Home Blog Costa Rica Waarom ben ik in Costa Rica gaan wonen?

Waarom ben ik in Costa Rica gaan wonen?

by Anouk
Published: Updated:
Wonen Costa Rica

Nooit heb ik er aan gedacht om te emigreren. Ik hield wel van reizen en van het ontdekken van nieuwe culturen, maar emigreren is nooit een optie geweest. En nu woon ik alweer sinds 2017 in Costa Rica. De tijd vliegt. We gaan even terug naar het begin. Waarom ben ik in Costa Rica gaan wonen?

Anouk is bezig met een ebook over emigreren naar Costa Rica. Lees meer

Er wordt regelmatig gezocht naar informatie over wonen in Costa Rica. Ook krijg ik berichten met vragen van mensen die zich aan het oriënteren zijn en overwegen om naar Costa Rica te emigreren. Die vragen kan ik lang niet altijd beantwoorden.

Ik ben namelijk per ongeluk in Costa Rica terecht gekomen.

Emigreren voor de liefde

De reden waarom ik in Costa Rica ben gaan wonen is de liefde. In 2017 ging ik voor een half jaar naar Costa Rica. Tijdens mijn vakantie in datzelfde jaar kreeg ik het aanbod om op een huis te gaan passen en om de bijbehorende lodge te gaan beheren. Omdat ik dat niet alleen kon doen en dit in een totaal andere omgeving was dan ik kende vanuit Nederland werd er een collega voor mij gezocht. Dit werd Eliseo. Al snel nadat we elkaar ontmoette werden we verliefd. Het half jaar vloog voorbij, we hadden het heel erg naar ons zin en wilden graag samen verder gaan.

Wonen Costa Rica Emigreren

Verhuizen naar Costa Rica

Voor mijn gevoel had ik in Nederland weinig te verliezen. Na mijn afstuderen kon ik door de gevolgen van de crisis geen werk vinden passend bij mijn diploma. Toen ik tijdens mijn vakantie het aanbod kreeg om de lodge te beheren was ik al drie jaar afgestudeerd. Ik zat voor mijn gevoel inmiddels op een dood spoor en wilde dus wel eens iets heel anders proberen. Wie weet wat het mij daarna in Nederland weer zou brengen.

Maar goed, toen leerde ik Eliseo kennen en de keuze om naar Costa Rica te verhuizen was eigenlijk zo gemaakt. Er is dus niet veel tijd en voorbereiding aan vooraf gegaan. Na dat half jaar ben ik zes weken in Nederland geweest om mijn spullen te verkopen voordat ik weer terugvloog naar Costa Rica.

Eliseo wilde graag terug naar Dos Bocas, het dorp waar hij is opgegroeid en waar zijn familie woont. We hadden de gelegenheid om op de grond van mijn schoonouders ons huis te bouwen en om onze lodge (gesloten door de pandemie) te beginnen. Het eerste half jaar samen was wat dat betreft een goed begin geweest. We woonden al samen, we hadden elkaar al goed leren kennen en we wisten dat we het heel leuk vonden om samen een lodge te beheren. Met een eigen lodge kunnen we samen in ons inkomen voorzien.

Het verkrijgen van een verblijfsvergunning

In eerste instantie verbleef ik op een toeristenvisum in Costa Rica. Deze is geldig voor 90 dagen en hierna moest ik het land even verlaten voordat ik weer terug kon komen. Ik koos ervoor om buurlanden Nicaragua en Panama te bezoeken of ik plande een bezoek aan Nederland. Inmiddels zijn we alweer een tijdje getrouwd en op basis daarvan kon ik een verblijfsvergunning aanvragen. We hebben deze aanvraag zelfstandig uitgevoerd, het is ook mogelijk om dit via een advocaat te doen. Het is een onoverzichtelijk proces. Het was soms een beetje een gedoe met het ‘van het kastje naar de muur’ gestuurd worden.

Na het opstarten duurde het vier maanden voordat we alles compleet hadden en toen was het nog negen maanden wachten voordat ik mijn identiteitsbewijs in handen had. De verblijfsvergunning was binnen. In eerste instantie krijg ik een tijdelijke verblijfsvergunning: tot drie jaar moet ik de vergunning elk jaar opnieuw aanvragen. Daarna kan ik een permanente aanvragen.

Het is een verblijfsvergunning, ik heb dus geen Costa Ricaans paspoort en nationaliteit. Ik blijf een buitenlandse in Costa Rica. Wil je graag meer weten over het verkrijgen van een verblijfsvergunning in Costa Rica? Ik heb er een blog over geschreven. Ik heb de meest voor de hand liggende mogelijkheden verzameld, ik vertel over werken in Costa Rica en ik deel natuurlijk onze ervaringen.

