Home Blog Costa Rica Wonen in Costa Rica: wat is er anders?

Wonen in Costa Rica: wat is er anders?

by Anouk
Published: Last Updated on
Wonen in Costa Rica

Wonen in Costa Rica, hoe is dat? Misschien weet je niet zo goed wat je je erbij voor moet stellen maar dat het anders is, dat geloof je vast wel. Hoewel de meeste dingen voor mij nu wel vanzelfsprekend zijn was het toch een grote overgang vergeleken met het dagelijkse leven in Nederland. Wat is er voor mij nu anders? Ik heb vijf voorbeelden.

Anouk is bezig met een ebook over emigreren naar Costa Rica. Het zal haar persoonlijke verhaal en haar ervaringen bevatten. Lees meer

1. De dag begint vroeg

We leven in het ritme van de natuur. Tussen 5:00 en 6:00 worden we wakker als de zon op komt. In de ochtend is het nog niet zo warm en is het dus ideaal om werk in het huishouden en tuin te doen én om een wandeling te maken. Overdag ben ik binnen te vinden. Als de zon schijnt is het echt warm en bovendien is de zon ook erg sterk. Het hele jaar door is het rond 17:30/18:00 donker. De dag begint vroeg maar eindigt ook vroeg. Meestal gaan we tussen 20:00 en 21:00 slapen. Ik kan me heel goed vinden in dit ritme.

2. Ondernemer zijn

Met het verhuizen naar Costa Rica ben ik samen met Eliseo ondernemer geworden. We zijn Calathea Lodge gestart en daarnaast regelt Eliseo ook veel voor de thermale baden van mijn schoonouders.

Het ondernemen vind ik ontzettend leuk. Het is hard werken maar het geeft zoveel energie als je het resultaat ziet. Het betekent ook alle dagen werken, we hebben eigenlijk geen idee of het nu maandag, donderdag of zaterdag is. Gelukkig gaat het wel op de pura vida manier, er zijn genoeg momenten om even te lachen met elkaar, voor een praatje met een van de buren die voorbij komt en om te ontspannen.

Ondernemer zijn helpt ons ook de coronatijd door: we zijn een buurtwinkel begonnen! Lees meer over deze nieuwe onderneming in Costa Rica.

3. Ik sta meer in de keuken

Ik zou mezelf nog steeds geen keukenprinses noemen, maar ik heb wel meer plezier in het koken gekregen. In Nederland koos ik toch al snel voor een makkelijke maaltijd en de keuze in de supermarkt is natuurlijk reuze. De supermarkt zat om de hoek en was alle dagen open. Hier moeten we het toch doen met wat we hebben, ik kan niet zomaar naar de supermarkt. Ik eet graag mee bij mijn schoonfamilie, maar voor een beetje variatie maak ik ook graag pasta of vegaburgers. Daarbij eet ik twee warme maaltijden per dag (de gallo pinto als ontbijt sla ik vaak over), dus dat zorgt er ook wel voor dat ik meer in de keuken sta.

4. De taal

Wat een hoofdpijn heb ik gehad. Toen ik naar Costa Rica kwam sprak ik amper Spaans. In de omgeving waar we wonen spreekt niemand Engels, dus ik kon aan de bak. Achteraf is het natuurlijk de beste manier om de taal te leren. Ik had geen keus en moest wel.

Nu ik elke dag Spaans spreek dacht ik dat het me minder moeite kostte vergeleken met het eerste jaar. Maar toen ik eerder dit jaar na lange tijd weer in Nederland was merkte ik dat ik het toch fout had. De Nederlandse taal blijft natuurlijk mijn moedertaal, dat gaat moeiteloos mijn hersenpan in en ik weet meteen wat er gezegd wordt. Hoewel het Spaans me goed afgaat en ik zelfs ook denk in deze taal blijft het nog energie kosten. Ik probeer nu de verleden tijd onder de knie te krijgen en ik blijf fouten maken bij het mannelijk en vrouwelijke gedeelte. Voorlopig ben ik nog niet uitgeleerd.

Iets dat ik niet verwacht had was dat het spreken van de Engelse taal me moeite zou kosten. Het is een extra schakelmoment in mijn hoofd, maar als ik er eenmaal weer in zit dan gaat het wel. Maar ik kan soms gewoon niet meer op de woorden komen die ik echt wel kende.

5. Leven met de dag

Niet alleen het onder de knie krijgen van de Spaanse taal kostte tijd. Ook het leven met de dag waar ze hier zo goed in zijn duurde even. Als Nederlandse moet je heel veel dingen loslaten. En dan kom je er achter dat dat helemaal niet erg is. De dingen waar we ons soms druk over maken… Gelukkig is het niet alleen maar ‘mañana mañana’ hier, maar het feit dat niet alles meteen moet en dingen soms even moeten wachten geeft mij heel veel rust. Heerlijk, pura vida!

Dit zijn denk ik de meest voor de hand liggende voorbeelden van dingen die nu anders zijn. Ook al was het even wennen, ik geniet volop van het wonen in Costa Rica.

Lees ook:

Als je nadenkt over wonen in Costa Rica, zijn dit dingen die jij verwacht had?

13 comments

Lucia 7 december 2019 - 09:42

Mooi Anouk! Het zal idd wennen zijn. Ik denk dat ik me er wel in kan vinden, het Pura Vida leven ???

