Home Bestemmingen Reisroute Costa Rica: drie weken aan de Pacifische kant

Reisroute Costa Rica: drie weken aan de Pacifische kant

by Anouk
Published: Updated:

Van strand tot jungle. Van mooie wandelingen tot aan relaxen in thermale baden. Ontdek prachtige watervallen en kijk welke wilde dieren je kunt zien. Met deze reisroute van 3 weken geniet je van de mooie bestemmingen die Costa Rica te bieden heeft.

Op pad met een huurauto in Costa Rica
De route + kaart

Weer en klimaat
Andere routes

Op pad met een huurauto in Costa Rica

Deze route gaat uit van het reizen met een huurauto. De reisroute van 3 weken kan zeker ook als inspiratie gebruikt worden wanneer je met het openbaar vervoer door Costa Rica wil gaan reizen. Probeer vooraf uit te zoeken welke busverbindingen er zijn en houd rekening met langere reistijden. Lees de tips in de blog over openbaar vervoer in Costa Rica.

Wil je de vakantie iets avontuurlijker maken? Overweeg om (een deel) van de vakantie te gaan kamperen! Lees er meer over in de blog over kamperen in Costa Rica (nu met korting).

Lees meer over zelf rijden in Costa Rica + bekijk de video’s voor een indruk van de wegen en bekijk ook wat belangrijk is bij het maken van de beste route door Costa Rica.

Neem alle handige info mee op reis | Bestel het ebook ‘Onderweg in Costa Rica

reisroute Costa Rica
Reisroute 3 weken Costa Rica

Reisroute Costa Rica + kaart

Linksboven kun je het menu uitklappen.

1. Aankomst San José

Na een lange vlucht ben je er: welkom in Costa Rica! Het land van de prachtige en diverse natuur. Het is eerst tijd om te overnachten in de buurt van het vliegveld, tijd om naar een andere bestemming te reizen is er vaak niet. De start van drie weken Costa Rica is in Alajuela of San José.

Bekijk welke accommodaties er in Alajuela beschikbaar zijn en welke accommodaties er in San José beschikbaar zijn

2. Dagtrip: bezoek waterval Tesoro Escondido

Vanuit de accommodatie is het tijd voor de eerste dagtrip. Kies voor een bestemming buiten de gebaande paden en maak een mooie wandeling naar de waterval Tesoro Escondido. De wandeling naar deze verborgen schat is een beetje uitdagend maar daardoor des te leuker. Lees er alles over in de blog over de waterval Tesoro Escondido. Je vindt de waterval in het dorpje Bajos del Toro ten noorden van San José.

Wil je liever niet meteen op pad met de huurauto? Ga op verkenning in de hoofdstad San José en overweeg een bezoek aan het nationale museum van Costa Rica. Doe alvast wat kennis op over de geschiedenis en de cultuur waardoor je tijdens de vakantie sneller dingen gaat herkennen. Of kies voor het nationale park Irazú, daar lees je meer over in het overzicht van nationale parken van Costa Rica.

waterval tesoro escondido
Op naar de waterval Tesoro Escondido
waterval tesoro escondido
De waterval is in zicht!

3. Van San José naar Bijagua

We vervolgen de reisroute van 3 weken door Costa Rica. Vanuit San José of Alajuela is het ongeveer 3/3,5 uur rijden naar Bijagua. Geniet van de wisselende landschappen terwijl je over de geasfalteerde wegen.
Kies in Bijagua voor accommodatie Casitas Tenorio. Zoals wel vaker in Costa Rica is de accommodatie al een bestemming op zich. Hier heb je een grote kans op het zien van verschillende soorten vogels en een familie brulapen. Met een beetje geluk zie je ook nog een luiaard. Geniet van het warme welkom van de familie en van het personeel en van een fijn verblijf in een van de mooie huisjes. Deze accommodatie is een goede uitvalsbasis voor de dagtrip van dag vier. Lees meer over Casitas Tenorio in Bijagua.

Luiaard Costa Rica

4. Dagrip: bezoek Rio Celeste in np Volcán Tenorio

Met een half uur rijden over de geasfalteerde wegen ben je bij de ingang van nationaal park Volcán Tenorio. Je komt hier voor Rio Celeste, één van de meest bijzondere rivieren ter wereld. Dat prachtige blauwe water, dat moet je met eigen ogen zien. Door een unieke samenloop van natuurlijke omstandigheden krijgt het water deze kleur. Het is zeker een populaire bestemming geworden, zorg ervoor dat je er op tijd bent. Lees alles wat je moet weten voor een bezoek aan Rio Celeste.