Hoe krijg je een verblijfsvergunning in Costa Rica?
Wonen in Costa Rica Emigreren

Een heel ander leven

We kenden elkaar nog niet zo heel lang en we hadden niet veel tijd om dingen voor te bereiden voordat we besloten om samen in Costa Rica verder te gaan en voordat ik dus besloot te emigreren. Met hulp en steun van onze beide families zijn we klein begonnen. We hadden in ieder geval meteen een eigen plek om te wonen en een project om aan te beginnen. Daarnaast konden we, in afwachting van meer reserveringen bij onze lodge, profiteren van het feit dat het bedrijf van mijn schoonouders naast ons al goed liep. Hier hebben we beide ook (achter de schermen) geholpen. Deze combinatie van factoren hadden we in Nederland niet gehad.

Stukje bij beetje bouwen we onze lodge verder op en maken we ons huis verder af. Ik heb als een speer de Spaanse taal geleerd. Ik sprak bijna geen Spaans toen ik hier kwam en omdat niemand Engels spreekt heb ik dit razendsnel geleerd. Zonder cursus, puur op basis van wat ik om mij heen hoor. Hierdoor reikt mijn woordenschat nog niet tot alle onderwerpen en ben ik beter in spreken dan in lezen. Ik voelde me al heel snel thuis hier, maar desondanks hebben we toch zo onze uitdagingen. Het is hier heel anders dan ik gewend ben en er ging natuurlijk tijd overheen voordat ik mij had aangepast. Bijvoorbeeld aan het leven met de dag. Eliseo heeft daar, realiseer ik me nu, veel begrip en geduld voor gehad. Inmiddels zijn we samen een keer in Nederland geweest en heeft hij kennis kunnen maken met mijn familie, vrienden en de omgeving waar ik opgroeide.

Ook al bereid je je heel goed voor op het verhuizen naar een ander land, er zijn zeker factoren die je vooraf niet kunt voorspellen. Nergens is het leven perfect, iedereen heeft altijd zijn eigen uitdagingen. De manier waarop wij het gedaan hebben is voor mij denk ik een goede manier geweest.

Poza Azul

31 comments

Lizette 3 mei 2020 - 12:05

Wat grappig, bij je vorige blogs begon ik me af te vragen hoe je in Costa Rica terecht was gekomen. De liefde dus, wat mooi! Fijn dat je de verblijfsvergunning gewoon hebt en kunt verlengen. Hoewel het misschien dan wel ingewikkeld is als werk toestemming.

Reply
Anouk 4 mei 2020 - 12:19

Jep, de liefde. Gelukkig hebben we een manier gevonden om samen een inkomen te verdienen waar ik geen werkvergunning voor nodig heb. Die zijn bijna onmogelijk te verkrijgen.

Reply
Linda 23 mei 2020 - 01:19

Wat leuk om te lezen hoe je nou eigenlijk in Costa Rica terecht bent gekomen. Goede reden overigens. Hopelijk zijn jullie nog heel lang enorm gelukkig samen in Costa Rica! Knap hoe je uit jezelf Spaans geleerd hebt

Reply
Anouk 25 mei 2020 - 10:26

Dank je wel Jenny, dat hopen wij ook 😀

Reply
Ech Wel 4 mei 2020 - 03:00

Respect! Altijd mooi als mensen uit hun comfortzone komen en gewoon doen wat velen niet durven.

Dat gedoe met een verblijfsvergunning is ook ech overal. Van vrienden in Thailand en Nieuw-Zeeland heb ik dit soort verhalen ook al gehoord.

Heel veel succes!

Reply
Anouk 4 mei 2020 - 14:34

Dank je wel. Het was inderdaad een leven buiten mijn comfortzone, inmiddels heb ik mijn eigen plekje gevonden.

Reply
Eva 4 mei 2020 - 05:02

Zoals je zelf schrijft, een heel ander leven, maar wat een prachtleven. En emigreren voor de liefde is natuurlijk de beste reden die je kunt bedenken.

Reply
Anouk 4 mei 2020 - 14:42

Per ongeluk ben ik op een, voor mij, hele goede plek terecht gekomen.

Reply
Cindy 6 mei 2020 - 12:46

De meeste relaties beginnen niet met samen wonen. Laat staan in een vreemd land. Super dapper dat je de sprong hebt gewaagd en heel fijn dat het zo goed heeft uitgepakt! Veel geluk met jullie mooie lodge!

Reply
Anouk 7 mei 2020 - 10:18

Haha ja het is allemaal in een andere volgorde gegaan, gelukkig heeft inderdaad goed uitgepakt 🙂 Dank je wel!

