Home Blog Costa Rica Reizen tijdens corona: van Costa Rica naar Nederland en terug

Reizen tijdens corona: van Costa Rica naar Nederland en terug

by Anouk
Published: Last Updated on
reizen Costa Rica

Tijdens een pandemie is reizen verre van vanzelfsprekend. Op vakantie gaan is niet echt aan te raden, maar dat betekent niet dat er helemaal niet meer gereisd wordt. Door het virus zijn geliefden en familieleden van elkaar gescheiden en hoe langer het duurt, hoe moeilijker het voor iedereen wordt. Ik ben op pad gegaan. Niet om op vakantie te gaan, maar om naar familie in Nederland te gaan. Dit zijn mijn ervaringen met reizen van en naar Costa Rica tijdens corona.

Gepubliceerd op 20 augustus 2020
Bijgewerkt op: zie datum bovenaan

Ik ben in augustus 2020 op en neer gereisd. Inmiddels is er veel veranderd. Ben je toch benieuwd naar mijn ervaringen dan kun je deze blog lezen. Voor de actuele stand van zaken verwijs ik je graag naar de blog ‘De grenzen van Costa Rica zijn open: wat moet je weten? en bekijk ook de informatie van de Nederlandse overheid met betrekking tot reizen: Wijs op reis.

Inhoud
Onze situatie in Costa Rica
Hoe gaat het met het coronavirus in Costa Rica?
Reizen naar Nederland
Vliegveld in Costa Rica
De vlucht naar Madrid, Spanje
Vliegveld in Madrid
Aankomst in Nederland
Reizen tijdens corona

De terugreis naar Costa Rica
Verwachtingen voor Costa Rica

Onze situatie in Costa Rica

Sinds 2017 woon ik in Costa Rica, ik ben geëmigreerd voor de liefde. Dit gaat heel erg goed en we zijn erg gelukkig, maar ook wij zijn hard geraakt door de situatie omtrent het coronavirus. Wij leefden, net als mijn schoonouders naast ons, van het toerisme en in maart 2020 viel ineens alles stil. Gelukkig kunnen we met onze nieuwe onderneming het hoofd boven water houden. Hoe dankbaar we ook zijn, het is niet makkelijk. Daarom besloten we dat ik voor een aantal weken naar Nederland zou gaan om bij mijn familie even bij te komen. Mijn laatste bezoek was een jaar geleden.

Ik had eigenlijk in mei een vlucht naar Nederland. Deze vlucht had ik bij Iberia geboekt maar omdat deze geannuleerd werd kon ik het ticket omzetten in een voucher. Sinds augustus zijn de grenzen weer open voor onder andere de EU en Iberia is een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die op dit moment vliegt op Costa Rica. Nu kon ik ook nog eens een goedkoop ticket vinden, dus ik had wel geluk met deze situatie.

Ik ben één dagje uit geweest: bezoek de Orchideeën Hoeve voor een beetje Costa Rica in Nederland.

Hoe gaat het met het coronavirus in Costa Rica?

Halverwege maart 2021 komen er tussen de 300 en 500 nieuwe besmettingen per dag bij. Er zijn vrijwel geen maatregelen meer. Bijna alles is open en we houden ons aan de 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje en het schoonmaken van onze handen voordat we ergens naar binnen gaan. Het kan zijn dat onze temperatuur gemeten wordt.

In eerste instantie ging het dus goed qua besmettingen en de eerste golf is snel afgevlakt. In maart werd de noodtoestand uitgeroepen: het land ging dicht. De toeristenindustrie is hard geraakt. Er wordt geprotesteerd, men maakt zich meer zorgen over de werkeloosheid dan het coronavirus. De overheid luistert deels wel naar de geluiden uit de samenleving. Steeds meer bedrijven kunnen toch open zijn en vanaf september mogen ook Amerikaanse inwoners van een aantal staten naar Costa Rica als toerist. Vanaf 1 november hebben alle landen weer toegang tot Costa Rica.

Lees meer over Costa Rica in tijden van crisis om te zien wat er nu in het land gebeurt.

