Home Bestemmingen Casitas Tenorio: een charmante bed & breakfast en boerderij in Bijagua

Casitas Tenorio: een charmante bed & breakfast en boerderij in Bijagua

by Anouk
Published: Updated:
Casitas Tenorio

Een plekje in de natuur waar je graag de tijd neemt voor het ontbijt. Een accommodatie waar je het terrein niet hoeft te verlaten om een variatie aan wilde dieren te zien. Een bed & breakfast waar je met liefde en warmte wordt ontvangen. Het is zeker de moeite waard om een verblijf bij Casitas Tenorio (Bijagua) op te nemen in jouw route door Costa Rica.

Een verblijf bij Casitas Tenorio is onderdeel van het bezoek dat mijn moeder en zus brengen aan Costa Rica. We zijn er samen met Eliseo omdat we in de buurt Rio Celeste in nationaal park Volcán Tenorio gaan bezoeken.

Casitas Tenorio in Bijagua

In het noordwesten van Costa Rica ligt het dorp Bijagua ingeklemd tussen de vulkanen Miravalles en Tenorio. Net buiten het centrum is Casitas Tenorio gevestigd. De bed & breakfast bestaat uit zes huisjes (‘casitas’ in het Spaans) én is ook een boerderij.

Casitas Tenorio staat voor de liefde die eigenaren Donald en Pip hebben voor duurzaam toerisme en duurzame landbouw. Het terrein is dan ook verdeeld in twee delen. Als gast word je op het ene gedeelte ontvangen bij de receptie waar tevens ook de gemeenschappelijke ruimte is. Hier wordt elke ochtend het ontbijt geserveerd. Op hetzelfde gedeelte zijn de zes huisjes te vinden met namen als La Luna, El Bosque en El Volcán. Aan de achterkant is een wandelpad gemaakt, ideaal om even de benen te strekken na aankomst. Het andere gedeelte bestaat uit de boerderij waar je als gast gratis een rondleiding krijgt voor het ontbijt.

Casitas Tenorio Bijagua

De accommodatie

Voor ons verblijf hebben wij gekozen voor Casita El Tucán. Dit huisje beschikt over twee slaapkamers en twee badkamers. Het is goed te zien dat er met veel aandacht gewerkt is aan de casita. De schilderingen zorgen voor kleurrijke details en de afwerking van het hout geeft karakter en warmte. Ons drinken zetten we koud in de koelkast waar ook de koffie, melk en suiker klaar zijn gezet. Op tafel ligt een map waar heel veel informatie in terug te vinden is. Bekijk wat de aanbevelingen van de eigenaren zijn, lees over het bijzondere natuurfenomeen Rio Celeste, maak kennis met het karakter van het dorp en leer over het ontstaan van de bed & breakfast. Door de vele ramen valt er veel licht naar binnen. Toch heb je als gast veel privacy en is het een prettige plek om je terug te trekken. We voelen ons erg fijn en comfortabel tijdens ons verblijf in deze casita.

Bekijk de website van Casitas Tenorio.

Casitas Tenorio Bijagua
Casitas  Bijagua
Casitas Tenorio Bijagua
Casitas Tenorio Bijagua

De boerderij

Het andere deel van Casitas Tenorio is de boerderij. We nemen deel aan de rondleiding voor het ontbijt. Met enthousiasme laat een van de medewerkers ons de moestijn zien, we zien de dieren van de boerderij en we krijgen overal uitleg over. Het is een ideale manier om wat meer over de Costa Ricanen en de landbouw te leren. Dat kan soms voor onverwachte wendingen zorgen. Zo leren we dat de konijnen van de boerderij niet altijd als huisdier verkocht…

De koeien van de boerderij worden elke dag met de hand gemolken. Dat je hier handig in moet zijn kunnen we ervaren als we zelf plaats nemen op de kruk.

Door deze rondleiding voelen we ons erg betrokken bij de visie en bij het leven dat Donald en Pip samen leiden hier in Bijagua.

Doordat de boerderij samen met de bed & breakfast bestaat gaan de producten zo naar de ontbijttafel voor de gasten. Ze maken hun eigen boter, natilla (typisch Costa Ricaans bij het ontbijt), brood, sap en jam.

De wilde dieren

Ontbijten bij Casitas Tenorio is een feest! Tijd om te eten hebben we bijna niet. De gemeenschappelijke ruimte waar het ontbijt geserveerd wordt is aan één kant open. In de ochtend worden er diverse trossen bananen in de bomen gehangen en de dieren weten dat inmiddels maar al te goed. De eekhoorntjes zijn als eerste gearriveerd en slaan snel hun slag. Ook de Montezuma Oropendulas zijn gearriveerd, dat horen we goed aan het geluid. Een toekan is wat afwachtender maar komt uiteindelijk ook dichterbij waardoor ik hem goed vast kan leggen. Ineens is daar ook een rood vlekje tussen al het groen. Een Summer Tanager! Die is kleiner dan ik had verwacht. Ik heb maar één kans om een foto te maken en hij is alweer gevlogen. Het is een prachtig schouwspel.

Is het tafeltje tegenover het kadowinkeltje nog vrij? Ga snel zitten want hier heb je het beste uitzicht.

