Home Blog Costa Rica Wonen in Costa Rica: maak kennis met ons dorp Dos Bocas

Wonen in Costa Rica: maak kennis met ons dorp Dos Bocas

by Anouk
Published: Last Updated on
wonen costa rica

Hoe is het om te wonen in Costa Rica? Maak kennis met ons dorp Dos Bocas. Een klein dorpje op het platteland van Costa Rica, een stukje ten noorden van Dominical. Hier wonen wij, hier komen wij thuis.

Ik ben een Nederlandse die getrouwd is met een Costa Ricaan. De liefde is de reden dat ik naar Costa Rica verhuisd ben. Meer daarover lees je in de uitgebreide blog waarom ik in Costa Rica ben gaan wonen. Ik schreef ook een blog over hoe je een verblijfsvergunning in Costa Rica kunt krijgen.

Anouk is bezig met een ebook over emigreren naar Costa Rica. Lees meer

Wonen op het platteland

In Costa Rica kun je een dorp een dorp noemen als er een basisschool is, een voetbalveld en een kerk. Die zijn er in Dos Bocas. Daarnaast is er een familie met een winkeltje aan huis en vind je er het restaurant van mijn schoonouders bij de thermale baden. Meer is er niet. Er wonen ongeveer 20 families verspreid over de groene heuvels en er loopt een rivier door het dorp. We wonen afgelegen, dit heeft een aantal praktische consequenties. In het deel waar wij wonen is er elektriciteit, maar er zijn ook verschillende families die geen stroom hebben. Daarnaast is er ook geen telefonisch bereik, koken sommige families op ovens met hout en worden de koeien voor ons op de ouderwetse manier gemolken. Van de huishoudens die wel stroom hebben beschikken er vier over wifi, wij zijn er daar een van.

wonen dos bocas

Dit is het platteland, dus dat betekent dat er boerderijen zijn. Iedereen is wel voor een deel zelfvoorzienend. Er wordt zelf kaas gemaakt, groente en fruit verbouwd en melk, eieren en vlees verkocht. Regelmatig zien we kudde´s koeien voorbij komen die van de ene naar de andere boerderij worden gebracht. Men verplaatst zich voornamelijk te paard of te voet, de jongens scheuren rond op hun motor. Er is veel contact onder de dorpsbewoners, als er iemand hulp nodig heeft dan staan de buren voor elkaar klaar. Als je afgelegen woont ben je toch meer afhankelijk van elkaar. Van de mankracht, van het voertuig van de ander of van de kennis die iemand heeft. Help jij mij vandaag, dan help ik jou morgen. Pura vida. Soms worden de krachten gebundeld voor een activiteit of buurtfeest die bij de school georganiseerd wordt, denk aan een filmavond, een voetbaltoernooi of een kindermiddag.

Lees ook: Thuis in een Costa Ricaanse familie
en Costa Rica en cultuur: het leven op het platteland

Het weer en het klimaat

Net als een groot deel van Costa Rica kennen we hier het droge seizoen vanaf december tot en met april en het regenseizoen in de overige maanden. Gelukkig valt er in december en januari nog wel eens een bui waardoor het niet te droog wordt voor de bomen en planten. Het grootste deel van het jaar is het vochtig. Overdag is het erg warm, maar gelukkig koelt het vanaf een uur of vier in de middag af omdat de zon dan achter de heuvel zakt. De nachten kunnen zelfs fris zijn! Rond 18:00 is het donker en bij een heldere hemel worden we getrakteerd op een prachtige sterrenhemel. Er is hier geen lichtvervuiling dus de sterren zie je echt schitteren. Als ik dan omhoog kijk zou ik willen dat ik iets meer over de sterrenbeelden zou weten. Al die patronen die je dan ziet, zo mooi. 

wonen costa rica

In april en mei gaan we langzaam over op het regenseizoen. Vaak regent het in de middag of avond, dit kan een miezerbui zijn of een korte stortbui. Voorspellen kunnen we het nooit. We kijken eigenlijk geen weerbericht maar wachten altijd maar af. In oktober en november valt de meeste regen, dan kan het de hele dag doorgaan. In oktober 2017 kwam storm Nate voorbij. Gelukkig viel de schade in het dorp mee, het ergste was dat er vier dagen geen stroom was en dat een deel van de toegangsweg weggespoeld was. Ik was toen in Nederland en heb die vier dagen geen contact gehad met Eliseo. Gelukkig wist ik via anderen wel dat alles oké was en iedereen ongedeerd was, maar fijn was het niet.

Lees meer: Costa Rica in het regenseizoen, doen of niet?
en Costa Rica in tijden van crisis

wilde dieren costa rica

Ons dagelijks leven in Dos Bocas

Wat doen wij dan zoal? Met twee bedrijven aan huis zijn wij ook vooral hier, hoewel Eliseo regelmatig ‘naar beneden’ gaat voor inkopen of regelzaken. Hij doet veel voor de thermale baden en het restaurant van zijn ouders en is in principe daar overdag. Daarnaast ontvangen we gasten bij onze lodge en laten we ze met plezier kennis maken van onze plek en de omgeving. Om de coronacrisis door te komen zijn wij een nieuwe onderneming gestart: een buurtwinkel.

Wonen in Costa Rica is natuurlijk heel anders dan een leven in Nederland. Hoe ik mijn dagelijks leven vorm geef? Hier kun je daar meer over lezen. Dat het compleet verschilt met mijn dagelijks leven dat ik eerst had, dat kun je vast wel raden.

Meer over wonen in Costa Rica? Bekijk alle artikelen met de tag ‘emigreren Costa Rica‘.

Meer over onze omgeving.