Costa Rica route
De waterval van Rio Celeste

5. Van Bijagua naar Curubandé

Geniet rustig van de prachtige voorstelling tijdens het ontbijt bij Casitas Tenorio, want op deze dag is de volgende bestemming niet ver. In ongeveer anderhalf uur reis je naar Curubandé.

Zin in een stop op de route? Overweeg een bezoek aan waterval Llanos de Cortés, een groene oase in het droge Guanacaste.

reisroute Costa Rica

6. Dagtrip: bezoek nationaal park Rincón de la Vieja

Hét nationale park in Costa Rica waar je de vulkanische activiteit in verschillende vormen kunt bewonderen. Kies voor het makkelijk toegankelijke pad Las Pailas en alle zintuigen zullen worden geprikkeld. Heb je zin in een wandeling die meer uitdagend is? Kies voor een van de watervallen, de wandeling naar La Cangreja is zeker aan te raden. Je kunt een combinatie maken van het bezoeken van Las Pailas en een van de watervallen, zorg dan wel dat je vroeg op de dag begint. Met beide wandelingen is het een inspannende dag. Lees alles over nationaal park Rincón de la Vieja.

Rincon de la Vieja
La Cangreja

Er zijn zoveel mooie watervallen in Costa Rica te vinden, in elke regio kun je er wel een bezoeken.

7. Van Curubandé naar Brasilito

En dan is het nu tijd voor strand! De eerste strandbestemmingen van de vakantie staat op het programma. Ook dit is weer een korte reisdag. Reis in ongeveer anderhalf uur naar de kust van Guanacaste. Je zal zien dat het hier toeristischer is. In Brasilito kun je dat een beetje ontwijken, overweeg een overnachting bij de B&B Quinta Esencia.

8. Bezoek de stranden in de omgeving van Brasilito

Na de wandelingen in de nationale parken en de eerste indrukken van Costa Rica is het tijd om tot rust te komen. Bezoek de stranden in de omgeving van Brasilito, misschien heb je op dag zeven nog tijd om er alvast eentje te verkennen. De stranden Playa Prieta en Playa Mina zijn aanraders. Lees er alles over in de blog met ook informatie over het bekende strand Playa Conchal.

reisroute Costa Rica
Playa Mina

Rijden in Costa Rica is soms al een avontuur op zich. Plan een vakantie daarom niet te vol.

9. Rijden naar Playa Coyote

In ongeveer drie uur reis je naar de volgende strandbestemming: Playa Coyote. Een leuke accommodatie is Hostel Alouatta, open van november tot april. Hier reis je wel buiten de gebaande paden, dat merk je ook aan de wegen. Je verlaat de asfaltwegen om over stoffige wegen verder te rijden.

10. Bezoek de stranden in de omgeving

Geniet ook hier van de rust en van de prachtige stranden van Costa Rica, verderop in de route van drie weken staan er weer wandelingen op het programma. Hier zijn de stranden rustiger vergeleken met de omgeving van Brasilito. Vraag ook zeker naar de aanbevelingen van de eigenaren van Hostel Alouatta, zij kennen de omgeving. Lees alles over Playa Coyote en Hostel Alouatta.

strand costa rica
Playa Coyote
Siesta op het strand

11. Van Playa Coyote naar Dominical

Vanuit Playa Coyote maak je een stop in of rond Dominical om te overnachten voordat je verder reist naar het schiereiland Osa.

Stop even bij de rivier de Tarcoles om vanaf de brug de krokodillen van Costa Rica te bewonderen.

In de omgeving van Dominical is veel te doen, maar daar is later in de vakantie nog ruimte voor. Je hebt op deze dag vast nog wel tijd om even op een mooi strand te stoppen. Bijvoorbeeld in Matapalo, op Playa Linda, in Dominical zelf of kies voor Playa Dominicalito. Bekijk het overzicht van mooiste stranden aan de Pacifische kust.

Een deel van de Pacifische kust vormt het leefgebied van de fiery-billed aracari. Wil je meer weten over het hoe, wat en waar: lees alles over de wilde dieren van Costa Rica.