Reizen naar Nederland

Vliegveld in Costa Rica

Vanuit onze woonplaats bij Dominical brengt Eliseo mij naar het vliegveld Juan Santamaría in Alajuela (bij San José). Het is heel erg rustig op de parkeerplaats en bij de uitgang van de aankomsthal staat helemaal niemand. Normaal gesproken is het hier een gekkenhuis.

Eliseo mag niet mee het vliegveld in, dus het is tijd om afscheid te nemen. Met het verplichte mondkapje en een plastic spatscherm op loop ik richting de ingang. Hier geeft de beveiliger vriendelijk aan dat ik eerst mijn handen moet wassen. Bij het binnenlopen moet ik vervolgens mijn plastic spatscherm afzetten omdat de temperatuur gemeten wordt.

reizen Costa Rica
Bij de ingang van de aankomsthal
reizen Costa Rica
De enige balie die open is

Bij binnenkomst is meteen duidelijk dat er maar één incheckbalie open is. Wat heerlijk, deze rust. Op de vloer staat goed aangegeven welke afstand er aangehouden moet worden, in Costa Rica is dit 1,8 meter. De mensen die er zijn houden zich er goed aan. Na het inchecken loop ik door richting de douane en zie ik al diverse punten met desinfecterende gel. Omdat de grenzen gesloten zijn geweest controleert de douane goed of je op een toeristenvisum in Costa Rica bent geweest of dat je een verblijfsvergunning hebt. Ik heb dit laatste en er wordt mij gevraagd om de twee weken voordat ik terug kom in quarantaine te gaan.

Reizen naar Costa Rica
Weinig vliegverkeer

Er vertrekken nog maar weinig vluchten vanaf Costa Rica. Door verschillende landen worden er nog repatriëringsvluchten uitgevoerd en de internationale vluchten vanuit de EU, het Verenigd Koninkrijk en Canada worden nog beperkt tot maximaal vijf vluchten er week. Vanaf september komt daar verandering in als er vanuit de Verenigde Staten en andere landen weer toeristen worden toegelaten.

Ik vertrek rustig vanuit Costa Rica. Het is overduidelijk wat de maatregelen zijn en op de foto zie je dat er steeds twee stoelen vrij worden gehouden om voldoende afstand te kunnen bewaren. Ik eet nog even een broodje en het personeel ziet er onder andere op toe dat de tafels eerst worden schoongemaakt voordat er een nieuwe klant gaat zitten. Diverse winkels zijn geopend dus degene die vertrekken kunnen nog een souvenir meenemen.

Deze video werd op 21 juli gepresenteerd en hier is te zien wat de maatregelen zijn voor het vliegveld in Alajuela.

De vlucht naar Madrid, Spanje

Het boarden verloopt rustig en georganiseerd. De achterste drie rijen worden als eerste opgeroepen en zo wordt het vliegtuig verder naar voren gevuld. Iberia verplicht passagiers een mondkapje te dragen tijdens de gehele vlucht, tijdens het eten mag het mondkapje af. Handbagage kan gratis ingecheckt worden om het boarden zo sneller en soepeler te laten verlopen. Het lijkt er alleen op dat niemand daar gebruik van heeft gemaakt.

Het vliegtuig is voor driekwart gevuld, er wordt niet per se gekeken naar een ruime verdeling van de passagiers zodat er meer afstand is. Het is gek om ineens naast een vreemde te zitten. Met mijn buurvrouw spreek ik af om de beurt te eten zodat we niet tegelijk het mondkapje af hebben. Het eten is anders dan voorheen. Geen warme maaltijd, maar voorverpakte snacks die in een afgesloten zak zitten. Bij beide maaltijdmomenten wordt een desinfectiedoekje gegeven. Alle passagiers kunnen gewoon naar het toilet en we worden geïnformeerd over de werking van de luchtfilters. De vlucht verloop gelukkig zonder problemen. Ik zie dat een passagier die zijn mondkapje af heeft gedaan wordt aangesproken door een van de stewardessen.