Zou jij willen wonen in Costa Rica?

Rij een stukje mee door ons dorp Dos Bocas:

8 comments

Niek Kessel 16 december 2019 - 13:23

Wij zijn een gezin van 3. Mijn vrouw(venezolaanse), haar zoon en ik(nederlander). Ik ontvabg een preoebsioen, maar zou best nog iets vab werk voor mezelf willen doen en mijn vrouw is onderwijzeres/lerares.
Wat kunt u ons vertellen over het verkrijgen van woon- werkvergunning en de kosten van levensonderhoud?
Waar kunnen we het beste gaan wonen als we en afgelegen willen wonen en in een gebied willen wonen waar een B&B kan en waar de zoon naar de middelbare school kan.. Bedankt

Reply
Anouk 17 december 2019 - 13:41

Hoi Niek,

Dank je wel voor de reactie.
Costa Rica is een klein maar heel divers land. Van het droge noordwesten tot het vochtige zuiden en de nevelwouden op grotere hoogten. Om een plek te kiezen om te gaan wonen zul je kennis moeten maken met de verschillende regio’s. Het is overal weer anders. Ik weet niet of een combinatie van die dingen haalbaar is. De jongeren bij ons uit het dorp kunnen naar de middelbare school en reizen een uur per keer denk ik, misschien iets meer.
Een werkvergunning is bijna niet te verkrijgen. Je moet iets te bieden hebben wat in Costa Rica niet te vinden is qua arbeidskrachten. Ik mag vooralsnog ook niet werken als buitenlandse zijnde.
Een verblijfsvergunning kun je krijgen door te trouwen met een Costa Ricaan, een kind krijgen op Costa Ricaanse bodem, je pensioen hier door willen brengen of een bedrijf starten. Bij dat laatste moet je een bepaalde investering doen. Let wel dat je niet in je eigen bedrijf mag werken.
Het systeem is onduidelijk, het verandert nog wel eens en alles gaat langzaam.
Kosten van levensonderhoud kunnen ook erg verschillen lijkt me. Over het algemeen zijn de prijzen in de winkels vergelijkbaar met Nederland, maar als je het hebt over procedures met vergunningen etc. kunnen de kosten aardig oplopen.
Wellicht kun je aan specifiekere informatie komen met behulp van de Facebookgroep Nederlanders in Costa Rica of Nederlanders in het buitenland.

Anouk

Reply
Niek 17 december 2019 - 17:34

Hoi Anouk. Bedankt voor je snelle reactie. Het is niet wat ik gehoopt had en daardoor denk ik dat Costa Rica voor ons afvalt. Mijn vrouw wil graag werken in het onderwijs, maar kan/mag dat dus niet. Ik zou iets van een B&B willen, maar met volledig meewerken. Beiden onmogelijk begrijp ik.
Helaas Anouk. Bedankt voor je duidelijke informatie.
Sterkte met je rubriek.
Niek Kessel.

Reply
Anouk 18 december 2019 - 09:55

Dank je wel Niek, succes met de verdere zoektocht.

Anouk

Reply
Fleur 24 augustus 2020 - 03:28

Hallo Anouk,

Wat leuk dat ik jou bericht lees.
Ik kom al 5 jaar in Costa Rica Jaco, Quepos en Manuel Antonia.
Ik heb 2 jaar geleden 2 lieve vrienden ontmoet. Ik wil ook graag in Costa rica komen wonen.
Misschien ga ik ook wel trouwen. Vraag hoe lang heeft het voor jou geduurd om alles in orde te krijgen?
Ik heb ook vogels mag ik deze ook mee nemen naar CR.

Grt. Fleur

Reply
Anouk 24 augustus 2020 - 05:44

Hoi Fleur,

Wat leuk dat je een reactie achter laat. Je zal die regio dan ook wel goed kennen!
Ik heb een blog geschreven over hoe je een verblijfsvergunning kunt krijgen in Costa Rica, ik kan je het beste daar naartoe verwijzen. Daar staat onze ervaring ook beschreven, er gaat toch best wat tijd en geld in zitten.
https://bestemmingpuravida.nl/verblijfsvergunning-costa-rica/

Hopelijk kun je deze informatie goed gebruiken. Ik weet helaas niet hoe het zit met huisdieren en welke je mee zou mogen nemen.

Groet,

Anouk

Reply
Jakomiena 28 februari 2021 - 08:03

Hoi Anouk,

Ik ben Jakomiena, 51 jaar en in between jobs. Ik zou graag een aantal maanden op Costa Rica werken, eventueel tegen kost en inwoning. Dit kan zijn (hr) administratie, helpen met allerlei klussen of yogales geven. Denk jij dat dit mogelijkheden heeft? Het gaat niet om het geld maar meer om de ervaring.
Hoor graag van je. Groetjes Jakomiena

Reply
Anouk 2 maart 2021 - 17:07

Hallo Jakomiena,
Wat een spannend idee! Daar zijn denk ik wel mogelijkheden in, je zou eens op https://www.helpx.net/ of https://www.workaway.info/ kunnen kijken. Houd er wel rekening mee dat het voor het toerisme een heel moeilijk jaar is en dat het nog rustig is. Misschien maakt dat het lastiger om iets te vinden.
Misschien vind je het leuk om ter inspiratie deze verhalen te lezen:
https://bestemmingpuravida.nl/ervaringen-van-anderen-in-costa-rica/
Denk ook aan de aanvullende voorwaarden om Costa Rica op dit moment te betreden:
https://bestemmingpuravida.nl/de-grenzen-van-costa-rica-gaan-open/
https://bestemmingpuravida.nl/verplichte-verzekering-vakantie-costa-rica/

Veel succes 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.