12. Rijden naar Peninsula Osa

Op naar het zuiden. Daar waar de luchtvochtigheid hoog is en waar je de wildernis in kunt gaan. De reistijd is afhankelijk van de eindbestemming.

Wist je dat de biodiversiteit van het schiereiland 2,5% van de biodiversiteit ter wereld is?

13. En 14. Bezoek Peninsula Osa

Er zijn een aantal mogelijkheden om twee dagen op het schiereiland Osa te besteden.

Reis buiten de gebaande paden en kies voor de bestemming Dos Brazos. Vanuit hier kun je (zelfstandig) wandelingen maken door het bosreservaat of kies voor een van de andere activiteiten. Kies voor dit dorp en ondersteun de inwoners in de zoektocht naar een nieuwe, duurzame manier van geld verdienen. Lees alles over Dos Brazos.

Breng een bezoek aan nationaal park Corcovado. Maak samen met een gids een tocht door de jungle en ga op zoek naar de wilde dieren. Kies bijvoorbeeld voor een dagtrip naar Corcovado via Drake Bay of ga voor een intensieve meerdaagse wandeling met overnachting in het park. Lees de blog met alle informatie over nationaal park Corcovado en met nog meer tips en bestemming voor het schiereiland.

Vanuit Drake Bay loopt er een pad langs de kust op, de Drake Bay Hiking Trail. Ontdek de kleine stranden en zoek naar the Scarlet Macaws.

Ga het water op en ga snorkelen bij Isla del Caño, een van de beste bestemmingen in Costa Rica.

Dos Brazos
Dos Brazos
De prachtige Scarlet Macaws
Op weg naar Puerto Jimenez

Op zoek naar tips en ervaringen? Heb je vragen over een reisroute door Costa Rica? Word lid van de Facebookgroep Costa Rica – Reistips en Inspiratie en lees de reisverhalen in de rubriek ‘ervaringen van anderen‘.

15. Rijden naar de Costa Ballena

Maak er na al die activiteiten een rustige reisdag van. Kies voor Uvita of Dominical, samen met Ojochal ook wel de Costa Ballena genoemd. Maak eventueel een stop op Playa Ventanas.

16. Dagtrip

Er is ontzettend veel te doen in deze regio. Kies voor een bezoek aan de watervallen Nauyaca of ga naar natuurreservaat Hacienda Baru. Maak een mooie roadtrip buiten de gebaande paden en bezoek waterval Eco Chontales. Relax in de thermale baden van Eco Termales Quepos in de buurt van Dominical. Klein maar fijn (en gratis) is de waterval Poza Azul.

Lees voor meer informatie en tips de blogs over Dominical en over Uvita.

Waterval Poza Azul
twee weken Costa Rica
Eco Termales Quepos
Dominical

17. Rijden naar San Gerardo de Dota

Een compleet andere omgeving. Met een compleet andere temperatuur. De bestemming San Gerardo de Dota ligt veel hoger dan de rest van de bestemmingen op deze route en daarmee kun je genieten van het nevelwoud. Geniet onderweg van de mooie uitzichten, het is twee tot drie uur rijden.

18. Bezoek San Gerardo de Dota

Met een bezoek aan San Gerardo de Dota heb je de kans om veel verschillende vogelsoorten te gaan zien. Breng een bezoek aan nationaal park Los Quetzales of vraag rond waar je het beste de Quetzal kunt zien. Een aanradernis een verblijf bij Miriam’s Quetzals. Meer informatie over San Gerardo de Dota.

In de verte zagen we de Quetzal.
Hier is ook iets te zien, dit is dé bestemming voor de vogelliefhebber.

19. Rijden naar San José

De vakantie zit er bijna op. Dit wordt de laatste overnachting voor de vlucht naar Europa. Vertrek op tijd om niet vast te staan in de file van San José en voorkom zo stress wanneer je op tijd de auto in moet leveren.

20. Terug naar Nederland/België

Heb je nog een dag over, dan zou je kunnen kiezen voor een extra dagtrip in de omgeving van Uvita en Dominical of las ergens een rustdag in.

Mis je een bestemming in deze reisroute door Costa Rica?

