Home Costa Rica Een stage bij de stichting Work With Nature in Costa Rica

Een stage bij de stichting Work With Nature in Costa Rica

by Anouk
Published: Updated:
Work With Nature in Costa Rica

Het was een wens die in vervulling ging: een stage in de jungle bij Work With Nature in Costa Rica. Sonny was er drie maanden en hij vertelt er graag meer over.

De naam is onlangs veranderd van Stichting Work With Nature naar Adopteer Regenwoud. De organisatie en de doelen zijn allemaal ongewijzigd. 

Mijn naam is Sonny en van kleins af aan ben ik al gek op planten en dieren, vooral van de jungle! Altijd had ik al de droom om samen met biologen op pad te gaan, op zoek naar wilde en bijzondere planten en dieren in het tropische regenwoud. Toen ik de kans had om stage te gaan lopen in Costa Rica greep ik deze met beide handen aan.

Een gouden kans

Tijdens mijn opleiding Ecology & Wildlife op het Helicon in Geldermalsen zag ik in het tweede jaar een poster van Stichting Work-With-Nature in de aula hangen. Er werd een stageplaats aangeboden in de jungle in samenwerking met twee Nederlandse biologen. Ik was gelijk verkocht. Ik heb mijn ouders overgehaald en ik ben alles op alles gaan zetten om genoeg te verdienen om te kunnen gaan.

De stichting

De stichting Work-With-Nature is een non-profitorganisatie dat regenwoud beschermd in Costa Rica. Het is opgericht door Maarten, de eigenaar van het onderzoeksproject en een enthousiaste bioloog. De stichting heeft op dit moment 70 hectare tropisch regenwoud gekocht. Met zijn beste vriend, een tropisch bosbouwer, is Maarten dit aan het herstellen. Het gekochte deel jungle ligt naast het Nationale Park Barbilla en bananenplantages en is daarmee dus eigenlijk de bufferzone tussen het park en de plantages.

Het was meteen goed

Het eerste moment in Costa Rica had ik me niet mooier kunnen bedenken. Ik werd rond 21.50 opgehaald in San Jose door Maarten. Het klikte direct en we begonnen aan de rit naar het project in Batan.  Het is ongeveer 2,5 uur rijden vanaf San Jose in de richting van de Caribische kust. De eerste indruk was het rijden door het gebergte in de dikke mist, de hoge luchtvochtigheid en de warmte samengaand met alleen maar prachtige geluiden van wilde dieren zoals kikkers, insecten en luiaards. Bizar. De klik met de mensen en de jungle was precies zoals ik had verwacht: geweldig!

De stage in Costa Rica

Op het onderzoeksproject ga je aan de slag met cameravallen en doe je onderzoek naar de gefilmde zoogdieren. Een ander onderzoek dat loopt is een onderzoek naar mestkevers. Hier leer je kevers determineren en ga je potvallen zetten. Ook werk je mee aan het aanleggen van paden, leer je werken met machetes en word je begeleid in het determineren en invoeren van gegevens. Gezamenlijke klussen verrichten we op een speciale tuinwerkdag in de tuin of op de boerderij.

Work-With-Nature staat ook open voor eigen inbreng in onderzoek of inventarisatie. Ik heb er zelf een drie maanden durende inventarisatie gedaan naar herpetofauna (amfibieën en reptielen). Daarnaast had ik als leerdoel om te oefenen met nighttour guiding. Dit is iets wat ik in die drie maanden bijna elke avond oefende en ik  genoot van het spotten van dieren zoals kinkajou’s, terciopelo’s, tamandua’s, luiaards, boomkikkers, slapende toukans en leafcutterants. Toen ik dag in dag uit de nighttours deed en bezig was met het begeleiden van mensen door de jungle of aan het inventariseren was bedacht ik me dat dit mijn passie is. Gidsen door de jungle! Dit is waar ik hoor!

De mooiste herinnering

Het mooiste aan mijn stage bij Work-With-Nature was toch wel het vinden van de vele dieren en dat er altijd wel een verrassing is met wat je aantreft in je badkamer, huis of tuin. Wat je ziet tijdens een wandeling, alle mooie vogels en bloemen.  Hoe de jungle in zijn werk gaat. Mijn doel is om zo snel mogelijk terug te keren naar Costa Rica om mijn droom als nighttour guide te volgen. Om te werken met de planten en dieren en vooral te genieten van de mensen! 

Tips van Sonny voor degene die Costa Rica wil bezoeken:

  • Leer een paar woorden Spaans, de locals waarderen dit heel erg!
  • Doe een nachtelijke wandeling met een gids door de jungle! Alles ruikt, voelt en ziet er anders uit in het donker en je komt er prachtige beesten tegen. 
  • Check je bed en je schoenen en ga nooit zonder dichte schoenen in het donker naar buiten.
  • Raak geen dieren aan en ruim je afval op. De jungle heeft het al zwaar genoeg met de bananen- en palmolie plantages. 
  • Doe vrijwilligerswerk! Je leert dingen die je nergens anders kan doen en beleven. Een kans om niet te laten gaan.
stage costa rica

Dank je wel Sonny! Ik volg Work With Nature al een tijdje op Facebook en het is erg leuk om al die beelden van de cameravallen te zien. Fijn dat er al zoveel succes behaald is en dat jij een mooie stage in Costa Rica hebt gehad.

Wil je meer informatie over de stichting? Klik dan hier voor de website.

Wil je zelf graag vertellen over jouw Costa Ricaanse avontuur?
Stuur me een berichtje!

Lees ook hoe Maike haar thuis vond in Costa Rica.

De foto’s op deze pagina zijn eigendom van Sonny.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.