Vliegveld Madrid

Na een vlucht van tien uur kom ik aan in Madrid. Hoewel er wordt opgeroepen per rij op te staan en naar de uitgang te lopen verloopt het uitstappen een beetje chaotisch zoals altijd. Voor mijn overstap naar Amsterdam moet ik van de ene kant helemaal naar de andere kant van het vliegveld. De shuttle is niet vol, maar afstand houden in de shuttle is lastig omdat je je ergens aan vast moet houden. Na de douane kom ik een geïmproviseerd controlepunt tegen waar ik er achter kom dat ik voor Spanje toch een gezondheidsverklaring in moet vullen. Ook al ben ik er enkel voor een overstap, ik moet mijn gegevens zoals vluchtnummer en zitplaats achterlaten. Na het invullen wordt mijn temperatuur gecontroleerd en ik kan door naar de bagagecontrole.

Op het vliegveld van Madrid is het echt een stuk drukker. Ik zie dat er ook diverse binnenlandse vluchten vertrekken. Daar waar het drukker is, is het soms lastig om voldoende afstand te houden. De maatregelen worden ook hier duidelijk gemaakt, maar ik zie wel dat er verschil is per vliegveld. Hier wordt bijvoorbeeld maar één stoel vrijgehouden.

reizen Costa Rica

Terwijl ik wacht bij de gate stroomt het vol. Ook hier wordt het vliegtuig tijdens het boarden van achter naar voren gevuld, maar het verloopt deze keer een stuk chaotischer. De rij voor de gate wordt van twee kanten gevormd en de rijen met de zitplaatsen in het vliegtuig worden sneller achter elkaar opgeroepen. Afstand houden is lastig.

Bekijk alle informatie van de Spaanse overheid als je naar Spanje af wil reizen.

IAM (immigration and migration): 23 juni 2020

De vlucht naar Amsterdam

Bij het instappen van het vliegtuig krijgt elke passagier een desinfectiedoekje. Het vliegtuig zit vol. Helemaal vol. Ook hier is er veel handbagage en tijdens de vlucht worden we weer geïnformeerd over de manier waarop de lucht gefilterd wordt. Ik ben mijn mondkapje inmiddels wel behoorlijk zat, maar ik moet nog even volhouden.

Het uitstappen gaat deze keer veel georganiseerder. Per drie rijen kunnen we opstaan, een stewardess blokkeert de gang zodat niemand er langs kan.

Aankomst Nederland

En dan kom ik aan in Nederland. Daar waar geen mondkapjesplicht is. Dit is gek. In Costa Rica is gezichtsbescherming in veel gevallen verplicht. Ik zie in onderstaande video’s wel dat het op Schiphol verplicht is, maar bij de gates heb ik veel mensen zonder gezien. Het is misschien niet zo druk als anders maar er zijn toch behoorlijk veel mensen aanwezig. Afstand houden gaat gelukkig wel.

Vanaf 13 augustus was er een teststraat op Schiphol. Hier werden (op geselecteerde vluchten) passagiers op vrijwillige basis getest op de aanwezigheid van het coronavirus. Ook zonder symptomen kun je getest worden. Ik heb de teststraat opgezocht en ik vond het erg goed georganiseerd. Het verloopt zeer snel en ik had binnen 24 uur de uitslag: mijn test was negatief. De test is verre van prettig, maar het is belangrijk om te weten of je het virus misschien al bij je draagt. Deze test vervangt niet het advies om tien dagen in quarantaine te gaan.

De teststraat is tijdelijk opgeheven.

Op de vlucht van Madrid naar Amsterdam kreeg ik een gezondheidsverklaring die ik in moest vullen. Je zou dit formulier eigenlijk moeten laten zien bij het instappen van het vliegtuig, ik was thuis niet meer in de gelegenheid om dit te printen maar het is me ook nergens gevraagd. Het formulier zit nog steeds in mijn tas, ik heb niet gezien waar ik het in had moeten leveren.

Bekijk alle informatie van de Nederlandse overheid over reizen naar Nederland.

