Home Blog Costa Rica Afgelegen wonen, wat betekent dat voor ons?

Afgelegen wonen, wat betekent dat voor ons?

by Anouk
Published: Updated:
afgelegen wonen

Eliseo en ik wonen in een klein dorp op het platteland van Costa Rica. Voor Nederlandse begrippen wonen wij afgelegen, voor Costa Ricaanse begrippen eigenlijk ook wel. Er komen vaak wat beschrijvingen bij kijken: het huis met het rode dak in het dorp in het gebied van de gemeente… Eerder schreef ik wat ik dacht dat dit betekende voor het ontvangen van post. Maar wat betekent het nog meer voor ons?

Anouk is bezig met een ebook over emigreren naar Costa Rica. Lees meer

Afstand

De meest voor de hand liggende. Waar we ook heen willen, we moeten eerst acht kilometer richting de snelweg afleggen. Gelukkig is het een mooie route met veel groen en uitzicht op de rivier, avontuurlijk ook nog met twee beekjes die we moeten oversteken. Met de motor neemt het rijden over de niet geasfalteerde weg 20 minuten in beslag, met een auto 30 à 40 minuten. We zijn dan bij de dichtstbijzijnde bushalte, vanuit hier vertrekken bussen naar Quepos, Uvita of San Isidro de el General. Hier moeten we bijvoorbeeld heen voor gemeente- of bankzaken of gewoonweg voor boodschappen. Best een stuk reizen, dat maakt het soms omslachtig. 

Communicatie

Er is hier geen bereik voor mobiele telefoons en vaste telefoons zijn er niet. Voor communicatie zijn we afhankelijk van wifi en we maken dan ook veel gebruik van Whatsapp. Ook met alle andere mogelijkheden om online te kunnen communiceren valt het eigenlijk bijna niet op dat we niet gewoon kunnen bellen. Maar als de stroom uitvalt vallen die mogelijkheden natuurlijk weg. Los daarvan hebben we soms gewoon bereik nodig voor een telefoontje dat we moeten plegen. Er zit dan niks anders op dan een plek op te zoeken waar er wel bereik is. Onderstaande foto is daar een voorbeeld van. 

Improviseren

In principe kun je alles krijgen in Costa Rica, het is alleen niet binnen handbereik. Of het is duur. Dus als er iets kapot is, wordt er eerst gekeken of en hoe het gemaakt kan worden. De meesten zijn hier van alle markten thuis, als jij het niet weet dan weet de buurman het waarschijnlijk wel. Ze zijn echt gewend om te improviseren. Ik word met mijn neus op de feiten gedrukt en moet er ook aan geloven. Ik had het niet verwacht maar schrok er toch wel van hoe vaak ik dacht ‘dan moeten een nieuwe kopen’ voordat ik aan repareren dacht. Wij repareren en recyclen, wat natuurlijk ook weer beter is voor het milieu. 

Genieten van de directe omgeving

Afgelegen wonen brengt ook met zich mee dat we in een kleine gemeenschap wonen, er bijna geen verkeer is en dat we volop van de mooie natuur kunnen genieten. Een rivier in de achtertuin, de verschillende dieren en de groene heuvels: we genieten volop van de natuur om ons heen.  

hiken

Wil je graag meer zien van ons dagelijks leven? Volg me op Instagram!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.