het vliegveld: Dos Palmas Airport. Een ander Nederlands contact in Costa Rica voor autohuur is Edventure.

Bekijk de beschikbare accommodaties in Alajuela.

Bekijk de beschikbare accommodaties in San José.

Tip: in het centrale gedeelte van Costa Rica moet je tol betalen. Hoewel sinds kort hiervoor een creditcard gebruikt kan worden kan het geen kwaad om alvast wat contant geld in kleine biljetten op zak te hebben. Amerikaanse Dollars worden in Costa Rica geaccepteerd, het beste betaal je lokaal in Colones.

2. Bezoek de waterval Tesoro Escondido

Op dag twee is het niet nodig om de bagage mee te nemen. Ga met een dagtrip naar het dorp Bajos del Toro en bezoek de waterval Tesoro Escondido. Met een mooie wandeling in de natuur loop je helemaal tot aan de waterval. Het is een beetje avontuurlijk waarbij je op het eind zelf het pad over de rotsen moet vinden maar hé, je reist immers ‘off the beaten path’ in Costa Rica.

Lees meer over de waterval Tesoro Escondido. Met de foto’s krijg je een indruk van de wandelpaden. Een andere optie in Bajos del Toro zijn de Blue Falls of Costa Rica.

Een andere mogelijke dagtrip is een bezoek aan de actieve vulkaan Irazú. Op de kaart gezien ligt deze bestemming aan de rechterkant van San José en Alajuela. Deze bestemming is ook met het openbaar vervoer te bereiken. Lees meer over deze bestemming in het overzicht van nationale parken in Costa Rica.

Wil je de stad niet uit? Misschien is een bezoek aan het nationaal museum van Costa Rica een optie om te overwegen.

waterval tesoro escondido
Op zoek naar de waterval
waterval tesoro escondido
Loop helemaal tot aan de waterval.

3. Rijden naar Playa Coyote

Het is ongeveer vier uur rijden naar de volgende bestemming op het schiereiland Nicoya. Er zijn twee mogelijkheden: je kunt om de Golf van Nicoya heen rijden of pak de ferry vanuit Puntarenas. In theorie maakt het qua tijd niet veel uit, de ferry kan een fijne onderbreking zijn van het rijden. Kies je voor de ferry, neem dan de route Puntarenas – Playa Naranja.

4. Stranddag

In de omgeving van San Francisco de Coyote kun je genieten van prachtige stranden die niet druk bezocht worden. Bezoek de zandstranden Playa Coyote, Playa San Miguel en Playa Costa de Oro en waan je in het paradijs. Wie weet hoor je nog een groep brulapen op de achtergrond. Sluit de dag af met een pizza in een boomhut. Lees meer over Playa Coyote en omgeving.

De accommodatie om aan te raden is Hostel Alouatta. Dit kleine hostel heeft safaritenten en er is ruimte om te kamperen. Het hostel is open van november tot april.

Bekijk welke andere accommodaties er beschikbaar zijn in de omgeving.

Hostel Alouatta Playa Coyote

5. Rijden naar de Costa Ballena

We zakken verder af naar het zuiden. De Costa Ballena bestaat uit de bestemmingen Dominical, Uvita en Ojochal. Afhankelijk van de eindbestemming is het ongeveer vijf tot zes uur rijden. Dit is tevens de langste reisdag van de route.

Onderweg kom je langs een aantal plaatsen waar wij graag gaan eten. Dit zijn de typische soda’s, de kleine lokale restaurants van Costa Rica. De adressen waar wij graag stoppen staan in de blog ‘Wat bestel je in een soda in Costa Rica?

6. Dagtrip

Er is zoveel te doen in de omgeving van Dominical en Uvita!

Bekijk de blog over Dominical en over Uvita.

Bekijk welke accommodaties er beschikbaar zijn in Dominical en in Uvita.

watervallen Nauyaca
Nauyaca
Dominicalito
Playa Dominicalito

7. Rijden naar Peninsula Osa

Op naar Peninsula Osa, het schiereiland in het zuiden van Costa Rica. De bekende bestemming is hier nationaal park Corcovado, maar wil je buiten de gebaande paden reizen dan kun je ook kiezen voor een bezoek aan Dos Brazos.

Vanaf Dominical is het ongeveer 2,5 uur rijden naar Puerto Jimenez voor een lunchstop. Het is dan nog een half uur naar Dos Brazos. Kies je ook voor Bolita Rainforest Hostel & Cabinas, zorg er dan voor dat je in ieder geval halverwege de middag in Dos Brazos bent. Je kunt namelijk niet met de auto bij het hostel komen… Van de twee weken in Costa Rica is dit waarschijnlijk de meest avontuurlijke bestemming.

