Wonen in Costa Rica: maak kennis met ons dorp

door Anouk
0 reacties

Hoe is het om te wonen in Costa Rica? Maak kennis met ons dorp Dos Bocas. Een klein dorpje op het platteland van Costa Rica, een stukje ten noorden van Dominical. Hier wonen wij, hier komen wij thuis.

Wonen op het platteland

In Costa Rica kun je een dorp een dorp noemen als er een basisschool is, een voetbalveld en een kerk. Die zijn er in Dos Bocas. Daarnaast is er een familie met een winkeltje aan huis en vind je er het restaurant van mijn schoonouders bij de thermale baden. Meer is er niet. Er wonen ongeveer 20 families verspreid over de groene heuvels en er loopt een rivier door het dorp. We wonen afgelegen, dit heeft een aantal praktische consequenties. In het deel waar wij wonen is er elektriciteit, maar er zijn ook verschillende families die geen stroom hebben. Daarnaast is er ook geen telefonisch bereik, koken sommige families op ovens met hout en worden de koeien voor ons op de ouderwetse manier gemolken. Van de huishoudens die wel stroom hebben beschikken er vier over wifi, wij zijn er daar een van.

wonen dos bocas

Dit is het platteland, dus dat betekent dat er boerderijen zijn. Iedereen is wel voor een deel zelfvoorzienend. Er wordt zelf kaas gemaakt, groente en fruit verbouwd en melk, eieren en vlees verkocht. Regelmatig zien we kudde´s koeien voorbij komen die van de ene naar de andere boerderij worden gebracht. Men verplaatst zich voornamelijk te paard of te voet, de jongens scheuren rond op hun motor. Er is veel contact onder de dorpsbewoners, als er iemand hulp nodig heeft dan staan de buren voor elkaar klaar. Als je afgelegen woont ben je toch meer afhankelijk van elkaar. Van de mankracht, van het voertuig van de ander of van de kennis die iemand heeft. Help jij mij vandaag, dan help ik jou morgen. Pura vida. Soms worden de krachten gebundeld voor een activiteit of buurtfeest die bij de school georganiseerd wordt, denk aan een filmavond, een voetbaltoernooi of een kindermiddag.

Lees ook: Thuis in een Costa Ricaanse familie

Het weer en het klimaat

Net als een groot deel van Costa Rica kennen we hier het droge seizoen vanaf december tot en met april en het regenseizoen in de overige maanden. Gelukkig valt er in december en januari nog wel eens een bui waardoor het niet te droog wordt voor de bomen en planten. Het grootste deel van het jaar is het vochtig. Overdag is het erg warm, maar gelukkig koelt het vanaf een uur of vier in de middag af omdat de zon dan achter de heuvel zakt. De nachten kunnen zelfs fris zijn! Rond 18:00 is het donker en bij een heldere hemel worden we getrakteerd op een prachtige sterrenhemel. Er is hier geen lichtvervuiling dus de sterren zie je echt schitteren. Als ik dan omhoog kijk zou ik willen dat ik iets meer over de sterrenbeelden zou weten. Al die patronen die je dan ziet, zo mooi. 

wonen costa rica

In april en mei gaan we langzaam over op het regenseizoen. Vaak regent het in de middag of avond, dit kan een miezerbui zijn of een korte stortbui. Voorspellen kunnen we het nooit. We kijken eigenlijk geen weerbericht maar wachten altijd maar af. In oktober en november valt de meeste regen, dan kan het de hele dag doorgaan. In oktober 2017 kwam storm Nate voorbij. Gelukkig viel de schade in het dorp mee, het ergste was dat er vier dagen geen stroom was en dat een deel van de toegangsweg weggespoeld was. Ik was toen in Nederland en heb die vier dagen geen contact gehad met Eliseo. Gelukkig wist ik via anderen wel dat alles oké was en iedereen ongedeerd was, maar fijn was het niet.

Lees meer: Costa Rica in het regenseizoen, doen of niet?

Ons dagelijks leven in Dos Bocas

Wat doen wij dan zoal? Met twee bedrijven aan huis zijn wij ook vooral hier, hoewel Eliseo regelmatig ‘naar beneden’ gaat voor inkopen of regelzaken. Hij doet veel voor de thermale baden en het restaurant van zijn ouders en is in principe daar overdag. Daarnaast ontvangen we gasten bij onze lodge en laten we ze met plezier kennis maken van onze plek en de omgeving. 

Wonen in Costa Rica is natuurlijk heel anders dan een leven in Nederland. Hoe ik mijn dagelijks leven vorm geef? Hier kun je daar meer over lezen. Dat het compleet verschilt met mijn dagelijks leven dat ik eerst had, dat kun je vast wel raden.

Meer over wonen in Costa Rica? Hier vind je alle artikelen met de tag ‘emigreren Costa Rica’.

Meer over onze omgeving? Klik hier.

wonen costa rica

Zou jij willen wonen in Costa Rica?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More