Een van de populaire bestemmingen van Costa Rica is nationaal park Manuel Antonio. Door de drukte vind ik het geen bestemming om aan te raden. Ik schreef er wel een blog met tips over, dus als je benieuwd bent lees dan meer over nationaal park Manuel Antonio. Je kunt een bezoek aan deze bestemming aan de route toevoegen tussen Playa Coyote en Dominical of tussen Playa Coyote en het schiereiland Osa.

Reisroute Costa Rica: weer en klimaat

Voor de Pacifische kust van Costa Rica geldt dat de droge periode van december tot en met april loopt en het regenseizoen van mei tot en met november. Er zijn wel grote verschillen. Zo is Guanacaste met de bestemmingen nationaal park Rincón de la vieja, Brasilito en Playa Coyote de provincie waar de minste regen valt. In de maanden maart en april is het hier erg droog en is het behoorlijk warm. In het zuiden valt daarentegen nog regelmatig een bui in het droge seizoen. Hier is het dan ook vochtig. Hoe zuidelijker je komt, hoe vochtiger. Dus ook al bevind je je met deze route aan de Pacifische kant, je gaat zeker diverse landschappen zien. Eind september, in oktober en begin november kan er erg veel regen vallen aan de Pacifische kant van Costa Rica.

Lees meer over het regenseizoen van Costa Rica of bekijk de blog over de beste reistijd voor Costa Rica. Hier staat per maand aangegeven wat belangrijk is om te weten en welke bestemmingen wij wanneer bezochten.

In Bijagua (Rio Celeste) valt er het hele jaar door regen. De bestemmingen San José en San Gerardo de Dota liggen hoger vergeleken met de kustbestemmingen en hier is het dan ook kouder. Wat is handig om mee te nemen? Bekijk de inpaklijst voor Costa Rica.

reisroute Costa Rica
Droog Guanacaste

Reisroute Costa Rica: Inspiratie en andere routes

Een week vanaf Liberia

Twee weken Costa Rica: off the beaten path

Ervaringen en bestemmingen met het openbaar vervoer in Costa Rica

Alle routes en reizen door Costa Rica in één overzicht.

11x de mooiste plekken van Costa Rica

Wat wordt jouw reisroute door Costa Rica?

reisroute Costa Rica
Reisroute 3 weken Costa Rica

Dit artikel bevat affiliate links. Meer weten? Klik hier.

10 comments

Anne - Ditisanne.nl 21 augustus 2020 - 07:03

Ziet er uit als een mooie route! Costa Rica staat bij mij nog niet zo hoog op mijn wishlist maar mocht het er ooit van komen, dan lijkt dit me wel een aan te raden route.

Reply
Anouk 22 augustus 2020 - 03:04

Leuk Anne!

Reply
Marcella Molenaar 24 augustus 2020 - 12:52

Deze route zouden wij zó kunnen rijden. Lekker afwisselend en veel gave natuur. Nationaal park Volcán Tenorio ziet er tof uit met het felblauwe water. En wauw, al die gave dieren zijn tof!

Reply
Anouk 1 september 2020 - 09:10

NP Volcán Tenorio is echt een aanrader, dat blauwe water moet je met eigen ogen zien.

Reply
Kelly 27 augustus 2020 - 11:44

Wat een mooie route weer zeg! Heel afwisselend. De natuur in Costa Rica lijkt me zo ontzettend mooi. De waterval van Rio Celeste ziet er prachtig uit…die kleur. Wow.

Reply
Anouk 1 september 2020 - 09:10

In Costa Rica kun je inderdaad met gemak een zeer afwisselende route afleggen. Op elke bestemming laat de natuur je weer verbazen.

Reply
Elisa 28 augustus 2020 - 08:26

Dit lijkt mij een hele mooie route. En je hebt een quetzal gezien, hoe gaaf?! Costa Rica lijkt me zo gaaf.

Reply
Anouk 1 september 2020 - 09:12

We hebben inderdaad een quetzal gezien! Heel bijzonder en ook leuk om te zien hoeveel vogelaars fanatiek zijn om deze prachtige vogel te vinden.

Reply
Aniek 28 augustus 2020 - 13:47

Het begint al goed met de wandeling naar de waterval Tesoro Escondido. De waterval van Rio Celeste is ook prachtig, met dat blauwe water!

Reply
Anouk 1 september 2020 - 09:12

Het zijn beide echt bestemmingen die ik aan kan raden. Zeker die eerste is leuk om buiten de gebaande paden te reizen.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.