Na de aankomst in Dos Brazos laat je de auto achter bij het kantoor van het hostel. Met een mooie wandeling naar het hostel maak je meteen kennis met de prachtige natuur van de omgeving. Wij zagen onderweg meteen al een groep slingerapen. Je maakt ook kennis met de hoge luchtvochtigheid, maar na aankomst bovenaan kun je meteen de dorst lessen met een glas water.

8. Bezoek Dos Brazos

In de omgeving van het hostel zijn er zelfstandig diverse wandelingen te maken. Je loopt door het bosreservaat Golfo Dulce dat grenst aan het nationale park Corcovado. Luister naar alle wonderlijke geluiden van de natuur. Ga op zoek naar de verschillende vogelsoorten die hier leven, er is een grote kans dat de Scarlet Macaw voorbij komt vliegen. Dit is wat mij betreft een hele bijzondere bestemming. Lees meer over Dos Brazos.

Voorheen haalden de inwoners van Dos Brazos hun inkomsten uit de goudwinning. Tegenwoordig proberen ze de slag te maken naar een meer duurzame manier van geld verdienen en richten ze zich op het toerisme. Toch voelt het dorp nog verre van toeristische aan en is het een ideale manier om je in twee weken Costa Rica te ontkoppelen van de rest van de wereld. Bekijk welke andere accommodaties (die makkelijker te bereiken zijn) inmiddels beschikbaar zijn in Dos Brazos. Verblijf je elders in Dos Brazos? Ook als daggast kun je kiezen voor de wandelpaden bij Bolita Rainforest Hostel.

Wil je meer weten over het schiereiland? Bekijk dan ook de uitgebreide blog over Peninsula Osa met ook alle informatie over nationaal park Corcovado.

Dos Brazos slingeraap
actief Costa Rica

7. en 8. Alternatief: Punta Banco

Reis nóg verder naar het zuiden en verblijf in Punta Banco. Met de slechte wegen past deze bestemming ook zeker in het reizen buiten de gebaande paden maar deze uithoek is ook een weer een waar paradijs. Vanwege de afstand zou het eigenlijk goed zijn om een dag toe te voegen. Lees meer over de regio van Pavones en Punta Banco.

Pavones Punta Banco

9. Rijden naar Matapalo

Tijd om de wildernis van het schiereiland achter je te laten. Met de volgende bestemming kun je weer genieten van het strand aan de Pacifische kust van Costa Rica. Vanuit Dos Brazos is het ongeveer drie uur rijden naar Matapalo. Dit is een klein en rustig stranddorpje. Maak er na al het wandelen een rustige dag van en haal als afsluiter een pizza bij A Kachete. Het strand is op loopafstand: geniet van de pizza tijdens zonsondergang. Lees meer over Matapalo.

Bekijk welke accommodaties er beschikbaar zijn in Matapalo.

Matapalo

10. Dagtrip

Vanuit Matapalo kun je een bezoek brengen aan natuurreservaat Hacienda Baru. Voorheen was dit landbouwgrond dat gebruikt werd voor vee en rijstbouw. Nu is het thuis voor vele diersoorten dankzij de inzet van de eigenaar. Maak er zelfstandig een wandeling of kies voor een gids om de kans om dieren te zien te verhogen. Sluit de dag af op het strand Playa Linda, geliefd onder de lokale bevolking. Het strand ligt tussen Hacienda Baru en Matapalo in. Qua eetgelegenheden zijn er diverse mogelijkheden in Matapalo, anders kun je nog uitwijken naar Dominical.

Leestip: Monkeys are made of chocolate. Het eerste boek van eigenaar Jack Ewing waarin hij allemaal korte verhalen schrijft over de dieren en de natuur in Costa Rica. Een aanrader om voor of tijdens de vakantie te lezen.

Playa Linda Costa Rica off the beaten path
Playa Linda

11. Rijden naar San Gerardo de Dota

Vanuit Matapalo is het tijd om de hoogte in te gaan. Wist je dat het hoogste punt van Costa Rica op 3820 meter hoogte ligt? San Gerardo de Dota ligt op ongeveer 2500 meter hoogte en deze omgeving is compleet anders dan dat wat je tot nu toe op de route hebt gezien. Vanaf Matapalo is het ruim twee uur rijden. Het is nu echt slingeren door de bergen, gelukkig zijn de wegen goed geasfalteerd.