NU.nl: 6 juli 2020

Amsterdam Airport Schiphol: 30 juli 2020

Reizen tijdens corona

Ik denk dat reizen tijdens corona in principe wel kan. Iedereen weet hoe de situatie op dit moment is en er zijn veel maatregelen, echter blijf je ook altijd afhankelijk van de ander. Het zal de ene keer wel georganiseerd gaan en de andere keer niet. Is het niet nodig, ga dan niet op reis. Ga je wel op reis, blijf dan goed op de hoogte van de maatregelen die er zijn. Deze zijn aan verandering onderhevig, we zien in het nieuws regelmatig dat het reisadvies weer aangepast wordt. Het lijkt me niet dat je in deze tijd lekker ontspannen op vakantie gaat.

Houd rekening met langere wachttijden. Kom ruim op tijd op het vliegveld voor het inchecken van de bagage etcetera en in het vliegtuig zelf kan het zijn dat je langer moet wachten om uit te stappen.

Tijdens lange vluchten zijn de eet- en drinkmomenten aangepast. Het eten komt in een andere vorm en er zijn minder momenten met drinken of een snack. Het reizen is voor mij een groot verschil vergeleken met het moment dat mijn familie in maart vanuit Costa Rica moest vertrekken. Tijdens hun bezoek veranderde alles in een sneltreinvaart en het was helemaal niet fijn om van Costa Rica naar Nederland te reizen.

Reizen naar Costa Rica

Eind september reis ik weer terug naar Costa Rica.

Schiphol

Voor de vlucht naar Spanje wordt de incheckbalie 2,5 voor het vertrek geopend. Er zijn niet zoveel passagiers die staan te wachten en er wordt goed afstand gehouden. Bij het inchecken van de bagage wordt mij gevraagd naar het bewijs van het negatieve testresultaat. Ik geef de doos met mijn fiets af bij de balie voor afwijkende bagage en ik vertrek richting de gate. Het is echt veel rustiger dan normaal en dat maakt het reizen voor mij prettig. Ik vang nog wel wat gesprekken op van passagiers die nog wachten op het resultaat van de coronatest. Voor hen verloopt het minder voorspoedig.

Het boarden verloopt rustig en per groep. Ik denk dat het vliegtuig voor de helft gevuld is, heel anders dan de vlucht van Madrid naar Amsterdam half augustus.

Vanaf 26 oktober is een negatief testresultaat niet meer nodig om Costa Rica binnen te komen.

Overstap Madrid

In Madrid moet ik weer van de ene kant helemaal naar de andere kant lopen. Ik heb het idee dat het minder druk is vergeleken met augustus. De gezondheidscheck zie ik deze keer niet, de Nederlandse gezondheidsverklaring heb ik overigens ook nergens af moeten geven. Op de heenweg ook al niet…

Bij het boarden moeten alle passagiers aantonen dat ze voldoen aan de voorwaarden om Costa Rica in te mogen. Dus de toeristen moeten een negatief testresultaat laten zien, papieren van de verzekering en de QR-code van de ‘Pase de Salud / Health Pass’. Inwoners van Costa Rica moeten bewijs hebben dat de betalingen van de sociale zorgverzekering op orde zijn.

Eerlijk is eerlijk… Ik vind het reizen naar Costa Rica deze keer heerlijk. Het vliegtuig is denk ik voor een kwart gevuld.

Aankomst Costa Rica

Net als in Spanje komen we ook hier een half uur eerder aan. Voor de douane wordt de temperatuur gemeten en worden we er op geattendeerd de documenten bij te hand te hebben.

Bij de douane worden de passagiers gesplitst in groepen toeristen, inwoners met een verblijfsvergunning en Costa Ricanen. Er is personeel aanwezig om alles in goede banen de leiden. Alle voorwaarden worden hier natuurlijk ook nog gecontroleerd. Inwoners die geen negatief testresultaat hebben krijgen een quarantaine periode van twee weken opgelegd.

Ik hoefde dus geen testrestultaat te hebben, maar om niet in quarantaine te hoeven gaan heb ik wel zo’n PCR test gekocht.

Lees alles over de voorwaarden voor reizen naar Costa Rica in de blog over de grenzen van Costa Rica.