Reply
Anouk 7 december 2019 - 11:10

Dank je wel Lucia 🙂 Pura Vida: genieten van elk moment.

Reply
Linda | travellersoftheworld 26 januari 2020 - 13:17

Heel interessant om te lezen! Het lijkt me behoorlijk wennen om te verhuizen naar een heel ander land, met een compleet andere taal. Maar ja, je leert een taal wel snel zo! Wat een heerlijk ritme lijkt me het ritme in costa rica, heerlijk genieten in de natuur, op tijd slapen en dan ‘s ochtends op tijd eruit zodat je een mooie dag voor de boeg hebt

Reply
Anouk 26 januari 2020 - 20:10

Dank je wel Linda. Het is inderdaad de beste manier om een taal te leren. Ik vind het een heerlijk ritme! Het past bij het leven met de natuur.

Reply
Janet 11 februari 2020 - 13:03

Ik denk dat deze cultuur wel goed bij me past. Mag toch vraag ik me af hoe ik dat na een aantal jaren ga vinden. Ik houd wel van dat ondernemerschap en lekker in de natuur zijn.

Reply
Anouk 11 februari 2020 - 16:03

Leuk om te horen dat je je er wel in kan vinden. Haha ja we gaan het zien hoe ik het over een aantal vind!

Reply
Harald van Hengel 1 maart 2022 - 02:19

De afgelopen 20 jaar probeer ik, ook door de liefde, Thailand uit. Maar steeds meer breekt mij de Thaise bureaucratie op. Voor alles en nog wat, moet een officieel door Thaise immigratie of anderThais departement oneindig veel schriftelijke toestemmingen aangevraagd worden en vaak na een jaar of zo, moet dat dan weer. Thais grondstuk mag niet in bezit van buitenlander zijn, maar onze Euro’s (die nog niet door de ambassade hoeven te worden goedgekeurd :=)) zijn wel goed. Is dit in Costa Rica ook zo of gaat het wat makkeljker om bijv. paar maanden per jaar er te verblijven?

Reply
Anouk 3 maart 2022 - 17:27

Oef, dat lijkt me lastig…
In Costa Rica kun je 90 dagen op een toeristenvisum verblijven. Een verblijfsvergunning verkrijgen is helaas ook niet zo eenvoudig, het kost vooral veel geld als het niet gaat om trouwen met een Costa Ricaan(se). Je kunt een investering doen en op basis daarvan een verblijfsvergunning aanvragen. Het proces neemt veel tijd in beslag. Weet niet of dat heel veel makkelijker is vergeleken met Thailand.

Reply
Bart 4 september 2022 - 19:19

Hey Anouk, mag ik even je email? Ik heb enkele specifieke vragen omtrent wonen en werken in Costa Rica.
Mvg,
Bart

Reply
Anouk 5 september 2022 - 07:24

Hoi Bart,

Ik heb een contactpagina op mijn website:
https://bestemmingpuravida.nl/contact/

Ik heb ook een blog geschreven met wat informatie mbt werken in Costa Rica, misschien kun je daar al vinden wat je zoekt:
https://bestemmingpuravida.nl/verblijfsvergunning-costa-rica/

Hartelijke groet,

Anouk

Reply
Olaf 30 september 2022 - 13:23

Buenas tardes Anouk, Muchas gracias por compartir tu información, sin duda da claridad. Solía ​​hacerlo como tú lo hacías. Fui a Caracas sin ninguna preparación y no hablaba una palabra de español. Eso me dio mucho en ese entonces. Ahora llegué en un momento de dejar NL y realmente quiero emigrar a CR. Cuando leo los comentarios me da la sensación de que no es tan fácil. Esto a pesar de que tengo mucha experiencia pero también experiencia laboral. También habla buen español técnico. Pero en realidad preferiría no vivir en una gran ciudad 😕. ¿Tienes algún consejo adicional para mí? Un abraso de mio

Reply
Anouk 6 oktober 2022 - 17:35

Hallo Olaf,

Het kan inderdaad lastig zijn om naar Costa Rica te emigreren. Als je voor werk gaat, dan zou dat op basis van een werkvergunning zijn en die zijn lastig te verkrijgen. Je moet iets bieden wat hier niet te vinden is en de werkgever is voor een groot deel verantwoordelijk voor het proces van de vergunning. Ze moeten je dus graag willen hebben. Het is een gedoe hier, de bureaucratie.. Het lijkt mij aannemelijk dat de meest geschikte banen in San José en omgeving te vinden zijn..

Reply
Olaf 20 oktober 2022 - 14:47

Hoi Anouk,

Aller eerst hartelijk dank voor je reactie.

Denk zeker wel dat ik meerdere mogelijkheden heb aan te bieden. Deze zijn: heb een eigen aannemers bedrijf gehad, 25 jaar. Heb een HBO opleiding gedaan als klassiek homeopaat opleiding duurde 7 jaar. Heb hiermee een eigen praktijk gehad. Verder heb ik psychologie op de Universiteit te Boedapest.

Niet verkeerd bedoeld maar denk dat ik wel het een en ander te bieden heb. Dan nog mijn ervaring in Caracas waar ik gewoond en gewerkt heb als assistent Architect met een super goed getuigschrift. Spreek dus goed Spaans.

Haar het graag van je mocht je tips hebben. met vriendelijke groet, Olaf

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.