12. San Gerardo de Dota

De hoogte in gaan betekent ook dat het kouder wordt. San Gerardo de Dota heeft weer een heel ander klimaat en is daarom weer een hele andere leefomgeving. Hier kun je vele verschillende vogels zien waaronder de Quetzal. Dit is ook een van de gebieden waar de met uitsterven bedreigde tapir leeft, maar het is wel zeldzaam om deze te zien. Let op de vegatatie van deze omgeving, deze is heel verschillend van bijvoorbeeld Dos Brazos. Geniet van de omgeving van het dorp of breng een bezoek aan het nationale park Los Quetzales. Lees meer over San Gerardo de Dota.

Een accommodatie om aan te raden is Miriam’s Quetzal. Bekijk welke accommodaties er nog meer beschikbaar zijn in San Gerardo de Dota.

mooiste plekken Costa Rica
San Gerardo de Dota

Alternatief: bezoek San Gerardo de Rivas

Bezoek niet San Gerardo de Dota maar San Gerardo de Rivas. Minder ver rijden vanaf Matapalo en kent ook zeker een hele mooie omgeving. Minder hoog gelegen dus ook minder koud, het klimaat is aangenaam. Hier heb je de keuze om nationaal park Chirripó te bezoeken of bezoek, net als wij, Nature Reserve Cloudbridge.

Hotel de Montaña el Pelícano is een aanrader, bekijk ook de andere accommodaties in de omgeving.

Lees meer over de bestemming San Gerardo de Rivas en Nature Reserve Cloudbridge

13. Rijden naar San José

De vakantie is bijna voorbij, het is tijd om terug te rijden naar de hoofdstad. Om de drukke spits te vermijden is het fijn om op tijd te vertrekken. Door de hoogte kan het zicht op stukken beperkt zijn door laaghangende wolken.

14. Vlucht naar Nederland/België

De route van twee weken door Costa Rica is natuurlijk ook andersom te volgen. Dan bezoek je de koudere bestemming van San Gerardo de Dota als eerste, heb je op het einde een fijne strandbestemming en met de dagtrip naar de waterval ben je al in de buurt van het vliegveld.

Bekijk ook dit rustigere alternatief voor het drukker bezochte Tortuguero

Twee weken Costa Rica | Weer en klimaat

Voor deze bestemmingen loopt de regenperiode van mei tot en met november. In de droge periode kan er ook nog wel een bui vallen dus een regenjas kan eigenlijk altijd wel ingepakt worden. San José ligt net als San Gerardo de Dota hoger dus het is fijn om een lange broek en een vest in te pakken. Hoe verder je in Costa Rica naar het zuiden reist, hoe vochtiger het wordt. Kleding droogt er veel minder snel. Playa Coyote ligt in Guanacaste, dit is de droogste provincie van Costa Rica en daar kan het erg warm worden in de maanden februari, maart en april. Dit alles zorgt voor een diverse vakantie van twee weken in Costa Rica, toch?

Bekijk de paklijst voor Costa Rica.

Wil je per maand weten wat belangrijk is? Bekijk de volledige blog over de beste reistijd voor Costa Rica.

Meer over routes in Costa Rica

Wil je liever minder off the beaten path reizen, bekijk dan ter inspiratie ook de route van een week vanaf Liberia en de reisroute van drie weken door Costa Rica. De tweede start vanaf San José. Wil je zelf een route samenstellen? Lees dan de blog: ‘Hoe maak je de beste route door Costa Rica?‘. Ik maakte een overzicht met alle routes door Costa Rica, het is een verzameling van andere reisblogs en georganiseerde reizen.

Neem alle handige info mee op reis | Bestel het ebook ‘Onderweg in Costa Rica

Twee weken in Costa Rica: ga jij off the beaten path?

Costa Rica off the beaten path
Costa Rica – off the beaten path

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

4 comments

Yvonne 17 augustus 2020 - 14:25

Wat fijn, dat er nog zoveel onontdekte plekjes zijn in Costa Rica. Ik hou ervan om van de gebaande paden af te gaan. En overal is het zo mooi groen op je foto’s: geweldig!

Reply
Anouk 22 augustus 2020 - 03:26

Op de meeste bestemmingen valt er het hele jaar door wel een bui, maar het resultaat is dat alles inderdaad prachtig groen is!

Reply
Kelly 20 augustus 2020 - 03:08

Wat een leuke route! De meeste routes in Costa Rica gaan toch langs de highlights (begrijpelijk) maar fijn om een keer een route te zien die van de gebaande paden af gaat.

Reply
Anouk 22 augustus 2020 - 02:53

Dit is inderdaad echt een andere route, de meest volgen inderdaad de highlights maar voor degene die de drukte willen vermijden is dit een alternatief. Er is in ieder geval genoeg keuze voor twee weken Costa Rica.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.