Reply
Marcella 8 mei 2020 - 04:18

Ik begon me al af te vragen hoe je in Costa Rica bent gekomen, dus superleuk om te lezen! Wat knap dat je de Spaanse taal zo snel hebt geleerd vooral door goed te luisteren. Ga je voor het lezen en schrijven ooit nog een cursus volgen denk je?

Reply
Anouk 10 mei 2020 - 20:02

Hmm nee ik denk het niet. Ik oefen het schrijven nu met de autocorrect en lezen komt in de praktijk eigenlijk niet echt voor. Maar wie weet, misschien wil ik dat over een tijdje wel serieuzer aanpakken.

Reply
Loes 14 mei 2020 - 12:26

Wat een mooi verhaal! Ooit wil ik ook weer naar het buitenland verhuizen, maar wel binnen Europa denk ik.

Reply
Anouk 16 mei 2020 - 16:39

Leuk! Ik zag dat je al een paar keer in het buitenland hebt gewoond. Europa kent ook vele mooie gebieden om erop uit te trekken.

Reply
Diana 18 mei 2020 - 03:24

Wat een tof en mooi verhaal. Zo zie je maar weer wat liefde je kan laten doen. Costa Rica lijkt mij een hele mooie plek om te wonen maar ook eentje totaal anders dan Nederland. Zou ook wel wennen zijn geweest en de manier van leven daar. Wel fijn dat je nu echt je plekje samen hebt gevonden 🙂

Reply
Anouk 18 mei 2020 - 09:48

Dank je wel Diana. Het was zeker wennen, op alle vlakken wel. Het kost veel energie, maar gelukkig gaat het heel erg goed.

Reply
Yvonne 18 mei 2020 - 12:33

Wauw, je bent echt je hart gevolgd in je keuzes. Wat super heeft het uitgepakt allemaal. Fijn dat jullie al zo snel aanvoelden dat het de juiste keus was en ervoor gegaan zijn. Een prachtige plek hebben jullie! Costa Rica lijkt me echt super.

Reply
Anouk 25 mei 2020 - 10:24

Bedankt voor de reactie Yvonne. Achteraf denk ik dat het gevoel dat ik weinig te verliezen had ik Nederland een grote rol gespeeld. We zijn heel blij dat het zo allemaal uitgepakt heeft. .

Reply
Jenny 18 mei 2020 - 13:31

Wat een mooi verhaal! Echt heel leuk om te lezen. Ik hoop dat jullie veel gezellige mensen mogen ontvangen in jullie lodge.

Reply
Anouk 25 mei 2020 - 10:19

Ah dank je wel Jenny!

Reply
Sanne 25 mei 2020 - 09:32

Wauw, wat leuk om te lezen. Ik had het me nog niet eerder afgevraagd maar leuk dat je zo je geluk hebt gevonden!

Reply
Anouk 25 mei 2020 - 10:38

Dank je wel Sanne 🙂

Reply
Janet 5 juni 2020 - 14:42

Leuk om deze persoonlijke blog te lezen. Het klinkt alsof je prima op je plek zit en een goede keuze hebt gemaakt.

Reply
Anouk 12 juni 2020 - 11:32

Dank je wel Janet 🙂

Reply
Denise 6 juni 2020 - 01:56

Wat leuk, dit verhaal had ik nog niet gelezen. Ik heb zelf ook iets met een Costaricaan gehad. Ik ontmoette hem aan de balie van het reisbureau waar ik destijds werkte. Hij woonde in Nederland, maar hij heeft op veel plekken gewoond. Inmiddels woont hij weer in Costa Rica en is daar The Dreamcatchers begonnen. Je zult het wel niet kennen, maar wie weet.

Reply
Anouk 12 juni 2020 - 11:33

Ik ken het inderdaad niet, maar ik ga het opzoeken!

Reply
Anne - Ditisanne.nl 12 juni 2020 - 02:33

Leuk om te lezen en bijzonder dat je zo daar terechtgekomen bent. Kan mij wel voorstellen dat het een heel ander leven is dan hier.

Reply
Anouk 12 juni 2020 - 11:36

Klopt. In tempo gaat het allemaal een stapje terug, maar erg is dat vaak niet.

Reply
Jesca 2 juli 2020 - 06:43

Wat een mooi verhaal! Lijkt me toch wel een hele spannende stap.

Reply
Anouk 10 juli 2020 - 15:28

Het is soms nog wel eens een uitdaging, maar over het algemeen pakt het allemaal goed uit 🙂

Reply
Sascha 2 juli 2020 - 07:16

Wat leuk om te lezen hoe je in Costa Rica bent gekomen. Wat de liefde al niet met je kan doen haha. En wat lijkt Costa Rica me een prachtige plek om te wonen, ik vond de natuur daar enorm indrukwekkend!

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.