Uitgang aankomsthal: inmiddels staan hier weer een aantal taxi’s

Verwachtingen voor Costa Rica

Costa Rica laat toeristen uit de EU toe, maar de Nederlandse en Belgische overheid geven een negatief reisadvies. Je kunt naar Costa Rica afreizen, maar er is nog zoveel onzekerheid. Hoe het begin 2021 zal zijn, dat is afwachten. Tijdens een pandemie kunnen we niet ver in de toekomst kijken.

In de blog ‘De grenzen van Costa Rica zijn open‘ kun je de belangrijkste informatie lezen en ook op Facebook zal ik belangrijke updates delen.

Overweeg je om in de toekomst naar Costa Rica te reizen? Lees ter inspiratie de volgende blogs:

Ben jij van plan om (in de toekomst) naar Costa Rica te reizen?

20 comments

Aniek 21 augustus 2020 - 08:45

Toen ik in maart van Griekenland terug naar Nederland reisde vond ik het ook bizar dat de luchthavens uitgestorven waren, maar nog vreemder vond ik de supermarktschappen die geplunderd waren. Sindsdien ben ik wel een aantal keer op reis gegaan, maar toch maar wel steeds met de fiets of eigen auto.

Reply
Anouk 22 augustus 2020 - 03:05

Oh dat kan ik me voorstellen! Gelukkig kun je in Europa nog veel kanten uit zonder dat je het vliegtuig moet pakken, jij hebt laatst weer een mooie fietstocht gemaakt.

Reply
Janet 21 augustus 2020 - 12:39

Nu er veel meer rust is op de luchthavens zou ik stiemen wel graag willen reizen haha. Niet zo lang wachten bij de douane enzo. 10 uur lang met een mondkapje op lijkt me wel heftig hoor, dan zou ik blij zijn als ik hem even af mag zetten.

Reply
Anouk 22 augustus 2020 - 03:25

Ik denk dat het in Europa minder rustig is dan je zal verwachten. Maar als het goed is zou je met alle maatregelen die getroffen worden prima kunnen vliegen. Het blijft wel opletten.

Reply
Lizette 24 augustus 2020 - 02:58

Welkom terug in Nederland. Ik hoop dat je even goed op adem kunt komen bij je familie en vrienden. Bijzondere reis was het. Wat heb je er goed over nagedacht om met je buurvrouw af te spreken om te beurt te eten Ivm mondkapje! Ik zou het zelf niet bedacht kunnen hebben denk ik. Dat komt omdat we in Nl geen mondkapjes gewend zijn inderdaad. Het zit echt (nog) niet in mijn systeem hoe er dan mee om te gaan.

Reply
Anouk 1 september 2020 - 08:47

Dank je wel! Ik vind het toch wel gek zonder mondkapje. Dan ga je toch wel weer sneller over op de normale gang van zaken en moet je er echt aan denken om goed afstand te houden.

Reply
Yvonne 27 augustus 2020 - 02:28

Fijn dat je nu toch tijd bij je familie kunt doorbrengen. Wat een bizar gezicht hè, die uitgestorven luchthavens.. zo verdrietig ook om te lezen dat het in Costa Rica nu ineens zo hard gaat met het aantal besmettingen, terwijl dit eerst goed ging. Hopelijk verandert de situatie gauw weer en kunnen jullie weer in het toerisme je brood verdienen! Geniet van je tijd in Nederland!

Reply
Anouk 1 september 2020 - 08:55

Dank je wel, ga ik doen Yvonne. Het enige voordeel is wel dat de overheid goed kan opschalen in de ziekenhuizen, maar het beste is toch als het aantal besmettingen weer snel gaat dalen. Maar dat geldt natuurlijk voor alle landen.

Reply
Marcella Molenaar 28 augustus 2020 - 05:25

Wat fijn dat je in Nederland bent! Interessant om jouw verhaal te lezen, al verbaas ik me echt over alle verschillen. En dat die verklaring niet gevraagd werd vind ik ook erg raar. Wat je zegt: als het niet noodzakelijk is, dan kan je beter niet met het vliegtuig reizen. En dus gaan wij eind volgende week op pad met een camper. Voelt safer!

