Home Costa Rica Festival de la Luz in Costa Rica

Festival de la Luz in Costa Rica

by Anouk
Published: Last Updated on
festival de la luz

In de aanloop naar kerst wordt halverwege december het Festival de la Luz gehouden, oftewel het Festival van het Licht. Het bestaat uit een parade waarin bands met dansers en prachtige verlichte wagens langskomen. Wij er in 2018 bij in San José.

festival de la luz

Er wordt met vlaggen gezwaaid, met trommels gegooid en er wordt gejoeld om de boel nog eens lekker op te jutten. Dit is de derde parade die ik zie in Costa Rica en ik word steeds blij van het enthousiasme. Er zit zoveel trots en energie in! Het leuke aan deze parade is dat de groepen uit alle windstreken komen. Door de geschiedenis van Costa Rica is het land echt een mengelmoes van culturen en dat zie je in de parade terug in de dans, kleding en muziek. Zoals altijd zijn er de verwijzingen naar de landbouw, daar zijn de Tico’s zo trots op. Maar er zijn ook jongeren die dansen op de muziek van nu. Van traditionele Costa Ricaanse liederen tot aan de nieuwste DJ Snake die schalt uit een met boxen volgebouwde Hummer. Door de tijd van het jaar mogen de kerstliedjes natuurlijk niet ontbreken. Voor de wagens zijn er prijzen te winnen, dus er wordt flink uitgepakt.

Praktische informatie

Het festival vindt in 2019 plaats op 14 december. Traditioneel vindt het plaats in San José, maar de parades zijn nu ook te zien in steden als San Isidro de el General en Jacó. Het is geen nationale feestdag maar het wordt vanuit de gemeente georganiseerd. In San Jose begint de parade rond 18:00 op het Gimnasio Nacional. Wij verbleven in Hotel Trianon aan het eind van de route. Rond 18:00 gingen we naar buiten en konden we nog een prima plekje vinden. De parade begint wellicht wat tam, de indrukwekkendere groepen en de wagens komen op het eind.

Bekijk de website van het Festival de la Luz.

Veiligheid

Ik heb mij niet onveilig gevoeld tijdens de parade en vond de sfeer prettig. We namen wel onze voorzorgsmaatregelen: we namen zo min mogelijk spullen mee en droegen de rugzak voor op het lichaam.

Bekijk alle blogs in de categorie ‘Costa Rica en Cultuur‘.

In 2020 en 2021 gaat het festival niet door in verband met het coronavirus. In 2022 vind het festival plaats op 17 december.

Zou jij het Festival de la Luz willen bezoeken?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.