De meeste dieren zien we tijdens het ontbijten, maar er is meer. Tijdens ons verblijf is er ook een groep brulapen op het terrein. We hebben rustig de tijd om de familie te observeren. Hoe anders gedraagt deze apensoort zich weer vergeleken met de slingerapen die we in Dos Brazos zo mooi konden observeren.

De brulapen zijn tijdens ons verblijf op verschillende plaatsen te vinden. Ze zitten een keer in de bomen bij de receptie maar ze zijn ook te vinden in het stukje bos achteraan het terrein. Na ons bezoek aan Rio Celeste in de ochtend hebben we zin om in de middag ook nog even te gaan wandelen. En we hebben geluk! We zien een luiaard met een baby. Het was alweer even geleden dat ik er een zag en het blijft gewoon leuk om er een te zien.

Casitas Tenorio Bijagua
Luiaard Costa Rica

Tijdens ons bezoek aan het nationale park zien we geen wilde dieren, maar dat wordt dus tijdens ons verblijf helemaal goed gemaakt.

Het dorp Bijagua

Bijagua is een dorp dat vooral op de landbouw gericht is en dat verre van toeristisch aanvoelt. Er wordt veel in vee gehandeld, er worden groenten verbouwd en er is een lokale kaasfabriek. Casitas Tenorio verkoopt hun melk ook aan deze fabriek. Er zijn diverse restaurants en accommodaties te vinden, er is een bank, een bakkerij en er zijn supermarkten. Een ideale en rustige uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park met Rio Celeste. Er zijn ook diverse andere activiteiten te ondernemen. Kies bijvoorbeeld voor één van de tours overdag of in de avond in het privé natuurreservaat waar eigenaar Donald bij betrokken is: Tapir Valley. Reserveren is noodzakelijk. Of bezoek de hangbruggen bij Heliconias Rainforest Lodge.

Het ontbijt is bij het verblijf inbegrepen en dat wil je dus zeker niet missen. Voor lunch en avondeten kiezen wij voor Las Tinajitas, een soda en we gaan voor een lekkere pizza bij El Barrigón. Een magnetron in onze casita zorgt ervoor dat we de restjes mee kunnen nemen en op kunnen warmen.

De dichtstbijzijnde pompstations zijn in Cañas, Katira, Bagaces en Upala.

Weer en klimaat

Door de verschillende klimaten in Costa Rica is het weer overal anders. In deze regio valt bijna het hele jaar door regen waardoor het altijd mooi groen is. Deze bestemming ligt ook wat hoger. De warme Caribische wind komt hier omhoog, koelt af en vormt wolken. De regen valt vervolgens tussen de twee vulkanen neer. Hierdoor ontstaat er een unieke zone van wildlife met een aantal endemische soorten.De temperatuur ligt lager vergeleken met de kustgebieden en het waait meer. We zijn er in maart en ook tijdens ons verblijf regent het een paar keer, maar niet hard. De regenjas is dan ook geen overbodige luxe. Het is met tijden best onstuimig en het weer is te vergelijken met Nederlands herfstweer.

Bekijk de website van Casitas Tenorio.
Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van alle accommodaties in Bijagua.

Casitas Tenorio op Tripadvisor. Op zoek naar voorpret? Volg Casitas Tenorio op Instagram!

Lees ook: het wonderlijke water van Rio Celeste in nationaal park Volcán Tenorio

Casitas Tenorio Bijagua

Dit artikel bevat een affiliate link. Meer weten? Klik hier.

2 comments

Arjan 2 mei 2020 - 10:21

Hallo leuke site hoor ik kijkt heel vaak op vraagje ik ga rond 28 augustus naar costa rica 3 weken van reisburo sawadee zal jammer zijn dat reis niet door gaat hoe zit met corona ernstig? Laat even weten gr Arjan tot dan

Reply
Anouk 2 mei 2020 - 11:24

Hoi Arjan,

Leuk dat je mijn website gevonden hebt. Ik hoop dat de informatie helpt bij de voorbereiding van de vakantie.
Het gaat op zich goed qua virus. Het totaal aantal besmettingen is nu 725. Ongeveer twee weken zijn er bijna geen nieuwe besmettingen en zijn er meer mensen die herstellen. Vanaf gisteren zijn een aantal maatregelen een beetje teruggedraaid, elke twee weken wordt er gekeken of er meer teruggedraaid kan worden of niet. Echter, de overheid geeft ook aan dat de grenzen, nationale parken en stranden waarschijnlijk nog lange tijd gesloten blijven en dat ze zich richten op de binnenlandse economie. De maatregel om de grenzen gesloten te houden geldt nu tot 15 mei, maar dit zal dus verlengd worden.

Een Engelstalige website die je in de gaten kunt houden is https://ticotimes.net/, daarnaast staat er op de website van de Nederlandse ambassade ook informatie https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-costa-rica. Maar het meest actueel is de nieuwssite. In de Facebookgroep Costa Rica Inspiratie en Reistips plaats ik ook nieuwsupdates en bespreken leden elkaars ervaringen en plannen. https://www.facebook.com/groups/772936249718526/

Succes, ik hoop dat er snel duidelijkheid is wat betreft de vakantie.

Groet,

Anouk

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.