Reply
Anouk 1 september 2020 - 08:57

Heel veel plezier! Leuk, met een camper op pad gaan. Er zijn natuurlijk zoveel mogelijkheden om op vakantie te gaan zonder te vliegen. Voor mezelf ben ik wel blij dat het toch kon. Over de verschillen: ik vond het gek om te lezen dat de Spaanse overheid helemaal geen quarantaine tijd adviseerde. Als je geen klachten hebt kun je volgens de overheid het dagelijkse leven gewoon weer oppakken (met afstand houden enz. natuurlijk).

Reply
Jenny 28 augustus 2020 - 08:54

Wat fijn dat je een goede reis hebt gehad (en dat de test negatief is!). Geniet van je tijd in Nederland met je familie.

Ga je nog typisch Nederlandse dingen mee naar huis nemen om straks te verkopen in de buurtwinkel?

Reply
Anouk 1 september 2020 - 08:58

Ik neem niets mee voor in de buurtwinkel, maar wel voor mijn man en schoonfamilie (en voor mezelf). Bijvoorbeeld stroopwafels en chocoladepepernoten… Wat fijn dat ze al zo vroeg in de winkels liggen 😉 Ik wil proberen om deze keer ook kaas mee te nemen, dat moeten ze toch ook echt eens proeven vind ik.

Reply
Linda 28 augustus 2020 - 12:55

Wat interessant om over jouw ervaring te lezen. Wat een bizarre wereld leven we ook ineens in. Zo’n mondkapje voor zo lang op lijkt me best lastig. Fijn dat je in Nederland bent in ieder geval en hopelijk kun je hier even bijkomen 😉

Reply
Anouk 1 september 2020 - 09:00

Het mondkapje begon ook behoorlijk te kriebelen! Maar het voelt toch fijner om te reizen met alle maatregelen, je ziet dat iedereen zich er wel aan houdt.

Reply
Gundi 28 augustus 2020 - 13:25

Wat een gedoe allemaal he. En voelde je je dan een beetje op je gemak op het vliegtuig? Ik durfde deze zomer niet te vliegen; Wij boekte onze reis naar Italië om naar een roadtrip door Frankrijk.

Reply
Anouk 1 september 2020 - 09:01

Met alle maatregelen vond ik het reizen niet zo erg. Ik zou in deze tijd ook niet zo makkelijk kiezen voor een vakantie met een vliegreis. Het is toch onzeker wat het aantal besmettingen doet en hoe de reisadviezen dan weer aangepast worden. Mocht ik nu niet terug naar Costa Rica kunnen (wat ik natuurlijk wel wil), dan ben ik in ieder geval nog bij mijn familie in Nederland.

Reply
Jo 14 september 2020 - 15:10

Hi!

Fijne info! Ik had een vraag: Costa Rica staat niet in de lijst bij landen die Spanje binnen mogen, alleen onder bepaalde strenge voorwaarden maar jij mocht toch wel in transit in Madrid. Zou je mij kunnen uitleggen hoe dat kan?’
Thank you!

Reply
Anouk 15 september 2020 - 01:17

Hoi Jo,

Ik mag met mijn Nederlandse paspoort naar Europa afreizen om naar mijn familie in Nederland te gaan.

Groet,

Anouk

Reply
Marko 7 oktober 2020 - 02:50

Hoe onwerkelijk, vliegen in deze tijden. Blijft wel vreemd om te zien hoeveel verschillen er toch zijn tussen de landen. Ik woon zelf precies op de grens met België. Ook hier is de aanpak heel anders. Ik moet me continu bedenken waar ik ben en of ik nu alleen of met z’n tweeën boodschappen mag doen en of dat nou met of zonder moendkapje moet.

Reply
Anouk 8 oktober 2020 - 11:38

Goh dat moet ook verwarrend zijn! En dan met al de regels die voortdurend veranderen. Qua mondkapjes en andere maatregelen hebben ze wel snel een duidelijke lijn getrokken. Ik vind hier alleen de beperkingen met rijden verwarrend, maar daar hebben wij gelukkig in de praktijk weinig last van.

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.